středa 20. září 2023

DV… houby, houby, houbičky

Houby jsou teď úplně všude. Plné košíky, obří hřiby, nadšení houbaři, plné lesy. My jsme také vyrazili. A trochu už asi s křížkem po funuse, protože hub bylo dost, ale hromady to rozhodně nebyly. A v lese jsme potkali jediného houbaře. Byla krémová houbová polévka, houbová bramboračka a houbové řízky. A také povídání, čtení a pár aktivit jako v minulých letech. Houbové téma je takový náš evergreen. Tak jsem starší článek trochu doplnila a třeba se vám bude pár tipů též hodit.




S nejstarším houby "probíráme" už několik let, dokonce jsme na ně tvořili v 1. třídě lapbook, takže pro něj to bylo opáčko, tentokrát se hlavně zapojovala prostřední.



I když zrovna nerostou, procházka v lese je vždy paráda, a my si obvykle nasbíráme i nějaké houby na poznávačku. Poznávačka se skutečnými houbami je pro nás vždycky fuška. Díky za všelijaké "houbové" poznávací aplikace. Asi budeme muset vyrazit na nějakou vycházku s mykologem. Ani výstava hub nám zatím moc nepomohla.







Při povídání o houbách používáme skvělé dřevěné skládačky od Sův z dříví. Všechny jejich skládačky jsou u dětí hodně oblíbené. 





Skládačky jsou perfektně vymyšlené, provedené a ještě k nim dostanete barevné plakátky, abyste věděli, co a jak. Pro staršího byly určené části hub, pro mladší skládačka poloviny hub. No, ale jak je to u nás obvyklé, oba musí nutně ozkoušet oboje. Sůvy z dříví sice již skládačky nevyrábí, ale třeba se vám podaří někde sehnat podobné.






Do skládání se zapojil dokonce i mladší. :-)


Poznávačku i části hub jsme dělali i v papírové podobě. Máme je vystříhané už od předloňska a jsou ze skvělé publikace Putování skřítka Ostružinky, jehož součástí je i obrovské množství pracovních listů a podobných materiálů na CD.




Vyzkoušeli jsme i otisky z výtrusů. To je vám takové kouzlo! Už loni jsem to chtěla dělat, ale houby už byly takové nějaké seschlé a nic z nich nepadalo. Takže doporučujeme nést houby z lesa lupeny nahoru a doma je hned dát na papír. Jo, a abyste nebyli zklamaní, takové ty "klasické prašivky" (červená, zelená…) mají výtrusy bílé, tak si je hoďte na tmavý papír, ať na tom nejste jako my. :-) Ale obecně, čím nezajímavější "prašivka", tím krásnější otisk výtrusů.


A taky jsme hráli houbové pexeso a s prostřední jsme skládali a lepili krásný houbový les z časopisu Puntík od Andrei Popprové. 





A prostřední si vystřihovala a lepila svůj první atlas hub. Příští rok s ním určitě vyrazí do lesa!




A taky jsme houbově tvořili, jak jinak. Tentokrát houbičky dekorativní, stačí jen obrys z kartonu, sláma, kolečka z kulatiny (ty jsme neměli po ruce, takže máme kolečka z korkových špuntů :-)) a přírodniny, co dům a příroda dá.



Loni nejstarší vyráběl kolážovou houbu (směs všech různých technik) a fantazijní les plný podivuhodných hub z plastelíny a přírodnin. Obojí ho moc bavilo.





Houbová koláž se vytváří kombinovanou technikou. Nejprve je třeba si voskem (stačí bílá svíčka na vánoční stromeček) nakreslit na bílou čtvrtku A4 několik větších listů různých tvarů. Poté se čtvrtka navlhčí a zapíjejí se do ní anilinové barvy v podzimních tónech. Barvy se nechají zaschnout a mezitím si děti vystříhají z barevných papírů houby. Reálné či podle své fantazie. Ty se pak společně s mechem či smrkovými větvičkami přilepí na čtvrtku. 



No a knihy! Na knihy se nedá zapomenout. Výběr je celkem slušný a krása veliká je všechno. Všichni máme rádi pro nejmenší leporelo POJĎTE S NÁMI NA HOUBY (Albatros, 2013) a PAVOUČÍ PRÁZDNINY (Mladá fronta, 2012), kde také pár houbových stránek najdete, obojí skvělá Andrea Popprová. A já miluju kongeniální HOUBELES PICTUS (Práh, 2008) Petra Maděry a Miloše Koptáka. Tak neuvěřitelně vtipnou a zároveň poučnou knihu člověk hned tak nevidí!






Moc fajn jsou i příběhy v knížce ZHOUBNÉ HOUBY (Portál, 2012) od Radomíra Sochy, které krásně ilustrovala Eva Chupíková.



A taky si nezapomeňte "počíhat na knihu pro starší čtenáře HOUBY aneb Podivuhodné skutečnosti ze života hub (Pikola, 2018) nebo pro mladší čtenáře je skvělá kniha KLUB PŘÁTEL HUB (Host, 2019).



A pokud by vám to pořád ještě nestačilo, pořiďte si fakt hodně dobře udělaný MŮJ ATLAS HUB od Pipasiku nebo fajn deskovou hru HOUBOHRA od Poketa. Součástí hry je i další malá houbová knížka.






Jo, a Albatros chystá novou super ilustrovanou encyklopedii z edice Račte vstoupit do muzea. FUNGARIUM (Albatros, 2020) už mělo být na světě, ale nějak se zdrželo v tiskárně, ale brzy snad bude! Foto z webu nakladatelství. 


Vyrazte na houby! :-)

-----------------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

11 komentářů:

  1. Teeda Veru ten atlas ten je, hned jdu poslat fotky do tisku ať si ho zhotoví. Každou houbu si fotí :-) Úžasný článek plný inspirace a nápadů na tvoření. Děkuji, děkuji i za mila slova k našim výrobkům a komunikaci se zákazníky. PS:šup do lesa, hub tam jsou plné koše. Opravdu za poslední dny jich máme sedm. ;-) Užívejte babí léto..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My děkujem! není dne, aby si někdo s něčím nehrál a neskládal. Fakt furt rostou? :-) My teď nebyli, neb máme chlapy v Tatrách. Jsem myslela, že už na. Tak asi ještě vyrazíme. :-)

      Vymazat
    2. Výražte, rostou mraky václavek, různé druhy hřibů. :-) Nám včera stačilo koukat podél cesty!

      Vymazat
    3. Tak to Vám závidíme... my byli předevčírem a jedna bedla :-/

      Vymazat
    4. Myslím, že teď po deštích, až se trochu oteplí, ještě porostou. :-) Krásné dny!

      Vymazat
  2. Moc krásné, děkujeme za inspiraci. Také se chystáme na atlas hub. Z knížek je ještě pěkná Houbový mužíček a Houbové království :-)
    Daniela B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za doplnění. Tyhle dvě se mi vždycky z nějakého důvodu nezdály. Asi jim dám ještě šanci. :-)

      Vymazat
    2. Houbový mužíček je super knížka Veru a Houbové království jsme přečetli jednou a dál ho budeme používat jen jako super atlas. A na ty aktivity.

      Vymazat
    3. Už objednávám z knihovny, dík. :-)

      Vymazat
  3. Andrea Popprová18. října 2017 v 10:44

    Moc hezký článek plný inspirace...když jej čtu a prohlížím si Vaše obrázky, hned mám chuť do lesa běžet - což také udělám :)Děkuji i za milá slova k mým knížkám, jsem moc ráda, že u Vás doma takhle pěkně žijí!Ať se Vám daří, moc zdravím, Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My moc děkujem! Tak ať najdete. :-) Krásné podzimní dny.

      Vymazat