sobota 28. října 2023

Jak na… dýňové dny

Halloween jsme doma nikdy moc neslavili. Ale člověk míní, děti mění. Ale i tak neděláme žádnou zvláštní výzdobu, ani masky se nekonají. "Strašidelnou" svačinu či večeři ale děti vyžadují celkem pravidelně (víc na konci článku). Co si ale nenecháme ujít žádný rok, jsou dýně. Pro nás doma je dýně symbolem podzimu, jeden z úžasných podzimních plodů a darů. Dýně, pravda, doma dlabeme, dáváme do nich svíčky, ale jsou pro nás symbolem světla. Světla, které odchází, které je třeba si domů přinášet jinak. 





Trochu jsme i dýnově (a halloweensky) tvořili a malovali. Tvoření je opravdu super jednoduché a inspirovali jsme se v časopise Rozmarýnka. Jsou to dýně z mandarinek (stopka z kousku okurky), lízátka zabalená do papírových dýniček, čokoládové penízky, do kterých se zapíchne špejle a obalí se do papírové utěrky do tvaru strašidýlka (přilepí nebo namaluje se očičko), malé zavařovací sklenice natřené lepidlem a obalené do oranžového krepového papíru. Černým fixem se jen dokreslí "obličeje", pavučiny, netopýři apod.




A dýně ještě jednou. Tentokrát jen malované. Tahle zvláštní technika děti moc bavila. Lepidlem totiž ještě nekreslily. Budete potřebovat tekuté lepidlo s úzkým hrdlem (viz TU), kterým si na čtvrtku nakreslíte obrázek (je možné si ho lehce předkreslit tužkou). Trávu, dýni, stolek, list… Lepidlo se nechá uschnout a poté se do vodou navlhčeného obrázku zapouští anilinové barvy. A po zaschnutí barev se ještě linie nakreslené lepidlem obtáhnou tenkým černým fixem. Obtáhnout můžete i linie, které po zaschnutí vytvořila barva.




Dýně jsou u nás koncem října několik dní tak nějak pořád. Nejen dlabeme a vyřezáváme - to je mj. skvělé na motoriku, ale také vaříme a pečeme. Dýňovou polévku milujeme všichni, dýňový koláč je výborný a kořeněné pečené měsíčky dýně můžeme my dospělí.





V tomhle období vytahuji každý rok i sadu dýňových aktivit. Už je mám vytvořené několik let. Kdysi je skládal nejstarší a teď si je pomalu přebírá prostřední. Už pořádně ani nevím, odkud všady jsem je tehdy stáhla, ale některé najdete třeba TU a TU nebo TU a TU. Dřevěnou skládačku máme od Sůvy z dříví, ti už bohužel nevyrábějí, ale podobnou najdete u Malá Áňa, víc TU.











Letos jsme poprvé vyráběli dýňová krmítka pro ptáčky. Zrovna začalo sněžit, takže jsme to trefili akorát. :-) Už visí na stromech v zahradě. Výroba je jednoduchá. Vyřízne se 1/4 malé dýně tak, aby stopka zůstala na větší části dýně. Dýně se vydlabe a naplní směsí semínek pro ptáčky. My smíchali, co jsme měli doma - slunečnici, kukuřici, pšenici, mák, len… - a trochu prolili rozpuštěným lojem. A pak už se jen dýničky naplní, kolem stopky se pevně uváže provázek a může se věšet! U nás jsou ptáčci nadšení, hlavně sýkorky. Zobou, houpají se, točí se jako na kolotoči. :-)







A protože jsme dýní neměli ještě dost, vyrobili jsme si ze samotvrdnoucí hmoty i dýňové cedulky se jmény. A jak jinak než s dýňovými semínky. Ty jsem den předem obarvila v potravinářském barvivu. Na půl skleničky semínek stačí cca lžička barvy. Máčela jsem asi 10 hodin, doporučuji semínka v obarvené vodě zatížit a několikrát promíchat. Pak se semínka přecedí a dají se přes noc proschnout na savý papír. Samotvrdnoucí hmota se vyválí, vyřízne se z ní požadovaný tvar a pak už se jen semínky libovolně zdobí. Semínky je třeba do samotvrnoucí hmoty dobře zatlačit. Hmota se dá vyschnout a pak ji lze ještě vodovými barvami dobarvit. To jsme zatím nestihli. :-)






Dýňový svět, kde to děti moc baví, letos se bohužel nekonal, tak pár fotek z dřívějška.





A určitě si i letos zahrajeme skvělého haloweenského "svítícího" Černého Petra od Djeca. Stačí osvítit karty, zhasnout, rozsvítit svíčka a hrát. Ale hrát můžete klidně i za světla. :-)



 

A nakonec nějaké to halloweenské pohoštění, které s dětmi připravujeme. Jen pár fotek pro inspiraci.

Kuličky obalované v bílé čokoládě zdobené marcipánem jako oční bulvy.



Perníčky halloweenských tvarů zdobené čokoládou a bílkovou polevou. Perníková lízátka měla obzvláště úspěch.




Mumijáci z párečků a lískového těsta. Hadi z lískového těsta.



Mumie z tyčinek zdobené bílou čokoládou.


Pro změnu trochu něco zdravého. Duchové z banánů a dýňky z mandarinek. Než je děti oloupaly, kreslily na kůru strašidelné "dýňovské" obličeje.  




Muffiny zdobené vším možným. Marcipánové dýničky jsme doma uplácali. 



Strašidelná dýňovka a strašidelný fazolový guláš.



A nakonec pár tipů na (nejen dýňové) podzimní materiály ke stažení:

14 komentářů:

  1. Veru to je krása oranžová, děkuju za spoustu inspirace a tipů :-) krmítka vyrobíme taky.. jukni ke mě máš tam menší halloweenskou vyzdobu ke stažení ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Spoustu krasne inspirace, jen jsem prekvapena, jak jsou vasi deti naucene pracovat ( na lince ci stole)

    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Vlastně ani nevím, jak k tomu došlo. :-) Někdy sedí na židli, nebo pracují ze země či židle u linky. Někdy vylezou nahoru, líp se jim tak asi pracuje. :-)

      Vymazat
  3. Zase spousta skvělé inspirace, jsem teď s marodícími dětmi doma, tak určitě něco nového vyzkoušíme, děkuji :-) taky už nám jedna dýně venku svítí a zároveň z ní dneska byla polívka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dýně jsou neskutečný "materiál". :-) Ať jsou děti brzy fit!

      Vymazat
  4. Veroniko, diky za dalsi bajo clanek! Nektere odkazy na aktivity znam, ale nektere ne a rada se necham inspirovat.
    Mejte krasny podzim
    Anicka

    OdpovědětVymazat
  5. Krásně si užíváte podzimních darů..

    OdpovědětVymazat
  6. Veru, to je taková nádhera! Díky!! Ta dýňová krmítka mě úplně vzala dech. Ty karty s rostoucími rostlinkami bych docela uvítala, tak kdyby sis vzpomněla, odkud jsou.. :-)
    A ta obarvená semínka v samotvrdnoucí hmotě, ech, to je zkrátka geniální!! Nemám slov prostě a nechápu, proč by jako děti nemohly pracovat na stole nebo na lince.. Lepší by asi bylo, kdyby seděly s rukama za zády a ani nemukaly! Bože můj...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, já děkuju za tvoji chválu. Krmítka vzala dech i ptáčkům, už jsme několikrát doplňovali. Na ty karty zítra mrknu, teď už mi tam spí děti. :-)

      Vymazat
    2. Ha, teď jsem vygůglila tohle: https://www.teacherspayteachers.com/Product/Free-Pumpkin-Life-Cycle-336274 a toto: http://montessoritraining.blogspot.cz/2013/10/free-printable-montessori-life-cycle-pumpkin.html. Když se zadá do googlu "pumpkin life cycle printable" vyjede toho hromada. Kdyby to nebylo to, cos potřebovala, ještě napiš, pohledám.

      Vymazat
  7. Dobrý den, ta dýňová semínka jste barvila sušená, nebo ještě čerstvá? Díky Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, semínka jsme barvili sušená. Ale možná by to šlo i s čerstvými. Krásné dny!

      Vymazat