pátek 12. ledna 2024

Co číst… opeření krasavci

Ptáky vlastně sledujeme tak nějak celý rok, když je příležitost. V zimě na krmítku, jinak na zahradě. Loni jsme dali na zahradu budku a hned se do ní nastěhovaly sýkorky. A letos tam byli vrabci. 


Když syn dostal předloni k Vánocům "skládací" ptačí budku, netvářil se úplně nadšeně a chvíli ležela ladem. Ale když ji dával s dědou dohromady, moc ho to bavilo. A když potom dostala nájemníky, nadšení bylo obrovské, takže by si prý přál nějakou další. Pokud si podobně jako my netroufáte na budku sami, koukněte na stránky Budka jako dárek a objednejte si stavebnici. Majitel e-shopu Ing. Václav Klapetek je obdivuhodná osoba, která toho dělá spoustu pro přírodu. Stal se i červencovým Laskavcem Nadace Karla Janečka. 
Tu na blogu najdete i starší článek o krmítkách a jeho pokračování.




V článku bych vám ráda představila především ptačí knihy, které máme doma či si je půjčujeme z knihovny. Také další ptačí hry, hrátky a aktivity. Jejich počet pořád narůstá, protože jak článek píšu dlouho, vždy si ještě vzpomenu na něco dalšího… Ale už vzhůru na ptačí knihy. Nejprve ty "naučné", poznávací.

Ptačí publikací, kterou můžeme vřele doporučit, je kniha PTÁCI (Svojtka, 2018). Knížka s krásnými ilustracemi představuje více než 150 druhů ptáků. Obsahuje odkazy na 20 ptačích hlasů k poslechu, 13 činností v podobě tvoření, kvízů, hádanek a pozorování, 12 podrobně zpracovaných témat a 7 celostránkových ilustrací k prozkoumání. Díky ní mohou čtenáři zkoumat ptačí zobáky, stopy, peří, vejce… Co ptáci jí, kam odlétají, z čeho si staví hnízda a spousta dalších informací a zajímavostí. 













Po drobné havěti a mořské havěti nám nemohla doma chybět ani další z velký knih Yuvala Zommera. Tentokrát VELKÁ KNIHA OPEŘENÉ HAVĚTI (Slovart, 2019). Stejně jako v předchozích je i v téhle knize spousta zajímavostí, tentokrát o ptácích. Jak se různí ptáci živí, jak vypadají jejich námluvy, nebo jak tažní ptáci poznají, že je čas vydat se na cestu za teplem? Proč jsou plameňáci růžoví, proč papuchalk podupává nohama nebo kolikrát za sekundu mávnou kolibříci křídly? V knížce je spousta barevných, podivných, obrovských i drobných ptáků z celého světa. Je tu i mnoho informací, jak lze na výletech po ptácích pátrat jako detektiv. Co prozradí vypadlá pírka, skořápky vajec, trus nebo vývržky nestrávené potravy? Detektivní práce na čtenáře čeká i v knize – ptáci se snaží ukrýt jedno zvláštní vejce. Vřele doporučujeme. 









Tuhle knihu jsem zakoupila v jedné hromadné objednávce předloni na facebooku. Kniha OXISEAU - PTÁCI (Éditions des Grandes Personnes, 2010) je sice ve francouzštině, ale to vůbec nevadí, protože v ní jsou pouze názvy jednotlivých ptáků a k objednané knize jsme dostali česko-francouzský slovníček. Kniha je bohatě ilustrovaná, interaktivní, najdete v ní spoustu ptačích her a hříček, hledaček a poznávaček. Prostřednictvím otvíracích "klapek" můžete hádat, kdo se skrývá pod peřím, pod skořápkou či kdo stojí v černém stínu. Můžete si také vyzkoušet poskládat "svého" opeřence. Kniha je opravdu nádherná. Nakladatelství též vydalo totožně udělané knihy o zvířatech, dinosaurech a oceánu. Doporučujeme všema deseti. Video najdete TU.








Klasické někdejší albatrosí "očko". Kapesních knížek z edice OKO máme doma několik. Některé už jsou sice zastaralé, ale zrovna tahle ptačí NAŠI PTÁCI (Albatros, 2005) je pořád perfektní. Jednotliví ptáci jsou seřazeni podle řádů a čeledí, u každého je jednostránkové info, jednoduchý přehled, kdy u nás který z ptáků přebývá a také pěkný, velmi věrný obrázek. Naši si knížku velmi rádi prohlížejí i jen tak. 











Mladší syn si podle tohohle atlasu udělat svůj atlas dravců. protože ti ho aktuálně dost zajímají. Já kreslila, od vybarvoval.




Edici Přírodě na stopě máme doma moc rádi. PTÁCI (CPress, 2011) jsou podobně jako další knížky v edici plné zajímavých informací, pěkných fotografií a nákresů, tipů na pozorování v přírodě a námětů na tvoření. Na závěr je vždy ještě přírodovědný kvíz a slovníček pojmů. 











Malý KAPESNÍ ATLÁSEK - PTÁCI NAŠICH MĚST  (Triton, 2013) je vlastně jen taková malinká brožurka, ale 15 nejznámějších ptáčků, které můžete potkat kolem domu, tam najdete. Společně se stručnou informací a barevným obrázkem.  









A tohle je ptačí knížečka pro ty úplně nejmenší. Ilustrace v ní sice nejsou nic moc, reálné úplně nejsou, zato zvuky jsou opravdu hodně věrné. Ve zvukové knížce HLASY PTÁKŮ (Axióma, 2017) tak ti nejmenší najdou 6 ptáků, 6 obrázků a 6 hlasů - kukačka, kos, sýkorka, straka, holub a slavík. My jsme s knížkou zprvu neměli dobrou zkušenost, protože baterie, které v ní byly se téměř hned vybily. Za nové jsme dali skoro tolik jako za novou knížku, ale od té doby už drží a zvuk je opravdu kvalitní a hlasitý.








Pro trošku větší děti je zvuková knížka PTÁCI NAŠICH LESŮ (Edika, 2017). I tahle má velmi kvalitní zvuk, zvuková stopa u každého ze dvanácti ptáčků je navíc o dost delší než u knížky předchozí. U každého z ptáků je základní informace, zajímavost a fotografie. Každý z ptáčků je navíc zasazen do prostředí (pozadí), v kterém žije. Já musím přiznat, že zřejmě přes svůj hudební hluch nejsem schopná si zapamatovat víc, než pět základních ptačích hlasů. Děti už podle knížky ale v pohodě rozeznají všech dvanáct hlasů.













V roce 2019 vyšlo u stejného nakladatelství i pokračování PTÁCI NAŠICH ZAHRAD. Jsou v něm ptáci, které najdete spíše na krmítku a v zahradě a knížka je stejně dobrá jako ta předchozí.






Třetím dílem jsou ještě PTÁCI VOLNÉ PŘÍRODY (Edika, 2020), kde jsou vesměs vodní ptáci a ptáci, které najdeme kolem vody. Čtvrtý dílem jsou NAŠI PTÁCI ZA ÚSVITU (Edika, 2021), v které jsou všichni ranní ptačí zpěváci.




Nezastupitelné místo u nás mají i určovací klíče. Těch ptačích máme doma několik. PTÁCI NA KRMÍTKU (Rezekvítek, 2011) je skládačka plná ilustrací ptáčků, které můžete potkat na krmítku. U každého je stručná informace o tom, co kterému z ptáčků chutná a vždy nějaká zajímavost. Ve skládačce je i základní informace o tom, jak by mělo krmítko vypadat, kam ho umístit a co do krmítka dávat.  







Druhou skládačkou je dvoudílný MALÝ PRŮVODCE NAŠÍM BĚŽNÝM PTACTVEM (SEV DIVIZNA, 2017). Tady je u každého z ptáků mnohem víc informací, kde který z nich žije, čím se živí, jak bydlí a k tomu i nějaká ta zajímavost. K tomu spoustu barevných ilustrací - obrázek samce a samičky, hnízda a vajíčka. U každého z nich najdete i trajektorii letu a navíc i notový záznam hlasu. 









A teď jsem nově narazila ještě na jeden skvělý klíč. Jmenuje se PTAČÍ SOUSEDÉ (Lipka, 2018) a vypadá moc dobře. Doma ho sice ještě nemáme, ale co není… :-) Je to také skládačka z tvrdého papíru a obsahuje šedesát druhů ptáků, které se v naší přírodě vyskytují nejčastěji. Pomůže vám je rychle a jednoduše rozeznat. Určíte je postupně podle jednoduchých rozlišovacích znaků, možná někdy rovnou podle obrázku. 







Nejrůznějších atlasů ptáků je velké množství, určitě si mezi nimi vyberete nějaký svůj. Nebudu představovat všechny a raději přidám ještě pár dalších obecně přírodovědných knížek, v kterých ale o ptácích také najdete mnoho zajímavých informací. 

V knize STOPY ZVÍŘAT (Svojtka, 2014) lze najít nejrůznější druhy nejen lesních zvířat. Ptáci jsou nedílnou součástí a povídání o nich najdete na více než devadesáti stránkách. Nejsou tu jen popisy jednotlivých nejčastěji se vyskytujících druhů ptáků. Za nejzajímavější v téhle knize považuji přehled jednotlivých pobytových znamení ptáků. Najdete tu tedy přehled hnízd, vajec, peří, stop a dalších znamení (dutiny, zbytky potravy, požerky, vývržky apod.). Atlas vám skutečně může velmi pomoci k určení jednotlivých ptáků a podle stop i k tomu, který z nich se kde vyskytoval.














V nakladatelství Kazda brzy vyjde kniha KRMÍME PTÁKY - ALE SPRÁVNĚ (Kazda, 2018), ve které známí němečtí ornitologové tvrdí, že ptáky můžeme klidně přikrmovat celý rok. Především v době vyvádění mláďat, tedy počátkem léta. Že přikrmování pouze v zimě je mýtus a celoročním přikrmováním ptáci rozhodně nezleniví. Tak se těším, až si ji přečtu. Kniha bude obsahovat i portréty více než 75 ptáků.


Tuhle knížku máme u nás doma moc rádi. OBRÁZKOVÁ ZOOLOGIE (Garajaka, 2010) je u nás oblíbená už od malička. Určitě je to i díky "čistým" a velmi věrným ilustracím Jany Modré. I tady najdete velké množství zvířat, která se vyskytují na louce a poli, v zahradě a sadu, v lese a ve vodě a u vody (takhle je kniha i rozdělená). Je tu ale i zhruba patnáctka nejrůznějších druhů ptáků žijících v naší přírodě. U každého z nich jsou informace přizpůsobené malému čtenáři a k tomu i krátká básnička. 











PRŮVODCE NAŠÍ PŘÍRODOU (Svojtka, 2012) je pro dost starší děti než ta předchozí. Je totiž plná velké spousty informací, ale i obrázků, takže se dá klidně i jen prohlížet. I tahle je tematicky rozdělená na několik částí: ptáci, stromy, rostliny, zahrada, hmyz a život kolem vody. Ptákům je věnováno asi třicet prvních stran a dozvíte se tu spoustu zajímavých informací. Co se mi na téhle knížce ale líbí nejvíc, je obrovská zásobárna tipů na různé "ptačí" aktivity, na pozorování venku, jak ptáky hledat a určovat, jak vytvořit zahradu vhodnou pro ptáky, vyrobit budku či krmítko apod. A stejně inspirativní jsou i další části knížky.









I TVOŘIVOU KNÍŽKU O PŘÍRODĚ (Euromedia, 2017) máme doma moc rádi. Je to vlastně hrací knížka, která vybízí k vybarvování, pokusům a objevům. Jsou v ní různé rébusy, úkoly, texty ke čtení, tipy na hry a experimentování. A vše z toho se vztahuje jen a jen k přírodě. A najdete tu i několik různých ptačích stránek.












Nevím, jestli má vůbec cenu představovat tuhle skvělou encyklopedii přírody pro nejmenší. U nás má HRAVOUKA Terezy Vostradovské (Běžíliška, 2016) úspěch už několik let. Hlavní hrdinkou a zároveň průvodkyní kolem své nory pod zemí, v lese, u rybníky a na zahradě je malá myška. Myška, která si píše a kreslí přírodovědný deník a dává malým čtenářům do něj nahlédnout.  A i tady se najde pár ptačích stránek. 








A aby těch knih nebylo málo, navrch ještě trocha knižní ptačí beletrie.

Knížka PTÁČKOVÉ Jaromíra Zpěváka (Albatros, 2010) je jakousi veršovanou ptačí přírodovědou. Autor nakreslil dvaatřicet nejznámějších ptáků, s nimiž se můžeme setkat v našem okolí, a doplnil každou ilustraci verši, které ptáčka velmi dobře přibližují. Knížka je tedy velmi vhodná jak na prohlížení věrných obrázků pro ty úplně nejmenší, tak na čtení básniček pro ty větší. A malí čtenáři se dozví i něco zajímavého.

VLAŠTOVKA

Sotva blikne úsvit ranní,
už se shání po snídani.
Komárů a much je spousta, 
ale jsou to malá sousta.
A tak lítá dnes jak včera
od rána až do večera.

STRAKAPOUD

Když na podzim zlátne listí
a ze strnišť vítr sviští,
přiletí k nám do zahrady
a se stromy ví si rady.
Zkoumá větve, zkoumá kmeny,
ví, který je napadený,
a prosmejčí každý kout
straka straka strakapoud.











Jedna ze skvělých obrazových knih Petra Síse PTAČÍ SNĚM (Labyrint, 2011). Jde o symbolický příběh inspirovaný perským eposem ze 12. století.
 Vypráví o putování ptáků, kteří se rozhodnou najít svého pravého krále. Do čela pestrého hejna se postaví moudrý dudek, jenž ostatním nezapírá, že cesta k tajemné hoře Kaf bude daleká, plná překážek a nebezpečí. Víra a naděje se prolínají s bolestí a nejistotou. Než ptáci přeletí sedm údolí - Hledání, Lásky, Porozumění, Odstupu, Jednoty, Úžasu a Smrti - zůstane jich pouhopouhých třicet. Ti nejvytrvalejší ale nakonec svůj cíl najdou… Knížka zdaleka ne jen o ptácích. Příběh pro velké i malé čtenáře, kniha pro rodiče a jejich děti.
"Láska miluje vše obtížné."














Knížky Mileny Lukešové máme rádi. Zvlášť, když je ilustruje Jan Kudláček. Takže knížka ČÁP (Albatros, 1979) je naše každoroční nejen jarní klasika. Obrázkové povídání, které přibližuje dětem jarní přírodu od prvních jarních květin až po návrat čápa na hnízdo. Knížka je určená i těm nejmenším, protože v ní je málo textu a celostránkové obrázky.








PTÁČKOVINY Zbyňka Malinského (Albatros, 1981) jsou souborem veselých pohádek z ptačí říše. 
Knížka obsahuje třeba pohádky Jak se střízlík rozzlobil na čmeláka, Jak jiřičky dostaly chuť na zmrzlinu, Jak si ptáci zvolili krále, Jak krkavec sloužil u černokněžníka nebo Jak si sýkorky hledaly byt. Ale v opravdu vtipných pohádkách, z kterých se o ptácích dozvíte i mnoho zajímavého, se můžete dočíst třeba i o špačkovi, skřivanovi, drozdovi, čápovi, kukačce nebo vrabci. Knížku ilustroval Jiří Fixl. 












Další pohádková ptačí knížka se jmenuje V KORUNÁCH STROMŮ (Grada, 2014) a napsala ji Ludmila Salingerová. Knížka pohádkovou formou malým čtenářům zprostředkovává svět ptáků. Autorka se také snaží prostřednictvím jednotlivých pohádkových situací probouzet ve malých čtenářích zásady slušného chování a morálky. Bohužel je to místy hodně "průhledné", někdy až křečovité. A je to škoda, protože z knížky je možné se dozvědět spoustu zajímavého. V pohádkách vystupují čáp, datel, tetřev, slavík, kalous, moták.










A dost už knížek, mrkneme se ještě na nějaké ptačí hry a aktivity.


Hry a různé aktivity od Pipasiku máme doma moc rádi. A to pro všechny naše věkové kategorie. Pracovní sešit POZNÁVEJ PTÁČKY je taky krása krásoucí. Je plný ptačích úkolů a navíc hezkých ilustrací Martina Krkoška. Jednotlivé úkoly jsou řazeny podle ročních období, takže sešit provede děti celým rokem z pohledu ptáčků. Jsou tam úkoly kreslící, lepící, stříhací a také je součástí šest poznávacích karet ptáčků (sýkora koňadra, zvonek zelený, červenka obecná, vrabec domácí, pěnkava obecná, vlaštovka obecná), které si děti samy dotvoří a můžou z nich vytvořit vlastní malou knížku. Prostě ptačí paráda. A jako dárek navíc jsme k objednávce dostali i tři krásné dřevěné reálné ptačí knoflíčky.








Chaloupeckých vystřihovánek máme doma několik, takže PTAČÍ VYSTŘIHOVÁNKY (Chaloupky, 2012) nesmí chybět. Dvanáct ptáčků různých druhů si můžete nejen vystřihnout, ale i vymalovat. V deskách najdete i základní informace k jednotlivým opeřencům a co se mi opravdu líbí, je řada siluet podle velikostí na každém listu. Je fajn vidět na první pohled, jaké jsou velikostní rozdíly jednotlivých druhů.








Že máme doma rádi časopis MAKOVICE jsem psala už TU. Sešitky za pár korun jsou plné křížovek, hádanek, rébusů, osmisměrek apod. na různá témata. Najdete v nich i několik ptačích. Dokonce existuje i ptačí speciál plný zajímavostí ze světa ptactva ukrytých v tajenkách nejrůznějších doplňovaček a hádanek. Speciál má stránek o mnoho víc a tak si luštění i déle užijete.










Poznávací karty 50 NAŠICH PTÁKŮ od Mindoku patří společně s kartami stromů do nové karetní edice Expedice příroda. Díky kartám v téhle krabičce se děti hravě zvládnou naučit 50 pěvců, dravců a sov. Každá kartička obsahuje z jedné strany názorný obrázek a kvízovou otázku. Z druhé strany potom základní informace a několik zajímavostí. Součástí krabičky je také abecední seznam všech ptáků v ní obsažených.






Ptáčkových pexes existuje určitě mnoho. U nás je nejoblíbenější to od Markéty Jinochové - by Mynna. Krásní ptáčci nakreslení akvarelem jsou na tvrdém strukturovaném papíře.  






My máme doma od By Mynna ještě překrásný kalendář na letošní rok. Ten se skládá z jednotlivých listů krásného papíru, na kterým jsou ptáčci namalovaní. Kolem každého je i rámeček z toho, čím se daný ptáček živí. Krása to je! Kalendář už sice asi neseženete, ale samostatné ptačí obrázky Markéta stále prodává.





Markéta Jinochová je též autorkou obrázků ke krásnému ptačímu puzzle, které najdete u Bonkido. Na obrázku je sedm našich známých ptáků, puzzle má 24 dílků a prodává se v pytlíku s předlohou. Ideální pro ty, kterým se naddimenzované krabice všech her okamžitě "samy" roztrhají či rozšlapou jako u nás. 




Náhodou jsme nedávno dostali i ptačí kvarteto, které se do naší sbírky skvěle hodí. Je to klasická karetní hra, ale moc se mi líbí, že ptáci jsou v jednotlivých čtveřicích řazeni vždy podle jednotlivých čeledí či řádů a u každého z nich je vždy i krátká zajímavá informace.





PEXETRIO je paměťová hra podobná pexesu. Rozdíl je v tom, že hráči hledají nikoliv dvojici, ale trojici obrázků, které k sobě patří. Tím je hra výrazně obtížnější. Aby to nebylo zase tak obtížné, tak jsou kartičky označené identifikačními znaky, podle kterých jednoznačně poznáte, které kartičky patří k sobě. Hra rozvíjí nejen paměť, ale i vědomosti dětí. Pexetriií existuje mnoho druhů, i my jich máme pár doma. Pexetrio PTÁCI  je zaměřen na ptáky, se kterými je možné se setkat v české přírodě. Trojice je tvořena obrázkem ptáka (např. sýkorka, káně či kukačka), jeho hnízdem a jeho siluetou v letu. Hra obsahuje 54 kartiček. Kartičky všeho druhu jsou u nás oblíbené. A to i těmi úplně nejmenšími. A tady je velké výhoda, že jsou opravdu z tvrdého kartonu. Ti nejmenší mohou navíc hru v nové verzi hrát i jako přiřazovačku.







A ještě tu mám jednu ptačí hru, která je součástí kvarteta her Lucie Ernestové. Pokud její obří kartonová leporela herních plánů a kostkou, figurkami a žetony neznáte, tak určitě doporučujeme vaší pozornosti. My máme doma všechny, tj. veselé, zvířátkové, cestovatelské, dobrodružné i přírodovědné a jsou moc oblíbené. Hrací plány jsou sice celkem velké, ale velmi skladné. Každé leporelo obsahuje čtyři hry a vše potřebné je v jednom pytlíčku, takže ideální na cesty. A právě PŘÍRODOVĚDNÉ HRY obsahují i Ptačí hru. Ta je určena dětem od pěti let a může posloužit jako jednoduchý atlas ptáků a nabídne i dostatek napětí a zábavy.





Hru NA KŘÍDLECH (s rozšíření Perutě Evropy) doma ještě nemáme, většina dětí je na ni ještě malá, ale je celkem chválená, tak třeba se vám bude hodit. Ale karetní Krabčáci se nám už doma usídlili a je to moc fajn hra. Zvládá i čtyřletý syn.



A pokud byste rádi nějaké poznávací skládačky, vkládačky, kartičky, puzzle, tak moc doporučuji mrknout na web Malá Áňa TU a na web Minihrátky TU.
A na závěr jedna hračka hračkovatá. Původně jsem ji nechtěla kupovat, ale nakonec jsem o letošních Vánocích neodolala. Tahle hračka má totiž opravdu krásný zvuk. Plyšový ptáčci jsou skutečně hodně autentičtí (alespoň hlasem) a třeba někoho potěší. Na výběr je navíc velké množství druhů. My máme doma vrabce, sýkorku modřinku, červenku a hýla. Mrkněte do e-shopu České společnosti ornitologické, mají tam i další spoustu krásných ptačích věcí.




A když jsem u těch zvuků a hlasů, tak ještě trochu souhrnněji. Ve větších knihovnách je obvykle poměrně dost velký výběr CD s nahrávkami zvuků přírody a tedy i ptačích hlasů. Ale hodně toho najdete i na internetu. U nás je asi nejoblíbenější Hlas pro tento den na webu Českého rozhlasu, to je opravdu velmi rozsáhlá databáze zvuků, navíc i plná zajímavých informací o jednotlivých zvířatech. Zahrát si můžete i skvělou on-line ptačí hru TU. Poznávačku názvů jsem dala bez chyby, ale na hlasech musím ještě fest zapracovat, mořila jsem se s tím skoro deset minut. :-)



A nebo si můžete i nějakou tu ptačí písničku i sami zanotovat. Třeba Čížečku, čížečku, Bude zima, bude mráz, Prší, prší, Vyletěla holubička, Vrabec a sýkorka, Holubí dům, 
Plavala husička, Měla jsem holoubka, Žežuličko, kde jsi byla, Vlaštovička lítá, Když jsem husy pásala… Vzpomenete si na další?

A po hudebce ještě trocha výtvarna. Na poznávání typických znaků (barev) jednotlivých ptáků jsme si s prostřední dcerou vymyslely jednoduchou výtvarnou aktivitu. Podle jednotné šablony jsem vystříhala několik ptáčků a ona si je potom sama podle obrázků anilinkami vybarvila. Moc ji to bavilo a opravdu se snažila, aby ptáčci měli tu správnou barvu. Příště opustíme jednotnou šablonu a vystřihneme jednotlivé druhy podle skutečného tvaru (dlouhé ocásky, protáhlá tělíčka apod.). Na zadní stranu ptáčků jsem ještě přidělala kolíčky a ptáčky jsme navěšely na větvičky.













V záloze na podzimně-zimní tvoření máme i ptáčky, které jsem objevila na blogu Z lesa. Vypadají krásně a určitě se budeme inspirovat.

Foto blog Z lesa

A skoro na závěr i pár tipů na pozorování. Ptáky totiž nemusíte poznávat a rozlišovat jen podle vzhledu. Nejstarší si do svého přírodovědného deníku vymyslel seznam, podle čeho všeho lze ptáky poznat a je to super výzva k přírodovědným výpravám. 
V jeho seznamu je rozeznávání podle:
  • vzhledu a barvy
  • stop
  • peří
  • vajec
  • hnízda
  • trusu, vývržků a požerků
  • hlasu
  • siluety
  • dráhy letu









Tak vyrazte ven a zkuste hledat stopy a pozorovat.

A nakonec pár odkazů a tipů (nejen) ke stažení:
  • naši loňskou "lekci" o vlaštovkách najdete na blogu TU
  • dva články jak na krmítka najdete na blogu TU a TU
  • spousta skvělých ptačích materiálů ke stažení je na webu Učíme se venku a najdete tam i několik bezvadných ptačích lekcí, pohromadě vše najdete ve sborníku TU
  • rádi doma pracujeme také s kartičkami od Kupky - tady jsou zrovna ty ptačí
  • pro svou potřebu jsme si vytvořili i kartičky vlastní, můžete si je případně stáhnout TU
  • nemáte-li krmítko, můžete ptáky pozorovat na krmítku v záchranné stanici Makov, webkamery jsou tam dvě, na druhé můžete zahlédnout spoustu dalších zvířat
  • ptačí seriál natočila i česká televize, na několikadílný ptačí seriál Frnk z hnízda můžete kouknout TU
  • 7. - 9. ledna 2022 se dokonce můžete přidat ke sčítání ptáčků na krmítkách, víc se dozvíte TU a můžete si stáhnout i krásný krmítkový plakát TU






A na závěr jedna super "zákeřná" poznávačka, která koluje po fb a bohužel neznám autora. Poznáte všechny naše známé opeřence? Na řešení mrkněte až potom, co si trochu potrápíte hlavu. 😉





15 komentářů:

  1. Úžasné!!! Já ptáčky miluju, takže tento článek jsi mi celý rok psala na míru :-) Jen mě k tomu napadá jedna otázka: Jak máte velkou knihovnu? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, Zuzi! Ano, asi to tak mělo být. :-) A knihovnu máme velkou, tedy několik. Ale přiznám se, že už je několikrát přebraná a brzy ji čeká další redukce. Je hodně knih, které tu jen leží a cítím, že mi tak nějak ubírají energii a posloužily by někomu jinému. A hodně knih půjčujeme také z knihovny!

      Vymazat
  2. Další super všeshrnující článek, koukám, co ještě třeba pořídíme a co musíme vyzkoušet - i když u nás teda zrovna u dcery vedou minerály a u syna dinosauři. Naštěstí není problém je i tak nalákat na objevování čehokoliv jiného, no a ptáci jsou vždy vděčný objekt k pozorování a zkoumání, pterodaktyl na krmítko jen tak nepřiletí :-) A mám tip na ještě jednu moc pěknou knížku pro děti na toto téma - O ptácích od Jaromíra Zpěváka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, ptáci jsou celoroční téma! :-) A tuhle vlastně také znám. Svého času jsme ji měli půjčenou z knihovny a je fakt dobrá!

      Vymazat
  3. Nadherny clanek.Sleduji vas blog jiz delsi dobu.Knihovna roste,deti taky,je to proste uzasny.Diky za vasi praci,je to inspirace pro nas vsechny,kteri s nadsenim vitame kazdy novy prispevek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za Vaše milá slova. To mě moc těší, že články inspirují. :-) Mějte se krásně a užívejte léta.

      Vymazat
  4. Opět super článek. Také váš blog nějaoku dobu sleduji a už jsme se knížkami několikrát inspirovali. Moc pěkné!

    OdpovědětVymazat
  5. Přidejte se k nám se sčítáním ptáčků na krmítkách :-)
    https://krmitka.birdlife.cz/ a https://www.birdlife.cz/jak-zima-ovlivnuje-ptaky-odpovi-scitani-ptaku-na-krmitkach/
    Ten klíč Ptačí sousedé od Lipky už máme a je moc povedený, doporučuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, díky moc! Doplnila jsem do článku s několika dalšími odkazy. To je super, jak se mi postupně sbírají další a další tipy. :-)

      Vymazat
  6. Zdravím, včera jsem objevila plakát od BirdLife.cz a dnes tenhle úžasný článek...chtěla jsem být o krok napřed před dětmi:)) děkuji a pošlu jako inspiraci dál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc a moc díky, moc si toho vážím! Krásné dny adventní přejeme!

      Vymazat
  7. Z článku jsem nadšená, moc děkuji. I my ptáčky milujeme. Včera jsem náhodou objevila online krmítko - živé vysílání. odkaz zde: https://www.youtube.com/watch?v=xOsXWkp1_BM Zrovna tam je i srnka :-D
    Třeba se vám bude hodit ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Krásná inspirace. Díky. Myslíte, že by se ta francouzská kniha Oxiseau dala sehnat i někde u nás?

    OdpovědětVymazat