úterý 2. října 2018

Jak na… řepu

Tohle bude jen krátký článek po všech těch dlouhánech, ale říkala jsem si, že musím. Že musím tímhle článkem rehabilitovat řepu, kterou jsem jako dítě nesnášela. Konzervovanou řepu ve sladkokyselém nálevu jsem měla v puse všeho všudy snad jen jednou. Kdysi dávno asi ještě v mateřské škole. Od té doby nikdy a tvrdošíjně jsem ji odmítala několik desetiletí znovu pozřít ať už v jakékoliv podobě. 


Až loni. Loni mi řepa několikrát přistála v zeleninové bedýnce. Proboha, co s tím? Přece to nevyhodím. Nejdřív jsem řepy každý týden přendávala z jedné bedýnky do druhé, ale když se začaly vršit, rozhodla jsem se pro radikální řez. Prostě z nich něco upeču nebo uvařím. Ale rozhodně to nebude nic ve sladkokyselém nálevu! Sáhla jsem po své oblíbené kuchařce Recepty z farmářského trhu a dva recepty realizovala. A na řepu jsem zcela změnila názor. Když se dobře připraví, dokáže být výborná. Navíc malé letní bulvičky jsou tak svěží, křupavé a lahodné, že je můžete jíst klidně jen samotné. Ale já vám předložím dva recepty z řep aktuálních, tedy podzimních. Ale i ty jsou lepší menší či středně velké, obří bulvy už totiž nemají skoro žádnou chuť.



Nejprve salát. Ten je trochu á la italský salát caprese, podobně se servíruje, ale chuť není letní, ale správně podzimní. Tenhle salát si dokonce můžete směle dopřát i na konci zimy, kdy už je lokální zeleniny pomálu, ale řepy máte ještě dost. A před receptem ještě malá zkušenost. Pokud budete řepu zpracovávat vařenou na jakýkoliv způsob, je lepší ji vařit v páře na pařáčku. Má mnohem lepší chuť, než když se vaří ve vodě. V každém případě ji vařte celou,  jen omytou, nic z ní neokrajujte (nechte i cca centimetr řapíků listů), nebude vám z ní při vaření utíkat šťáva.

ŘEPOVÝ SALÁT S BALKÁNSKÝM SÝREM

Řepu střední velikosti si den předem uvaříme v páře. Trvá to zhruba hodinu, je třeba zkusit nožem, jestli je již měkká. Před podáváním ji oloupeme a nakrájíme na plátky. Ty rozložíme na talíř. Na ni rozdrobíme balkánský sýr podle chuti, pokapeme olivovým olejem, posypeme čerstvými bylinkami (máme-li) a vlašskými ořechy. Podáváme s tmavým chlebem. Je to mana v hubě, zkuste to!





A buchta z řepy je taky takový malý zázrak. Nečekejte nějakou nadýchanou krasotinku, je to zemitá podzimní buchta, ale ta chuť! Řepa, ořechy, rozinky, čokoláda… A vydrží perfektně vláčná a chutná i čtyři dny. A navíc i báječně vypadá, protože ty malé kousky v ní jsou jako malé granátky. A nelekněte se, těsto budete mít před pečením pekelně červené, ale trouba to vytáhne a zbudou jen ty červené kousíčky. 

BUCHTA Z ŘEPY
Kulatou formu o průměru cca 23 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Použít můžeme i čtveratý plech podobné velikosti. Oloupeme asi 250 g řepu a nastrouháme ji na hrubém struhadle. Nasekáme nahrubo 50 g vlašských ořechů. Ve větší míse vyšleháme do pěny 100 g cukru a dvě vejce. Postupně po troškách přidáváme 120 g rozpuštěného másla a 200 g polohrubé mouky. Mícháme dokud se vše nepropojí. Nakonec vmícháme řepu, ořechy, asi 50 g rozinek a vrchovatou lžičku prášku do pečiva. Promícháme, nalijeme do formy a pečeme v rozehřáté troubě při 170 stupních cca tři čtvrtě hodiny. 

Řepou, ořechy a rozinkami nemusíte šetřit. Mouka může být částečně celozrnná, cukr můžete nahradit sirupem. Buchtu můžete nechat jen tak, nebo pocukrovat povrch cukrem. My ji máme nejraději politou čokoládou. Můžete navrch přidat i nastrouhané vlašáky. Věřte, je to fakt paráda!



A jaké jsou vaše osvědčené řepné/řepové recepty? Moc ráda rozšířím repertoár, na zahradě jich ještě trůní dost. 😉

4 komentáře:

  1. Děkuji za řepové recepty, ráda je vyzkouším, tu buchtu už jsem někde měla, ale neznala jsem recept :-) já občas dělám úplně jednoduchý salát z řepy - nastrouhám ji, smíchám se zakysanou smetanou, trochu osolím a opepřím - je to dobré se žitným chlebem.

    OdpovědětVymazat
  2. Máme rádi strouhaný letní salát z řepy - syrovou řepu, mrkev a jablko nastrouhat na tenke slzičky, smíchat a ochutit cukrem a citronem podle chuti. Jíme ho s domácím chlebíkem s máslem. A druhý top salát je z vařené řepy. Ledovy salát, řepa, jablka, opražené vlašské ořechy, kozí sýr a medovo-hořčičná zálivka. Dokonalost. A pak muffiny red velvet

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju za další parádní článek. Buchtu znám jinou - už mně svědí ruce, abych zkusila i tu Vaši. Doma děláme řepnou "pomazánku": uvařenou řepu rozmixuju se solí, zakysanou smetanou (množství dle toho, jak moc růžovou pomazánku chceme) můžeme přidat buď vlašské ořechy nebo česnek nebo křen a máme ji rádi k bílému pečivu :) Pěkné babí léto Pavla

    OdpovědětVymazat
  4. Také dělám dětem salát z řepy: nastrouhám ji a jablka, přidám med, vlašské ořechy,trošku citronu.promíchám a v lednici nechám chvilku vychladit, máme ho rádi celá rodina :-).

    OdpovědětVymazat