středa 18. října 2023

DV… jak na stromy

Stejně jako několik posledních podzimů jsme si aktuálně povídali a ještě povídáme o stromech. Tedy o stromech stejně jako o spoustě dalších věcí si povídáme během celého roku, ale na podzim je to vždycky intenzivnější. Asi to barevné padající listí… Správně bych vlastně měla říct, že si povídáme o dřevinách. Víme, jak se rostliny dělí, ale termín "stromy" je pro nás prostě tak nějak srozumitelnější.



Nemáme žádnou kostru "co a jak probrat", prostě chodíme, zkoumáme, objevujeme. Něco navrhnu já, něco syn, něco se samo vyvrbí. A tak nějak podobně bude vypadat tenhle článek. Pel mel tipů na to, co se stromy podnikat, co zkoumat, jak stromy výtvarně ztvárnit, kde najít materiály a pracovní listy. A tipy na knihy také samozřejmě nesmí chybět!


AKTIVITY

Aktivit se stromy lze podnikat obrovské množství. A nejlépe hned venku někde v závětří pod stromy. Mě mrzí, že venkovních fotek z letoška moc nemám. Pár dní před porodem jsem už nějak neměla sílu vyrážet do terénu, takže vyrážel buď nejstarší sám nebo celá smečka s manželem, ale prostě se moc nefotilo.

Takže rovnou k aktivitám:
  • poznávačka - nejideálnější způsob, jak dětem trochu přiblížit stromy, jejich druhy, znaky, odlišnosti apod., existuje celá řada různých kartiček a pracovních listů (viz odkazy pod článkem), ale nám se nejlépe osvědčilo nasbírat si venku různé "stromové" přírodniny - nejlépe list, větvičku, plod - a potom hned třídit, pojmenovávat, přiřazovat apod.

  • záznamy ze svých pozorování, zkoumání a experimentů si děti mohou i zapisovat, nejstarší si už několik let vede svůj Deník do divočiny (více TU na blogu - vřelé díky za inspiraci a nakopnutí jdeteven.cz), kam si píše všemožné informace, zážitky, pokusy apod. související s přírodou, a pomalu se přidává i prostřední, která chce podobně jako velký brácha mít taky svoje "poznámky"

  • my jsme povídání o stromech před dvěma lety začali myšlenkovou mapou, tam si syn poznačil vše, co ho ke stromům napadlo, myšlenková mapa je takový dobrý odrazový můstek k jakémukoliv tématu



  • dobrým "nástrojem" jsou i Vennovy diagramy, které velmi dobře poslouží při porovnávání nejrůznějších předmětů, jevů, informací - v našem případě stromy/keře a  listnaté/jehličnaté stromy



  • určovat můžete nejen podle listů a plodů, teď na podzim a v zimě můžete skvěle určovat i podle semen, popř. podle siluet stromů, podle kůry (na té se skvěle dělá frotáž) a v zimě a v předjaří podle větviček a pupenů na nich
  • všechno výše zmíněné se dá i velmi dobře porovnávat, syn si vyzkoušel porovnávání u semen, šišek a jehličí jehličnanů z našeho okolí - velikost, délka, tvrdost, jak a po kolika jsou jehlice postavené apod.





  • semínka si můžete podobně jako my i nasbírat a zkusit z nich něco vypěstovat, my máme na okně osm různých semínek a netrpělivě čekáme, jestli nějaký klíček a později semenáček vyleze






  • podzim a zima je také skvělé období pro určování stáří stromů podle letokruhů, pro určování se totiž hodí co nejčerstvější pařez, do letokruhů si můžete i zapíchat barevné špendlíky a zkoumat, kdy kdo z vaší rodiny se narodil



  • kromě stáří stromu si můžete vyzkoušet změřit i výšku stromu, způsobů je několik, my jsme jich našli snad šest, vyjde vám to podle všech stejně?


  • listy by vydaly na samostatný článek, je to neuvěřitelně vděčný materiál pro pozorování, porovnávání, tvoření i experimentování
  • povídat si o tom, proč se listy na podzim barví (tedy vlastně správně "odzeleňují - viz názorný text na jedné z fotek), se dá dlouhou dobu - doporučujeme s dětmi názorně vyzkoušet, že listy skutečně obsahují i jiná barviva, než jen to zelené, které je vidět po většinu roku - do skleniček napěchujte žluté, červené a zelené listy, pěkně každou barvu zvlášť, zalijte vodou, nechte dva dny stát, potom listy vyndejte a pozorujte, porovnávejte jakou má voda najednou barvu
  • listy můžete i dokreslovat podle středové souměrnosti, trefíte správný tvar i barvu?







  • skvělá aktivita (ovšem pouze pro trpělivé!) je vytvoření ročního deníku nějakého oblíbeného stromu ve vašem okolí, stačí strom pravidelně "navštěvovat", pozorovat a zapisovat změny, které se se stromem dějí, popř. si ho i fotit nebo kreslit




  • a témat okolo stromů je samozřejmě mnohem víc - lesy jako plíce Země, co nám a zvířatům stromy poskytují, ochrana stromů  apod.

KNIHY

Naučných knih a atlasů o stromech najdete jistě nepočítaně. Tohle je jen malý vzorek toho, co máme doma. Existují i různé určovací klíče. My máme doma ten z Lipky (najdete u nich i pexeso stromů) a Chaloupek. Představím vám ale i knihy, které nejsou "jen" atlasy. Na blogu najdete ještě jeden článek o stromových knihách, jsou v něm knihy spíše beletristické a najdete ho TU.




Asi už není nikdo alespoň trochu nakloněný přírodě, kdo by neznal knihy Petera Wohllebena. Jsou obvykle krásně vypravené a navíc se na přírodu dívají v širších i neobvyklých souvislostech a jsou velmi čtivě napsané. Stejné je to i s knížkou SLYŠÍŠ, JAK MLUVÍ STROMY? (Kazda, 2018), která je pro tohle téma jako stvořená. Je pro děti a navíc (nejen) o stromech. Najdete tu odpovědi na zvídavé, originální a často i zábavné otázky o stromech a vlastně i celém lese. Mají stromy svůj vlastní jazyk? Musí děti stromů chodit do školy? Jak si stromy pořizují děti?






Knih Petera Wohllebena bylo do češtiny přeloženo už několik. Převážně jsou pro dospělé, ale všechny jsou o stromech, lese, přírodě a zvířatech a rostlinách v ní. A před Vánoci se chystá další novinka! Bude se jmenovat Víš, kde jsou děti stromů?


U nás o stromech jistě nejvíce píše Marie Hrušková. Jejích knih především o památných stromech, které toho hodně pamatují, vyšlo už několik. A my doporučujeme si některou z nich alespoň prolistovat. Popř. si příběhy těchto stromů můžete poslechnout na několika audio nahrávkách, video najdete třeba na YouTube. A databázi památných stromů i s mapkou najdete TU.


My máme doma od Marie Hruškové knihu TAJEMSTVÍ STARÉHO DUBU (Mladá fronta, 2007). Kniha se na životě věkovitého památného dubu pokouší ukázat "paměť stromu" za 900-1000 let. Zabývá se tím, jak vyrůstá strom, co se na něm mění během jeho života, co z toho je dáno přírodou a co ovlivnili lidé a současně ukazuje, jaké zásadní změny se staly v historii našeho národa během života takového stromu, jak se měnilo bydlení nebo oblékání, nápadné změny na stavbách, ale i v krajině. Je krásně ilustrovaná a hodí se jak do povídání o přírodě, tak historii. 





Nová kniha Piotra Sochy STROMY (Slovart, 2018) je úžasná svou velikostí i svým obsahem. Pokud znáte jeho předchozí knihu Včely a líbila se vám, budete určitě zase nadšeni. Obrazově je stejně krásná, obsahově se mi zdá sice trochu chudší, ale opět se z ní dozvíte spoustu zajímavých informací. Dozvíte se, kdo ve stromech žije, a kdo je zasazuje a kdo se stromy živí. Dočtete se, co je to strom života, strom lidožroutů a uvidíte, jak vypadal posvátný fíkovník. Spatříte nejstarší, nejvyšší a nejtlustší strom a ještě mnoho dalšího. Více než 34 obrázkových tabulí, které v knize najdete totiž nejen doplňuje a ilustruje texty, ale přináší spoustu dalších zajímavostí. Každá je navíc opravdu krásná.







S knihou STROMY (Pikola, 2020) se vydáte do lesa a pronikni do tajuplného světa stromů! Dozvíte se, jaké druhy stromů existují, kde všude a jak rostou, jak se rozmnožují, čím se živí i proč jsou pro naši planetu tolik důležité. Kniha obsahuje nejrůznější zajímavé informace i rekordy ze světa stromů.





I kniha STROMY A JINÉ DŘEVINY (Svojtka, 2020) přibližuje čtenářům svět stromů a keřů, které se nacházejí na našem území, nebo rostou v jiných částech světa, ale i přesto je můžete najít v parcích nebo botanických zahradách. Víte, čím se od sebe liší stromy a keře? K čemu přesně slouží kůra? Víte, že stromy mají i vlastní speciální "krev"? Jak se určuje stáří stromů? Co všechno stromy dokážou a k čemu jsou nám vlastně užitečné? Možná na některé otázky odpovědi znáte, přesto vás tato kniha jistě překvapí svými poutavými popisky, záludnými kvízy a podněty pro vlastní pozorování a venkovní bádání.






A ještě trocha beletrie:
Knížky Daniely Krolupperové ilustrované Evou Chupíkovou, které pomocí pohádkových příběhů přibližují nejrůznější rostliny a živočichy (bylinky, vodní živočichy, hmyz, rostliny, keře…), máme doma moc rádi. Kniha ZÁKEŘNÉ KEŘE (Portál, 2015) seznamuje malé čtenáře s nejběžnějšími jedovatými rostlinami v jejich okolí. Malá víla Vincencie je zakleta zlým čarodějem Rulíkem Zlomocným. Kouzlo může zlomit pouze ten, kdo rozpozná všechny rostliny použité v čarovném věnci, pomocí kterého Rulík Vincencii zaklel. Usušené listy a bobule z věnce se musí vrátit keři, ze kterého pocházejí. Ostatní víly nakonec postupně všechny keře najdou, úkol splní a Vincencie šťastně vyvázne ze spárů zlého čaroděje. Krásný příběh, nádherné ilustrace a k tomu i "naučné tabule" jednotlivých rostlin a keřů a k nim vždy několik kvízových otázek.





Kniha MUŽ, KTERÝ SÁZEL STROMY (Literární čajovna Suzanne Renaud, 2006) Jeana Giona je v literárním světe jistě už klasikou. Vyšla v mnoha vydáních, s různými ilustracemi. My máme doma rádi to s ilustracemi Pavla Čecha. Ale silný, čistý a průzračný příběh je všude stejný. Krátká povídka vypráví o prostém, osaměle žijícím pastýři ovcí ve vyprahlé a vylidněné Provenci, který tiše a bez nároků na vděk, den co den sázel v okolních kopcích stromy. Usoudil, že kraj bez stromů hyne a rozhodl se situaci napravit. Krása!






Krásná knížka Markéty Kotkové V KORUNÁCH STROMŮ SE MI ZDÁLO (Papillon, 2012) je určená dětem i dospělých. Ilustrovaná básnická sbírka věnovaná duším stromů. Každému stromu náleží pocta v podobě básně a kresby. Něžná, meditativní kniha, kterou vřele doporučujeme alespoň prolistovat. 





A pro mladší čtenáře vřele doporučujeme dvě stromové knížky, které napsala Kateryna Michalicyna a krásně ilustrovala naše oblíbená Oksana Bula. Milá obrázková knížka KDO ROSTE V PARKU (Host, 2019) představí dětem prostřednictvím malého zelenkavého semenáčku jedenáct nejběžnějších stromů. Děti se díky příběhu dozví spoustu nového o stromech a snadno si zapamatují, jak stromy vypadají, jakou mají kůru, plody, listy a květy. Druhá z knížek KDO ROSTE V LESE (Host, 2020) není jen o stromech, ale i o nejrůznějších rostlinách, které můžeme najít v podzimním lese. Na podzim je totiž v lese rozhodně co obdivovat a objevovat. Kolik barev může mít podzimní listí? Proč některé stromy opadávají? Jak se na zimu chystá smrk, modřín nebo mech? To vše vám prozradí pan jezevec, i když právě teď má plné tlapky práce. Někdo zapálil suché strniště za lesem a plameny už se šíří ke staré borovici. Honem, než bude pozdě!







Brožovaná knížka TAJEMSTVÍ ŠUMAVSKÝCH STROMŮ, kterou vydal Národní park Šumava je tak trochu naučná knížka, tak trochu pracovní sešit. A nejvíc ze všeho vlastně velká omalovánka. Šumavští skřítkové prostřednictvím ní naučí děti poznávat hravou formou 25 druhů stromů a keřů. Krásné ilustrace, skvělý nápad, vkusné provedení. Můžeme doporučit.







Pracovní sešit MŮJ SEŠIT POZOROVÁNÍ A AKTIVIT - STROMY (Svojtka, 2019)  pro všechny mladší čtenáře, kteří se zajímají o přírodu. Spousta zajímavých informací o stromech a k tomu dokreslovačky, omalovánky, vystřihovánky, náměty na experimenty a pozorování a další. 







STROM (Fragment, 2019) není ani tak kniha jako spíš sada kartonových karet, ze kterých se dá poskládat obrovský strom plný života. Každá karta navíc k druhé strany obsahuje informace o stromech a zvířatech, která na něm žijí a také nápady na tvoření, experimenty či pozorování.




A o stromech najdete povídání i v našich oblíbených a neustále prohlížených knihách. 

Skvělou encyklopedii přírody pro nejmenší HRAVOUKU Terezy Vostradovské (Běžíliška, 2016) asi nemá cenu představovat, u nás má úspěch už několik let. Hlavní hrdinkou a zároveň průvodkyní kolem své nory pod zemí, v lese, u rybníka a na zahradě je malá myška. Myška, která si píše a kreslí přírodovědný deník a dává malým čtenářům do něj nahlédnout.  A i tady se najde pár stránek o stromech. 



PRŮVODCE NAŠÍ PŘÍRODOU (Svojtka, 2012) je kniha plná velké spousty informací, ale i obrázků, takže se dá klidně i jen prohlížet. Je tematicky rozdělená na několik částí: ptáci, stromy, rostliny, zahrada, hmyz a život kolem vody. Stromům je věnováno asi třicet stran a dozvíte se tu spoustu zajímavých informací. Co se mi na téhle knížce ale líbí nejvíc, je obrovská zásobárna tipů na různé aktivity, na pozorování, jak stromy určovat apod. A stejně inspirativní jsou i další části knížky.








MATERIÁLY
"Stromových" materiálů k hraní a poznávání najdete spoustu. My máme asi nejraději báječné celodřevěné skládanky stromů od Sův z dříví. Bohužel už dřevěné skládanky nevyrábějí.




Ještě máme doma vkládací listy od Ježpodů. Ty jsou sice aktuálně asi jen pro mladšího syna, ale jako poznávačka můžou sloužit i pro starší děti. 




Poznávací karty 50 NAŠICH STROMŮ od Mindoku patří společně s dalšími sadami (hmyz, květiny, psi, ptáci, lesní zvířata…) do nové karetní edice Expedice příroda. Díky kartám v téhle krabičce se děti hravě zvládnou naučit 50 listnatých i jehličnatých stromů. Každá kartička obsahuje z jedné strany názorný obrázek a kvízovou otázku. Z druhé strany potom základní informace a několik zajímavostí. Součástí krabičky je také abecední seznam všech stromů v ní obsažených.





PEXETRIO je paměťová hra podobná pexesu. Rozdíl je v tom, že hráči hledají nikoliv dvojici, ale trojici obrázků, které k sobě patří. Tím je hra výrazně obtížnější. Aby to nebylo zase tak obtížné, tak jsou kartičky označené identifikačními znaky, podle kterých jednoznačně poznáte, které kartičky patří k sobě. Hra rozvíjí nejen paměť, ale i vědomosti dětí. Pexetriií existuje mnoho druhů, i my jich máme pár doma. Pexetrio STROMY  je zaměřen na stromy, se kterými je možné se setkat v české přírodě. Trojice je tvořena obrázkem stromu, listem či větvičkou a obrázkem plodu. Hra obsahuje 54 kartiček. Kartičky všeho druhu jsou u nás oblíbené. A to i těmi úplně nejmenšími. A tady je velké výhoda, že jsou opravdu z tvrdého kartonu. Ti nejmenší mohou navíc hru v nové verzi hrát i jako přiřazovačku.




Kartonové skládačky z Lipky máme moc rádi. Doma jich máme několik (mravenec, beruška, žáby….), takže lípa nesměla chybět. Skládačka JAK ROSTE LÍPA (Lipka, 2019) znázorňuje v pěti vrstvách, jak roste lípa. Na sebe se skládá pět obrázků – v nejhlubší vrstvě rozpadlý kmen lípy, na něj se naskládá semínko, pak semenáček, mladý stromek a nakonec vzrostlá lípa. 




Lipka je též výrobcem a prodejcem PEXESA STROMŮ (Lipka, 2015). Pexeso představuje osm druhů stromů – čtyři jehličnaté (smrk, borovici, jedli, modřín) a čtyři listnaté (dub, buk, habr, lípu). Ke každému druhu stromu patří kartičky se čtyřmi jeho různými částmi – s listem či větvičkou, plodem, semenáčkem a kůrou. Můžete tedy hrát jak klasické pexeso nebo přiřazovat čtyři kartičky s různými částmi od jednoho druhu stromu.  S kartičkami lze hrát i kvarteto - dle klasických pravidel sbírat vždy všechny čtyři části patřící k jednomu druhu stromu.


Poznávací dřevěné kartičky od GOKI neobsahují jen stromy, jsou tu i další rostliny, ale stromů je tu asi osm párů. Hru lze hrát jako přiřazovačku nebo jako pexeso. 





Pro mladší děti lze připravit i jednoduché puzzle. Já jsem rozstříhala obrázky ze starého nástěnného kalendáře a stromová zábava je v mžiku na světě. 




PRACOVNÍ LISTY a MATERIÁLY KE STAŽENÍ

Pracovních listů ke stromům najdete na webu velké množství. Jsou různé kvality a občas je třeba trochu hledat, proto spíš raději používám osvědčené pracovní listy z materiálů, které máme doma. Nejčastěji pracujeme s pracovními listy z knížky VELKÉ PUTOVÁNÍ SKŘÍTKA OSTRUŽINKY (Centrum ekologické výchovy Zvoneček, 2012). Stejně hojně využíváme brožurky dalších ekologických center (Lipka, Rezekvítek a další).






Listové omalovánky Jany Kloučkové Kudrnové si můžete stáhnout na jejím blogu Z lesa TU.


Omalovánku, vystřihovánku a přiřazovačku v jednom z webu jdeteven.cz se mi už nedaří najít (možná je součástí Deníku do divočiny), ale můžete si tu stáhnout pozorovatelský list stromu TU.



A tahle listová přiřazovačka je ke stažení TU. Stačí dvakrát vytisknout.


A na tuhle obr přiřazovačku si doporučujeme nasbírat hodně přírodnin. Některé z listů můžete i zalaminovat. My už je máme snad pět let, některé sice trochu zhnědly, ale pořád vypadají dobře. Nadepíšete si názvy stromů, nějaké typické znaky a obrázky si můžete stáhnout z brevíře Lesů České republiky TU.





  • skvělý ilustrovaný brevíř křovin a stromů si můžete stáhnout TU
  • třísložkové karty listnatých a ovocných stromů najdete TU
  • spoustu skvělých lekcí na ven a materiálů ke stažení (nejen) ke stromům najdete na webu Učíme se venku

VÝTVARNO
Na téma stromů či přímo s listy můžete tvořit nekonečně dlouho. Na webu najdete spousty a spousty inspirace. Já tu představím jen to, co jsme doma ozkoušeli a osvědčilo se. 

Letos jsme vyzkoušeli listový patchwork a listové vitráže podle Učíme se venku a mělo to nečekaný úspěch. Děti to moc bavilo a navíc to opravdu krásně vypadá!
Podrobné návody najdete TU a TU.








Z čerstvých listů javoru si můžete zkusit "umotat" listové růže. Vypadají opravdu moc pěkně. Za čerstva i poté, co trochu seschnou. Návod najdete třeba TU.




Pro tvoření s úplně nejmenšími je vhodné malování podzimních stromů. Malovat, resp. otiskovat můžete různými věcmi, které najdete doma (korkové špunty, jablíčka, ruličky od toaleťáků, klubíčka apod.). Vystačíte si klidně i se svými prsty či dlaněmi. A opravdu to zvládnout i prťátka. Víc informací v článku na blogu TU.


Krásně vypadají i podzimní vyškrabávané listy. Čtvrtka A5 se celá pokryje voskovkami v podzimních barvách. Papír musí být pokrytý celý a je třeba na voskovky hodně tlačit. Poté se čtvrtka zabarví tuší a nechá se zaschnout. A pak už se jen hřebíkem či ořezanou špejlí vyškrabují listy. Pokud si děti nejsou jisté tvarem, můžou si listy špejlí podle skutečných listů obkreslit.




Malování postupně zabarvovaného až tlejícího listí se skvěle hodí k povídání o tom, proč a jak se listy barví. Výsledek vypadá opravdu moc pěkně. Návod najdete na skvělých stránkách plných výtvarné inspirace TU.



I námět na malování podzimních stromů jsem objevila na stránkách Výtvarné náměty TU.



A nakonec jedno stromové tvoření z přírodnin. Nejprve se ovšem budete muset vydat na "lov" přírodnin. Budete potřebovat pár větviček z břízy a hodně čepiček z žaludů. A také tavnou pistoli, kterou je třeba vše přilepit na karton. Nejprve jsme se snažili lepit herkulesem, ale neosvědčilo se to. A pak už jen stačí žaludové čepičky vybarvit podzimními  barvami. Vypadá to opravdu moc hezky!



S listy se dá tvořit všelijak. Můžete si vytvořit z vylisovaných listů lepit "klasické" listové postavičky. Buď jen z listů nebo postavičky i dokreslovat. Můžete si navléct listový věnec nebo vyrobit listového ježka. Možností je opravdu mnoho. Tady jen pár ilustračních obrázků z minulých let.



Tak snad se vám bude něco ze stromovo-listové inspirace hodit ještě letos! 😉
A předem moc děkuji za jakýkoliv stromový tip.

-----------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

10 komentářů:

  1. Téda, to je zase spousta pěkných inspirací :-) stromy jsou naši přátelé :-) já se ještě nechávám inspirovat knihou mého dětství - ve Výpravách za dobrodružstvím od Miloše Zapletala jsou různé náměty, co na kterých stromech pozorovat a čeho si všímat. A při našich výpravách jsou jedním z častých cílů památné stromy - databáze i s mapkami je tady http://drusop.nature.cz/ost/chrobjekty/pstromy/ :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, já taky moc díky za inspiraci! Výpravy doma máme, ale úplně jsem na ně zapomněla. Musím je vytáhnout a častěji je využívat. Máme doma i pokračování "Rok malých dobrodružství". A odkaz na databázi doplním! Díky. Krásné dny.

      Vymazat
  2. Verunko, já bych chtěla být dítkem v Tvé domácí škole :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, myslím, že děti by Ti jasně vysvětlily, že někdy bys asi opravdu nechtěla. :-) Ale i tak moc děkuji! Krásně dny adventní!

      Vymazat
  3. Dobry den,Veroniko. Nahodou jsem narazila na Vaše úžasné stránky a jsem z nich úplně nadšená. Obdivuji to množství nápadů a inspirace. Máte to vše opravdu nádherné. Hned jsem dostala chuť něco tvořit se svými dětmi:) moc se mi líbí i Váš nápad na cestování po krajských městech,to určitě příští rok zavedu i do naší rodiny! Děkuji,že sdilite tolik inspirace a přeji Vám i Vaší krasne rodině spoustu krásných společných chvil a hodně zdraví v celém příštím roce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lenko, moc děkuji za Vaše milá slova, moc si toho vážím. Jsem moc ráda, že jste našla inspiraci. V krajských městech ještě chybí Liberec a Karlovy Vary, ale snad se mi je ještě podaří dopsat. :-) Mějte se moc krásně a přeji vše dobré v novém roce! Veronika

      Vymazat
  4. Krásne spracovaní a množstvo tipov, vďaka !

    OdpovědětVymazat
  5. Vy jste fakt neskuteční. Z beletrie mě napadá ještě Tobiáš Lolness. Jste výborní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc. :-) A Tobiáš Lolness je parádní, máte pravdu!

      Vymazat