pátek 22. října 2021

Jak na… podzimní obrázky

Tvoříme a výtvarničíme celoročně, tak jsem se po článku s inspirací na zimní obrázky (najdete ho TU) rozhodla i pro článek podzimní. V průběhu let jsme podzimně tvořili, malovali a kreslili poměrně dost, takže jsem sáhla do archivu i pro některé starší fotky, většina jich ale je loňská nebo letošní. Na těch starších fotkách tvoří povětšinou jen nejstarší a prostřední dcera, na těch aktuálnějších je i mladší syn. Ten stále ještě nejraději "matlá" barvy dohromady, prostě si barvy užívá, nejrůzněji je míchá, nanáší přes sebe prsty i štětcem. Nechávám ho, protože to tak má zatím nejraději. Má rád proces a na rozdíl od nejstaršího nepotřebuje mít "perfektní" výsledek. Když je tahle jeho potřeba naplněná, obvykle vzápětí namaluje i něco, co není jen černé nebo tmavě hnědé. 


A protože tipů na výtvarničení je celkem dost, rozdělila jsem je podle tématu na několik skupin: plody a semínka, ovoce, houby, stromy, listy, svátek sv. Martina a mandaly, aby se v článku lépe orientovalo. Inspiraci sbírám všude okolo. Hodně nápadů je ze skvělých stránek Výtvarné náměty. A pokud byste rádi nejen výtvarné podzimní náměty, mrkněte do podzimního souhrnu článků na blogu TU.

PLODY A SEMÍNKA

Kaštany jsou báječný přírodní materiál (kaštanový článek se spoustou tipů TU). Nemusíte z nich ale tvořit jen zvířátka, můžete je použít i na výtvarničení. Už i nejmenší mohou otiskovat nabarvené listy, takže aktivita se hodí i pro ně. Jako podklad vyberte tvrdší lepenku, protože kaštany dost váží a běžná čtvrtka je "neunese". Pokud chcete, aby listy lépe vynikly, volte lepenku, která je alespoň z jedné strany bílá. My jsme to neudělali a listy jsou celkem málo výrazné. Zase ale tvoří "podzimnější" pozadí. Pokud se dětem nebude chtít otiskovat, mohou podzimní barvy na podklad prostě "namatlat". A po zaschnutí už jen stačí vytvořit na podkladě kaštanový obrázek. Děti si kaštany poskládaly, lepila jsem já tavnou pistolí.



Semínkování je báječná technika. Chce to pravda trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Musím přiznat, že jsem měla celkem velké obavy tuhle techniku zařadit, protože jsem měla za to, že semínka budou všude a děti vzteklé, že jim semínka nedrží na místě. Ani jedno se nepotvrdilo. Navíc to děti moc bavilo. Použili jsme přírodniny, které jsme našli venku (sušené jeřabiny a trnky) a pak to, co jsme měli doma (červená a zelená čočka, mungo, rýžové vločky, světlá a tmavá slunečnicové semínka, malé fazolky, půlený hrách, nové koření, celý pepř). Nic speciálního není potřeba, opravdu využijte to, co máte doma. A pak ještě tekuté lepidlo a můžete tvořit. Z tvrdšího kartonu si vystřihněte obrys, potřete silnější vrstvou lepidla (můžete postupovat po částech) a poklaďte ji semínky. Lepidlo postupně tuhne a semínka "chytí". Lepidlo také postupně průsvitní, takže bílá místa od lepidla nebudou vidět.









A ještě tu mám jedno semínkové tvoření. Tentokrát pouze ze semínek dýní. Semínka jsou barvená potravinářským barvivem. Stačí semínka nejméně na 24 hodin namočit do barevného roztoku a pak je nechat asi dva dny proschnout na papírové utěrce. My jsme dál pracovali se samotvrdnoucí hmotou, ale semínka můžete klidně nalepovat jako v předchozím případě. U nás si děti nejprve hmotu vyválely, vyřízli ji do tvaru dýně a potom do dýně zatlačovaly semínka do tvaru svého jména. Postup není složitý, jen pokud to budete dělat, doporučuji si vyválet silnější plát a semínka pořádně zatlačit, protože při sesychání samotvrdoucí hmoty měla některá semínka tendenci se uvolňovat a vypadávat.






A dýně ještě jednou. Tentokrát tedy ne jejich semínka, ale celé plody. Tahle zvláštní technika děti moc bavila. Lepidlem totiž ještě nekreslily. Budete potřebovat tekuté lepidlo s úzkým hrdlem (viz TU), kterým si na čtvrtku nakreslíte obrázek (je možné si ho lehce předkreslit tužkou). Trávu, dýni, stolek, list… Lepidlo se nechá uschnout a poté se do vodou navlhčeného obrázku zapouští anilinové barvy. A po zaschnutí barev se ještě linie nakreslené lepidlem obtáhnou tenkým černým fixem. Obtáhnout můžete i linie, které po zaschnutí vytvořila barva.












A tohle není žádná speciální technika, tohle je prostá kresba jeřabin. Děti kreslily ořezanou špejlí a tuší (pro jistotu jsem jí jen trochu nalila do dvou nízkých mističek, protože s ní nemáme moc dobré zkušenosti) a jako vzor měly utržené větvičky a obrázky v naučných knížkách. Nejprve si podle modelu nakreslily větvičku a listy. Poté koncem náplně do tavné pistole hustou červenou barvou "naťupkaly" plody. Po zaschnutí ještě tenkým černým fixem domalovaly žilnatinu listů, "bubáky" a stopečky plodů. Nakonec listy vybarvily rozředěnou tuší.









Slunečnice jsou nejprve kreslené silnějším fixem. Na střed papíru se nakreslí větší kolečko (možno obkreslit menší talířek) a kolem něj okvětní lístky, pak se dokreslí stonek a listy. Okvětní lístky se každý jinak dokreslí tenkým černým fixem. Okolí květiny se vymaluje anilinovými barvami a prostředek květu dozdobí tekutým lepidlem se třpytkami, popř. natře lepidlem a posype do spirály samotnými třpytkami.











OVOCE

Jablíčka skládaná z papíru jsou celkem jednoduchá záležitost, zvládla je i prostřední dcera. Potřebovat budete červený a světlonce žlutý papír. Stačí obyčejný, nemusí to být čtvrtka. Z červeného papíru si vystřihněte osm totožných jablíček (když si papír přehnete, půjde vám to lépe, protože půlka jablíčka se lépe vystřihuje než jablíčko celé). Stejný počet jablíček, ale o něco menších si vystřihněte i ze žlutého papíru. Žlutá jablíčka potom nalepte na ta červená, domalujte na ně jádřinec a semínka a všechna jablíčka v půlce přehněte tak, aby žlutá byla "uvnitř". Půlku jablíčka na červené straně natřete lepidlem a přilepte na něj půlku dalšího jablíčka. A tak pořád dokola. Těsně před slepením celého jablíčka ještě vložte doprostřed stopku z hnědého tvrdého papíru. 











Tiskátka z jablíček jsme zkoušeli už několikrát a děti to moc baví. Pokud budete chtít tisknout třeba na látkové tašky či pytlíčky, budete potřebovat zelenou, červenou a hnědou barvu na textil. Malá jablíčka překrojte, řeznou stranu osušte, potřete barvou a můžete tiskat. Semínka a stopky se domaluji menším štětcem. Dobré je tiskat na vypranou a vyžehlenou látku a po zaschnutí natiskaná jablíčka přes látku ještě přežehlit. Děti do sáčků daly nasušené křížaly a dávaly je jako dárek. 










A pokud budete mít jablíčková tiskátka po ruce, můžete si rovnou natiskat a poté dokreslit i jablíčkové obrysy. Na čtvrtku A4  natiskejte "rám" z červených a zelených jablíček. Z jiné čtvrtky vystřihněte obdélník, který bude velikostí tak akorát pasovat do prázdného prostoru uprostřed jablíček. Doprostřed menšího papíru se nakreslí tuší jablíčko a kolem něj se kreslí opakující se linie. Po zaschnutí se menší čtvrtka vlepí doprostřed větší.




A obtiskávání jablíček ještě jednou a naposledy. Tenhle námět se hodí i pro ty úplně nejmenší. Děti (popř. můžete vypomoci) ji hnědou barvou namalují siluetu stromu (kmen s větvemi). Zelenou dokreslí lístky a poté na strom tiskají žlutá nebo červená jablíčka. Ve všech třech případech platí, že menší jablíčka se pro tiskání hodí lépe.






A vyzkoušeli jsme si nakreslit i "reálná" jablka. Chtěla jsem, aby si děti ozkoušely kresbu voskovkami a suchými pastely podle návodu. Skvěle nám k tomu posloužily videonávody na youtube. Ten voskovkový najdete TU.









A ten pastelový TU.










HOUBY

S houbovou koláží převážně z přírodnin jsme se už před pár lety inspirovali myslím v jedné z knížek skvělé Radky Rubešové. Na tvoření budete potřebovat čtvrtku A3, kterou si děti vystřihnou do tvaru houby. Na tento podklad se potom nanáší houbičkou či širokým štětcem hodně zředěné barvy v podzimních tónech. Po zaschnutí se na podklad dokreslují tenkým černým fixem či dolepují nejrůznější přírodniny apod. podle vlastní fantazie. Děti si mohou do tvaru houbičky vystřihnout a namalovat i tenoučký molitan a nalepit ho též na velkou houbu. Vypadá to moc pěkně.







Houbová koláž se vytváří kombinovanou technikou. Nejprve je třeba si voskem (stačí bílá svíčka na vánoční stromeček) nakreslit na bílou čtvrtku A4 několik větších listů různých tvarů. Poté se čtvrtka navlhčí a zapíjejí se do ní anilinové barvy v podzimních tónech. Barvy se nechají zaschnout a mezitím si děti vystříhají z barevných papírů houby. Reálné či podle své fantazie. Ty se pak společně s mechem či smrkovými větvičkami přilepí na čtvrtku. 









STROMY

Podzimní stromy mohou malovat už ti úplně nejmenší. Všech devět obrázků je malovaných formou obtiskování. Můžete použít prstové barvy, my hodně používáte barvy z IKEA (tu), i ty jdou velmi dobře smýt. Děti mohou obtiskovat celé ruce, prsty, klubíčka, ruličky od toaletního papíru, listy, mohou tisknout kouskem houbičky. Mladším dětem jsem kmen a větvě namalovala, starší si zvládl udělat sám. Podrobnější informace najdete ve starším článku na blogu TU.









Tahle technika se naopak pro ty úplně nejmenší nehodí. Nejprve je třeba si na čtvrtku nalepit několik pruhů papírové zakrývací pásky. To budou kmeny bříz, takže nemusíte lepit rovně. Potom se čtvrtka navlhčí vodou a anilinkami se vytvoří podzimní pozadí. Když pozadí trochu proschne, pásky se opatrně sundají. Čtvrtka se nechá zcela uschnout a nakonec se vytvoří kůra bříz. Na kraj nějaké tvrdé kartičku (třeba platební :-) ) se nanese trocha černé hustší barvy a kartička se hranou jakoby "strhne" od kraje břízy k jejímu středu. Tak se vytvoří ty roztřepené černé šmouhy, které připomínají kůru břízy. Postup se několikrát opakuje. 


I na malování zářivého podzimního stromu jsme se inspirovali na stránkách Výtvarné náměty. Je tu použitá zajímavá technika - tisk alobalem.





Výroba žaludového stromu není ani tak malováním, jako spíš skládáním a lepením. A tvorbu je třeba zahájit pořádným sběrem přírodnin. Budete potřebovat alespoň stovku nejlépe různě velkých žaludových čepiček a pružné větvičky (nám se osvědčily tenké březové, sbírali jsme je pod stromem). Vnitřek čepiček se nejprve nabarví podzimními barvami a čepičky se nechají uschnout. Mezitím se nestříhají větvičky na požadovanou délku a na tvrdém kartonu se poskládají do tvaru stromu (kmen a větve). Větvičky se přilepí tavnou pistolí. Ničím jiným nám nedrželi. Mezi větvičky tvořící korunu se pak opět tavnou pistolí nebo na větší vrstvu tekutého lepidla skládají žaludové čepičky. 




LISTY

S listy se dá tvořit všelijak. Můžete listy navlékat a tvořit listové věnce, skládat listy do tvarů nejrůznějších postaviček a zvířat (listy je lepší nejprve vylisovat), listy můžete lepit i jednotlivě a do podoby postav je dokreslovat, listy lze lepit na nejrůznější šablony a vytvářet např. ježky, lvy (listy tvoří hřívu) apod. Pokud máte doma nějaké ozdobné raznice, můžete si  z listů různých barev vyrazit nejrůznější ornamenty, s kterými lze dále tvořit, vytvářet přáníčka a další. Pro "děrování" používejte listy čerstvé a ornamenty poté nechte proschnout.





Podzimní koláž se dá dělat i s úplně malými dětmi. Stačí si venku nasbírat nějaké podzimní přírodniny, doma na čtvrtku jakkoliv (prsty, štětcem, houbičkou…) nanést podzimní barvy a po zaschnutí nalepit přírodniny. Je možné skládat je do nějaké podoby či tvarů, dodržovat osovou souměrnosti nebo je lepit "jen tak". Kolář může být moc hezkou podzimní dekorací. 





Návod na listové vitráže najdete na skvělém webu Učíme se venku. Doporučuji web podrobně prozkoumat, je tam jeden skvělý nápad vedle druhého!








Krásně vypadají i podzimní vyškrabávané listy. Čtvrtka A5 se celá pokryje "pravými" voskovkami v podzimních barvách. Papír musí být pokrytý celý a je třeba na voskovky hodně tlačit, aby se vytvořila vrstva. Poté se čtvrtka zabarví tuší a nechá se zaschnout. A pak už se jen hřebíkem či ořezanou špejlí vyškrabují listy. Pokud si děti nejsou jisté tvarem, můžou si listy špejlí podle skutečných listů obkreslit. Žilnatina listů se vyznačí dvojitou čarou a nechá se černá.







Postup malování "tlejícího listí" najdete opět na skvělých stránkách Výtvarné náměty.






SVÁTEK SVATÉHO MARTINA

Koník svatého Martina je kreslený zmizíkem na inkoustem namalovanou čtvrtku. Tu je nejlépe připravit si den předem, aby pořádně proschla. Dětem jsem vytiskla šablonu, podle které si obkreslily obrys koníka. A dál už zdobily, dokreslovaly a "dovybarvovávaly" zmizíkem a tenkou černou fixou samy. Hříva je z nastříhaných pruhů bílého krepáku. 









Druhý koník je domalovaný hustou bílou barvou z otisku nohy. Na modrý papír se otiskne noha malujícího, domaluje se bílou barvou hříva a uši a tenkou černou fixou pár detailů a je hotovo. 









MANDALY

Venkovní mandaly jsou parádní a můžete je tvořit kdykoliv, témě kdekoliv a z čehokoliv, co v přírodě najdete. Nejlepší jsou tedy samozřejmě nějaké přírodniny. :-) My tvoříme na zahradě, v lese, na louce… A vlastně nejvíce asi na podzim, protože z nejrůznějších barevných "plodů" jsou mandaly asi nejkrásnější. 







Malé "domácí" mandaly (nebo je to spíš patchwork?) si můžete vytvořit i z listů. Návod najdete na skvělém webu Učíme se venku.













A tahle bonbónová mandala je takový bonus navíc. Když zvolíte "správné" barvy, budete ji mít krásně podzimní. Bonbóny už nevím přesně, jaké to byly (snad m&m?), ale snad se vám nějaké podobné podaří získat. Nám tu zbyly z nějaké velikonoční koledy. Bonbóny stačí vyskládat do kruhu na mělký talíř. Doprostřed nakonec nalijte trochu teplé vody tak, aby byly bonbóny trochu namočené a čekejte a kochejte se. 




Krásný podzim!


----------------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

5 komentářů:

  1. Krásně si užíváte tvořivý podzim, ty barvy okolo k tomu doslova vybízí :-) moc se mi líbí ty listové vitráže, určitě je o víkendu taky zkusíme vytvořit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste, jsou parádní a na sluníčku krásně září! Hezký podzim! :-)

      Vymazat