pátek 16. srpna 2024

DV kam… do Prahy (nejen) za svatou Anežkou

V areálu Anežského kláštera či kláštera sv. Anežky České či kláštera Na Františku, jak se také někdy nazývá, už jsme byli několikrát. Moc ráda tenhle prostor doporučuji, protože o něm ne úplně každý ví. V zimě se tu skvěle ohřejete, v létě zase ochladíte. Je tu vyžití a zábava pro dospělé i pro děti. Navíc kolem je několik zajímavých míst, která by byla škoda nenavštívit. My do Anežského kláštera jezdíme hlavně za gotikou a za výtvarným uměním. A za svatou Anežkou samozřejmě. To byla fascinující osobnost českých dějin a moc doporučuji ji dětem před návštěvou Anežského kláštera trochu představit. Tipy na knihy a materiály najdete na konci článku. 


Tak předně tedy: Klášter sv. Anežky České se prostě nazývá klášter, protože v budovách, které dnes sídlí jedna z poboček Národní galerie Praha prostě klášter (přesněji dvojklášter) fungoval. Byl založen zřejmě v roce 1231 a kým jiným než patronkou Českých zemí Anežkou (Přemyslovnou). Ovšem klášter byl zrušen již koncem 18. století. Dlouhou dobu chátral, byli v něm byty pro chudé apod. A od roku 1963 je majitelem budov Národní galerie. Dnes je zde umístěna stálá expozice Středověké umění v Čechách a střední Evropě 1200 - 1550 a hmatová expozice českého středověkého umění. Takže jsme sice byli v klášteře, ale jako církevní už budovy dávno neslouží.





Do tohoto areálu se můžete vydat hned z několika různých důvodů. Můžete navštívit prostory samotného bývalého dvojkláštera (klášter klarisek a menších bratří), kde jde prima expozice o stavbě kláštera, o gotice, o životě v klášteře i o samotné Anežce. Prostory si můžete projít sami nebo s průvodcem. Vřele doporučujeme si u pokladny koupit brožurku s nejrůznějšími úkoly PÁTREJ PO ZDECH ANEŽSKÉHO KLÁŠTERA, procházení tajuplnými prostorami bude ještě dobrodružnější. Vnější i vnitřní prostory kláštera jsou navíc skvělou učebnicí gotického slohu. Najdete tu snad vše, na co si jen vzpomenete - žebrovou klenbu, lomený oblouk, gotická okna, rozetu, kružbu a další. A vnitřní prostory jsou opravdu magické. Ne nadarmo klášter patří mezi nejvýznamnější raně gotické stavby v Praze. Stačí projít jen ambit kolem rajského dvora a budete okouzleni. Pro děti jsem připravila "gotickou hledačku", odkaz na pracovní list najdete na konci článku.
 




Moc doporučujeme v přízemí zavítat i do ateliéru pro děti. Nevím, jestli je přístupný běžně nebo jen v případě výtvarných dílem. Za nás byl otevřený a děti si všechno to psaní, tiskání, ražbu ornamentů, skládání rozet a oblouků, kreslení a vše další v gotickém duchu moc užily, takže zkuste, třeba budete mít štěstí. 




Vydat se sem můžete i "jen" do galerie do krásné stálé expozice Středověké umění v Čechách a střední Evropě 1200 - 1550. Galerijní část najdete v prvním patře a můžete si tu prohlédnout báječnou a hodně obsáhlou sbírku středověkého malířství a sochařství. A najdete tu samé krásy! Madony z období tzv. krásného slohu kolem roku 1400. Mezi další skvělé exponáty expozice a poklady národního kulturního dědictví patří díla z období vlády Lucemburků – krále Jana, císaře Karla IV. a jeho synů – Mistr Michelské madony, Mistr Vyšebrodského oltáře, Mistr Theodorik, Mistr Třeboňského oltáře a mnoho a mnoho dalších. Expozice je opravdu rozsáhlá a je tu spousta krásných exponátů. 





My jsme se sem vydali především propátrat další z děl z knihy Veroniky Chmelařové OD VENUŠE PO ATOMY (CPress, 2022), podle které už nějaký ten čas cestujeme a poznáváme. Tentokrát jsme se zaměřili především na díla Mistra vyšebrodského oltáře a jeho obraz Narození Krista, který v knize zastupuje gotické umění. 






Než vejdete do galerijního prostoru, nakoukněte do malého interaktivního prostoru, který dětem názorně ukáže, jak se ošetřují a restaurují středověké sochy a obrazy a seznámí je se základní terminologií. K tomuto tématu a přímo s díly z galerie moc doporučuji knihu MRKNI NA TO (Národní galerie, 2017) a mj. o gotice a gotickém umění komiksově je i skvělá kniha TO JE STARÝ : UMĚNÍ STŘEDOVĚKU V KOMIKSECH (Dexon Art, 2017). Pro děti jsem udělala hledací pracovní list do expozice (viz na fotce nahoře), ale nebylo to ani třeba, protože tu mají moc prima hledací leporelo KDE SE SKRÝVÁ? (k dispozici na pokladně).







Navštívit tu můžete i některý z programů pro školy nebo rodiny. My jsme tu kdysi byli na rogramu z doby Lucemburské : Dílna středověkého malíře. Součástí programu pro děti tehdy byla i výtvarná dílna. Děti si samy vyzkoušely namíchat "středověké" barvy pomocí vajíček a různě barevných pigmentů a malovat s nimi. Objednat si můžete i přímo program o Anežce - Po stopách svaté Anežky české. 

Venku si můžete projít krátkou hledačku od jdeteven.cz. Quest je moc fajn a poznáte s ní bezprostřední okolí kláštera, dozvíte se, kde stály dávno zbořené domy, projdete se klášterními zahradami, popátráte po dávno zemřelých nebo najdete nejmenší dům v Praze. Hledačku Zmizelá sousedství se můžete stáhnout TU







Ale v okolí kláštera i v jeho zahradách toho najdete ještě mnohem víc zajímavého. Přímo v zahradách se nachází venkovní expozice moderního umění a musím říct, že staré stavby se s moderními sochami velmi dobře doplňují. V jedné ze zahrad najdete i malý dřevěný domeček  Františka Skály, kde si děti určitě vyhrají. A nejen pokud bude svítit sluníčko, prohlédněte si i Sluneční vozík od stejného autora. Zahrady jsou zdarma volně přístupné po celý rok a jsou krásné v létě i v zimě. 







V okolí kláštera najdete také malé hřiště určené především menším dětem (ulice Za Haštalem, kde končí výše zmíněná hledačka). Nejen pro ty o něco větší je z druhé strany kláštera další hřiště (ulice Kozí) a k tomu i sportoviště, kde si můžete zahrát stolní tenis, minigolf, je tam lezecká stěna a prolézačky. Sportoviště je voině přístupné. V zimě je tam kluziště, kde si můžete zabruslit nebo zahrát lední hokej. V bezprostřední blízkosti klášterního areálu je i ulička Řásnovka známá z knih Jaroslava Foglara. V době naší první návštěvy tu byla pokreslená a popsaná "stínadelská" zeď, podruhé byla bohužel zeď čistě natřená. Najdete tu i ulici Ve Stínadlech. A pokud budete mít hlad nebo budete unavení, doporučujeme hned v areálu kláštera kavárnu Anežka. 




KNIHY

Doporučujeme skvělého průvodce a pracovní knížku pro děti i rodiče v jednom PO STOPÁCH SVATÉ ANEŽKY (Národní galerie, 2016). Bohužel už je asi vyprodaná, ale třeba se vám ji podaří někde sehnat. První část bohatě ilustrované knihy tvoří vyprávění o životě zakladatelky kláštera, druhá pak o její době a klášterním areálu. Součástí knihy je spousta doplňující informací a úkolů, které čtenáři mohou řešit přímo při prohlídce kláštera, výtvarné úlohy, kvízy, pexeso, hry a také Anežčina abeceda - slovníček pojmů užitých v textu. Ilustrace a doprovodné texty provází daným tématem s lehkostí a vtipem. Knížku si můžete koupit přímo na pokladně galerie v klášteře, my ale doporučujeme si ji pořídit předem a trochu se s ní seznámit ještě před návštěvou kláštera, protože je opravdu obsáhlá. Řekla bych, že je tak pro děti od osmi let, ale své si v ní najdou i mladší děti (pexeso, nebe-peklo-ráj) a dospělí. A je neuvěřitelně skvěle graficky zpracovaná!





Knih pro děti vyšlo o svaté Anežce docela hodně. My doporučujeme bohatě ilustrovanou knihu ANEŽKA ČESKÁ (Karmelitánské nakladatelství, 2019). Nedlouhý text může sloužit jako první čtení, obrázky jako pobídka k povídání o tehdejším životě, době, architektuře...




POVÍDÁNÍ O SVATÉ ANEŽCE (Triton, 2020) je opravdu vyprávěním babičky svým vnoučatům, ale i všem zvídavým čtenářům. Obrázky Andrey Popprové.




Svou dvoustránku má Anežka i v  knize Renáty Fučíkové HRDINKY (Universum, 2020). Text není dlouhý, ale čtivě shrnuje všechny důležité události i zajímavosti ze života sv. Anežky. 



Doporučujeme i bohatě ilustrovanou brožurku SVATÁ ANEŽKA ČESKÁ (Arcibiskupství olomoucké, 2014). Přímo tuhle bohužel nemáme, ale máme jiné světce a ty jsou moc fajn, takže určitě bude i tahle. 


Další kniha ze skvělé série Můj stát PUTOVÁNÍ ZA ČESKÝMI PATRONY (Pikola, 2017). Skvělá jako další dvě, které také moc doporučujeme (o státních symbolech a prezidentech).





MATERIÁLY

Moje pracovní listy pro děti
  • gotická hledačka TU
  • hledačka v expozici TU
Spoustu materiálů ke svaté Anežce najdete na webu deti.vira.cz.
  • omalovánky najdete TU a TU
  • další omalovánky k jednotlivým etapám života Anežky České najdete úplně na konci článku TU
  • komiks k vybarvení je TU
  • omalovánkový pracovní sešit najdete TU
  • pracovní listy TU

VIDEA
  • video Svatá Anežka v rámci seriálu Dějiny udatného českého národa najdete TU
  • dokument Anežka Česká je TU
  • náhled odborníků v rámci cyklu Historie.cs Anežka Česká – princezna a světice je TU
  • Svatá Anežka Česká - dokument z cyklu Světci a svědci najdete TU
  • dokument Den, kdy byla svatořečena Anežka Česká z cyklu Slavné dny je TU

5 komentářů:

  1. Děkuju moc za další návod :) O návštěvě kláštera jsme uvažovali už loni, ale nevyšel nám na to čas a asi je to dobře, protože by nám uteklo tolik zajímavých věcí, které teď díky Vám vím :) A s Anežkou v rodině by byl skoro hřích se tam nevypravit... Ještě mně tak napadá - máme taky Jindřišku a ta pravidelně strádá, protože o Anežce je materiálů docela dost, ale o Jindřišce případně o sv.Jindřichovi ji zase tolik není. Nenarazili jste náhodou na něco zajímavého i o Jindřichovi? Přejeme Vám hojnost síly, zdraví i zimního spánku a ještě jednou díky. Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že se vám výletní tip bude hodit. :-) A bohužel Vás zklamu, o Jindřišce či Jindřichovi mě nic nenapadá. Ale budu ještě přemýšlet! Krásné dny.

      Vymazat
  2. Měli jste skvělý výlet a pro nás je to inspirace, kam se vypravit - i když pro nás je návštěva Prahy už opravdu celkem daleká cesta a loni jsme tam s dětmi byli poprvé... no a to samozřejmě muselo být ZOO :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jste našli inspiraci! Určitě se vám tam bude líbit. :-) Krásné dny.

      Vymazat
  3. Vy jste opravdu borci! Zrovna tady pro tu naší Áňu dopatlávám dort... Jestli to ukážu našim holkám, tak to zase Žofka (brzy 4 roky) řekne něco ve smyslu: No jo, to máš zase od tý Peslerový :)

    OdpovědětVymazat