sobota 15. července 2023
Recepty… ujíždíme na cuketách...
Cuketová sezóna je tu a cuket máme doma hromady (z naší zahrady a nějakou občas přinesou i děti ze školní zahrady, kam chodí o prázdninách brigádničit), máme cuketové jídlo na stole alespoň jednou denně. A ráda se s vámi o recepty podělím.
pátek 14. července 2023
Recepty… meruňky, oranžová sluníčka léta
Tak koukám, že se tady z toho stává téměř regulérní kuchařský blog, či co. Ale co naplat. Na Moravě dozrávají meruňky, je třeba se podělit o recepty. :-)
Máme rádi meruňky čerstvé, kompotované i meruňkovou marmeládu, ale o těch to nebude. Meruňky se dají připravovat i na slano třeba s kuřecím masem (kuřecí prsa s meruňkami, dušené kuře s meruňkovou nádivkou), ale ani o tom to nebude, protože máme doma vegetariána a masově téměř nevaříme. Téměř všechno budou sladké recepty. Navrch jeden neobvyklý slaný. Všechny máme ozkoušené a moc nám chutnalo.
Máme rádi meruňky čerstvé, kompotované i meruňkovou marmeládu, ale o těch to nebude. Meruňky se dají připravovat i na slano třeba s kuřecím masem (kuřecí prsa s meruňkami, dušené kuře s meruňkovou nádivkou), ale ani o tom to nebude, protože máme doma vegetariána a masově téměř nevaříme. Téměř všechno budou sladké recepty. Navrch jeden neobvyklý slaný. Všechny máme ozkoušené a moc nám chutnalo.
sobota 10. června 2023
Bezujeme...
Bez mi voní. Moc. A každý rok se těším, až zase vykvete. A stejně tak se každý rok znovu a znovu bojím, abych ho neprošvihla. Obvykle na něj vyrážím i s dětmi a už je taková naše tradice, že jsme všichni bosí. :-)
Rozkvetlá květenství plná pylu s ještě pár nerozvitými "kuličkami" je radost veliká. Nasbíráme vždycky plný košík a hned s tím "na pekáč".
čtvrtek 1. června 2023
Recepty… jahodová sezóna
Jahody, jahody, jahody… Jahody milujeme. Jahody se navíc skvěle kombinují s rebarborou, které se sklízí zhruba ve stejném období, a kterou taky můžeme. Pár rebarborových receptů najdete TU.
Občas se ptáte, kde beru recepty. Mám sice několik svých oblíbených kuchařských knih (Bio kuchařka Hanky Zemanové, Kuchařka ze Svatojánu, Kuchařka z farmářského trhu…), ale moc z nich nevařím. Obvykle mi totiž něco cvrnkne o nos, někde něco vidím, přečtu si a pak se rozhodnu, že to uvařím. Mezitím, ale polovinu přísad a surovin zapomenu, něco se mi v receptu nezdá, tak to nahradím něčím jiným a dokuchtím to podle sebe. Ale obvykle nám to moc chutná i tak. :-) Pro tenhle článek jsem se ale pokusila dohledat recepty původní.
pondělí 22. května 2023
Jak na…. rebarboru
REVEŇ neboli REBARBORU máme na zahradě už několik let a moc nám chutná. Je mi jasné, že její kyselost ne každému sedí, ale já ji mám moc ráda. Takhle na jaře, kdy toho ještě moc čerstvého neroste, je to v kuchyni moc příjemné zpestření. I když pravda, je třeba počítat s tím, že nějaký ten cukr budete potřebovat. A jak uvidíte v několika receptech, vyplatí se i zkombinovat rebarboru s jahodami. Tak je to teprve bašta! Jahodový článek najdete na blogu TU.
Rebarbora obsahuje vitamin A, C, železo, draslík, fosfor a hořčík. Má vyšší obsah kyseliny šťavelové, proto není vhodné ji konzumovat ve velkém množství. Vhodná je kombinace s jogurtem, tvarohem apod. V kuchyni je použití podobné jako jablka – kompoty, džemy, náplně do moučníků. Před konzumací je třeba rebarborové řapíky oloupat.
Rebarbora obsahuje vitamin A, C, železo, draslík, fosfor a hořčík. Má vyšší obsah kyseliny šťavelové, proto není vhodné ji konzumovat ve velkém množství. Vhodná je kombinace s jogurtem, tvarohem apod. V kuchyni je použití podobné jako jablka – kompoty, džemy, náplně do moučníků. Před konzumací je třeba rebarborové řapíky oloupat.
úterý 9. května 2023
Jak na… přání ke Dni matek
pátek 5. května 2023
Co venku… hmyzáci a jiná havěť
O hmyzu a dalších bezobratlých si netřeba jen číst (viz článek o "hmyzích" knížkách a dalších materiálech). Drobná havěť může být totiž skvělým předmětem pozorování. A obzvláště děti jsou světem těchto drobných živočichů obvykle fascinovány a je krásné je v jejich nadšení a zapálení pozorovat. A také povzbuzovat. Na blogu najdete i další články - třeba o beruškách TU nebo o včelách TU, článek o dalších hmyzích knížkách TU.
Rodičům se právě v "hmyzí" oblasti nabízí obrovské množství možností a příležitostí, jak tento svět dětem přiblížit a společně si ho užít. Drobné havěti je všude kolem nás spousta. Pozorovat můžete jen tak. Stačí se pořádně rozhlížet, určitě nějakého hmyzáka objevíte. Nebo zvedněte kámen a koukejte. To bude úprk!
Rodičům se právě v "hmyzí" oblasti nabízí obrovské množství možností a příležitostí, jak tento svět dětem přiblížit a společně si ho užít. Drobné havěti je všude kolem nás spousta. Pozorovat můžete jen tak. Stačí se pořádně rozhlížet, určitě nějakého hmyzáka objevíte. Nebo zvedněte kámen a koukejte. To bude úprk!
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)