pondělí 22. května 2023

Jak na…. rebarboru

REVEŇ neboli REBARBORU máme na zahradě už několik let a moc nám chutná. Je mi jasné, že její kyselost ne každému sedí, ale já ji mám moc ráda. Takhle na jaře, kdy toho ještě moc čerstvého neroste, je to v kuchyni moc příjemné zpestření. I když pravda, je třeba počítat s tím, že nějaký ten cukr budete potřebovat. A jak uvidíte v několika receptech, vyplatí se i zkombinovat rebarboru s jahodami. Tak je to teprve bašta! Jahodový článek najdete na blogu TU.



Rebarbora obsahuje vitamin A, C, železo, draslík, fosfor a hořčík. Má vyšší obsah kyseliny šťavelové, proto není vhodné ji konzumovat ve velkém množství. Vhodná je kombinace s jogurtem, tvarohem apod.  V kuchyni je použití podobné jako jablka – kompoty, džemy, náplně do moučníků. Před konzumací je třeba rebarborové řapíky oloupat.

úterý 9. května 2023

Jak na… přání ke Dni matek

Každý rok vyrábíme vánoční (najdete je TU) a velikonoční přání (TU a TU). Těch kreslíme, malujeme a vystřihujeme velký počet pro množství příbuzných a přátel. Přání ke Dni matek vyrábí děti jen po dvou kusech pro dvě babičky. Pro mě děti obvykle nevyrábějí přáníčko, ale společný velký obraz.

pátek 5. května 2023

Co venku… hmyzáci a jiná havěť

O hmyzu a dalších bezobratlých si netřeba jen číst (viz článek o "hmyzích" knížkách a dalších materiálech). Drobná havěť může být totiž skvělým předmětem pozorování. A obzvláště děti jsou světem těchto drobných živočichů obvykle fascinovány a je krásné je v jejich nadšení a zapálení pozorovat. A také povzbuzovat. Na blogu najdete i další články - třeba o beruškách TU nebo o včelách TU, článek o dalších hmyzích knížkách TU.

Rodičům se právě v "hmyzí" oblasti nabízí obrovské množství možností a příležitostí, jak tento svět dětem přiblížit a společně si ho užít. Drobné havěti je všude kolem nás spousta. Pozorovat můžete jen tak. Stačí se pořádně rozhlížet, určitě nějakého hmyzáka objevíte.  Nebo zvedněte kámen a koukejte. To bude úprk!