neděle 17. září 2017

DV kam… za lovci mamutů

Mít tři děti je krásné, ale občas taky trochu záhul. Hlavně v tom, že každý má jiné aktuální potřeby a přání a skloubit vše tak, aby všichni dostávali přiměřený díl pozornosti, je obtížné. Zvlášť nejstarší na tom byl v poslední době bit. Byť v domácím vzdělávání, nedostávalo se mu takové pozornosti, jaké bychom si oba představovali. Pozornost, péči a objetí si pro sebe uzurpovali ti mladší. A tak jsme se domluvili, že budeme vyrážet alespoň jednou měsíčně na celodenní výlet jen sami dva. Celá rodina trávíme volný čas velmi rádi společně, vyrážíme ven do přírody a na výlety, ale asi nastala doba trávit s dětmi nějaký ten čas i odděleně. I když se musím přiznat, že si budu muset zvykat, protože prožívání s celou rodinou mám hodně pod kůží.



A protože si syn vybral v rámci svého letošního "třeťákovského" projektu téma Česká republika, nabízí se mnoho a mnoho cílů našich společných "osamělých" výletů. A vzhledem k tomu, že "matka učitelka" nevlastní řidičský průkaz, cestovat se bude veřejnými dopravními prostředky. Ale to nám vůbec nevadí, vlak máme oba rádi a dlouhé cestování též. Ve vlaku se dá krásně číst, předčítat, povídat si, poslouchat, hrát hry, vyplňovat různé kvízové sešity… A hlavně, ta vzájemná pozornost tam může být téměř 100%, což při řízení auta moc nejde. A o to nám jde především.




Toliko k úvodu a teď už konečně ti lovci mamutů. Protože budeme v historii ČR postupovat tak nějak spíše chronologicky, zaměřili jsme se nejprve na pravěk v českých zemích. Prozkoumali jsme, co a kde se nám nabízí k navštívení a nezaváhali nad Archeoparkem pravěku Všestary. To je totiž jediný archeopark v Česku, který je zaměřen výhradně na pravěk. 




A udělali jsme dobře. Park je totiž skvělý a průvodci v něm též. V rámci vnitřní hlavní expozice i rozsáhlé venkovní pravěké vesnice se lze dozvědět mnoho o pravěku u nás. Vše je názorné, v expozici je mnoho interaktivních prvků. Pokud navíc park navštívíte v době konání nějaké akce, máte o zábavu postaráno na půl dne.






My jsme do parku dorazili přesně s otvírací dobou v jedenáct hodin a strávili jsme v něm pět hodin. Odcházeli jsme až po čtvrté a to jen proto, že nám jel vlak. I najíst jsme se skoro zapomněli a to jsme měli svačinu s sebou. 




Pokud park navštívíte v době konání nějaké akce v rámci Dnů živé archeologie, budete si moci spoustu věcí nejen prohlédnout, ale i vyzkoušet. My jsme archeopark navštívili, když se tam konala akce Lovci mamutů. Zúčastnili jsme se krátké úvodní přednášky s video projekcí, která byla srozumitelná i pro menší děti. Viděli jsme též velmi zblízka a s podrobným komentářem ukázky, jak lovci mamutů opracovávali pazourek, jaké měli nástroje a jak je používali a jak rozdělávali oheň (pomocí pazourku a křesacího kamínku i pomocí luku). Mohli jsme si vyzkoušet střílet z luku i vrhat oštěpem, chytat do sítí ryby a drobná zvířata. Mohli jsme si vyrobit figurku z hlíny a pravěký náhrdelník z mušliček. Zúčastnili jsme se též šamanského obřadu za úspěšný lov. A samozřejmě jsme si mohli prohlédnout celou skvělou vnitřní i venkovní expozici.






A byli jsme nadšení. Úplně a beze zbytku. Všichni pracovníci archeoparku jsou velmi milí a vstřícní. Návštěvu samotného parku bych doporučila zhruba pro děti od sedmi let. Pokud vyrazíte na akci v rámci Dnů živé archeologie, určitě si ji užijí děti již od pěti let. Ale pokud vezmete i mladší, také ze zabaví, v areálu jsou k pohlazeni kočky a ovce a počet zvířat se prý bude ještě zvyšovat. Takže určitě vyrazte, stojí to za to!

Webové stránky Archeoparku Všestary najdete TU, aktuální informace na fbc TU. Nejbližší akce v rámci Dnů živé archeologie se koná 23. a 24. září pod názvem Oslněni bronzem a sluncem.

4 komentáře:

  1. To je krásné!! Jak to výletování ve dvou (velmi chválím vlak a společně strávený čas v něm, sama jezdím autem a po cestě alespoň posloucháme audio knihy a povídáme si o nich), ale hlavně za Všestary. Tam jsem na vysoké strávila hodně času na praxi, a jak tak vidím z fotek, Dny živé archeologie jsou rok od roku vymazlenější! Krásně si užívejte i dál, moc ráda Vás čtu a chodím se inspirovat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó, Veroniko, to mě moc a moc těší. Děkuji. Můj blog je proti Vašemu jen takové malé miminko. Já moc ráda sleduji ten Váš. Vždycky i Vás objevím novou inspiraci. Dny živé archeologie určitě stojí za to. Byli jsme poprvé, ale určitě ne naposledy. Mějte se krásně!

      Vymazat
  2. Báječný výlet! Ač děti máme jen dvě, taky některé aktivity děláme jen s jedním. Je prima, když je rodina pohromadě, ale plánované rozdělení je taky obohacením pro všechny.
    Do Všestar se chystáme, tak moc děkuji za reportáž, o to víc se teď těším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My právě obvykle děláme vše společně, rádi a s nadšením, ale zjistila jsem, že tohle má taky něco do sebe. Určitě v tom budeme pokračovat a brzy bude mít "svoje" dny i prostřední. A těšte se, je to tam opravdu moc fajn!

      Vymazat