středa 11. října 2017

DV kam… město perníku (Pardubice)

Tak jsme se s nejstarším vydali do druhého krajského města. Syn si po Jihlavě vybral Pardubice. Ty moc neznám, služebně jsem tam byla párkrát v knihovně, takže jsem věděla, že se určitě podíváme na Perštýnské náměstí, ale jinak nic moc. Tož jsem se poptala přátel a známých, co bychom si určitě neměli nechat ujít. Pár tipů jsme sice dostali, ale také jsem se z několika úst dozvěděla, že v Pardubicích "nic" není. A podle předpovědi počasí mělo celý den pršet. Navíc jsme s nejmladším museli den předtím na pohotovost s podezřením na bronchitidu, takže do poslední chvíle nebylo jasné jestli vůbec vyjedeme a měla jsem z výletu trochu obavy. Tentokrát jsme nejeli sami, vzali jsme synova kamaráda, také domškoláka, aby nás bylo víc a nebáli jsme se Pardubic. :-)





A obavy byly naprosto zbytečné! Nevím, možná si tak nějak umíme najít to pěkné, v každém případě výlet se skvěle vydařil. Kluci byli moc spokojení a já též. Pardubice jsou krásné město a k vidění je tam toho spousta. A to jsme se nebyli ani podívat na závodišti, přestože/protože se zrovna jela Velká pardubická. Zjistila jsem totiž už v Jihlavě, že pokud chceme město trochu poznat (je mi jasné, že za jeden den to úplně nejde), je třeba navštívit a obejít víc míst než se soustředit na jedno místo či aktivitu časově dlouhodobou. Takže Velkou pardubickou jsem podobně jako plavbu lodí Arnošt po Labi zavrhla z důvodu, že by nám odkrojily mnoho času z našeho naplánovaného dne. Ale jednu časovou chybku jsme v plánu přeci jen měla, ale o tom později.




Kluci měli s sebou zase dopředu předpřipravené pracovní listy, které si stihli skoro celé vyplnit už ve vlaku (ke stažení TU). Jeden z úkolů bylo dojít podle mapy z vlakového nádraží až k Perštýnskému náměstí a cestou najít sochy Jana Pernera a Jana Kašpara. Cesta není složitá, ale je celkem dlouhá, přesto to kluci zvládli úplně v pohodě. 




A co jsme všechno viděli? Hned na začátku jsme museli zavítat do info centra pro hromadu pohledů pro naše dopisové přátele. Pak jsme vyšplhali na Zelenou bránu odkud je skvělý výhled a ještě se cestou nahoru dozvíte spoustu zajímavého z historie Pardubic. 









Na Perštýnském náměstí, které se rozkládá hned za branou, je mnoho krásných domů. Kluci si pár z nich vyhledali a zapsali do svých listů. 







Pak jsme se rychle vydali přes zámecký park na soutok Labe a Chrudimky a z lávky pro pěší jsme si prohlédli zdymadlo a čekali na loď Arnošt, která měla zdymadlem projet. Arnošta jsme viděli, ale bohužel se nehnul z místa, asi zrovna nikdo nechtěl nikam plout. 






Tak jsme se vydali o kousek dál na dětské hřiště v parku Na Špici kousek od Chrudimky. Hřiště je plné neobvyklých herních prvků. Kluci se vyřádili, dali jsme si tam i svačinu na pěkném místě v altánku u rybníka. U altánku je i vnitřní klubovna, toalety, informační panely o stromech a ptácích v parku. Opravdu moc pěkné místo v přírodě kousíček od centra. Musím říct, že blízkost vody a zeleně (hezké a udržované parky a sady) hned u centra se mi tu líbila snad nejvíc.









Pak jsme se vrátili na zámek, prohlédli si nádvoří a okolí zámku. Zámek je krásný, s renesanční sgrafitovou omítkou. V zámku sídlí Východočeské muzeum a Východočeská galerie. V rámci muzea můžete navštívit velké množství výstav. O přírodě Polabí, archeologii, expozice zbraní, sklářství nebo mincí. A také vždy několik výstav dočasných. Někde můžete najít informaci, že jsou na zámku expozice hraček a pohlednic. Obě byly ale v loňském roce zrušeny. 











My jsme navštívili jednu výstavu stálou a jednu dočasnou. A obě byly skvělé. Na výstavě Hry a klamy, která je na zámku do konce listopadu, si můžete vyzkoušet svůj důvtip, postřeh, logické myšlení, představivost a spoustu dalšího. Na tyto výstavy zapůjčované libereckým IQ parkem můžete narazit celkem často, ale vždy potěší. Kluci byli nadšení. 








Nadšení byli i z archeologické expozice, která zahrnuje období od pravěku do 10. století našeho letopočtu. Kluky zaujalo především ozvučení expozice sluchátky, tablety s možností prohlédnout si obrázky dalších exponátů, hmatová stezka, kdy bylo možné si spoustu exponátů ohmatat a také možnost obléknout se do dobového oblečení, vyzkoušet si přilbu a šavli a zahrát si na archeology. Opravdu moc povedená výstava.






Po návštěvě zámku se šlo na pizzu. Neprozřetelně jsem totiž v pracovních listech označila jeden z historických domů, aniž bych tušila, že v něm sídlí právě italská restaurace. Celý den to klukům nešlo z hlavy a pořád se k tomu vraceli, takže místo pozdního oběda bylo jasné. Naneštěstí bylo v pizzerii hodně lidí, takže jsme na objednané jídlo docela dost dlouho čekali, ale kluci si ukrátili čas dopisováním pracovních listů a psaním pohlednic. 



Přeci jen jsme se ale trochu zdrželi, takže na poslední naplánovaný cíl nezbylo mnoha času.  Navštívili jsme skvělé ekologické centrum Natura park. Původně jsem měla v plánu absolvovat Velkou pátrací hru po okolí, kterou centrum právě ten den pořádalo, ale kluci už byli uchození, takže se jim nikam dál nechtělo. Využili jsme možnosti zapůjčit si jednu z tematických sad s stát se na chvilku vědcem/ochranářem/krajinářem/umělcem/turistou. Kluci si vybrali vědce. Dostali jsme návody na osm úkolů, plné vybavení na všechny experimenty a také mikroskop připojený na tablet. Ten táhnul nejvíce. Takže si kluci hned vyzkoušeli odlov a pozorování drobných vodních živočichů. 











Kvůli času a pomalu viditelné únavě se toho o moc víc nestihlo. Jen jsme si proběhli a prohlédli venkovní i vnitřní prostory a přírodní zahradu a všichni jsme se shodli, že se tam určitě vrátíme. A to na celý den. Tohle ekocentrum můžeme opravdu vřele doporučit!

A potom už jen rychlý poklus a nakonec i jízda MHD, abychom stihli vlak domů. O dvě hodiny později, než jsem původně plánovala. Takže Pardubice slavily úspěch. A nakonec skoro nepršelo. :-)

Pardubice - pracovní listy ke stažení

3 komentáře:

  1. Báječně si to spolu užíváte. V Pardubicích jsem byla ještě s prťaty a pamatuji si jen náměstí, tu bránu a zmrzlinu :-) ta je na výletech nejdůležitější. Zato v Hradci Králové jsme byli už dvakrát a moc se nám tam líbilo.
    Těším se na váš další výlet!
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Saši, bylo tam moc fajn! Do Hradce se též chystáme, kdybys měla nějaké osvědčené tipy, budu moc ráda! :-) Mějte se krásně, V.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat