pondělí 24. ledna 2022

Jak na… zimní piknik

Tak už jsem tu psala o pikniku jarním, letním i podzimním, tak ten zimní pořád chybí. A to jsme v zimě a na sněhu piknikovali už loni. A letos znovu. Několikrát. Tak tedy trochu inspirace pro ty, kteří by se chtěli také "najíst venku". Nejkrásnější je samozřejmě piknik na sněhu, nejlépe ještě v mraze, abychom si tu zimu pořádně užili, ale ani "bláto" není marné. 
Spoustu tipů na zimní piknikování najdete TU na báječném webu jdeteven.cz.

Stejně jako v předchozích piknicích, tak i na ten zimní jsem se snažila připravit jídla ze sezónních surovin. To je takhle na konci zimy trochu oříšek, ale snad se zadařilo. No a protože je v zimě venku zima, že :-), snažila jsem se připravit i jídla zahřívací. A to nejen teplotou, ale i chutí. Musím přiznat, že na nějaké velké zimní vaření venku jsem zatím nenašla dost odvahy. Skončili jsme zase u těch našich buřtů (popř. jablek, brambor, hadů z těsta) a nic moc dalšího jsem venku nevymýšlela. Ale třeba na to ještě dojde. Vše je tedy uvařené doma a přenesené někam ven. 








Piknikujeme převážně na zahradě u domu, takže žádné velké stěhování není třeba. Obvykle  potřebné věci přenáším v obyčejném proutěném koši, pokud vyrážíme někam dál, tak v batohu. Žádný speciální piknik koš nemáme. Teď v zimě se hodí dobrá termoska na čaj, popř. i větší termonádoba na polévku a další jídlo. Mrkněte třeba TU. A také něco dobrého na sezení. Nám se osvědčily sáňky. Na těch si můžete proviant převést a pak se na nich krásně najíst. Sedět se dá např. i na obrácených bobech, tam už ale doporučuji raději se vypodložit nějakým podsedákem.









A co my tedy venku obvykle konzumujeme? Na zahřátí jsou samozřejmě nejlepší husté polévky. Z dostupné sezónní zeleniny, s luštěninami a zahřívacím kořením. My máme nejraději tyhle:


ČOČKOVÁ POLÉVKA S KORIANDREM

Na olivovém oleji orestujeme cibulku zasypanou vrchovatou lžičkou mletého koriandru. Přidáme 200 g loupané červené čočky propláchnuté studenou vodou. Zalijeme 1 l vývaru a vaříme pod pokličkou cca 20 minut. Když je čočka měkká, dosolíme ji, přidáme koriandr podle chuti a ještě asi 5 minut vaříme. 



CIBULOVÁ POLÉVKA SE ŠPALDOU

100 g špaldy přes noc namočíme. Na olivovém oleji do "sem-tam hněda" osmahneme 4 cibule nakrájené na kolečka. Přidáme posekané mandle, scezenou špaldu, sůl a pepř a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí špaldy, cca 15 minut. Podáváme s na kostičky nakrájenou opečenou houskou a posypané sýrem.



MRKVOVÁ POLÉVKA
Cibuli nakrájenou na kostičky osmahneme na lžíci másla a lžíci olivového oleje, aby zesklovatěla. Přidáme 1 nadrobno nakrájený stroužek česneku, krátce opečeme a přidáme 6 oloupaných mrkví nakrájených na kolečka. Zalijeme vývarem a vaříme cca 20 minut do změknutí mrkve. Podle chuti osolíme a opepříme s rozmixujeme dohladka. Přilijeme smetanu podle chuti. Podáváme posypané mandlovými lupínky. Můžete si ji připravit i se zázvorem.


ZAHŘÍVACÍ POLÉVKA S CIZRNOU

Na olivovém oleji jemně osmahneme cibulku a přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu podle chuti.  Po chvilce smažení osolíme a přidáme lžičku římského kmínu a 1/4 lžičky skořice. Chvilku společně prosmažíme, přidáme okapanou cizrnu z jedné plechovky a poté zalijeme vývarem. Vaříme cca 10 minut. Nakonec přidáme hrst polévkových nudlí a dovaříme. U nás doma jsou chutě na cizrnu a nudle různě nakombinované, takže já vařím den předem namočenou cizrnu zvlášť a nudle také zvlášť. Každý strávník si pak do talíře přidá nudle/cizrnu podle své chuti a zalije horkou polévkou.


HUSTÁ BRAMBOROVÁ POLÉVKA S POHANKOU

Ve velkém hrnci na sezamovém oleji osmahneme cibuli, přidáme hojné množství kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) a společně chvilku restujeme. Pak přidáme ve studené vodě propláchnutou pohankovou lámanku (asi 150 g, část můžeme nahradit pohankovými nebo ovesnými vločkami). Přidat můžeme pár na malé kostičky nakrájených brambor, popř. předem ve vodě namočené a slité sušené houby. Přidáme kmín a chvilku společně restujeme. Stále mícháme, aby se nám pohanka nepřipalovala. Zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a vaříme do změknutí hub a brambor. Nakonec dochutíme česnekem a majoránkou. 


Čočková a mrkvová jsou skvělé do termosky. Neobsahují větší kousky a budou se vám z termosky lépe nalévat. Čočková je super jednoduchá, takže myslím, že by se dala uvařit i venku např. v kotlíku. Určitě vyzkoušíme!

Kromě polévky je dobré si s sebou vzít něco na zakousnutí. Nejlépe také teplého. Nám se osvědčily klasické tousty z toustovače. Sýrové, se šunkou… jak je libo. Nejlépe ale ještě teplé. Dělám je chvilku před odchodem ven, ještě teplé je zabalím do látkové utěrky a pevně uzavřu do krabičky. Utěrka zachytí vlhkost, tousty nezvlhnou a zůstanou krásně vlahé. Totéž lze udělat třeba i s jablečným štrůdlem. A až ho budete péct, nezapomeňte na dostatek prohřívací skořice!






A pokud byste místo o teplé jídlo, stáli o jídle pěkně ledové, můžete si v rámci pikniku vyrobit i nějakou chutnou zmrzlinu.

Jahodová sněhulina je super jednoduchá na přípravu, ale doporučujeme ji připravovat na horách, popř. na místě s čistým sněhem. Do kelímku dáte lžíci jahodové marmelády, přidáte množství sněhu podle svého uvážení, zamícháte a je hotovo! A je to bašta.


Smetanová zmrzlina "na soli" je stejně jednoduchá, jen trochu náročnější na trpělivost. Mrkněte se na podrobný návod TU.



A abyste se při pikniku nenudili a taky trochu zahřáli, můžete podniknout některou ze sněhovo-ledových aktivit. Sněhový a ledový článek najdete snad brzy na blogu.




A taky nezapomeňte na ptáčky. Určitě si taky rádi dají do nosu. Teda do zobáku. :-) Můžete venku zkusit vyrobit nějaké krmítko. Nebo si ho předpřipravit doma a při pikniku rozvěsit. Tipy najdete v jiném článku na blogu TU.

My jsme aktuálně vyráběli jablečno-pomerančový řetěz. V původní verzi se měla kolečka omočit v arašídovém másle a poté namáčet do semínek. To jsme neměli, takže jsme namáčeli v medu, popř. v  kokosovém tuku. Drželo to jakž takž, takže to arašídové máslo bude asi skutečně nejlepší. Ale vypadá to krásně a ptáčci si jistě pochutnají i tak. 









Ať se vám zimní piknik vydaří! Až už na sněhu, v mraze nebo na blátě. A nezapomeňte, TU je spousta dalších tipů.


5 komentářů:

  1. Díky za dodání odvahy k zimnímu pikniku! Prý se má teď následující dny ochladit a snad i sněžit, tak to bychom měli využít.
    Do sněhu se perfektně maluje i foukacími fixy ;-) A taky jsme zkoušeli loni nebo předloni nechat zmrznout bubliny z bublifuku, ale chce to trochu trpělivosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, určitě zkuste, je to paráda! Ano, ano, bubliny znám, ale zatím jsme na to měli málo trpělivosti. Tak zkusíme teď v těch mrazech. Díky za připomenutí. :-)

      Vymazat
  2. Juuu krása a velice inspirujcí...☺️

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za bezva nápady. My jsme díky vám vyzkoušeli zmrznout obarvenou vodu. Ale jelikož jsme to dávali do krabic od mléka, tak to nebyly pravidelné kvádry. Ale i tak se využily jako věže hradu a pořád díky mrazům drží :-D a příště musíme vyzkoušet i ty koule, ty jsou úžasné!

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je pecka. To jsem ještě nikdy neviděla, že by si někdo dělal piknik v zimě. Děti musely být nadšené. S mými dětmi by ale na takový piknik musel jít jenom manžel, nebo bychom museli udělat pořádný oheň, abych se zahřála. zimu špatně snáším, sotva vylezu ven, už je mi zima. Doma u kamen je mi mnohem líp. Topíme dřevem , tak kamna vždycky pořádně naložím a pak tady máme vedro :-D .

    OdpovědětVymazat