pondělí 22. května 2023

Jak na…. rebarboru

REVEŇ neboli REBARBORU máme na zahradě už několik let a moc nám chutná. Je mi jasné, že její kyselost ne každému sedí, ale já ji mám moc ráda. Takhle na jaře, kdy toho ještě moc čerstvého neroste, je to v kuchyni moc příjemné zpestření. I když pravda, je třeba počítat s tím, že nějaký ten cukr budete potřebovat. A jak uvidíte v několika receptech, vyplatí se i zkombinovat rebarboru s jahodami. Tak je to teprve bašta! Jahodový článek najdete na blogu TU.



Rebarbora obsahuje vitamin A, C, železo, draslík, fosfor a hořčík. Má vyšší obsah kyseliny šťavelové, proto není vhodné ji konzumovat ve velkém množství. Vhodná je kombinace s jogurtem, tvarohem apod.  V kuchyni je použití podobné jako jablka – kompoty, džemy, náplně do moučníků. Před konzumací je třeba rebarborové řapíky oloupat.


A co jsme si s rebarbory letos udělali my a co nám chutnalo? 

Vychlazený rebarborový kompot je moc osvěžující záležitost se sladko-kyselou chutí. Navíc ho můžete použít i na mnoho dalších způsobů.

REBARBOROVÝ KOMPOT K OKAMŽITÉ SPOTŘEBĚ
500 g rebarbory oloupeme a nakrájíme na kostky, spaříme je vařící vodou a necháme okapat. Pak v kastrolu smícháme s 200 g cukru a dáme do druhého dne do chladna. Pak slijeme šťávu, přidáme  k ní citronovou šťávu a 1/4 l vody, svaříme, přidáme kousky rebarbory a vaříme do změknutí (cca 4 min.).  Můžeme přidat podle chuti skořici, zázvor nebo rozinky. Podáváme vychlazené.
Scezený kompot můžeme používat jako nádivku nebo náplň do buchet či koláčů místo obvyklého ovoce (např. do bublaniny). Přidat do jogurtu či pudinku. 



No a tohle je tedy paráda. Chutná nám všem! Děti samotný kompot moc nemusí, ale v kombinaci s jahodami a jogurtem je výborný. Pokud vám zbyl kompot, rozvařte jen jahody, smíchejte a můžete podávat. Jogurt s tvarohem už nemusíte vůbec sladit, rozvařené ovoce je osladí dostatečně.

JOGURT S DUŠENOU REBARBOROU A JAHODAMI
Asi 50 g oloupané a nakrájené rebarbory a 200 g rozpůlených, popř. rozčtvrcených jahod dáme s 3 lžícemi třtinového cukru do kastrůlku. Zalijeme vodou, aby bylo vše ponořené a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni za občasného promíchání. Jakmile ovoce změkne, odstavíme. Podáváme přelité přes jogurt smíchaný s tvarohem. Můžeme mírně dosladit podle chuti, popř. doplnit o piškoty. Necháme odležet a můžeme podávat jako vydatnou svačinu či snídani.




Miluju obrácené koláče. Já vím, že v nic je spousta másla a cukru, ale prostě si nemůžu pomoct. Nebo spíš právě proto. :-) Občas je to prostě třeba. Recept na ten s hruškami najdete TU. Ten rebarborový jsme vzali na férovou snídani a byl v mžiku pryč. Takže chutná nejen nám!

REBARBOROVÝ OBRÁCENÝ KOLÁČ
Rozehřejeme 60 g másla a 60 g třtinového cukru. Směs nalijeme na dno kulaté zapékací misky či dortové formy. Na směs rozprostřeme oloupané 3 cm kousky oloupané rebarbory (cca 400 g). V míse utřeme 150 g cukru se 120 g změklého másla, přidáme 3 vejce, 180 g polohrubé mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, ¼ lžičky soli a 1-3 lžíce mléka (podle toho, jak máme těsto husté). Rozmícháme a vlijeme na rebarboru. Pečeme asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů. Necháme 20 minut chladnout ve formě, pak překlopíme na talíř. Ozdobíme nasucho opraženými  mandlovými lupínky a lehce pocukrujeme. 






Vyzkoušeli jsme i rebarborový koláč s tvarohem a ten byl také moc dobrý. Původní recept najdete TU. Jen já zase trochu improvizovala, takže rebarbora je trochu podušené s cukrem a na tvaroh jsem ještě přidala spoustu nakrájených jahod. Protože rebarbora a jahody se k sobě hodí náramně. 





A na závěr pro odlehčení svědomí z toho množství cukru jeden super zdravý recept od Kuchařky ze Svatojánu. Originál na fb najdete TU. Můžete si upéct dokonce i veganskou verzi.

ZDRAVÝ JAHODOVO-REBARBOROVÝ KOLÁČ – podle Kuchařky ze Svatojánu
Necháme změknout 100 g másla a promícháme ho se 150 g prosáté celozrnné špaldové mouky. Vzniklou drobenku vtlačíme do vymaštěné koláčové formy (20 cm) a necháme dvě hodiny odpočinout v chladničce. Poté předpečeme při 180 stupních 10 minut. V rendlíku povaříme 200 g oloupané a nakrájené rebarbory, 200 g jahod (můžete použít i mražené), 100 g špaldového sirupu nebo jiného oblíbeného sladidla, 3 lžíce kukuřičného škrobu a 50 ml vody. Do husté hmoty vmícháme ještě dalších 200 g celých jahod a navrstvíme na předpečený korpus. Posypeme drobenkou připravenou ze 40 g másla, 50 g třtinového cukru, 75 g pomletých ovesných vloček a 50 g celozrnné špaldové mouky. Pečeme při 200 stupních 25 - 30 minut. Necháme dobře vychladit, lepší je trochu odleželý.
VEGAN verze – místo máslo lze použít kakaové máslo

A protože rebarbora a jahody jsou tak dobře dohromady, můžete mrknout do jahodového článku (na blogu TU) a nějakou tu rebarboru k nim přidat.

Přejeme dobrou chuť a zkuste rebarboru!

2 komentáře:

  1. Milovala jsem rebarborový koláč jako malá, i kompot maminka dělávala, byl osvěžující. A my jako malé holky stály s rebarborou u zastávky a snažily se ji prodat :-) moc se nám to nevedlo, lidé nevěděli, jak ji zpracovat.
    Zatím ji na nové zahradě nemáme, ale určitě jí místo udělám a pak se vrátím k Tvým receptům ;-)
    Užívejte krásné dny,
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já mám Zuzko na rebarboru hezké vzpomínky z dětství. A asi ji na zahradě budu znovu potřebovat. :-) Krásné dny přeji, V.

      Vymazat