neděle 2. září 2018

DV kam… (nejen) za zvířaty (nejen) z pravěku

Jak už jsem psala TU, snažím se naše výlety v letošním školním roce koncipovat alespoň trochu v duchu našeho aktuálního projektu, tedy historicky. Ale vždy plánuji tak, aby si výlet užili všichni. Tedy i ti nejmladší. Takže nejen poznání a dlouhé putování, ale i zábava, tzn. nějaké to hřiště, skály, zvířata apod. Někdy to není jen tak, skloubit všechno dohromady, ale v tomhle případě se všechno skvěle podařilo. A všechno na jednom místě, bez dlouhého přejíždění.








Do Pasíček u Proseče jsem se chtěla vydat především kvůli venkovní expozici Brána do pravěku, která se tu nachází. Jak jsem psala v článku výše TU, chtěla jsem v našem historickém putování začít alespoň trochu "od začátku". Ale nakonec se toho v okolí nasbíralo mnohem víc než jen ten pravěk. 




Naše putování jsme začali v Záchranné stanici, jejíž součástí je i ekocentrum. Ve stanici si můžete prohlédnout některá z v České republice volně žijících zvířat. Jsou to zvířata, o které se stanice starala či stará, zvířata, která jsou nějak handicapovaná a nemohou se vrátit do volné přírody. Můžete tak vidět několik druhů ptáků, rysa, lišku, jezevce, medvídka mývala, mnoho veverek a další druhy zvířat. V rámci areálu najdete i expozici ptačích budek a k tomu mnoho informačních panelů, z kterých se velcí i malý dozví spoustu zajímavého. V areálu se nachází i malá prodejna suvenýrů, kde si můžete zakoupit třeba i odlitek trilogita, amonita nebo zubu pravěkého medvěda. Je tu i drobné občerstvení.






Geopark Brána do pravěku se nachází společně s naučnou přírodopisnou stezkou kolem tůní hned vedle záchranné stanice. Nečekejte nic velkého, na celkem malém prostoru najdete několik různých pravěkých, geologických či přírodopisných exponátů. Ale jako úvod do pravěku pro malé i větší je tahle interaktivní venkovní expozice ideální. Možnost seznámit se tu se zkamenělým světem je totiž veliká. Vše si tu můžete ozkoušet, osahat, prolézt… 








Můžete si tu třeba ohmatat zkameněliny odlité z betonu, třeba trilobita, mamutí stoličku, nejrůznější hlavonožce. Menší děti určitě zaujmou prolézačky ve tvaru hlavy tyranosaura a sopky. Kdokoliv má též možnost zahrát si na archeology a vyhrabat z písku kostru dinosaura iguanodona, který žil kdysi na našem území. Z jednoho z přilehlých jezírek vykukuje model druhohorního žraloka v životní velikosti, další jezírko hostí amonity. V učebně je možné vidět vznášejícího se ptakoještěra, toho jsme ale neviděli, protože bylo zamčeno. 










Součástí areálu je i krátká stezka Suchou nohou mezi vodou, která propojuje tůně vytvořené pod ekocentrem. Spousta interaktivních zastavení u stezky vás nejen poučí, ale také vyzkouší vaše znalosti o přírodě. Na posledním zastavení se dovíte správné odpovědi. O obyvatelích si nejen počtete, ale třeba je i zahlédnete - žijí tu obojživelníci, pták ledňáček říční, za potravou sem létá volavka popelavá. Volně pochodujích zvířat v areálu můžete zahlédnout mnohem víc. My jsme měli štěstí na procházející se labuť, přítulnou kočku a několik ondater. 













Vše již zmíněné doplňuje i geologická expozice. V areálu se například nachází velká mapa východní části Geoparku Železné hory, která je celá vyrobená z nařezaného a vyleštěného kamene. Součástí areálu je i spousta ukázek hornin. Uvidíte, jak vypadají po vytěžení a jak po vyleštění. Pro děti to byla nečekaná úžasná proměna. Areál opravdu není veliký, ale na malém kousku se děti mohou dozvědět mnoho nového a zažít spousty zajímavého. My jsme a areálu strávili snad tři hodiny a bavilo nás to všechny. Je tu i dostatek laviček a stolků pod střechou i širým nebem, dost místa na rozložení deky. A k tomu ještě velký dřevěný prolézací hrad, pokud by dětem to všechno kolem nestačilo. 





Po "naučném" půldni jsme měli chuť na trochu turistiky a adrenalinu. Vydali jsme se tedy do nedaleké Přírodní rezervace Maštale. Do rezervace se dá po naučné stezce dostat i přímo z Pasíček. Do Maštalí vede několik turistických cest (i cyklotras) z různých stran, my jsme ale měli v plánu navštívit pro děti nejzajímavější část Toulovcovy Maštale a volili jsme co nejkratší cestu. 







Jádrem Přírodní rezervace Maštale je pískovcové skalní město Toulovcovy Maštale se skalním bludištěm. Východně od něj leží menší Městské Maštale, hned vedle je Skalní hrad. Ale i západní část rezervace je poseta rozmanitými skalními útvary (můžete se zajít podívat na skalního Zajíce, Kolumbovo vejce, Kazatelnu a další). Pískovcové skály jsou tvarované erozí, plné nejrůznějších výčnělků i dutin, převisů, jeskyněk nebo oken. Celé území je protkané turistickými a cykloturistickými trasami a pohybujete se pořád krásným lesem, v kterém se střídají chladnější a vlhké rokle se slunnými suchými vršky skal.











My jsme se vydali po červené z placeného parkoviště ve Vranicích, protože jsme si tuhle cestu vyhodnotili jako pro naše malé turisty nejkratší a zároveň zajímavou. Sice se jde stejnou cestou tam i zpátky, ale vzhledem k různorodosti cesty a atraktivitě cíle to vůbec nevadí. Všude okolo cesty je mnoho skalek i skal, na cestě mnoho kořenů a klacků. Nic víc prckové ke štěstí nepotřebují.







No a samotné Toulovcovy maštale jsou tou pomyslnou třešničkou na závěr. Sice malé, ale o to spletitější skalní bludiště, které je nejpůsobivější částí takzvaných Budislavských skal ležících v nádherných borových lesích protkaných hlubokými údolími. A že tu opravdu můžete bloudit! 











Na spleti skal je skvělé i to, že můžete bloudit nejen dole mezi skalami, ale nejrůznější průrvy, tunely a schody vás vyvedou i přímo nahoru dost vysoko na skály. Procházet se tedy můžete i nahoře po skalách a zase jinými průlezy scházet a nořit se mezi skály. Nejmladší zatím za ruku, prostřední s mírnou dopomocí a o nejstarším jsme skoro hodinu ani nevěděli, protože prozkoumat všechny možné vstupy a výstupy do skal, nahoru a dolů byla neodolatelná výzva.





















Jak jsem psala, cestou zpět jsme se vydali po stejné červené, ale vůbec to nevadilo. Cesta je krásná sama o sobě. A nezapomeňte se cestou napít ze studánky, posvačit na skalách a prozkoumat viklan!






Cestou domů jsme se ještě stavili na Toulovcově rozhledně u silnice mezi Budislaví a Jarošovem. Je jednou ze tří dřevo-ocelových rozhleden v oblasti Toulovcových Maštalí. Dalšími jsou Borůvka a Terezka, které jsou také ve velmi krátké dojezdové vzdálenosti od Maštalí. My jsme ale navštívili jen tu jednu, protože manžel nemá rád autoturistiku a má za to, že veškeré turistické cíle je třeba si "zasloužit" pěšo nebo na kole a ne je objet autem. Takže jsme byli rádi alespoň za tu jednu rozhlednu. :-) Její výška je 16 metrů a horní plošina se nachází ve 12 metrech nad zemí. Na plošinu vede 60 schodů a máte odsud výhled na Orlické hory, Krkonoše, Železné hory a Jeseníky. My dokonce viděli i Sněžku!







Jak jsem psala, můžete v okolí navštívit další dvě rozhledny, podívat se na pozoruhodný rokokový zámek Nové Hrady, Muzeum dýmek v Proseči nebo pískovcová obydlí ve Zderazi. V Proseči můžete navštívit i Planetární stezku - jedenáct zastavení tu představuje Slunce, planety a planetky Sluneční soustavy v měřítku 1:1 miliardě. Měla jsem na ni v rámci našeho projektu původně zálusk, ale protože měří 8 km, nakonec jsem vyhodnotila, že to bude lepší jindy a na kole. I bez toho byl ale výlet parádní!

3 komentáře:

  1. Byli jsme v okoli Skutce uz 2x a máme to tam moc rádi. Pokud byste tam chtěli vyrazit znovu, doporučuju výlet že Zderazu přes Kupadla a Kazatelnu a Pivnicemi zpět. Nádherná cesta. Asi 12 km, ale zvládla to i naše čerstvě pětiletá Mrňavka. A další tip je skanzen na Veselém kopci, v Nových Hradech bývala expozice obrazu Z. Buriana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za další tipy. V okolí Maštalí už jsme byli už poněkolikáté a určitě ne naposledy. :-) Trasu vyzkoušíme, ale později. Náš dvouleťák zatím víc než šest nedá. :-)

      Vymazat
  2. Jste skvělí! Takový výkon, s malými dětmi a bříškem. Já pocházím z Budislavi, pak jsem žila v Pardubicích a vrátila se do Proseče. Na Pasíčkách jsme často, ale do Maštal se chystáme, až nebudeme potřebovat kočárek. Určitě se vraťte. Planetární stezka je po rekonstrukci a je toho dost k vidění i v Nových hradech, Poličce, Litomyšli a vše kousek od nás. Mějte se krásně a spoustu zdraví a energie celé vaší rodině. Ps: teším se na Vaše další cestování. Markéta

    OdpovědětVymazat