sobota 16. února 2019

Máme rádi… krásné hry od Pipasiku

Po opravdu hodně dlouhé době, kdy jsem jen slibovala a pořád nic, je článek konečně tu! Další z článků o tom, co máme rádi, s čím si naše děti rády hrají. Těch článků mám v hlavě několik, protože je tolik "malých" krásných projektů, o kterých bych chtěla napsat (Juchuuu!, Ježpodi, JouJou, Lucie Ernestová, Pikle, AniMuk, Eva Chupíková - Památky pro děti, nově třeba Bonkido a spoustu dalších). Za většinou z nich stojí ženy, mnohdy maminky na mateřské, které si svůj "podnik" právě na mateřské vymysleli a vydupali ze země a on funguje. Zatím jsem už před nějakou dobou napsala článek o báječných Sůvách z dříví (TU) a věřím, že postupně dojde i na další. Fascinuje mě to, obdivuju, skláním se.





Dvě ženy stojí i za projektem Pipasik. Dvě maminky, architektky, které nejprve vymýšlely kreativní hry a hrátky pro své děti, potom je zdarma ke stažení nabídly na svém webu a nyní už tvoří a prodávají i "velké" autorské hry. Všechny jejich aktivity jsou nesmírně tvořivé a spojují zábavu a poučení. Děti se hravou formou mohou naučit spoustu věcí. Ty menší poznávat barvy, tvary, názvy zvířátek, procvičí si hrubou motoriku i grafomotoriku, rozvíjí tvořivost i fantazii. Ty větší se díky pracovním listům dozvědí spoustu zajímavých informací třeba o přírodě, naučí se znát čísla, písmena nebo hodiny. A pracovat mohou klidně samy, protože vesměs obrázkové hry jsou vytvářené jednoduše a návody k nim jsou také hodně srozumitelné. Doporučuju se do materiálů ke stažení (TU) na chvilku ponořit, určitě najdete něco zajímavého, co vaše děti využijí. Jaro se blíží mílovými kroky, tak namátkou třeba využijete krásnou jarní hledačku TU





My Pipasika známe a jejich hry využíváme už hodně dlouho. Už od té doby, co byly na webu jen hry ke stažení. Některé z nich jsem dětem vytiskla, zalaminovala, opatřila suchým zipem a vložila jim do desek k opakovanému použití. Jiné jsem tiskla pro "rychlou spotřebu", vyplnit, pohrát si, na druhou stranu papíru něco nakreslit. Ale vždy se hry setkaly s kladnou odezvou. A Pipasiku jsme zůstali věrní i dál a máme téměř všechny jejich hry (nejnovější kreativní sešit Můj dům jsem ještě nestihla koupit) a moc rádi se k nim vracíme. 

SVETŘÍKY jsem kupovala už loni pro prostřední, ale náležitě si je vlastně užívá až teď. Jde o vyšívací sadu pro nejmenší a najdete v ní všechno, co budete potřebovat. Kousky barevných vln i umělohmotnou jehlu. Ale hlavně krásné barevné obrázky zvířat v různých svetrech, kterým děti mohou vyšít vzor. Vyšívat mohou podle přiloženého manuálu, ale také podle fantazie. Obrovské plus je, že ve svetrech už jsou předpřipravené dírky (které děti mohou využít všechny, ale také nemusí) a proto není třeba papír propichovat. A navíc jsou v sadě i dvě černobílé karty, které si děti mohou nejen vyšít, ale i vybarvit. Prostřední jsou aktuálně čtyři a půl a moc ji to baví!












Další sadou je origami sada MALÁ FARMA. A je to opravdu skládání pro nejmenší. I když já jsem se snažila skládat s naším dvou a půlleťákem, ale ten na nějaké soustředěné skládání není, takže doporučuji trpělivé dítě nebo to zkuste až s dětmi od čtyř roků výš. Ty už podle názorného, obrázkového návodu zvládají poskládat hlavičky zvířátek samy. V sadě je 12 barevných listů a 12 vybarvovacích černobílých listů různých zvířátek z farmy (prasátko, kočička, kůň, ovce, kráva a pejsek). Mě osobně fascinuje, tak z obyčejného čtverce pomocí dvou až tří skladů získáte "opravdické" zvířátko.














O sadě STELA jsem už psala ve článku o vesmíru (TU). Je to skvělá hvězdářská sada, s kterou se děti (zhruba od šesti let) naučí poznávat sedm nezapadajících souhvězdí severní oblohy. Tahle vyšívací sada ale není jen tak ledajaká. Je totiž svítící! Sada obsahuje mapu hvězdné oblohy a brožurku “Malý průvodce hvězdnou oblohou”, v níž si děti mohou přečíst příběh jednotlivých souhvězdí (je tu Velká medvědice, Malý medvěd, Drak, Kasiopeja, Cefeus, Žirafa a Rys). Děti si každé souhvězdí poctivě vyšijí a pak už stačí vyšité souhvězdí osvítit pod lampou a ve tmě si hezky zasvítit. K sadě je navíc zdarma ke stažení pexeso, které najdete TU. Nejstarší vyšívá celkem rád, takže tohle pro něj byla jen taková chuťovka. Výsledný efekt ale bavil všechny!











Kreativní pracovní sešit POZNÁVEJ PTÁČKY jsem pro změnu představovala v článku TU. Tenhle skvělý sešit je plný nejrůznějších úkolů, aktivit a hrátek. V brožurce najdete nejen stránky s kreslením, stříháním a lepením, ale i 6 poznávacích karet ptáčků (sýkora koňadra, zvonek zelený, červenka obecná, vrabec domácí, pěnkava obecná, vlaštovka obecná), které si děti samy dotvoří a můžou z nich vytvořit vlastní malou knížku. A zase nechybí jednoduchý obrázkový návod. Celý sešit skvěle ilustroval Martin Krkošek. Úkoly jsou různé úrovně, některé pro mladší, některé pro mladší. U nás jsme dělali se čtyřletou a devítiletým. Bavilo to oba.















Nově vyšel i kreativní sešit MŮJ DŮM, který je také plný úkolů a aktivit (nejen stříhání, lepení, kreslení). Jak jsem psala, ten zatím doma nemáme, ale vypadá moc fajn. Knížkou děti provede malý Hugo, který má zbrusu nový dům. Děti si vyzkouší, jak domy vznikají a jak vypadá práce architekta. Mohou si postavit i model domečku. A pokud se jim práce zalíbí, můžete jim stáhnout další bonusové úkoly zdarma TU.









Kartičky MALÝ ZOOLOG - Stopuj zvířátka jsme si zamilovali všichni hned. Prckové proto, že na nich jsou zvířátka, která znají, já proto, že krásně ilustrovaná a naučná navíc. Jde vlastně o taková malá "puclata", prostřednictvím kterých se děti učí určit zvířata podle toho, jaké za sebou nechávají stopy. Úkolem dětí je tedy poznat, jaké k jednotlivým zvířatům patří obydlí, jaký otisk, čím se živí a jaké po nich zůstane hovínko. A tyhle čtyři kartičky je třeba poskládat tak, jak k sobě patří. V krabičce je 24 kartiček na velmi tvrdém kartonu a děti zhruba od tří let si tak mohou poskládat šest zvířátek (ježek, králík, divočák, veverka, sova, medvěd). A kdybyste si nevěděli rady, i tady najdete obrázkový manuál. :-)













A kdyby vám ta všechna krása ještě nestačila, mrkněte se na obří omalovánky CO SE DĚJE VE MĚSTĚ. Obsahují tři různé archy (ulice, hřiště, doma), takže se děti mohou podělit nebo malovat společně. A vy s nimi, obrázky jsou opravdu veliké.






A to je vše. Krása, že?

Fotografie použité u sešitu Můj dům a u obřích omalovánek jsou z webu pipasik.cz.  

-----------------------------------
Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě jen máme rádi dobré knihy a aktivity a já moc ráda tipy posílám dál.

1 komentář:

  1. Nádherné hračky pro děti. Kam se hrabou elektronické věci, které teď děti znají více než my :)

    OdpovědětVymazat