pátek 28. ledna 2022

Jak na… výtvarné potřeby a materiál

Už párkrát jste mi porůznu psali, jak to, že tak hodně tvoříme, malujeme a kreslíme, jak to, že všechno máme doma hned k dispozici, kolik toho doma máme, jestli mají k výtvarným potřebám děti volný přístup, kde máme výtvarné potřeby uskladněné apod. Dotazy se množí, tak jsem se rozhodla článek konečně dopsat. Bude to stručné, nic dlouhého, nejsem výtvarník ani výtvarný pedagog, takže opravdu jen shrnutí toho, co doma máme, popř. co se nám ne/osvědčilo. A jak je obvyklé, pokusím se článek trochu tematicky rozčlenit (barvy, potřeby na kreslení, papíry, ostatní potřeby apod.). Pokud byste rádi seznam od skutečného odborníka, mrkněte do článku skvělé lektorky výtvarných kurzů Radky Rubešové TU.


Asi to nejdůležitější, co používáme při každém tvoření, malování či kreslení, při kterém hrozí, že by se mohl zašpinit stůl, vytahujeme velký kus bílého igelitového ubrusu. Koupila jsem ho snad už před deseti lety jako metráž (jsou to myslím 1,5 x 2 metry) a skvěle nám slouží. Stejně tak velmi dobře slouží  "nevylévací" kelímek. I ten už máme pěkně dlouho. Tedy k toho našeho se něco málo vylije, když se převrhne, ale je to jen troška. Máme jen jeden a děti se o něj kupodivu ještě nepohádaly, sama se tomu divím. Kelímek však není nutný. Na vymývání štětců však doporučuji spíš nižší a širší nádobu.


Jako úplně první barvy pro nejmenší se nám osvědčily tyhle prstové barvy od Djeco. Jsou nezávadné, bezpečné a celkem dobře omyvatelné z rukou, nemusí se ředit. Existuje několik různých barevných sad. Ta naše je tak akorát v podzimních tónech a je v ní šest barev v tubách. Děti s barvami celkem rády tvoří, patlají a matlají, natírají a obtiskují si ruce a nohy. Jen bych řekla, že některé z barev (žlutá, oranžová, světle zelená) jsou málo syté a celkem málo kryjí. 


I tohle jsou barvy v lahvičkách. Jsou to barvy MÅLA z IKEA a v balení je osm různých barev, které jde mezi sebou dobře míchat. Součástí balení je i malá paletka. I tyhle barvy jsou zdravotně nezávadné, přesto výrobce upozorňuje, že by se s nimi nemělo malovat na kůži. My jsme párkrát otisky rukou dělali a žádné potíže jsme nezaznamenali. Barva je navíc z rukou velmi dobře omyvatelná. S těmihle barvami jsme dříve malovali nejvíc, ale teď už nám nestačí, protože trubičky nejsou nijak velké. Nakupuji proto "obří" půl kilové nebo kilové larvy s barvami. Kupují se po jednotlivých kusech. Oboje barvy mají podobnou konzistenci. Pokud chcete hustou barvu, nemusí se ředit, velmi dobře se však pracuje i s vodou naředěnými. Děti s nimi pracují mnohem raději než s klasickými temperami. Barvy navíc nevysychají, jak se nám to děje s temperami. 




Najdou se u nás i tempery v tubách. V sadě je deset barev, ale sadu už nemáme komplet. Na rozdíl od barev z IKEA nám tempery velmi často vysychají a tvrdnou (a to i když jsou dobře uzavřené), takže už je téměř nepoužíváme.


Kromě předchozích barev děti velmi rády pracují i s anilinkami. Mají výraznější barvy než vozovky a dětem se nimi dobře pracuje. Jen je nedokáží udržet v čistotě a já nemám prostor je čistit, takže vypadají tak, jak vypadají. Jsou to nějaké obyčejné barvy od Koh-i-nooru, je to 12 výrazných brilantních barev, které jsou opravdu velmi jasné a výrazné. Mladší měl tendenci barvy "matlat" dohromady, proto jsem při nějakém "řízeném" tvoření přelepovala papírovou páskou barvy, které děti nepotřebovaly. Jen je třeba dát pozor, jdou hůře smýt z rukou a oblečení než vodovky.


Máme i obyčejné vodovky. Myslím, že jsou snad ještě po mně nebo manželovi. Nevyužíváme je tak často jako anilinky, ale občas je také vytáhneme. 


Máme doma i několik speciálních barev, které využíváme celkem málo a kupovala jsem je jen k nějakému konkrétnímu účelu. Jsou to jen malé skleničky, které využijeme celé, popř. jdou velmi dobře uskladnit a zatím mám žádné nevyschly. Jedná se o barvy na textil, akrylové barvy, které využíváme např. při malování na kamínky, dřevo a jiné "nepapírové" materiály. Na textil se nám osvědčily i fixy, s těmi děti pracují raději než s barvou. 




Štětce máme úplně obyčejné. Ploché "hrubší" a kulaté jemnější. Děti nejraději malují s těmi delšími, vlastně ani nevím proč. A taky paleta. Tu už máme mnoho let, nevím ani, odkud se u nás vzala, ale slouží velmi dobře. Seženete za pár korun v papírnictví. A pokud by se vám nechtělo ji kupovat, podobně vám poslouží i kus kartonu. 


A od malování ke kreslení. Pro nejmenší se nám velmi dobře osvědčily tyhle voskové bločky. Dětem se velmi dobře drží, dá se s nimi kreslit hranou i plochou. Mají syté barvy a nemusí se na ně nijak tlačit. My máme mix osmi "zemních" barev, ale dají se pořídit i větší balení s jinými kombinacemi barev. Můžete je použít i jako klasické voskovky.



Tyhle suché pastely jsem pořídila až teď nedávno. V sadě je 24 barev a pastely jsou čtverhranné. Oproti těm, které jsme měli doma doteď, dětem vyhovuje, že mohou detaily kreslit i hranou. Jinak se kreslí "plochou" stejně jako u těch kulatých, jen je potřeba stranu někdy nejprve trochu "sjet", aby se s ní lépe kreslilo, což u těch kulatých není třeba. Ty máme doma jen v malých sadách (po šesti barvách), ještě ze školy. Na jedněch z nich je dokonce manželův podpis ze čtvrté třídy. Takže i tady je vidět, že rozhodně nemáme jen novou výbavu. :-) 




Některé voskovky máme v krabici s nejrůznějšími pastelkami, které děti používají na vymalovávání, svoje "psaní" a podobně. Těžko se v tom hledá, nejsou tam všechny barvy, proto jsem teď pořídila dvě nové sady po dvanácti kusech. Ty vlevo jsou trojhranné, takže se dětem dobře drží, mají navíc výrazné barvy.


Pokud děti kreslí pastelkami, berou si obvykle tuhle sadu 24 pastelek. Dostala jsem ji asi už před dvaceti lety k narozeninám a musím říct, že lepší pastelky jsem nepoznala. Jsou trojhranné, velmi dobře se drží, ale hlavně mají měkkou tuhu, takže se s nimi skvěle kreslí. Zvládnou to i menší děti, není třeba tlačit, lze kreslit jen lehce. Takže děti jiné než tyhle už skoro nechtějí používat. Opravdu vřele doporučujeme. 



Máme i akvarelové pastelky a i s těmi děti velmi rády kreslí. Měkká tuha, fajn barvy, navíc rozkývatelné vodou. Kdysi jsem od kamarádky dostala tuhle sadu štětců, kterou k pastelky používáme, lze ale použít jakýkoliv menší měkký štětec. Existují i štětce, které se naplní vodou a není třeba je při rozmývání namáčet do kelímku. 



Tyhle malé pastelky Woody od firmy Stabilo jsou vhodné už pro nejmenší děti. Dobře se drží, dobře se s nimi kreslí, protože tuha je ještě měkčí než u pastelek předchozích. Tuha je celkem odolná proti zlomení a navíc pastelka funguje i jako akvarelová pastelka a voskovka. Barvy jsou syté a výrazné, a přestože je cena o dost vyšší než u běžných pastelek, doporučuji do nich investovat. Koupit se dají sady nebo můžete pořídit i jednotlivé pastelky po kusech.


Fixy používá především nejstarší syn, který s nimi kreslí drobné ilustrace do různých svých deníků, píše s nimi nadpisy, podtrhává apod. Má je ve svých speciálních kazetách, aby k nim nemohly menší děti, protože potom mají fixy velmi brzy "rozkřáplé" hroty. V kazetách má mix fixů, převažují fixy Stabilo, protože mají úzké hroty, dobře se mu s nimi kreslí a fixy tak rychle nevysychají. Menší děti mají také pár fixů ve výše zmíněné "mix" krabici, ale téměř s nimi nekreslí. Kromě fixů na textil máme i fixy na další povrchy (dřevo, kamínky apod.), obojí jsou od firmy Centropen.



Černé fixy používáme velmi často na nejrůznější obrysy. Hodit se vám bude širší černá, využijete i tenčí linery (u nás se nejvíc používá černý a modrý), zmizík se vám taky určitě bude hodit. Dále je vhodné pořídit i fixy bílé, zlaté a stříbrné, všechny se využijí při nejrůznějším dekorování. Vše máme od Centropenu. 


Při speciálnějších technikách používáme tuš. Především černou, ale jsou i další barvy. Máme sice násadky a perka, děti zatím ale nejraději kreslí ořezanou špejlí. Máme doma i lahvičku inkoustu, protože zmizíkovací technika je u nás hodně oblíbená. Loni jsem kupovala i rudku - uhel (černý i hnědý), ale zatím s ním moc nepracujeme. Použili jsme ji jen na zeď, když si děti zkoušely pravěké jeskynní malby. Máme i úplně jednoduchou sadu na linoryt (sadu lin a obyčejných rydel).




Lepidlo používáme především tuhé v tyčince. A mám podezření, že ho doma někdo jí, protože kupuji každý měsíc snad pět nových. Nemáme žádné speciální zabarvovací apod., je úplně obyčejné a dětem se s ním lepí velmi dobře. Občas využijeme i tekutý Herkules (fajn je i ten s hubičkou - ta může být plochá nebo kulatá). Občas využíváme i tavnou pistoli. Máme menší, úplně obyčejnou a funguje už mnoho let velmi dobře. Občas je třeba něco přilepit i lepicí páskou, takže průhlednou izolepu, papírovou pásku a oboustrannou lepicí pásku či ozdobné papírové lepicí pásky máme vždy po ruce. 




Žádné speciální nůžky pro menší nebo úplně nejmenší děti doma nemáme. Děti stříhají od mala obyčejnými nůžkami, ty menší mají i menší nůžky, které nemají úplně ostrou (nikoliv úplně kulatou) špičku a jde jim to dobře. 


Speciálních výtvarných potřeb doma moc nemáme. Mezi těch pár by ale určitě patřily raznice. Máme jich doma asi osm s univerzálními, popř. přírodními motivy (kruh o třech různých průměrech, květina, list, vločka, motýl…). Nepoužíváme je často, ale občas je to fajn zpestření. Stejně tak moc často nepoužíváme razítka, ale pár razítek (také univerzálních) a razítkovacích podložek v různých barvách doma máme. Vše je od firmy Aladine. 




Občas děti vytáhnou modelínu, občas play-doh, ale žádné speciální sady nemáme. Děti nejraději pracují s klasickou hlínou nebo samotvrdnoucí hmotou. Tu můžete sehnat buď bílou nebo hnědou. Máme s ní dobré zkušenosti, dobře se s ní pracuje, jen celkem rychle tvrdne. Zatím se mi nepodařilo zjistit, jak ji rozdělanou uskladnit, aby rychle neztvrdla. I když ji mám v několika sáčcích, stejně hmota v balíčku brzy vyschne. Doporučuji tedy už při nakupování ohmátnout, jestli je dostatečně měkká a potom ji nejlépe celou naráz spotřebovat. A protože to není úplně nejlevnější věc, pokud máte možnost si v nějaké keramické dílně koupit kus hlíny, udělejte to. Vyjde vás to mnohonásobně levněji a efekt je téměř totožný. Navíc si finální výrobek můžete nechat i vypálit. 



A ještě papíry. My nejčastěji používáme čtvrtky A4 gramáže 250 g. Kupujeme sady po 20 kusech, protože tyhle čtvrtky jsou o něco silnější než ty ve skicářích a o něco hladší než ty prodávané po kusech. Prostě se s nimi dětem dobře pracuje. Syn si na ně navíc dělá i své projektové listy, postery apod. Máme doma i pár kusových čtvrtek A3. Pokud není třeba čtvrtka, kreslí děti na papíry do tiskárny, které kupujeme v balíku. Děti ale kreslí, malují a "čmárají" i na nejrůznější šmíráky a tenké kartony, které jsou z jedné strany popsané. A to je nesmírná úspora papíru. Pokud pracujete vy nebo vaši známí v kanceláři, obchodě či továrně, kde se takový materiál vyhazuje, berte ho všemi deseti. Určitě ho doma upotřebíte. Pro velkoformátové kreslení doporučuji roli papíru MÅLA z IKEA, ta se nám skvěle osvědčila. 


Máme doma i pár akvarelových a jiných speciálních papírů, ale ty příliš nevyužíváme. Velmi často používáme barevné papíry v klasické gramáži nebo silnější. Oboje jsem koupila už kdysi dávno ve větším balíku mix barev A4. Klasické barevné papíry, které se prodávají pro deseti v sadě tedy nekupujeme, protože se to nevyplatí. Bohužel už nevím, kde jsem tehdy pořídila. Stejně tak jsem kdysi koupila větší sadu plstí a moosgummi A4 v mixu barev. Opravdu se to takto vyplatí. Navíc větší odstřižky všeho výše popsaného skladuji v průhledných plastových obálkách A4 s drukem, protože při drobnějších výtvorech či kolážích se tyhle odstřižky velmi dobře využijí a není třeba stříhat do celých archů. Doma máme i pár zbytků krepových papírů, které občas na něco použijeme. 


Doma máme i pár "speciálních" pomůcek, které občas využíváme. Netřeba je ale nikde kupovat, najdete je doma. Jedná se třeba o starší houbičky nebo kartáčky, kterými se dá nanášet barva, kus alobalu, špejle, ruličky od toaletního papíru apod. Velmi dobře se dají při tvoření využívat i přírodniny, ty doma ale ve větším množství neskladujeme, protože listy, větvičky, šišky, nejrůznější plody nebo kamínky si dojdeme předem nasbírat. "Lov" přírodnin děti totiž moc baví. 

Všechny pomůcky a materiály máme doma uskladněné v několika menších výsuvných šuplících. Šuplíky nejsou vysoké ani hluboké, takže se v nich velmi dobře orientuje. Jsou téměř u země, takže se děti mohou snadno "obsloužit" samy a vyndat si, co potřebují. 





Abyste mohli s dětmi doma malovat nebo kreslit, rozhodně ale všechny tyhle věci nepotřebujete. Možná vám usnadní práci, více vybudí k aktivitě, když je budete mít doma a děti v dosahu, ale nejdůležitější je chuť tvořit bez ohledu na výsledek. 

A jaké výtvarné potřeby máte doma vy a osvědčily se vám? Budu ráda za tipy. 
Krásné tvořivé dny přejeme!

----------------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

12 komentářů:

  1. Díky za výborný článek. Máme to velmi podobně, jen děti jsou o trošku mladší, takže k tomu co ještě nemáme, brzy dotosteme. Díky za tipy. My navíc používáme tempery ve velkých tubách, kupujeme základní barvy po kusech. A jako speciální věc, hlavně na Vánoce- bílý fix. Dnes jsem pořídila fixační lak na akrylové barvy. Tak snad se osvědčí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za chválu a taky za tipy. Bílý fix máme taky plánu! Krásný podzim.

      Vymazat
  2. Připojuji se taky k temperám v lahvích... máme 500ml balení základních barev a jsou nejlepší. Také jsem objevila 5l lepidlo (jako herkules) za cca 400Kč, což je super a funguje parádně. Barvy i lepidlo máme cca 5 let a zatím nic nevyschlo a funguje stále skvěle. Jinak naši výtvarníci milují bednu papírů na podpal (celý rok schranujeme papíry a kartony na zimu), kde hledají a přetvářejí odpad na neskutečné výrobky (včera byla vyrobena raketa a dopisní schránka + obálky)..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za tipy. Asi také pořídíme větší balení všeho. :-) Máte doma skvělé kreativce, parádní! Užívejte podzimu.

      Vymazat
  3. Dobrý den, krásné :) My jsme nedávno objevili kouzlo modelínování :) :) jaké prosím máte příslušenství k této činnosti (nožíky, válečky, ykrajovátka.)?Díky a hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, díky. U nás se také modeluje, ale ne v takovém měřítku. A děti používají normální "nářadí". Tj. plastové příbory, které už prťata nepoužívají, plastová vykrajovátky, která jsme někde dostali apod. Žádné speciální "modelovací" náčiní nemáme a ani se nechystáme kupovat. Děti využívají to, co máme doma. Mějte krásné dny!

      Vymazat
  4. Luxusní shrnutí, klobouk dolů :-) Musím říct, že máme doma všechno co vy ...jen se sem tam lišíme značkou. Dcera už je větší, takže má už i jiné požadavky ...větší množství akrylových barev, speciálni fixy, barvy na kamínky :-)
    Ale v práci se pořád motám v tomto základu a super, jen mě občas udivuje, že děti nemají doma k dispozici třeba druhé vodovky ...jedny ve škole, druhé doma a to stejné nůžky :-(
    Přeji krásné tvořivé dny :-) Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky! 💚 Počítám s tím, že my taky budeme rozšiřovat. Teď jsem zrovna dokupovala barvy a fixy na kamínky. Mějte prima dny!

      Vymazat
  5. Super článek. Za sebe doporučuji tlusté pastelky Jumbo Koh-I-Noor Omega, je jich 24 a mají odolnou, ale měkkou tuhu. A dětem se dobře kreslí i s pastelkami Maped. Anilinky jsou fajn i kulaté, 24 barev, ale dělají myslím i víc barev než 24. A na linoryt doporučuji tzv. SoftCut. Je to vlastně speciální měkké lino. Dětem se s ním líp pracuje, nemusí tolik tlačit do rydel a práce s nimi je tak trochu bezpečnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za všechny tipy! Určitě využijeme. 💚

      Vymazat
  6. Zkuste pořídit jakékoli olejové pastely - děti je milují, mají mnohem jasnější barvy než voskovky. Je to krapet dražší, ale nadšení veliké. Hanka

    OdpovědětVymazat