čtvrtek 22. října 2020

DV… souhvězdí

Tématu souhvězdí jsme se věnovali jen krátce. Vlastně jen jeden den a několik jasných večerů. Nejstarší si dělal své věci (sepsal si povídání o jednom souhvězdí na počítači, ozkoušel několik "hvězdných" aplikací a zopakoval si pár informací z učebnice, protože tomuhle tématu jsme se už společně věnovali, víc najdete v článku o vesmíru TU) a já jsem se věnovala spíš mladším. A povídali jsme si, prohlíželi knížky a znovu ozkoušeli nějaké aktivity a trochu tvořili. A taky jsme samozřejmě po setmění prohlíželi a zkoumali oblohu venku.

AKTIVITY

Nejprve jsme se podívali na různá souhvězdí v knížkách, zkusili si k sobě přiřadit souhvězdí s pomocnými pomyslnými čarami, souhvězdí bez čar a názvy. 

A pak se souhvězdí i vyráběla. Nejprve na geoboardu podle předkreslených předloh. Máme geoboard 5x5 kolíčků a někdy byl problém tam souhvězdí nějak umístit. Snažila jsem se předlohy předkreslit co nejpřesněji, ale přesto je to občas trochu "mimo". 




A děti nedaly jinak a zase se musela vyrábět souhvězdí z bonbonů marshmallows. Bonbony běžně nekupujeme, vlastně dětem ani nijak zvlášť nechutnají, ale kdysi jsme výrobu souhvězdí pomocí těchto bonbonů někde viděli a od té doby nechtějí jinak. Můžete ale klidně použít třeba plastelínu, kaštany, malá jablíčka nebo kuličky hroznového vína.




A zase se výtvarničilo. Na černou čtvrtku si děti nejprve houbičkou naťupkaly modrou, fialovou a bílou barvu, aby vytvořily jakousi galaxii. Když barvy trochu zaschly nastříkaly na čtvrtku přes kartáček ještě malé bílé kapičky jako vzdálené hvězdy. Syn si chtěl vytvořit trochu složitější obrázek, takže si udělal "vesmírný" jen rámeček (tj. dal si doprostřed černé čtvrtky krycí papír menšího formátu a ťupkal okolo něj).




Po úplném zaschnutí si děti na vesmírném papíře pomocí hvězdiček vyražených ze žlutého papíru vyrobily svoje oblíbené souhvězdí. Tedy umístily hvězdičky a spojily je pomyslnými čarami - vznikla tak souhvězdí Kasiopea, Labuť a Lev. Nejstarší syn si u souhvězdí Delfín nakreslil i obrys souhvězdí, tak jak je to možné vidět v některých knihách.






MATERIÁLY
Vycházeli jsme z toho, co máme doma, takže jsme využili skvělou vyšívací sadu STELA od dua Pipasik. Sada obsahuje 7 karet,  fluorescenční nit svítící ve tmě, kovovou jehlu, mapu hvězdné oblohy a brožurku “Malý průvodce hvězdnou oblohou”, v níž si přečtete příběh jednotlivých souhvězdí (je tu Velká medvědice, Malý medvěd, Drak, Kasiopeja, Cefeus, Žirafa a Rys). Děti si každé souhvězdí poctivě vyšijí a tak se naučí poznávat 7 nezapadajících souhvězdí severní oblohy. A pak už stačí vyšité souhvězdí osvítit pod lampou a ve tmě si hezky zasvítit. Víc informací a navíc pexeso zdarma ke stažení najdete TU.



Další materiály, které se mi zdají moc fajn, ale nemáme je (zatím) doma, takže je nemáme vyzkoušené je prosvětlovací sada Malý hvězdář od Pikle (víc TU) a vesmírné produkty Z neznáma (hvězdné přáníčko, pracovní sešit, knížka…), víc TU.
Prohlédli a využili jsme také některé ze starších čísel našich oblíbených časopisů. Nakoukli jsme tedy do BenJáMíny a Rakety.  





KNIHY
Knih s tematikou souhvězdí je velké množství. Starších i úplně nových. Kvalita je kolísavá, některé lepší, jiné horší. 


Nedáme dopustit na starší, ale pořád skvělé knihy z edice OKO nakladatelství Albatros. Kniha NAŠE SOUHVĚZDÍ (Albatros, 1973) Josipa Kleczka obsahuje celkem obsáhlý úvod o planetách, hvězdách apod., u každého souhvězdí jsou podrobné informace, případné báje, mapka a obrázek.




V knize HVĚZDNÁ OBLOHA (Fragment, 2019) najdete všech 88 mezinárodně uznaných souhvězdí. Informace nejsou tak podrobné jako v předchozí knize, jsou ale naprosto dostačující. Jsou navíc srozumitelné i menším dětem. Kniha je moc hezky udělaná i graficky.




Kniha CO VIDÍME VE HVĚZDÁCH (Mladá fronta, 2019) je bohatě ilustrovaná. I tady najdete všech 88 souhvězdí, informací tu je však o něco méně než v předchozí knize. Informuje však navíc i o  planetách, kometách nebo Mléčné dráze, mlhovinách či objektech na okraji sluneční soustavy




Přiznám se, že u knihy JAK SOUHVĚZDÍ DOSTALA SVÁ JMÉNA (Fragment, 2011) mi úplně nesedí ilustrace, ale kniha je velmi obsáhlá a zároveň srozumitelná i trochu starším čtenářům. Neobsahuje sice všechna souhvězdí, ale ta v knize obsažená jsou popsána základními informacemi (kde se souhvězdí nachází na obloze, kdy je viditelné, z kolika hvězd se skládá apod.) a u každého z nich je obsáhlá pověst, báje či mýtus o tom, jak se které souhvězdí "dostalo na oblohu".




O tom, že mám slabost pro knihy Renáty Fučíkové, už asi víte. Takže překrásná kniha JAKUB A HVĚZDY (Mladá fronta, 2014) tu prostě nesmí chybět. Z ní se sice žádná fakta ani antické báje vztahující se k jednotlivým souhvězdím nedozvíte, ale to vůbec nevadí. Autorka si totiž k jednotlivým souhvězdím vymyslela svoje vlastní příběhy. Krásné příběhy. Navíc je kniha opravdu skvěle vypravená po stránce ilustrační i grafické. 





Kniha O ČEM SI ŠEPTAJÍ SOUHVĚZDÍ? (Albatros/Edika, 2015) Davida Kovala je příběhem a vyprávěním teenagerky Hanky, kterou zajímá noční obloha. Společně s ní se čtenáři dozví nejen o souhvězdích, ale také o spoustě dalších astronomických poznatků.



ODKAZY

  • hvězdné pexeso k vyšívací Stele najdete ke stažení na stránkách Pipasik je TU
  • přehled souhvězdí ke stažení na eEchovka najdete TU
  • vesmírná dětská videosérie Paxi, jedenáct dílů najdete na YouTube TU
  • na webu České televize najdete seriál pro děti o vesmíru Kosmix TU
  • vesmírných aplikací na mobil či tablet je spousta, my používáme třeba Star map, SolarSystem nebo Night Sky, určitě nějakou vhodnou právě pro vás také objevíte

----------------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

7 komentářů:

  1. Díky moc za inspiraci! Zrovna je u nás také aktuální téma vesmír.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý večer, Vaše stránky jsou mi čím dál větším zdrojem inspirace. Mockrát děkuji za čas, který jim věnujete. K témata souhvězdí jsme na stránkách NASA narazili na sklapovačku (nebe-peklo-ráj) se souhvězdími podle měsíců. Děti si při ní můžou procvičit anglické hláskování. Mají i španělskou verzi:). https://spaceplace.nasa.gov/starfinder/en/ Srdečně zdravím a přeji, ať se vám daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, to jsem moc ráda, že nacházíte inspiraci. A moc díky za tip na sklapovačku, mrknu na to! Krásné dny!

      Vymazat
  3. Dobrý den, odkud jsou prosím ty přiřazovací souhvězdí? :) Synovi by se to moc líbilo, ale nic podobného nemůžu najít. Eschovka bohužel už nefunguje, jestli je to z toho odkazu :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, myslíte ty na prvních fotkách? Ty jsou z takového staršího souboru odkudsi. Napište mi na mail peslerova@gmail.com, pošlu vám ho. Hezké dny. Pesleří

      Vymazat
    2. Ano, jak s nimi pracuje chlapeček venku na dece. Mockrát děkuji, jste moc hodná :) Také přeji hezké dny.

      Vymazat