úterý 19. prosince 2023

Jak na... zimní slunovrat

Zimní slunovrat je velmi silným svátkem. V době slunovratu se slavil návrat slunce. Je to doba největšího temna a zároveň doba očekávání návratu světla. Čas noření se do sebe. Čas vytahování stínů na světlo. Čas, kdy můžeme zacítit vše, co zůstalo v tomto roce nedořešeno, co nás omezuje a co je načase zpracovat a odložit.

V roce 2022 nastává zimní slunovrat 21. prosince až chvilku před 23 hodinou v noci. Je nejdelší noc a nejkratší den z celého roku. Začíná astronomická zima a pomalu se k nám vrací slunce. Slunce je nejníže nad obzorem, takže jeho paprsky dopadají do naší země nejvíce šikmo. Na své pouti po obloze Slunce dosáhlo obratníku Kozoroha a vrací se zpět k rovníku. 


Doba slunovratu bývá příležitostí k oslavám. U nás ho nejvíce slavili Keltové. Významným svátkem byl i pro Slovany, kteří slavili zrození mladého boha Slunce - Dažboga neboli Božice. Vše začalo večer před tímto svátkem magickými rituály, které byly hlavně zaměřené na věštění. Oslavy zimního slunovratu byly později nahrazeny křesťanskými Vánocemi, kdy oslavy zrození slunečního božstva byly nahrazeny svátkem narození Ježíše Krista.


I pro nás to může být příležitost slunce přivítat, oslavit. Můžete si podobně jako naši předci vyrobit polaz - symbol slunce. Stačí jen jablko, pomeranč nebo polystyrenová koule a špejle. A pak jen na půlky špejlí napichujete nejrůznější jedlé i nejedlé drobnosti, které najdete doma. Kousky jablek, křížal a jiného sušeného ovoce, rozinky, kůru z pomerančů či mandarinek, kousky látek nebo třeba i měkké želé bonbóny. 



A nebo si rozsviťte svíčky, dejte je doprostřed velkého papíru a slunce si namalujte. Nejlépe rukama, společně s dětmi. Trocha relaxace a zastavení je před Vánoci třeba (nápad je od Radka Rubešová: Tvoříme s prožitkem, díky!). Můžete si vyrobit třeba i "cukrové" svícínky nebo malá slunce z hliníkových kalíšků od svíček. 



A nebo si venku zapalte oheň (nebo doma svíčku ve sklenici), dívejte se do plamene a zavzpomínejte na celý letošní rok. Můžeme každý sám nahlédnout, co je v našem životě ještě funkční a co ne. Co můžeme pustit, co nám již neslouží, co nám bere energii, s čím nechceme vstupovat do nového roku. To můžeme napsané na papírku spálit v plemeni. Každý si také může na papírek napsat předsevzetí či přání pro rok příští a také ho vhodit do plamenů.


Od venkovního ohně (co třeba zkusit tzv. indiánskou svíci nebo posvátné poleno?) si můžete zapálit svíčky a donést si je domů. My si pravidelně o zimním slunovratu děláme oheň na sněhu a obvykle dojde i na buřtíky. Piknik na sněhu totiž nemá obdobu. 


Letos jsme navíc poprvé s dětmi absolvovali předvánoční hledačku. Můžete ji připravit venku i uvnitř. Tajenkou je "zimní slunovrat", takže se to pěkně hodí. Najdete ji ke stažení u Ani Muk TU.



A nebo si prostě jen doma rozsviťte nějaká ta světýlka a zapalte svíčky a těšte se z pomalu se prodlužujících dnů. 

S nadějí v duši a láskou v srdci. 🌟💛

1 komentář:

  1. Dobrý den, zdravím z Karlovic a děkuju za další parádní článek. A taky za "duhové" přání. Nevím proč, ale na první pohled mně evokovalo nějaké město v Izraeli... možná že Betlém :) Ať se Vám dobře daří a ať ve zdraví prožijete slunovrat, Vánoce aj překulení do nového roku :) Pavla

    OdpovědětVymazat