pondělí 28. listopadu 2022

Jak na... zimní obrázky podruhé

Tipy na zimní tvoření a obrázky se zimní tematikou se mi už zase nějak nashromáždily, takže je asi čas na článek číslo dvě. Ten první o zimním tvoření najdete TU. A i v tomhle je spousta tipů na tvoření nejrůznějšími technikami. Najdete tu malbu, kresbu, tiskání, lepení, koláž..., voskovky, pastely, anilinky, akvarelky, tuš, tempery, fixy, zmizík... Zkratky skoro všechno, na co si vzpomenete. 

CHUMELENICE
Jednoduchá aktivita už pro nejmenší děti. Hned několik lákavých aktivit najednou. Na tvrdší (třeba světle modrý) papír se obtiskuje bublinková fólie. Klidně opakovaně a v různých zimních barvách. Pak přicházejí na řadu vločková razítka. Lze je tiskat jen na obyčejný papír a potom vystřihnout nebo si udělat bílá kolečka pomocí raznic a razítka potom tiskat už na připravená kolečka. Po zaschnutí podkladu se na něj vločky nalepí a chumelenice je hotová. 





JELEN V ZIMNÍM LESE
Jelena v zimním lese děti tvořily podle video návodu na YouTube. Malba temperou a nejen štětcem. Použit byl i zmuchlaný alobal, vatové tyčinky, provázek, karta… Na výsledku nezáleží, důležitá je hra s barvou a různými pomůckami. Děti si to moc užily. Video najdete TU.





KRAJINA ZA OKNEM
Krajina za oknem tvořená pomocí koláže. Nejprve je třeba připravit čtyři čtverce z modré čtvrtky tak, aby se hezky vešly na čtvrtku A4, která se zmenší tak, aby vznikl co největší čtverec. Na modré čtverce se nejprve kouskem houbičky natupuje bílou temperou sníh, závěje, sněhové kopce apod. Pak se z barevných papírů (je lepší držet se „zimních“ barev) vystřihují tvary domů, stromů, sněhuláků apod., které se postupně umisťují a lepí na obrázky. Ty lze doplnit třeba vločkami nebo hvězdami vyraženými z raznic. Detaily obrázků lze dokreslit tenkým modrým fixem a dodělat sněhové vločky vatovými tyčinkami. 




ZIMNÍ KRAJINA
Zimní krajina se tvoří kombinovanou technikou. Nejprve se bílou voskovkou či kvalitní bílou svíčkou nakreslí vše, co má nakonec zůstat bílé. Potom se tmavě modrou voskovkou nakreslí stromy v popředí a další stromy na pozadí. Pozadí se dokreslí suchým pastelem v různých barevných tónech. Nakonec se obrázek „zasněží“ pomocí kartáčku. Ten se namočí v ředěné bílé tempeře, prstem se přejíždí po štětinách a barva se rozprašuje po obrázku. 




ZACHUMELENÁ VESNICE
Zasněžená krajina je tvořená na modrý papír. Nejprve se doprostřed papíru umístí šablonky domečků. Stačí vystříhat různé tvary a přilepit je lepicí gumou nebo je mírně navlhčit a položit na podkladový papír. Pak se pod domečky bílou temperou namalují bílé "stíny" a přes kartáček se na pozadí natřískají ředěnou bílou temperou sněhové vločky. Vše se nechá uschnout a šablonky domečků se sundají. Pak se obrázek dokreslí a domaluje. Bílou temperou lze dolovat zasněžení střechy a měsíc, modrou voskovkou stromy na pozadí, bílou pastelkou detaily domečků apod. Použít lze i žlutou pastelku na rozsvícená okna.





ZIMNÍ SPORTY
Zimní sporty nebo zimní olympiáda a její jednotlivé disciplíny. Jak kdo chce. Z internetu jsem vytiskla zvětšené zjednodušené siluety jednotlivých sportů. Děti si je obkreslily na bílý papír a vystřihly. Navlhčené čtvrtky pomalovaly anilinkami v zimních barvách. Vystřihly z nich menší čtverce, které umístily na větší bílé čtverce, aby se kolem vytvořil bílý rámeček. Kolem nich udělaly dekorativní rámeček z různých tvarů vystřižených nůžkami nebo vyražených raznicemi z barevných papírů. Doprostřed nakonec nalepily vystřiženou siluetu sportu.




VRÁNY V ZIMĚ
Vrány v zimě jsou vytvořené kombinovanou technikou. Na šedou čtvrtku se nejprve cikcak přes sebe nalepí natrhané kusy novin nebo stránek z nějaké vyřazené knihy. Lepí se jen uprostřed, kraje zůstanou prázdné. Houbičkou se poté na natrhané kousky natupuje bílá tempera. Po zaschnutí se černou vodovkou malují větve stromů, na které se nalepí vrány vystřižené z černého papíru. Vatovou tyčinkou lze nakonec naťupkat sněhové vločky. 




ZIMA V NOCI
Podobně laděný je i obrázek s větvemi a měsícem. Nejprve je třeba si vystřihnout kruh, který se umístí jako měsíc na bílou čtvrtku. Měsíc lze přilepit lepicí gumou. Kolem měsíce se suchým pastelem nebo křídou nakreslí soumrak či tma. Pastel lze rozetřít prstem nebo kapesníčkem. Odspodu se poté tuší nakreslí strom, větve by měly zasahovat až přes měsíc. Kmen a silnější větve lze vybarvit štětečkem. 





KRUHOVÉ MĚSTEČKO
I ve městě sněží, takže si můžete vytvořit i netradiční barevné městečko, na které začíná dopadat sníh. Ze čtvrtky A3 se vystřihne co největší kruh. Tužkou se lehce rozvrhnou domy kolem dokola kruhu. Obrysy domů se obtáhnou silnějším černým fixem a slabším se dokreslí detaily. A pak se vybarvuje. Vybarvovat lze anilinkami, ale přesnějšího vybarvení docílíte akvarelovými pastelkami. Stačí vybarvit a lehce  přetřít vlhkým štětcem. Nakonec se vybarví obloha a po zaschnutí se na ni vatovou tyčinkou domalují první sněhové vločky. 





ZIMNÍ OKNO
Co je na zimním okně, co přes něj vidíme? Dětem jsem okno vyměřila a narýsovala já, inkoustem vybarvovaly a zmizíkovaly už samy. Jednoduchá technika i pro nejmenší děti. 





A nakonec i pár vánočních tipů. 

ZMIZÍKOVÍ ANDÍLCI
Andílci se na čtvrtku nakreslí černým fixem nebo tuší. Okolo nich se inkoustem namaluje modrá obloha a po zaschnutí se zmizíkem kreslí hvězdy a vločky. Andílek se může i lehce dovybavit.





BETLÉMSKÁ KRAJINA
Betlémská krajina je malovaná na silnější karton, aby se papír nepokroutil. Nejprve se na karton rozetře klovatina tak, aby okolo zůstaly okraje. Klovatina se potře anilinovými barvami a do plochy se poté kreslí žlutou tuší. Po zaschnutí se dokreslí detaily černou, bílou, zlatou nebo stříbrnou fixou podle toho, jak moc sytý vyšel podklad. Okraje obrázku se mohou dozdobit. 





VÁNOČNÍ OZDOBY
A ještě vánoční baňky. Na čtvrtku A4 se tužkou nakreslí dvě "koule" - baňky. Naznačí se základní linie zdobení. Baňky se vybarví anilinovými barvami a nechají se zaschnout. Poté se dokreslí linie černými či barevnými fixami a baňky se dozdobí glitrovým lepidlem s třpytkami v různých barvách. Baňky se vystřihnou a nalepí na černý papír. Kolem nich se mohou nalepit hvězdy vyražené ze zlatého papíru.





ADVENTNÍ KALENDÁŘE
A úplně nakonec naše "odpočítávací" adventní kalendáře. My tedy neodpočítáváme a neodstřihujeme, ale nalepujeme samolepky. Ty máme z e-shopu Cesty domů (najdete TU). Je jich přesně 24 a báječně se hodí. Kalendáře jsme měli ve tvaru vánočního stromku a kulatých ozdob - baněk. Obojí je vystřiženo ze čtvrtky A3 a natřeno anilinovými barvami. Po zaschnutí děti na kalendář umístí 24 koleček s nadepsanými čísly od 1 do 24. A pak už se postupně každý den na příslušné číslo nalepí nová samolepka. 





Žádné komentáře:

Okomentovat