pátek 1. července 2022

Co číst... Pročtené léto 2022

Stejně jako loni jsem se rozhodla zapojit už do druhého ročníku skvělého projektu PROČTENÉ LÉTO, který si po vzoru slovenského projektu Prečítané leto, vzala pod křídla Mravenčí chůva. Opět je tu devět prázdninových týdnů, devět témat, jen jsou zastřešená třemi hlavními tématy - O městě a městečku, O tmě, O pomoci. Ke každému tématu mnoho fajn knih pro čtenáře nejrůznějšího věku. Přehled všech knih na celé prázdniny a spoustu tematických aktivit si můžete stáhnout i v přehledném a krásném Prázdninovém deníku (ke stažení TU). V každém týdnu jsou i recenze knih přímo od dětí, nejrůznější další tipy na audioknihy či filmy, videa apod. A určitě se vyplatí sledovat i facebookovou skupinku Čtení je brána do světa. 

Já jsem v minulých letech ke každému tématu Prečítaného leta sepisovala na blog svůj přehled knih (všechny články najdete pohromadě TU), letos to bude ale podobně jako loni, takže jen jeden souhrnný článek se stručnými tipy.


O MĚSTĚ A MĚSTEČKU

1. týden - O FONTÁNÁCH

Městské kašny a fontány najdete snad ve všech knížkách Miroslava Šaška, ty pražské v knížce Aďa spadla do kanálu, jedna městská kašna je i v knížce Růža. Kašny a fontány bývají též v parcích a zahradách, a tak je třeba (ne)objevíte společně se Zuzou, Františkem nebo pěticí malých kluků. Fontány a kašny pro nejmenší najdete v leporelech Venku a Léto, netypická fontána je i v knížce Malý slon Pomelon. Fontánky ale neumí jen sloni, přebornicemi v nich jsou i velryby. Přesvědčit nás o tom může Gréta, Gerda nebo Varvara. Kašny a fontány nás také mohou přenášet do jiných světů - zkuste to v knihách o trojici H20 nebo v sérii Čarodějové. A že fontány nemusí být jen plné vody, ale třeba limonády vám ukáže kniha Ztřeštěný dům na stromě 13 pater, vodopád plný čokolády najdete v knize Karlík a továrna na čokoládu a obří fontána plná mýdlových bublin je zase v knize Myši patří do nebe. 






2. týden - O PANELÁCÍCH

Paneláky, věžáky, mrakodrapy, sídliště. To všechno v těhle knihách najdete. Holky Júla a Hmýza žijí na sídlišti v paneláku číslo 3331 a v příbězích plných fantazie objevují svět mezi obřími novostavbami. Kocour Flouk a počítačová myš Líla se také setkají v obřím paneláku - mrakodrapu. O mrakodrapech je dokonce celá stejnojmenná kniha Marky Míkové. A vřele doporučujeme i autorčinu knihu Babky - ta se sice odehrává jen ve vícepatrovém domě, ale takový malý panáček to vlastně také je. A rozhodně je to veselé čtení na prázdniny. Nevyřáděný dědeček není z přestěhování do paneláku úplně nadšený, ale poradí si s tím po svém. Stejně tak jako Mája, která se s rodiči z malého domku na vesnici přestěhuje do města mezi věžáky. Na sídlišti bydlí Long v knížce Dračí polévka i parta dětí v knize Klub divných dětí. Na obřím sídlišti startuje první díl série Kepler62 Pozvánka a na nově budovaném sídlišti na okraji tajemné čtvrti Klárova naopak končí první díl klárovké série Tajemství jeskyně pokladů. Věžáky, mrakodrapy, paneláky a jiné vysoké budovy najdeme i v mnoha naučných knihách. My z nich doporučujeme hlavně knížku Bydlíme!, kde jsou zvířecí stavby porovnávané s těmi lidskými a knihu D.O.M.E.K, kde je spousta nejroztodivnějších staveb.









3. týden - O TAJNÝCH ULIČKÁCH

Tajné uličky nějak nestíhám, tak jen stručně jen pár obecných doporučení. Nejrůznější uličky najdete v knihách Pavla Čecha, ulice a mnoho uliček nejen v nejrůznějších bludištích najdete pro změnu v knihách Petra Síse. Vemte si k ruce jakoukoliv ilustrovanou knihu o Praze, i tam je množství uliček. Pro větší čtenáře doporučuji stínadelskou trilogii Jaroslava Foglara (víte, kde jsou v Praze ony „tajemné uličky“?), klárovskou sérii Petra Hugo Šlika nebo sérii Petra Stančíka H2O. Vydat se můžete i do uliček Prašiny (i v komiksové verzi) nebo lázeňského městečka Kalwar. 










4. týden - O SNECH

Sny a snění a noční můry. A také nějaký ten velký sen, přání, které chceme, aby se splnilo. A tím rovnou začnu. PATTI má obrovský hudební sen, ale není si úplně jistá, jestli se jí ho podaří splnit. Plná prvorepublikových (ne/splněných) snů je i kniha pro starší čtenáře LABUTÍ DŮM. Je to sen nebo skutečnost? Nikdo si tím nemůže být jistý. A právě tohle prolínání najdete třeba v knihách TONÍK A JESKYNĚ SNŮ, ROBINSON, SEN V BENÁTKÁCH  nebo v obří komiksové knize VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ PEPÍKA STŘECHY. Pak tu máme úniky do snů a představ před ne úplně příznivou realitou. Ve VŠEHOKNIZE utíká do snů malý Tomáš před svým tyranským otcem, spaní a snění má své důležité místo i v knize OSTROV TISÍCE HVĚZD. A nakonec sny nemilé, strašidelné, ošklivé, prostě noční můry. Právě na ně si posvítí SNOŽROUTEK, divoké sny má MAXIPES FÍK, s divokými sny si musí poradit i Franta alias KLUK V OHNI. A pokud se o spaní, snění a snech chcete dozvědět něco víc, určitě nahlédněte do knih O SPANÍ PŘED SPANÍM a ALENČIN SEN. A O ČEM SNÍ věci?






5. týden - O NOČNÍ OBLOZE

Knihy o noční obloze nějak nemůžu sepsat. Tak alespoň stručně - na knihy mrkněte na fotkách a extra doporučujeme celou sérii o jezevci Chrujdovi, „svítící“ Tulletku, která zaujme menší i větší a rozhodně Hvězdonauty. A z neknižních titulů čtyři naše milované věci. Sada VESMÍR od Juchuuu (víc TU), hvězdné svítící vyšívání STELA a hru NOČNÍ ŽIVOT od Pipasik (víc TU a TU) a skvělé CD PLANETY (víc TU). A starší vesmírný článek najdete i na blogu TU.









6. týden - O BATERKÁCH

Týden o baterkách, svítilnách, lampičkách všeho druhu. Některé knihy k tématu mě napadly hned, u některých jsem dlouze hloubala, jiné mi poradily děti. A co jsme dali dohromady? Pro nejmenší určitě doporučujeme skvělou knihu Hervé Tulleta THE GAME OF SHADOWS a potom řadu prosvicovacích knížek z nakladatelství Svojtka (vyšlo jich myslím šest různých). Skvělá je i cizojazyčná HIDE A EEK, je plná nečekaných překvapení a doma ji milujeme. A zapomenout nesmím ani na fajn PRŮZKUMNÍKA ŽÁROVKU, najdete ho ve stejnojmenné knížce a v časopise Puntík. Pro trochu starší čtenáře je tu naše milovaná KOUZELNÁ BATERKA o malém Františkovi a baterce, které umí oživit neživé věci (a ty ilustrace, tedy koláže!) a pak několik dobrodružných komiksů, kde se to baterkami jen hemží (nějak se nemůžeme rozhodnout, který z těch tří máme nejraději). A pak tu máme knihy detektivní a dobrodružné. A v těch je baterek také požehnaně. DETEKTIVOVÉ Z TAJEMNÉ ULICE mě příliš neuchvátili, i když dětem to neustálé „omílání“ nevadilo a jako první detektivka asi dobré, zato BABIČKU DRSŇAČKU fakt miluju (ale od autora je to skoro jediná, která se mi líbí). A pro nejstarší pár „detektivek“, kde se pořád po něčem pátrá, pořád se něco osvětluje a někdo si chce na něco posvítit. V knihách Petra Hugo Štika jsou baterky prostě povinnu výbavou všech hrdinů. A vřele doporučujeme i zbývající tři. Každá je úplně jiná, ale všechny skvělé.








7. týden - O PUTOVÁNÍ 

Knížky o putování, o nejrůznějších cestách či výletech máme moc rádi a máme jich i hodně doma. Pro nejmladší čtenáře vřele doporučujeme putující jezevčici v knížce HORSKÁ CESTA (Labyrint, 2019), putující myšky v knize HRAVOCESTA (Běžíliška, 2022) a NOVÝ DOMEK PRO MYŠKU (Portál, 2020) - první z nich objevuje přírodu kole sebe, druhá se snaží najít si nový větší domek - nebo medvídka, který se poprvé vydává na vandr do lesa CESTA MALÉHO MEDVĚDA (Papillon, 2020). Na vandr se s plnou polní vydává i RUFUS ZÁLESÁK (Baobab, 2020) a na trochu nedobrovolnou (ale vítanou) výpravu se dostane i paní Olga v knize KIOSEK (Labyrint, 2020). Na dlouhé předlouhé výpravy se vydávají i MORGAVSA A MORGANA (Fragment, 2020-22), VLAS A BRADA (Arbor vitae, 2007) i MALÝ PÁN (Meander, 2008). Velryba VARVARA (Fantasos, 2015) putuje pro mořích a oceánech, Krista a Prcek se vydávají na dobrodružnou cestu do neznámé (pohádkové?) země a odhalují TAJEMSTVÍ OBLÁZKOVÉ HORY (Labyrint, 2018). Klárka z knihy KLÁRKA A 11 BABIČEK (Baobab, 2015) neputuje nikam daleko, ale i jí dá putování mezi jednotlivými „babičkami“ pěkně zabrat. Hlavní hrdinky v komiksových knihách SÉGRY (Paseka, 2016) a NAPROSTÁ ŠÍLENOST (Paseka, 2021) se nevypravují na cestu úplně s nadšením, ale pořád mají na rozdíl od Ahmeda z knihy KLUK ODNIKUD (Argo, 2019) možnost volby. Putují i Tomek a Hannah, kteří hledají živou vodu z řeky Kžar v knize ŘEKA, KTERÁ TEČE POZPÁTKU (Baobab, 2016). Putovat se dá i na kole a klidně rovnou až do Santiaga de Compostela v knize 3333 KM K JAKUBOVI (Albatros, 2014). A putují i zvířata! Zvířecí putování najdete v knize VELCÍ CESTOVATELÉ (Albatros, 2020).





Krásné léto! ☀️📚💚

2 komentáře:

  1. Pekné zhrnutie. K téme nočnej oblohy mi ako prvé napadli Gregorove tajné výpravy od vesmíru, od Stephena a Lucy Hawkingovcov. Vlastne ju tu máte na obrázku, v češtine je to tuším Jiřík. :)

    OdpovědětVymazat