pondělí 8. ledna 2024

Jak na... Vincenta van Gogha

Už jsem tu několikrát psala, že nejsem výtvarník ani znalec výtvarného umění, ale s dětmi nás tvoření (obzvláště nejmladšího) hodně baví, takže tvoříme i povídáme si o (nejen) výtvarném umění a umělcích hodně a rádi. Nějaké základy samozřejmě mám, ale spíš obecně o jednotlivých výtvarných stylech a nejvýznamnějších umělcích. Pokud se společně s dětmi rozhodneme nějaké téma prozkoumat podrobněji, buď se dopředu trochu připravím a "nachytřím" nebo objevuji až postupně společně s nimi. 

V případě malíře Vincenta van Gogha jsem neodolala a načetla jsem si něco dopředu. Hodně mě oslovil komiks VINCENT (Malá fronta, 2015) Barbary Stock, takže ten jsem zhltla hned. Přečetla jsem si i kapitolku z poněkud "bulvární" knihy TAJNÉ ŽIVOTY SLAVNÝCH UMĚLCŮ (Knižní klub, 2010) Elizabeth Lunday a něco málo z Pijoanových DĚJIN UMĚNÍ 8 (Knižní klub, 2000).  


Pokud si chcete načíst víc, vřele doporučuji tři životopisné romány na fotce. A opravdu hodně doporučuji projít si IG profil Veroniky Chmelařové (kunsthistoricka_mamou TU), najdete tam spousta inspirace pro tvoření i zajímavých informací z oblasti umění. O van Goghovi je tam několik příspěvků, a také jsem se tam hodně inspirovala.


Povídání a čtení s dětmi jsme začali povídáním o tom, jestli jim něco říká jmého Vincent van Gogh,  obrazy Hvězdná noc nebo Slunečnice, ukazováním obrázků. Potom následovalo shrnutí prostřední dcery, která si sama se zájmem přečetla knihu PŘÍBĚH HVĚZDNÉ NOCI (Hurá tvořím, 2023) z edice Hurá, čtu!, která se velmi dobře čte i začínajícím čtenářům, přesto v ní najdete spoustu zajímaných informací. Ke knížce existuje i Kreativní sešit se spoustou aktivit, pár si jich můžete stáhnout po zakoupení knihy a zadání ISBN i zdarma na jejich webu TU. Dcera nám popovídala o tom, co se dozvěděla, knížku jsme si prohlédli a pokračovali dalším čtením. 


Nejprve tedy prohlížením, protože ve skvělé knížce MŮJ ŠÁLEK UMĚNÍ (Albatros, 2022) Kateriny Karolik toho ke čtení moc není, ale stejně ji prohlížíme opakovaně a moc nás baví. Stejně jako příležitostně vytahujeme knihu VAN GOGHOVA HVĚZDNÁ NOC (CPress, 2017) Michaela Birda a čteme vybrané kapitoly. Kniha není jen o van Goghovi, jak by se podle názvu mohlo zdát, ale přibližuje v jednotlivých kapitolách umělce a jejich umělecká díla od pravěku až po současnost.  A nakonec čtení jedné z knih ze série MOJI HRDINOVÉ (Emse Edapp, Barcelona, 2022), která mi tedy výtvarně vůbec nesedí, ale dají se z ní celkem čtivou formou načerpat fajn informace. Na závěr je vždy ještě sada zábavných úkolů a časová osa. 


Všechny informace, které si děti zapamatovaly jsme si zapsali do posteru a doplnili i pár fotografií a obrazů. Život Vincenta van Gogha nebyl jednoduchý. Celý život hledal sám sebe, bojoval s nepochopením a odmítáním. Rozhodl se jít za svým snem, procestoval kus světa, nasával, studoval, zkoumal a nechával se inspirovat, neustále tvořil až nakonec vytvořil svůj osobitý styl, miloval barvy. Neměl moc přátel, práci i lásku ženy hledal celý život marně, neustále ho podporoval jeho bratr Theo. Z Paříže odešel do Arles a po hádce s Gauginem si tu uřízl kus ucha. Trpěl vážnými depresemi, dodnes se neví, zda na ní měl podíl absint, porucha sluchu nebo olovo a arsen, obsažené v barvách. V 37 letech se Vincent postřelil do břicha a vykrvácel. Za svého života prodal jen jeden jediný obraz (a to jich vytvořil více než 900, k tomu 1100 kreseb). Obrazy se začaly prodávat až deset let po jeho smrti a zájem o jeho obrazy od té doby neustal. 



A potom už vlastní tvoření. Hodně se inspiruji u výše zmíněné báječné Veroniky Chmelařové. Občas nakouknu i do těchto dvou prima starších knih. První z nich je MALUJEME PODLE VELKÝCH MISTRŮ (Junior. 2007), druhá TVOŘÍME VE STYLU ZNÁMÝCH MALÍŘŮ (Portál, 2002).


Děti si moc přály si Hvězdnou noc samy namalovat, takže jsme vytáhli tempery a šlo se na to. Velký papír, někdo podle předlohy, někdo volná ruka (a vznikly lodě na moři).




Vyzkoušeli jsme i roláž a zkombinovali van Goghovu Hvězdnou noc s jeho obrazem Pole s cypřiši. Vyfotit to moc nejde, ale byla to prima zábava. 




Vyzkoušeli jsme si i "kouzlo" a propátrali jsme Hvězdnou noc baterkou. Je to jednoduché, ale vypadá to efektně a děti to baví moc. Na obyčejné průhledné desky se permanentními fixy nakreslí obrázek (v našem případě zjednodušená Hvězdná noc). Dovnitř do desek se vloží černý papír a obrázek vám rázem ztmavne, skoro není rozeznat. Pak už jen stačí do desek vložit "baterku" z bílého papíru a objevovat. 



A nakonec jsme využili i skvělou výtvarnou sadu od Djeco. V každé sadě  jsou jiným současným autorem ztvárněné obrazy inspirované tvorbou známých umělců. A v každé sadě malý (nebo i velký) umělec používá jinou techniku. Tady je to zrovna vyškrabování, ale v jiných sadách třeba pískování, voskovky, akvarelky, propisoty, samolepky, koláž. V této sadě jsou motivy z jihu Francie.




Přejeme krásné tvoření nejen s Vincentem van Goghem a snad se mi brzy podaří sepsat další uměnotvořivý článek. A sledujte Veroniku Chmelařovou (IG @kunsthistoricka_mamou).

Žádné komentáře:

Okomentovat