sobota 15. července 2023

Recepty… ujíždíme na cuketách...

Cuketová sezóna je tu a cuket máme doma hromady (z naší zahrady a nějakou občas přinesou i děti ze školní zahrady, kam chodí o prázdninách brigádničit), máme cuketové jídlo na stole alespoň jednou denně. A ráda se s vámi o recepty podělím.





Je mi jasné, že nejlepší jsou cukety malé. Tak do těch 20 cm a max. kila. Ty se nemusí loupat ani vyškrabovat. Ale znáte to! Občas se zapomene sklízet, občas se nějaká potvora schová a hups… Rostou nějak děsně rychle. Takže recepty budou jak na ty malé, tak na ty přerostlejší. Recepty slané i sladké. Teda spíš jeden sladký. :-) Různé nakládání do octa a oleje, marmelády s nejrůznějšími příchutěmi apod. tu nečekejte, to u nás nikdo nejí. 

Tak rovnou na to!


Nejprve jsem dělala cuketový slaný koláč - quiche. Je výborný a může se jíst teplý nebo studený. Obdobně můžete udělat i rajčatový, na ten se teprve chystám. Recept je ze skvělého blogu syroovky. U nás se osvědčilo obě náplně do toho cuketového smíchat dohromady a pak teprve nalít na těsto. Cuketa se pak pro děti stane méně viditelnou. :-)


Plněné cukety se obvykle plní mletým masem. My maso doma příliš nevaříme, protože manžel je vegetarián, takže jsem plnila strouhaným uzeným tofu, ale recept je jinak identický. Uvaříme 200 g dlouhozrnné rýže. Větší cukety rozřízneme a vydlabeme dužinu. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme cibulku a stroužek česneku. Po chvilce přidáme 200 g mletého hovězího masa (nebo dvě nahrubo nastrouhaná tofu) a orestujeme. Poté přidáme lístky šalvěje, tymiánu a tři rajčata nakrájená nadrobno. Stáhneme z ohně, přidáme rýži, olivový olej, osolíme, opepříme. Směsí naplníme cukety (množství je zhruba na čtyři), vložíme je na plech s pečícím papírem, posypeme parmazánem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 30 minut.


Sangrické knedlíky jsou bašta. Sice mastná, ale (skoro) zdravá! :-) 50 g slaniny, šunky nebo třeba uzeného tofu pokrájených na kostičky osmahneme na pánvi na troše oleje, přidáme dva na kostičky nakrájené rohlíky, 80 g cukety a cibuli též na malé kostičky. Všechno krátce osmahneme a necháme vychladnout. Do mísy dáme 200 g hrubé špaldové mouky, osolíme, okořeníme, přidáme 2 vejce a 2 stroužky česneku, lžíci oleje, lžíci vody, petrželku, trochu prášku do pečiva a spojíme cca 100 ml mléka. Přimícháme vychladlou směs a necháme půl hodiny odpočinou. Pak mokrýma rukama tvarujeme malé knedlíky, které 20 minut vaříme na velmi mírném ohni. Uvařené vyndáme a podáváme rozkrojené se zelím a osmaženou cibulkou. 


Polévka. U nás nejosvědčenější recept jak "schovat" zeleninu. :-) A tahle je vážně parádní. Ve větším hrnci orestujeme cibuli, přidáme 2 stroužky česneku nakrájené na plátky a po minutě jednu nastrouhanou bramboru. Za stálého míchání opékáme, aby obsah hrnce lehce zezlátl. Přidáme 600 g cukety nakrájené na plátky a lžičku oregana. Chvilku opékáme a promícháváme. Osolíme, opepříme a přelijeme vývarem. Přidáme lžíci másla a vaříme 5-10 minut. Rozmixujeme tyčovým mixérem, zjemníme 100 ml smetany a případně dosolíme. Podáváme nejlépe zakápnutou dýňovým olejem a smetanou a s opečenými plátky bagety s lučinou. 


Polévka z mladých cuketek je asi ještě jednodušší než ta předchozí. Tady totiž jen ve velkém hrnci rozehřejeme olivový olej a přidáme dva nakrájené stroužky česneku. Pak přidáme 1 kg na tenká kolečka nakrájených cuket. Za občasného míchání restujeme cukety na velmi mírné ohni tak, aby změkly ale nehnědly (cca 20 minut). Půl litru mléka svaříme téměř k varu a přilijeme k cuketám. Rozmixujeme dohladka. Přidáme rozdrobený kozí sýr podle chuti a ještě jednou rozmixujeme. Polévku pomalu přivedeme k varu, osolíme a opepříme. Podáváme zakápnutou olivovým olejem, posypanou kousky kozího sýra a bazalky. Skvělý kozí sýr kupujeme na "naší" kozí farmě za humny - Kozí dvorek.



A ještě jedna polévka. Tentokrát s bílými fazolemi. Na oleji jemně zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme nadrobno nasekaný česnek a po chvilce i pórek nakájený na tenké proužky. Pak přisypeme i dvě malé cuketky nakrájené na půlměsíčky. Společně opečeme. Potom přidáme plechovku slitých bílých fazolí (můžeme přidat i fazole předem uvařené) a zalijeme horkým vývarem. Vaříme asi deset minut do změknutí. Nakonec přilijeme půl kelímku tučné smetany (popř. plnotučné mléko) a osolíme a opepříme. Když chci polévku vydatnější přidám s cuketami i několik brambor nakrájených na malé kostičky. 


Bramboráky zná každý, jasně. Cukeťáky možná taky. Ale tyhle jsou extra křupavé! 500 g brambor oloupeme a nastrouháme nahrubo do větší mísy. 500 g vydlabaných cuket též nahrubo nastrouháme a přidáme k bramborám. Osolíme a necháme 10 minut odstát. Slijeme přebytečnou tekutinu, trochu vymačkáme. Přidáme 1 větší vejce, majoránku, 5 stroužků česneku, sůl a pepř. Nakonec přisypeme cca 100 g strouhanky. Směs by měla být spíš hutná a pevná než tekutá. Bramboráky budou o to víc křupavější. Smažíme na rozpáleném rostlinném oleji v co nejtenčí vrstvě po obou stranách.


Recept na cuketovou nádivku je už v článku o letním pikniku, ale pro jistoto ještě jednou. :-) Na cuketovou nádivku nemám žádný přesný recept. Je to "co dům dal". Nahrubo nastrouháme cuketu, osolíme a necháme vykapat. K cuketě přidáme co máme - na kousky nakrájenou cibulku, nějakou uzeninu (já dávám uzené tofu), nastrouhaný sýr… Přisypeme přiměřené množství mouky (může být i celozrnná) a přidáme 4 vejce. Doředíme olejem do řidší konzistence. Přidáme lžičku prášku do pečiva. Pokud máme čas, můžeme vejce rozdělit a z bílků vyšlehat sníh, který přidáme až nakonec. Potom už prášek do pečiva použít nemusíme. Osolíme a výrazně okořeníme. Přendáme do vymazaného pekáčku (doporučuji větší, protože nádivka je o mnoho lepší, když je nižší) a pečeme v rozehřáté troubě do zrůžovění. Je moc dobrá teplá i studená.


Bramborovo-cuketová kaše je skvělá! Dělá se úplně stejně jako kaše bramborová, jen jednu čtvrtinu brambor nahradíme cuketou. Nejprve vaříme brambory a cukety nakrájené na kostky (středy cukety vydlabeme) přidáme až 3 minuty před koncem varu. Slijeme vodu a rozšťoucháme šťouchadlem společně s horkým mlékem a rozpuštěným máslem. Másla by mělo být více. Osolíme, opepříme a přidáme čerstvé bylinky podle své chuti. Podávat můžeme třeba s výše zmíněnou cuketovou nádivkou. Pokud do kaše přidáme černé olivy a na kostičky nakrájený sýr feta či balkánský sýr, můžeme kaši podávat jako samostatné jídlo. V tom případě je ale třeba kaši osolit méně, sýr ji dosolí.


Cuketa se asi nejčastěji dělá smažená v trojobalu. I já ji tak často dělala. Teď vlastně už dlouho ne. Co jsem objevila tyhle skvělé smaženky. Jsou skvělé a navíc jsou o mnoho jednodušší než ty smažené v trojobalu. Na cca 700 g středních cuket budeme potřebovat 200 g polohrubé mouky, 3 bílky a trochu olivového oleje. Nejprve nakrájíme cuketu na plátky cca 0,5 cm silné, osolíme a necháme odležet. Asi za půl hodiny je otřeme utěrkou. Mezitím si připravíme těstíčko. Do mouky přidáváme olej a teplou vodu ve stejném poměru dokud nebude směs hustá asi jako těsto na palačinky. Necháme chvíli odležet a ušleháme sníh ze tří bílků. Vmícháme ho do těstíčka. Cukety postupně protáhneme těstíčkem a rychle smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji dozlatova. Ihned podáváme. Třeba s chlebem, bazalkou a rajčaty. Nebo salátem capresse. Je to bašta!


Řecký salát choriatiki asi znáte (pokud ne, mrkněte na článek o letním pikniku), je mimořádně dobrý a my si ho v létě děláme velmi často. Řecké cukety se sýrem feta jsou teplou obdobou tohohle salátu. Nakrájíme na kolečka brambory, cukety a rajčata v množství  a poměru jak potřebujeme a jak nám bude chutnat. Přendáme do pekáčku, přidáme dvě cibulky nakrájené na kolečka i s natí, černé olivy a dva nakrájené stroužky česneku. Osolíme, opepříme, posypeme oreganem a tymiánem. Zamícháme a zalijeme olivovým olejem. Pekáček zakryjeme alobalem  a pečeme doměkka hodinu až hodinu a půl. Během pečení jen jednou promícháme a ničím nepodléváme. Podáváme vlažné s kousky sýra feta či balkánským sýrem. Pokud se vám zdá sušší, můžete ještě zakápnout olejem.


Rizoto je u nás oblíbená disciplína. Na mnoho způsobů. A ten cuketovo-hráškový je fakt mimořádně povedený. Vyhlásili jsme ho za objev letošního léta! Je šťavnaté, chutné a pokud máte čerstvou menší cuketu, můžete ji do rizota dát úplně syrovou a je to pohádka. Dvě čerstvé menší cukety (cca 400 g) rozkrojíme podélně, pak napůl a potom nakrájíme na plátky. V hrnci rozehřejeme 50 g másla a dáme zesklovatět cibulku. Přisypeme 350 g propláchnuté kulatozrnné rýže a promícháme. Připravíme si cca 1 l vývaru a rýži postupně asi po 200 ml podléváme. Vždy když rýže začne "chrastit" znovu podlijeme. Stále mícháme. Vývar doléváme dokud není rýže hotová - nemusíme ho spotřebovat všechen. Odstavíme, přidáme dvě lžíce nastrouhaného parmazánu, cca 100 g hrášku a nakrájené cukety. Osolíme, opepříme a podáváme s hoblinkami parmazánu. Paráda!


A na závěr jedno sladké jídlo. Cuketová buchta s tvarohem. Smícháme dohromady 300 g polohrubé mouky (může být i celozrnná), 2 lžičky skořice, 2 lžičky jedlé sody, 1/4 lžičky prášku do pečiva, 1 šálek nasekaných vlašských ořechů a půl šálku rozinek. Tři vejce s 200 g krystalového cukru  vyšleháme do pěny a přilijeme 100 ml oleje. 300 g nahrubo nastrouhané cukety vymačkáme přes cedník. Vše smícháme. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40 minut. Krém připravíme z kostky plnotučného tvarohu, 30 g změklého másla a trochy cukru. Vše smícháme a rozetřeme na buchtu. Můžeme posypat mletými ořechy. Buchta je nádherně vláčná a šťavnatá.


Teď jsem ještě objevila recept na cuketové lívance na blogu Máma v kuchyni. Ještě jsem nevyzkoušela, ale určitě zkusím.

A jaký je váš oblíbený cuketový recept? Cuket je pořád dost. :-)

5 komentářů:

  1. Veru, úžasné, díky za všechny recepty! My ještě děláme cukeťák na plech. Zužitkuji tu největší cuketu :-)

    Nahrubo vše nastrouhám:
    - velkou cuketu
    - 20 dkg sýru (tyjo, sýru nebo sýra??? občas se ve mě ten jihočech objeví a nemám problém říct Honzovo pes apod., ale zpět k receptu :-))
    - 20 dkg tofu nebo šunkového salámu nebo točeného od Křesťana
    - 3 vajíčka
    - trochu hrubé špaldové mouky
    - sůl, cibulová a petrželová nať

    Dát na vymazaný a vysypaný plech, péci zprudka dozlatova.

    Veve

    OdpovědětVymazat
  2. Pre mňa užasný recept z cukety je tento: https://varecha.pravda.sk/recepty/falosna-kuracia-polievka-z-cukiny/7668-recept.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu neznám, vyzkouším. Polévky máme moc rádi, díky moc!

      Vymazat
  3. My doma také ujíždíme na cuketách :-) . Vařím polévku, bramboráky, pak ji různě zapékám a naposledy jsem ji obalila jako řízek a tak byla snad nejlepší :-) Už se těším, až mi vyroste na zahrádce další a znovu ji obalím :-) .

    OdpovědětVymazat