pátek 1. září 2023

Co číst... Pročtené léto 2023

Stejně jako loni jsem se rozhodla zapojit už do třetího ročníku skvělého projektu PROČTENÉ LÉTO, který si po vzoru slovenského projektu Prečítané leto, vzala pod křídla Mravenčí chůva. Opět je tu devět prázdninových týdnů, tři hlavní témata a devět podtémat - O velkém světě, O maličkostech a O tom, co nás spojuje. Ke každému tématu mnoho fajn knih pro čtenáře nejrůznějšího věku. Přehled knih na celé prázdniny a spoustu tematických aktivit si můžete stáhnout i v překrásném Prázdninovém deníku - VZPOMÍNKOVNÍKU (ke stažení TU), který parádně ilustroval Filip Horník. Najdete v něm spoustu místa i na svoje poznámky, zapisování zážitků a vzpomínek z prázdnin. A určitě se vyplatí sledovat i facebookovou skupinku Čtení je brána do světa. 

V minulých letech jsem ke každému tématu Prečítaného leta sepisovala na blog svůj přehled knih (všechny články najdete pohromadě TU), letos to bude stejně jako předloni a loni, takže jen jeden souhrnný článek se stručnými tipy. 

Pro letošek jsem se rozhodla představovat jednotlivá témata trochu jinak. Budou fotokoláže našich oblíbených tematických knih jako obvykle, ale víc fotit budu jen ty, které máme v plánu číst a budu se víc věnovat tematickým aktivitám, které plánujeme. 

O VELIKÉM SVĚTĚ

1. týden - O HVĚZDÁCH

Když jsem přemýšlela o tématech, zrovna „hvězdy“ mě napadly jako neuvěřitelně široké a krásné téma. Hvězdy, které svítí na noční obloze, hvězdy jako významní lidé, kteří nás mohou inspirovat a „svítit“ nám na naši cestu, a pak i hvězdy neveselé, které „svítily“ v období holocaustu na kabátech židovských obyvatel. A všechny tyhle hvězdy my si doma zkusíme všelijak přiblížit. Čtením, tvořením, povídáním, aktivitami. Děti si chtějí zase povídat o vesmíru, je to pro ně fascinující téma, přečteme si určitě knihu pro nejmenší o vzniku vesmíru NEMOŽNÉ (Centrala, 2022), budeme spát pod širákem a pozorovat hvězdy a určitě zase dojde i na souhvězdí z maršmelounů (nebo že by letos zdravěji hroznové víno?). Dcera nedávno dočetla knížku PŘÍBĚH HVĚZDNÉ NOCI (Hurá čtu, 2023) a osud Vincenta van Gogha ji moc zaujal, takže se nějaký čas budeme věnovat tomuto slavnému malíři a mj. i jednomu z jeho nejznámějších obrazů. Určitě dojde i na některou z těch knih ze série „Malí lidé, velké sny“ (Slovart, 2022-23), které jsme ještě nečetli a budou-li děti chtít, přečteme si i komiks DÍTĚ S HVĚZDIČKOU (Albatros, 2012).

Na blogu najdete k tématu několik článků - o vesmíru je TU, o hvězdách a souhvězdích TU, jeden z Pročteného léta s knihami o noční obloze TU














2. týden - O CESTOVÁNÍ

Mám pocit, že cesty a cestování jsou pomalu v každé druhé knize, tak zase jen pár tipů z našich oblíbených knih ve fotokoláži a několik tipů na aktivity.  Tento týden jsou starší dvě děti na skautském táboře, takže se bude číst jen s mladšími. Žádné velké cestování nebude, aby to starším nebylo líto, ale nějaké cesty a aktivity jistě podnikneme (vzhledem k počasí, hlavně asi k vodě). Výchozí pro nás bude kniha DOKTOR RACEK : CESTA KOLEM SVĚTA ZA 31 PÍSMEN (Labyrint, 2016), která sama o sobě nabízí spoustu podnětů k povídání a aktivitám. My si budeme primárně označovat „navštívená“ místa do velké mapy světa a pak se zaměříme na to, co bude děti nejvíc zajímat. Cesty, státy, děti, svátky, jídla, vlajky? Knížky s Felixem máme už skoro všechny přečtené, mladší moc baví, zbývá nám ta s recepty, tak možná zapojíme i knihu MŮŽU OCHUTNAT? (Host, 2021) a dojde na nějaké tematické vaření. Určitě s pomocí kartiček od Juchuuuu (ke stažení TU) prozkoumáme typické či tradiční oblečení a obydlí dětí celého světa, pomůže nám v tom i knížka JAK BYDLÍ DĚTI CELÉHO SVĚTA (Albatros, 2016). Možná se seznámíme i s některými světovými svátky - JAKÉ SVÁTKY SLAVÍ DĚTI CELÉHO SVĚTA (Albatros, 2016), SVĚT PLNÝ SVÁTKŮ (Portál, 2020), VŠECHNY SVÁTKY SVĚTA (Labyrint, 2022) a třeba dojde i na pohádky z celého světa -  ROK PLNÝ PŘÍBĚHŮ (Slovart, 2023). Jak se nám bude chtít.

Cestovních a cestovatelských a výletnických článků je na blogu moc, souhrn k prozkoumání najdete TU.











3. týden - O ČÍSLECH

Téma O ČÍSLECH  jsme protentokrát téma zase trochu posunuli a budeme se soustředit na vědu, vědce a pokusy. I tam je čísel přehršel. A samozřejmě dojde i na čtení. Naše oblíbené knihy, i knihy, na které se chystáme, najdete zase ve fotokoláži. S nejmladším už jsme hodně načetli, protože nevydržel, když jsem knížky vytahala z knihovny a přečetli jsme je hned. Určitě si zase po čase všichni připomeneme knihy KAŽDÝ (SE) POČÍTÁ (Portál, 2021) a 365 TUČŇÁKŮ (Baobab, 2017), které máme opravdu hodně rádi. Z vědců se zaměříme především na dva z nich. A shodou okolností i o Marii Curie i o Albertu Einsteinovi existuje hned několik dětských knih pro různé věkové kategorie. A můžete si dokonce vybrat i z knih komiksových. Knih o pokusech a nejrůznějších experimentech existuje spousta, my máme moc rádi knihu SLUNEČNICE (Baobab, 2020) a potom knihu ZÁBAVNÉ VĚDECKÉ POKUSY PRO DĚTI (Slovart, 2016). A vzhledem k tomu, že odjíždíme na pár dní pod stan, tak uvidíme, co z plánů stihneme. 











O MALIČKOSTECH

4. týden - O LUPÁCH

Nevím proč, ale u nás jsou lupy „v provozu“, hlavně když zkoumáme nejrůznější bezobratlé, nejčastěji hmyzáky. A právě jim jsem věnovala většinu z výběru knih. Jsou to naše oblíbené kousky a některé z nich jistě znovu přečteme. Lupy najdete i nejrůznějších hledacích knížkách a také v detektivkách se to lupami jen hemží. Za nás doporučujeme krásnou knížku Olgy Černé POKLAD ČERNÉHO BROUKA (Baobab, 2007) a všechny knihy Jiřího Dvořáka - Havětník, Bydlíme i prima knihu MINIMAX A MRAVENEC (Baobab, 2007), která mi z fotokoláže nějak záhadně vypadla. Ale všechny z výběru jsou skvělé!
My se v tomto týdnu vydáme do nějakého muzea nějaké ty „maličkosti“ (bezobratlé, kameny, plísně, tisky, kosti…) nejen pod lupou prozkoumat a vrhneme se na nějakou z venkovních „hmyzích“ aktivit. Spoustu tipů na hmyzí knihy a aktivity najdete ve starších článcích na blogu. Hmyzí čtení najdete TU, hmyzí aktivity TU.













5. týden - O KAPKÁCH

Téma je tentokrát pěkně široké. Můžete si vybrat, co se vám nejvíc hodí, co s vámi aktuálně nejvíce rezonuje. Mohou to být kapky, může to být déšť, počasí, voda, řeky, moře, rybníky… Jak je libo. My už jsme si dosyta užili deště (počasí k nám je víc než štědré ), a aby toho nebylo málo, děti si vyžádaly ještě navíc „svítící“ fontánky, kde si nedopřávaly jen kapky, ale byly totálně durch. Naše oblíbené knihy najdete zase ve fotokoláži a já moc doporučuji pro mladší čtenáře knížku HOLČIČKA A DÉŠŤ (Albatros, 2020) a pro starší VODAVODĚNKA (Pikola, 2021). Na obě můžete navázat nejrůznější výtvarné aktivity a ta druhá se může stát základem pro dlouhodobý výtvarně-literární projekt. Je tu spousta zajímavostí o vodě a navíc je to moc krásná poetická a výtvarně zdařilá kniha. Mám ji ráda moc. Stejně jako několik knih „kde je voda“ pro starší čtenáře. Pokud jste ještě nečetli knihy ŘEKA, KTERÁ TEČE POZPÁTKU (Baobab, 2016), JULIE A ŽRALOK (Slovart, 2023), JEDNO OBYČEJNÝ LÉTO (Paseka, 2020), LAMPIČKA (Baobab, 2022) nebo MALANANDR (Albatros, 2021), vrhněte se na ně. Všechny jsou skvělé. 
A aktivit s vodou se dá dělat tolik, že asi ani není třeba nic moc zmiňovat. Můžete vodou malovat, užívat si ji, nechat malovat déšť, tancovat mezi kapkami, zkoušet vodu čistit a filtrovat, dělat s vodou nejrůznější pokusy, vyrazit na nějaké vodní hřiště nebo pozorovat - „stopovat“ vodu v krajině.














6. týden - O NOVÝCH PŘÁTELSTVÍCH

Naše oblíbené knihy najdete zase ve fotokoláži. My si určitě zas a znovu přečteme nějakou z našich stále veleoblíbených knih od Petra Horáčka (knih o přátelství má hned několik) a Marianne Dubuc. Máme moc rádi i knihu BRATŘI V POLI (Běžíliška, 2023), která teď vyšla znovu. A vřele a hodně a moc doporučujeme všechny knihy pro starší čtenáře. Jsou skvělé všechny. Počíst si můžete i o přátelství ve světě zvířat. A podnikněte něco s přáteli. Starými známými nebo zbrusu novými kamarády. Výlet, bojovku, deskovkový turnaj, piknik nebo třeba návštěvu kina. A nebo jim pošlete pohled. My máme nachystanou zásobu nejen „baobabích“ pohledů, tak se bude psát a rozesílat.









O TOM, CO NÁS SPOJUJE

7. týden - O DOMOVĚ

My paradoxně tenhle týden hodně na cestách a doma jen minimálně, ale určitě to doženeme. Když ne jindy, tak určitě v sobotu na velké rodinné oslavě. A pokud to budeme brát tak, že doma je tam, kde jsou nám milí lidé, budeme mít „doma“ s sebou i na cestách. A domek pro skřítky domácí či lesní, bunkr doma či venku zvládneme i na cestách. Stejně tak nějakou tu domácí hledačku. Stačí jen fotky detailů z vašeho bytu, tak jako to děláme o adventu. Nebo nějakou sofistikovanější domácí hledačku či bojovku, třeba moc prima od Škola skulina nebo Nevylecitelna.  Pokud jste z města, můžete propátrat domovní znamení a nebo si vyrobte dům jako vystřižený z knížek DŮM MYŠEK. A samo sebou budeme i číst. Zase máme na výběr od našich oblíbených knih od Petra Horáčka nebo Marianne Dubuc. Tentokrát se pro nejmenší přidává ještě veleoblíbený Oliver Jeffers. Z knih pro starší doporučuji všech šest. Z DOMU A ZAHRADY je moje srdcovka a zbytek není lehké čtení, ale doporučuji moc! Ostatně naše lásky jsou všechny knihy z fotokoláže. 








8. týden - O DOBRÉM JÍDLE

Vybrala jsem knihy, kde se jídlo často vyskytuje, knihy, kde se vaří, knihy s jídlem v názvu i dětské kuchařky a kulinářské cestopisy. Čtyřlístek je u nás oblíbený, takže „kuchařský výběr“ nám přišel do cesty právě včas (já si o něm můžu myslet co chci, děti ho milují ), PIRÁTSKÝ GULÁŠ si rozhodně čtěte nahlas a u „dortového“ Fiškuse se budete bavit stejně jako u všech ostatních dílů. Až budete v rámci aktivit vařit s dětmi něco dobrého podle nového receptu, určitě si k ruce vemte nějakou dětskou kuchařku. Aktuálně se budou hodit třeba ledňáčky z KUKUCHAŘKY. A rozhodně se soustřeďte i na kuchařské „cestopisy a průvodce“. MŮŽU OCHUTNAT? doma milujeme všichni. Tolik parádně podaných informací ze světa jídla. Informace, obrázky, recepty. Ta kniha je opravdu obří a naprosto skvělá! Dá se v ní jen listovat, prohlížet, číst od začátku do konce nebo jen tak listovat, vařit podle ní, navázat na ni další aktivity… Třeba i výtvarné, protože ta kniha je superbarevná. A pokud chcete „kulinářsky“ cestovat jen po Evropě nebo po Česku, mrkněte na MŇAM, ČESKO nebo EVROPU K ZAKOUSNUTÍ. Dobrou chuť! 







8. týden - O KOŘENECH

Poslední týden PROČTENÉHO LÉTA s tématem O KOŘENECH. Moje energie na „letní tematické soubory knih“ je asi vyčerpána, takže žádné speciality, jen knihy o stromech, houbách nebo lišejnících, které máme rádi. Všichni uvedení mají rozsáhlé kořenové systémy, fascinující a mnohdy i magické. O tom se dozvíte ve skvělých knihách MOJENKA, nebo dvou dílech knížky BÁBA BEDLA. Pro nejmenší moc doporučujeme všechny tři díly knížek KDO ROSTE… (nejnovější KDO ROSTE V ZAHRADĚ je spíše jarní, tak si ji s KOŘÍNKY/KOŘENOVÝMI DĚTMI pošetřete spíš na jaro ), naopak skvěle se vám teď na konci léta/na podzim budou hodit všechny prima „naučné“ knihy o houbách a stromech. A taky mrkněte na kapesní atlásek LIŠEJNÍKY. Aktivity (spoustu!!! aktivit a tvoření) ke stromům a houbám najdete na blogu TU a TU. A samozřejmě můžete toto téma pojmout i jako putování po kořenech své rodiny, svého rodu, na to už z mé strany ale není síla.









3 komentáře:

  1. Dobrý den...moc dekujeme za clanek...ako poznám;ktorá kniha je vhodná pre prváka?(syn 7 let;po prazninach bude druhak)dekuji Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, knihy nemám ve fotokoláži rozdělené podle věku. Nedá se to přesně rozdělit. Bude číst syn sám nebo budete vy předčítat? Jak moc umí číst, kolik toho učte? Obecně bych doporučila sérii Malí lidé, velké sny, komiksy Rocky a Terka nebo Viktorka nebo obrazovou knihu Čekání na vlka nebo "naučnou" Nemožné. Užívejte prázdnin. Pesleří

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat