pátek 13. října 2017

Jak na… podzimní piknik

Plním, co jsem slíbila u jarního a letního pikniku. Je tu piknik podzimní. A protože má být o víkendu a pár dní po něm pravé babí léto, třeba něco z toho využijete.



Ryze podzimní piknikování už jsme realizovali loni díky Deníku do divočiny od jdeteven.cz. Letos zatím tak nějak po kouskách, ale určitě ještě něco uspořádáme. V jídelníčku jsme vycházeli z toho, co nám aktuálně roste na zahradě nebo nám přistane v zeleninové bedýnce. Takže jablka, hrušky, švestky, víno, mrkev, zelí, řepa, dýně, ořechy, šípky a další dobroty. 

Loňské piknikové menu je tu. A k tomu pár osvědčených receptů, pokud byste se chtěli inspirovat. Všechno je obrovská bašta! Pár tipů, co s sebou za vybavení, najdete u pikniku letního.


DÝŇOVÁ POLÉVKA
Dýni Hokkaido střední velikosti omyjeme, očistíme kartáčkem a rozkrojíme. Lžící vydlabeme semena a dýni nakrájíme na větší kusy.  Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a kusy dýně. Chvíli společně restujeme a potom přilijeme 1 litr vody nebo vývaru. Osolíme a vaříme do změknutí (cca 30 minut). Poté rozmixujeme a je hotovo. Popř. můžete polévku dochutit smetanou (i rostlinou) nebo dokořenit. My doma podáváme sypané sezamem nebo mandlovými lupínky a zakápnuté trochou dýňového oleje. 



MRKVOVÝ SALÁT S ARAŠÍDY
300 g středně velkých mrkví oškrábeme a nastrouháme nahrubo. 100 g solených pražených arašídů natlučeme také nahrubo. Jednu naťovou cibulku nakrájíme na tenké plátky a dvě lžíce máty/petrželky/koriandru (podle toho, co máme) nakrájíme najemno. Vše smícháme se 2 lžícemi olivového oleje a opepříme. Pokud chceme mít salát vydatnější, přidáme 100 g balkánského sýra na kostičky.



ZELNÝ SALÁT S HRUŠKOU A OŘECHY
Půl hlávky červeného zelí nakrájíme na tenké nudličky. Jednu pevnější hrušku nakrájíme i se slupkou na tenké plátky, červenou cibuli též. Ořechy nasekáme nahrubo. Vše promícháme v míse a přelijeme zálivkou z 1 lžíce octa, 1 lžíce medu, 2 lžic oleje.



ŘEPOVÝ SALÁT S BALKÁNSKÝM SÝREM
Řepu střední velikosti si den předem uvaříme v páře. Trvá to zhruba hodinu, je třeba zkusit nožem, jestli je již měkká. Před podáváním ji oloupeme a nakrájíme na plátky. Ty rozložíme na talíř. Na ni rozdrobíme balkánský sýr podle chuti, pokapeme olivovým olejem, posypeme čerstvými bylinkami (máme-li) a vlašskými ořechy. Podáváme s tmavým chlebem.
Toto je mana v hubě, zkuste to! Určitě rehabilitujete řepu podobně jako já. :-)



OBRÁCENÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ
Dortovou formu o průměru cca 20 cm vymažeme máslem. Dokola po dně rozložíme 2 hrušky nakrájené na klínky. 100 g cukru a 2 vejce vyšleháme do pěny. Přidáme 100 g hladké mouky, 1/4 lžičku soli a 1 prášek do pečiva. Přilijeme 120 g rozpuštěného másla a vše promícháme. Těsto přelijeme rovnoměrně přes hrušky a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova (cca 30 minut).



JABLEČNÝ ŠTRŮDL
Recept nemusím jistě vypisovat, každý určitě zná. Já si zakládám na tom, aby těsto bylo dobře poprášené strouhankou a jablka sypu jen BIO skořicí. Žádná jiná totiž takovou vůni nemá. 



ŠVESTKOVÁ BUBLANINA
Recept na ovocnou bublaninu je u jahodových receptů (je to ta "nezdravá bublanina"). Jen se navrch dají rozpůlené švestky řezem nahoru a posype se drobenkou.



No a potom ještě byly na ohni opečené buřtíky a jablka a také brambory z popela. Na podzim to prostě jinak nejde. 


A co jsme popíjeli? Přeci jablečný mošt a čaj ze sušených šípků a jablečných slupek.

Dejte si taky do nosu!  Ale vlastně vůbec nemusíte vařit a péct, sbalte si pár věcí na jídlo s sebou a vyrazte ven. Podzim je tak krásný!

Víc tipů na podzimní piknikování a všelijaké věci kolem toho najdete na skvělých stránkách jdeteven.cz.


Žádné komentáře:

Okomentovat