úterý 19. září 2017

DV… šípkovaná

Byl krásný, teplý, slunečný baboletní den. Tak jsme hned vyrazili na šípky. Měli jsme to v plánu už několik dní a právě bylo to správné počasí.





Na šípky chodíme pravidelně už několik let. Zima bez šípkového čaje by nebyla tou správnou zimou. Loni jsem si říkala, že si s sebou musím vzít na trhání košíček, aby bylo to sbírání jednodušší. Dřív jsme trhali do papírového pytlíku, ale ten se nešikovně drží a špatně se tam šípky strkají. A jak jsem byla unešená z toho, že jsem si na košíček vzpomněla, úplně jsem zapomněla na staré rukavice a nůžky. Taková školácká chyba! 





Takže šípky jsme trhali pěkně holýma rukama. Děti jich bez rukavic tedy moc neotrhaly, takže to zbylo na mně. Ruce mám poškrábané, ale pocit z plného košíčku je výtečný. Umocněný ještě tím, že jsme s sebou měli letos poprvé maličkou pomocnici. Baru ji dostala den předtím ke třetím narozeninám. Krásná malinká šípková víla od šikovné Ivany z flerového krámku U zlaté loďky. Není to naše první ani poslední víla. Už máme doma dvě jarní a brzy k nám přibude ještě dubový a kaštanový skřítek. To až vyrazíme na žaludy a kaštany.




Pokud se na šípky také vypravíte, trhejte jen ty tvrdé, nepřemrzlé. Nejlepší je jednou rukou šípek podržet a palcem a ukazovákem druhé ruky ho uštípnout. Pokud se totiž za šípky tahá (a oni se jen tak pustit nechtějí), otrněné větve létají sem a tam a bude poškrábaní ještě víc. 




A co s šípky? My si každý rok navlékáme na drátek šípky, jeřabiny, lístky a další drobné přírodniny na náhrdelník. Ten jde použít i jako čelenka. A moc se u toho bavíme. Nějaké šípky si necháváme na další podzimní tvoření. Třeba na postavičky nebo nějaký podzimní řetěz.  










Zbytek šípků suším v troubě na zimní čaj. Suší se rychle při teplotě 60-80 stupňů. Šípky mají hodně vitamínu C, takže jsou výborné pro zimní období jako prevence či léčení nemocí z nachlazení nebo chřipkových infekcí. Nejlépe je drcené sušené šípky zalít studenou vodou a nechat stát (klidně přes noc), potom je ohřát a přes plátýnko přecedit. Tak si udrží nejvíce vitamínu C. Přecedit přes plátýnko nebo čistý kapesník je opravdu třeba, aby se vám do čaje nedostaly chloupky z vnitřku šípků. Z úplně posledního zbytku loňských šípků jsme si hned lahodný šípkový čaj udělali.
Z šípků se dá vyrábět i šípková marmeláda, ale tu nedělám. Přiznám se, že na rozkrajování a vybírání semínek a chloupků z každého šípku jsem málo trpělivá. Takže tahle marmeláda není nic pro mě. :-)



O šípcích jsem si i četli a povídali. Syn si dělal zápis do Deníku do divočiny, maloval, pozoroval, zkoumal… Dostalo se i na další jedlé (i nejedlé a jedovaté) plody. A ještě se chystáme ven na trnky (jestli už není pozdě), dřínky a hložinky. Tak snad najdeme. Jo, a šípky jsou hmatově i pohledově neuvěřitelně krásný "materiál" na přebírání, přesypávání, přendávání apod. pro nejmenšího. Moc si to užil.






Šípkům zdar a vyrazte ven. Určitě je někde objevíte.


5 komentářů:

  1. Juuuuuu taky vyrazíme mám to v plánu co nejdřív, spojíme to s kaštany.. Já šipky přidávám i do čaje pečeného.. Ale letos tedy nasuším, děkuji za rady.Krásné fotky.. Krásný podzim S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás kaštany ještě nejsou. Teda jsou, ale ještě mršky nepadají. :-) Díky za pochvalu fotek, úplně spokojená nejsem, fotím všechno jen mobilem a asi to bude chtít konečně nějaký ten foťák. :-)

      Vymazat
    2. My vyrazili na kaštany dnes, ale nejsou a strom co v tuhle dobu kaštany míval je nemocný. Tak jsme alespoň nasbírali lišky na omáčku :-D
      Ono je jedno čím se fotí, ale co z fotek vyzařuje :-)

      Vymazat
  2. Chystáme se zítra :-)
    Tak na šípkovanou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásné, jak se to všechno tak hezky propojuje. :-)

      Vymazat