čtvrtek 9. listopadu 2017

Jak na… sv. Martina

Máme rádi různé zvyky, svátky a slavnosti. Takže ani svátek svatého Martina si  nemůžeme nechat ujít. Už několik let. A už několik let za sebou v podobném duchu. Jen detaily se různí.



Začínáme čtením knížek. Příběh o svatém Martinovi lze nalézt v mnoha knížkách. U nás jsou oblíbené ty na fotce. Děti mají nejraději Čekání na Vánoce od Andrei Popprové. Příběhem svatého Martina knížka začíná a čtením se můžete bavit následující čas a Advent až do Vánoc. Svatomartinský příběh najdete třeba i TU na webu.




Svátek svatého Martina je neodmyslitelně spjat s makovými svatomartinskými rohlíčky, vypečenou husičkou a dalšími jídly z husího masa. Obojí vychází z různých verzí příběhu. My si rohlíčky neodpustíme nikdy. Recept najdete i v knížce Čekání na Vánoce, my je ale děláme podle receptu Kamily Skopové z knížky Rodinné stříbro.
Tu je: Z jedné kostičky kvasnic si připravíme kvásek a dále z 50 dkg hladké mouky, 15 dkg másla, 6 dkg moučkového cukru, 2 žloutků, citronové kůry, soli a vlažného mléka zaděláme tužší pružné těsto. Necháme vykynout. Z dobře vypracovaného kynutého těsta rozválíme placku, nakrájíme ji na trojúhelníky, které pomažeme teplým máslem. Posypeme je mletým mákem s cukrem, špetkou skořice a zatočíme na menší rohlíčky. Necháme vykynout, potřeme žloutkem a upečeme.


Husičku si ale odpustíme vždy, protože máme doma vegetariána. Obvykle si tedy místo toho uvaříme bramborovo-jáhlové knedlíky plněné uzeným tofu. Pěkně s kopcem zelí a osmažené cibulky. Potřebujeme se před zimou trochu omastit. :-) Velmi dobré jsou i sangrické knedlíky, na které najdete recept TU na blogu. Místo cukety můžete použít i celer nebo lilek.



Abychom o husu tak úplně nepřišli, vyrobíme si jí občas z papíru. Stačí větší a menší papírový talířek. Návod na výrobu najdete TU. Husu můžete vyrobit i z papírmaše jako lampiónek. Tip máme z letošní podzimní Rozmarýnky.




A co dál? No dál přeci světlo, světýlka a lampiony. Světla venku ubývá, tak si ho lákáme alespoň domů. Lampiónky se dají udělat třeba z pergamenového papíru, vydlabat z řepy, celeru nebo dýniček jako to dělali naši předkové. Použít můžete i vydlabaný pomeranč. I lampiónek lze vyrobit pomocí papírmaše. Inspiraci jsme našli zase v Rozmarýnce. Tyto letošní lampiónky ještě nemáme úplně hotové, teprve prosychají.








Materiálů ke stažení se dá na internetu najít velká spousta. Nám se velmi líbil celý soubor pracovních listů zpracovaný podle metod krického myšlení. Za 45 Kč si ho můžete stáhnout TU. Velké množství materiálů lze najít na stránkách deti.vira.cz


Povídání o svatém Martinovi najdete i ve skvělém video seriálu Naše tradice nebo si poslechněte audio Můj první kalendář.

A pár pranostik nakonec:

  • Na svatého Martina bývá dobrá peřina.
  • Na svatého Martina kouřívá se z komína.
  • Svatý Martin přijíždí na bílém koni.
  • Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí.
  • Martin a Kateřina na blátě - vánoce na ledě.
  • Martinův led bude voda hned.
  • Jižní vítr na Martina - mírná zima.
  • Na svatého Martina nejlepší je husina; pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí.
  • Na svatého Martina husa nejpěkněji zpívá ( na pekáči ).
  • Svatý Martin usedá s díkem u teplých kamen.


17 komentářů:

  1. Veru jako vždy úžasné, inspirativní!! Děkuji!!! My se nato vše chystáme zítra tak snad stihneme alespoň rohlíčky a lucerničky. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce a díky! My taky letos moc nestíháme a ještě bychom měli být trochu v předstihu, protože muži o víkendu zase vyrážejí do hor. :-)

      Vymazat
    2. No je toho moc,moc zájmu.. Teď mě dotoho skolila nějaká viroza. Tak sem spíš ve skluzu.. tak snad si kluci hory užijí!!

      Vymazat
  2. No už se těším! :-)
    Krásný čas! Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, krásný! Jako všechny ostatní. :-)

      Vymazat
  3. Dobrý den, zase jsem se s potěšením začetla do vašich aktivit. Líbí se mně u Vás na blogu čím dál víc :) Chtěla jsem se zeptat, jaký papír (průhledný) jste použili na Vaše lampionky? My jsme loni vyráběli podobné a dost jsme se natrápili u slepování válce. Použili jsme pečící papír a máslový papír a tuším, že to nebylo tak úplně ono... Nakonec jsme je scvakli sešívačkou :) Děkujeme velice za tučnou obálku - moc nás potěšila. Naše děti už skoro nevědí, jaké to je když Vám přijde opravdový dopis...příjemné je to velice :) Krásné tmavé dny a hojnost světla v lampionech i v srdci. Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, milá Pavlo. Za Vaše slova i za to, že tu první tučnou obálku jsme poslali vy. :-) My jsme používali pergamenový papír, velikost A4. Ale také jsme dole a nahoře jak jsou ty "lemy" ze čtvrtky jsme pro jistotu taky secvakávali sešívačkou. :-) Mějte se krásně a hodně světla i vám všem!

      Vymazat
    2. Děkuju velmi za rychlou odpověď aj inspiraci - letos jsme pochod broučků nestihli - dohnaly nás bacily, ale doufám, že si uděláme náš soukromý. Loni jsme si udělali soukromý pochod omylem - vyrazili jsme na ten oficiální o hodinu později :) A bylo to prima :) Právě malujeme obrázky na lampionky. Ještě není ani půl páté a už je tma - i toto období má něco do sebe. Konečně můžeme vytáhnout svíčky :) Krásné domácí dny Pavla

      Vymazat
  4. Ochuzovat děti o masíčko kvůli jednomu dospělému vegetariánovi? Tak to by u nás neprošlo:-) M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Necítíme se nijak ochuzeni. :-) Maso sice nevařím, ale děti si ho občas dají třeba u prarodičů nebo v restauraci, občas koupím kvalitní šunku. Respektujeme manželovu volbu.

      Vymazat
  5. Jéé, to je tak krásný článek! Strašně moc se mi líbí tip na vegetariánský recept! A husa z papíru nemá chybu! Knížky od Kamily Skopové mám také hodně moc ráda, mají atmosféru... Rohlíčky tedy děláme nekynuté a letos mám chuť na ořechovou náplň, zítra se na ně vrhneme! Krásný čas a světlo v duši, Veru, díky za inspiraci! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď vše je to úžasné!! I to jak respektuji vegetariánství v rodině :-) u nás se taky občas vaří dvě jídla. My respektujeme že táta maso ji on že mi ne :-)

      Vymazat
    2. Přesně tak u nás.. Jsme to chudáčci ochuzení, viď :-D

      Vymazat
    3. Veru moc děkuju! I vám všem krásné dny plné světla!

      Vymazat
    4. Saši, manžel přestal jíst maso chvilku poté, co jsme se seznámili. Takže už je to dvacet let. Šmarjá! :-) Já maso ani moc vařit neumím, prostě ho nedělám. Děti i já si ho občas dáme u prarodičů nebo v hospodě. A úplně nám to stačí. :-)

      Vymazat
    5. Jj to chápu!! Právě že se mi libi jak to respektujete i ze si maso neodepřete. Já stim problém nemám :-) párkrát do roka si maso dám.. Přeji pohodové, klidne dny Veru!!

      Vymazat