pondělí 28. prosince 2020

Co číst… tma tmoucí

AKTUALIZOVANÝ STARŠÍ ČLÁNEK

Zrovna procházíme nejtemnějším a nejtmavším obdobím roku. Noc se sice pomalu, pomaličku zkracuje, ale pořád ještě za hluboké tmy usínáme i vstáváme a mnohdy dokonce i večeříme a snídáme. A protože tma může být i tajemná a vzrušující a lze si s ní i hrát a není třeba se jí/v ní bát, rozhodla jsem se pár knih právě o tmě a noci sepsat. Nakonec se mi jich jako obvykle sešla pěkná kupička, takže všechny knihy o noční obloze, hvězdách apod. jsem vynechala, o těch třeba někdy příště. No, a pokud by vám jen čtení o tmě nestačilo, můžete za tmou vyrazit ven. Spoustu zajímavých aktivit a her najdete na skvělém webu jdeteven.cz v článku TU.

Pro ty úplně nejmenší prcky tu mám NOC od Svojtky z edice Minipedie Objevujeme svět. Je koncipovaná stejně jako podobné knížky ze stejné řady. Nenajdete tam sice nic moc překvapivě nového, ale obsahuje opět spoustu pohyblivých prvků a má velmi tvrdé listy. Takže pro ty úplně nejmenší čtenáře od jednoho roku je ideální. Ti tam najdou, co vše je na noční obloze, noční zvířata, co všechno svítí a co si připravit ke spaní. Čtení zhruba od jednoho do tří let.






Další knížkou pro malé, ale už trošku větší čtenáře je velká hledací knížka od Rotraut Suzanne Bernerové NOC z Paseky. My jsme byli nedočkaví, takže ji máme v němčině, ale v pohodě se dá sehnat v češtině. Je to vlastně doplňková kniha k sérii Jaro/Léto/Podzim/ Zima a je úplně stejně moc fajn. Můžete prohlížet, povídat si a vyhledávat na každém obrázku, co se vám zlíbí. A nebo můžete sledovat "osud" jednotlivých postav v čase a místě a vymýšlet si příběhy. Takže nejenom hledací, ale i vyprávěcí! My je studujeme už několik let a pořád ještě objevujeme dosud neobjevené. :-)







CO SE DĚJE V NOCI je klasická okýnkovka od Svojtky. Pod otvíracími a odklápěcími okýnky se tu skrývá spousta informací. Nejen o tom, co se v noci děje ve městě, v obchodech nebo třeba v pekárně, ale především o tom, co v noci dělají zvířata. Netopýři, můry, sovy, myšky, žáby a další. A co teprve noční vlak! To je záhada! Okýnkovky milujeme a už je skoro ani moc netrháme. :-)







Po téhle sérii knížek pro nejmenší tu mám sérii knih o strachu. O strachu ze tmy a ze strašlivých věcí a zvuků v ní. Z jedné stezky odvahy na skautském táboře kdysi hodně, hodně dávno jsem si zapamatovala průpovídku: "neboj se tmy, ale lidí v ní". Od té doby se pravda tmy nebojím, ale když někoho potkám, jsem hodně, hodně ostražitá. Kdybych tehdy znala tyhle knížky, možná bych ani průpovídku nepotřebovala. Máte-li doma nějakého drobka, který se tmy bojí, zkuste nějakou z knížek. A že jich na výběr je!

Pro ty asi úplně nejmenší se nejvíc hodí knížka NEBOJÍM SE TMY, kterou napsala Helena Haraštová a ilustroval Jakub Cenkl pro nakladatelství B4U. Hlavním hrdinou knížky je kluk Tomík, který se bojí tmy, protože se v ní objevují podivuhodná stvoření. Malí čtenáři postupně společně s Tomíkem a pomocí jakýchsi shrnovacích okýnek či roletek "rozsvěcují světlo" a zjišťují, co se ve tmě ve skutečnosti ukrývá a že není třeba se toho bát. Textu v knížce moc není, ale to vůbec nevadí. Knížka je opravdu báječně nápaditě zpracovaná.







Další knížkou pro o něco starší čtenáře je UŽ SE NEBOJÍM TMY od Vojtěcha Juríka alias Vrhsti a vyšla v Mladé frontě. Vhrsti můžete znát třeba z Večerníčku Bílá paní na hlídání. Tady je hlavním hrdinou malý Štěpán a i on je snaží přijít na kloub všem těm strašidelným věcem ve tmě. Dokonce se se svým "spacím" medvídkem vydává do říše samotné Tmy a ta mu vysvětlí, jak to se všemi těmi strašidly vlastně je. Knížka má hodně podobný motiv jako ta předchozí, je jen o něco více textová. Ale obrázků je tam také víc než dost. :-)





Tenhle text napsal spisovatel pro dospělé John Irving už před víc než dvaceti lety. Knížka se jmenuje JAKO BY SE TU NĚKDO SNAŽIL NEVYDAT ANI HLÁSKU, ilustrovala ji Tatjana Hauptmannová a vydal Meander. A tady máme zase kluka Toma. Ten sice nic strašidelného nevidí, ale slyší. Slyší šramot, tiché zvuky, jako by někdo zadržoval dech. V téhle knížce si Tom vybere na pomoc tátu a odvážně se vydávají na cestu po domě, aby zjistili, kdo vydává ty strašidelné zvuky. Ilustrace jsou trochu hororové, ale knížka se vám určitě bude líbit.






A máme tu další knížku o strachu ze tmy. Jmenuje se VLK A TMA a napsal ji Daniel Rušar a ilustrovala Lea Točeková, vydala Paseka. Knížka se u nás moc líbí. Možná proto, že není o dětech, které by se bály, ale o zvířatech. Dvěma vlčatům se nechce ven do tmy, protože se bojí. A tak jim starý vlk vypráví příběh o jednom moc bojácném vlkovi, kterému se ale podařilo svůj strach překovat. A co malá vlčata? Hádejte. :-)






Ani v téhle knížce nejsou hlavními hrdiny lidé, ale zvířata. Tentokrát žabáci. Knížku SKŘÍP, ŠKRÁB, PÍP A ŽBLUŇK napsala a ilustrovala Kitty Crowther, vydal Baobab. Žabáček Jeroným se bojí usínat sám. Připadá si opuštěný a ztracený a navíc ve svém pokoji slyší podivuhodné zvuky. I tady pomůže tatínek a žabáčkovi odhalí zdroj těch podivných zvuků. A jak to skončí? "Víš co, tatínku… Myslím, že už se noci nebojím."






Úplně čerstvou novinku NEBOJ, NEBOJ! mají na triku naši milovaní Milada Rezková, Lukáš Urbánek a k nim ještě Jakub Kaše, vydalo nakladatelství Yinachi. I tohle je kniha o strachu pro malé strašpytle i velké nebojsy. I když není jen o strachu ze tmy, je báječná. Může se číst od začátku, od prostředka nebo od konce. Legračním způsobem vypráví a vymalovává, že strach prostě občas k životu patří. A tak  se dozvíte, co se děje s mozkem, když dostanete strach, proč se říká „Pokakal se strachy“, jestli existují lidé, kteří se nikdy nebojí nebo, že má strach slon z mravence a žralok z delfína. A spoustu dalších věcí. V knížce malí (i velcí) čtenáři nahlédnou strach z různých úhlů, ale nebudou se bát. Budu se smát na celé kolo. Jak je to u knížek dua Rezková-Urbánek zvykem. Jejich knížky totiž vždycky nejen poučí, ale i pobaví. Tak strachu zdar!… A neboj, neboj. :-) 







Kniha DIVNÝ BRACH STRACH, napsaná a ilustrovaná Martinou Špinkovou (vydala Cesta domů) také není jen o strachu ze tmy, ale to vůbec nevadí. Je o tom, že strach má spoustu tváří. Někdy je úplně zbytečný, jindy má zase dobrý důvod. S některými strachy se musíme naučit žít, na jiné můžete vyzrát. Prostě si na ně posvítit. A právě tahle nesmírně empatická a i nejmenším dětem přístupná knížka může být takovou baterkou, kterou si na naše strachy posvítíme.





Knížek o strachu je tedy habakuk a vy si můžete vybrat, která se vám nebo vašim dětem bude nejvíc líbit či hodit. A my se vrhneme na sérii další a sice sérii o tom, co všechno se děje ve tmě a v noci.

Nejprve jedna super encyklopedie speciálně jen o tmě. VELKOU KNIHU TMY napsala Helena Haraštová a ilustroval Jiří Franta, vydal Albatros. No, a jestli jste si mysleli, že v noci se venku nic moc neděje, tahle knížka vás vyvede z omylu. Na několika přehledných dvoustranách a potom i na obří rozkládací dvoustránce se věnuje několika "nočním" tématům (umělé zdroje světla, příroda, hlubiny oceánu, doprava, město, vesnice, Měsíc). Dozvíte se z ní spoustu zajímavých informací a objevíte spoustu zajímavých věcí. A pokud se vám knížka zalíbí, můžete zkusit i stejně koncipovanou Velkou knihu sněhu a ledu nebo Velkou knihu podzemí.








A pokud by vám předchozí kniha informačně nestačila, zkuste obsáhlou ilustrovanou oboustrannou encyklopedii POD VODOU, POD ZEMÍ z nakladatelství Host. Protože tam je přeci taky tma, co si budeme povídat. :-) Knihu napsali a nakreslili Aleksandra a Daniel Mizielinští. A je to opravdu úžasná kniha. Víc jsem o ní napsala TU.








A tohle je taky naše milovaná kniha. Knížku JAK ZVÍŘATA SPÍ napsal skvělý Jiří Dvořák a krásně ilustrovala Marie Štumpfová, vydal Baobab. A je to takové pohlazení přes spaním. Že je každé zvíře jiné, jinak se pohybuje, jinak vypadá… to je jasné. Ale ono dokonce každé jinak spí! Jak spí vydry (ty máme nejraději :-) ), plameňáci, plšíci, kočky, žirafy, rorýsi a spousta dalších se dozvíte v téhle milé knížce. Ke každému zvířeti je krátký vtipný text a k tomu nádherný celostránkový obrázek. Vřele doporučujeme!







Na závěr téhle série taky jedna "spící" beletrie, aby tady nebyla jen samá naučná literatura. Knížku O KANAFÁSKOVI napsala a ilustrovala Galina Miklínová, vydala Česká televize. Knížka vychází ze stejnojmenného Večerníčku, který syn svého času velmi miloval.  A tahle knížka po něj byla posléze jako stvořená. Je koncipovaná jako komiks, s velkým množstvím obrázků a minimem textu, takže je hodí i pro první čtení. Příběh o klukovi Jonášovi, který každý večer ne a ne usnout a o rozverné uspávací peřině Kanafáskovi, který by měl Jonáše uspat, ale místo toho s ním tropí jednu alotrii za druhou, je vtipný a milý zároveň. Galinu Miklínovou máme moc rádi a tady obzvlášť!







Poslední série knížek by se mohla jmenovat "hrajeme si s tmou" a vlastně taky se světlem. :-) Všechny knížky, o kterých teď budu psát, máme doma, jsou moc oblíbené a často je vytahujeme. 

První dvě knížky jsou od našeho oblíbeného Hervé Tulleta. V češtině nevyšli, ale není to vlastně ani třeba, protože v žádné z nich není ani písmeno. První se jmenuje THE GAME IN THE DARK. A je celá, celičká o vesmíru. Můžete se nechat unášet ke hvězdách a planetám nebo letět k Měsíci. Obrázky nejsou ale jen tak ledajaké. Za světla je totiž téměř neuvidíte. Nejprve musíte počkat na tmu, prohlíženou stránku pěkně nasvítit pod lampou či světlem baterky a potom zhasnout. Juuu, to je kouzlo! Paráda. Knížka svítí ve tmě. 






Druhá tulletovka se jmenuje THE GAME OF SHADOWS. Pomocí téhle knížky si můžete na zeď promítat báječné velké stínové obrázky a vymýšlet své vlastní příběhy. Divadlo ve tmě! Ty obrázky na stěně jsou vážně ohromující. Já jsem nasvicovala jen mobilem, protože jsem zrovna nemohla najít baterku, ale i tak je kontrast světla a stínu a velikost obrázků překvapivá. A děti to milují! Obě knížky vydalo americké nakladatelství Phaidon.






Další prosvicovací knížkou je HIDE EKK. Tady zažijete společně s dětmi spoustu báječných překvapení. V knížce je totiž mnoho "nedomalovaných" obrázků a celé je uvidíte teprve, když je nasvítíte odspodu baterkou nebo se na ně podíváte proti světlu lampy. Vždycky se znovu a znovu bavíme! Báječná kniha do postele pro úplně všechny děti.








V nakladatelství Svojtka vychází celá prosvicovací edice. Jmenuje se Posviť si na to a vyšlo v ní už několik knih. My máme doma TAJEMSTVÍ ZVÍŘECÍHO MASKOVÁNÍ a LIDSKÉ TĚLO.  V edici vyšla ještě zahrada, vesmír, Země, autoopravna a mořské pobřeží. Na tyhle knížky na rozdíl od těch předchozích nutně nepotřebujete tmu a baterku (i když efekt je tak mnohem zřetelnější), stránky lze prosvítit i třeba proti oknu. Prostřední dceři se knížky moc líbí. Často je chce prohlížet a moc ji baví. Pravda je, že manipulace je s tímto typem knih trochu obtížnější, takže pomoc rodičů je určitě třeba. Ale ty chvilky potmě jen s baterkou jsou nezapomenutelné, věřte mi.











A pokud by vám knížky nestačili, zkuste pro prťata krásné prosvěcovací stránky Andrei Popprové v časopise Puntík (my si je vystřiháváme a tvoříme si svojí prosvítávací knížku) a pro ty větší skvělá svítící souhvězdí, která si děti samy vyšijí svítící nití od Pipasiku. Obojí ozkoušeno a doporučujeme!





A ještě jednou odkaz na skvělý web jdeteven.cz a venkovní aktivity ve tmě TU. A najdete je i na fb!

-----------------------------------
Jen dvě poznámky na okraj: Všechny tyto knihy doma nemáme, hodně jich je půjčených z knihovny, ale všechny jsem buď jen já nebo společně s dětmi (nebo nejstarší syn sám) četli. A žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi knihy a já moc ráda tipy na ty dobré pošlu dál.

7 komentářů:

  1. Páni, páni, páni... Úžasné, miluju tvoje články.. co se děje v noci je u nás léta oblíbená! Neboj neboj se pročítali u sestry a taky doporučuju. Ty "baterkove" máme některé i v aj a jsou hravé.To same Puntik. U zbytku děkuji za nahlédnutí. Tobík tmu neřeší, ale Lis ano takže zrovna aktuální téma.A Pipasik paráda, jdu připsat na seznam a těším se moc na článek. Děkuju ☺️ A krásné přičteme a sáňkovací dny přeji..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já Saši moc děkuji! Pipasika už pomalu smolím, ale pořád mi do toho lezou jiné články. Snad brzy. :-) Mějte se krásně!

      Vymazat
  2. Moc hezký výběr :-) Některé z knížek máme doma, některé chci ještě pořídit a u jedné děkuji za připomenutí. Jako by se tu někdo snažil nevydat hlásku jsme měli půjčenou a chtěla jsem ji koupit i domů :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkné knížky :-) taky nějaké z nich máme, ty prosvěcovací od Svojtky jsou v kurzu hlavně teď v zimě, kdy je při večerním uspávání ta pravá tma :-) a ty stránky z Puntíku nechávám zalaminovat, aby ty večerní hry s baterkou dýl vydržely. Ovšem svítící nit od Pipasiku, ta nám k chybí ke štěstí :-D koukla jsem na ty stránky a jsou tam bezva aktivity...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano. Pipasika určitě misíte mít! Brzy bude článek. :-) Mějte se krásně.

      Vymazat
  4. Zase úžasný výběr knížek. Ty prosvětlovací jsem neznala, tak moc děkuji za tip, vypadají báječně. Asi co nejdříve pořídím. Už vidím kluky, jak večer řádí s baterkami ;-) oni totiž s nimi řádí velmi rádi:-D

    OdpovědětVymazat