neděle 8. července 2018

Co čtu… další skvělé knihy pro skorodospělé

O tom, že knihy pro děti i dospívající jsem četla vždycky a vždy s radostí a nadšením, jsem psala už TU. Proto tu můžete najít další tipy na čtení pro vaše dospívající děti, popř. i pro vás. A zase jsou to všechno skvělé silné příběhy stejně jako ty v minulém článku.

Při jejich čtení vám možná ukápne slza, ale hlavně prostřednictvím všech těchto knih můžete přemítat, jak to máte vy, jestli něco podobného cítíte či zažíváte, jak byste se cítili či reagovali vy. Ty příběhy jsou tak moc sugestivní a dokáží tak moc vtáhnout do děje. Budu se ale snažit moc nepopisovat děj či nezacházet nějak moc do podrobností, abych neprozradila zbytečně moc. 

Gleitzman, Morris : POTOM. Argo, 2017.
První díl téhle knížky jsem představila v předchozím článku. Na tuto upozorňuji proto, že pokud vás příběh malého židovského kluka Felixe, který se skrývá v době druhé světové války před nacisty, vzal za srdce (a koho ne), tak určitě budete chtít znát pokračování. Ale pozor, ani tenhle díl není veselý, jak jinak. Je podobně jako ten první plný smutku, ale také humorných a nadějeplných okamžiků. A také nezištné pomoci, odvahy, lidskosti a laskavosti úplně cizích lidí. I druhý díl téhle pětidílné série líčí život v okupovaném Polsku z dětsky naivní perspektivy malého Felixe a o to je vyprávění o hrůzách války ještě silnější.

"Někteří lidé jsou ochotni riskovat cokoli, ba i svůj život, jen aby zachránili život jiného člověka."






S knihami americké spisovatelky Lois Lowry jsem se seznámila už před několika lety. Asi hned jak vyšel její Dárce. A musí říct, že od té doby jsem je nedostala z hlavy. Knih pro mládež napsala už víc než třicet, ale u nás zatím vyšly tři. Ve všech třech se zabývá vážnými tématy, jako je holokaust, nesvoboda, život v totalitní společnosti. Ale všechna tato témata jsou zakomponována do velmi čtivých příběhů, autorka dokáže čtenáře skvěle vtáhnout do děje. Určitě moc doporučuji si s dětmi po přečtení jejích knížek popovídat. Všechny obsahují neskutečně mnoho témat k zajímavým diskusím. Za své knihy autorka získala několik ocenění.



Lowry, Lois : DÁRCE. Argo, 2013.
Knížka, které jako další autorčiny knihy, nutí hodně přemýšlet. Dvanáctiletý Jonas žije ve světě, v němž neexistují války, zločiny, strach ani bolest. Všechno je dokonale organizované, nikdo si kvůli ničemu nemusí dělat starosti, dokonce i povolání dostane každý přiděleno. Všechno kolem je však jako podle šablony, existuje jen jedna univerzální barva, jeden typ nábytku, všichni mají stejný střih vlasů, stejné oblečení… Nikdo nikomu sice nemusí závidět, ale co krása v odlišnosti a možnost volby? Jonas se má stát „příjemcem paměti", uctívaným strážcem vzpomínek. Podrobuje se výcviku, při němž mu dosavadní příjemce paměti předává to, co nikdo jiný nesmí vědět ani cítit – vzpomínky a zkušenosti předchozích generací, dozvídá se o bolesti a utrpení, ale i o kráse, lásce a přátelství a začíná chápat, že jeho společenství žije v dostatku a bezpečí za cenu totální absence citů a možnosti volby. A s tímhle vědomím, s poznáním těchto hodnot už nedokáže žít jako dřív… Napínavý příběh s velkým poselstvím. Přitom kniha není ani kazatelská ani moralizující, všechna poselství vyplývají přirozeně ze samotného textu. Četla jsem ji už před několika lety a teď ji znovu zhltla. Je to neskutečně silné čtení. A moc doporučuji, přečtěte si i autorčin doslov.
Mnohonásobně oceněná kniha se dočkala i filmové podoby. 




Lowry, Lois : HLEDÁNÍ MODRÉ. Argo, 2016.
Kniha Hledání modré je volným pokračováním z tetralogie Dárce. S hrdiny předchozí knihy se v tomhle díle nesetkáte, proto ji lze číst i samostatně. Určitě byste se ale ochudili o jakési kouzlo navíc, protože na konci knížky je malinká zmínka pro bystré čtenáře, že k propojení osudů obou hrdinů by v příštích dílech mohlo dojít. Svět v druhém díle série je úplně jiný než v tom předchozím. Je to tajemný svět v blíže neurčené budoucnosti, svět ve kterém je všeho takový nedostatek, že chcete-li přežít, musíte být zdraví a silní, drsní a bezohlední. Svět, ve kterém jsou staří, slabí a nemocní nežádoucí. Svět, ve kterém lidské společnosti vládne krutost a klam. A právě v téhle společnosti žije dívka Kira. Dívka s chromou nohou, které právě zemřela matka. Dívka, které hrozí, že ji vesnické společenství zapudí, protože ji již nemá kdo chránit. Dívky se ale ujme Rada Strážců, která se o ni dobře postará. Kiře zdánlivě nic nechybí, ale přesto v ní hlodá nedůvěra, pochybnosti a pocit, že je vlastně zajatcem a že Strážci nejednají úplně tak s čistými úmysly... Poutavé čtení, které podněcuje k přemýšlení nad smyslem a hodnotou lidského života. Nad tím, co je vlastně cennější - bezduchá poslušnost, bezohledná dravá síla a pevné zdraví, anebo svoboda, vzájemná pomoc a respekt. Skvělé čtení.

V Americe již vyšly všechny díly z téhle čtyřdílné série a já pevně věřím, že Argo vydá i zbývající dva.




Lowry, Lois : SPOČÍTEJ HVĚZDY. Argo, 2015.
Knížka Spočítej hvězdy nepatří do série Dárce, ale je stejně skvělá jako knihy předchozí. Nezavádí však čtenáře do budoucnosti, ale do Dánska v době druhé světové války. Píše se rok 1943 a dvě nerozlučné kamarádky Annemarie a Ellen si zatím válku nijak neuvědomují, pociťují ji snad jen v tom, že už se v obchodech nedá koupit tolik věcí a v ulicích Kodaně ustavičně hlídkují němečtí vojáci. Válečné hrůzy však náhle a brutálně vtrhnou do jejich života, když Němci začnou v okupovaném Dánsku pronásledovat Židy. Ellen je totiž Židovka a ocitá se v ohrožení života. Annemariini rodiče se rozhodnou malou kamarádku své dcery zachránit, i když ví, co vše jim i jejich dceři hrozí. Knížka velmi čtivým a strhujícím způsobem připomíná hrdinství dánských občanů za druhé světové války. Tehdy s nasazením vlastních životů zachránili přes 7000 židovských obyvatel dánského království tím, že je převezli přes moře do neutrálního Švédska. I u čtení téhle knížky vám jistě ukápne pár slz.



Bacigalupi, Paolo : ČERPADLO 6. Plus, 2010.
Právě kniha Hledání modré mi připomněla tuhle knihu. Vlastně ani nevím čím přesně. Možná zmínkou o konci jedné civilizace, o světě "po",  po nějaké apokalypse či katastrofě. Knížka Čerpadlo 6 ale není sci-fi z nějaké dávné, pro nás neskutečné budoucnosti. Odehrává se sice v hlubokém 21. století, ale tohle století my už žijeme! Autor si tu necucá z prstu nějaké nereálné "velké třesky", střety planet či obří katastrofy. Autor jen sleduje, co se s naším světem děje teď a reflektuje, jak by to mohlo být dál… Znečištění ovzduší, plastový odpad, ubývání lesů a vody, nedostatek surovin, prohlubování rozdílů a možností mezi chudými a bohatými, sucho, přelidněnost některých oblastí, robotizace…to jsou jen některá velmi aktuální témata, která Bacigalupi domýšlí a dovádí dál. Není to optimistické čtení, ale nutí k zamyšlení a burcuje. A obojí se autorovi daří skvěle. Je totiž mistr slova a hlavně mistr obrazu. Jeho příběhy před vámi ožijí. Budete je nejen vidět, ale přímo cítit na vlastní kůži. Přiznám se, že už jsem knihu četla před nějakým časem a teď při psaní tohoto článku jsem si kousky opět přečetla, ale celé to nezvládám. V hlavně mám i bez toho tolik znepokojivých myšlenek, které se týkají neutěšeného stavu světa kolem nás, že potřebuji spíše tišit než burcovat. Ale knihu opravdu vřele doporučuji. Doporučila bych ji ovšem o dost starším čtenářům, než ty předchozí. S knihami Lois Lowryové si jistě poradí zdatní už desetiletí jedenáctiletí čtenáři. Bacigalupiho povídky bych doporučila čtenářům až tak od čtrnácti let. A pokud přijdete povídkám Paola Bacigalupiho na chuť, určitě si přečtěte i některý z jeho románů, které už v češtině vyšly. 






A tohle je z úplně jiného ranku, něco na odlehčení. Jde o řadu komiksových knih výborné americké autorky Rainy Telgemeierové. Ta je výjimečná nejen tím, že si své komiksové příběhy sama píše i kreslí, tím, že  získala několik Eisnerových cen - tj. "komiksových Oskarů", ale také tím, že mnoho jejích knih je autobiografických. Její grafické romány pro dospívající jsou neuvěřitelně čtivé, zábavné i dojemné. Původně jsem chtěla napsat, že jsou vhodné spíše pro dívky, protože v nich vystupují především dívčí hrdinky. Ale než jsem ale článek dopsala, stačil nejstarší syn přelouskat dvě z nic a moc se mu líbily. :-)



Telgemeier, Raina : ÚSMĚV. Paseka, 2015.
Raina je obyčejná holka s obyčejnými problémy. Tedy jen do okamžiku, kdy následkem pádu přijde o přední zuby! Takový úraz by dal pěkně zabrat každému, ovšem v případě dospívající teenagerky se chybějící chrup rovná naprosté tragédii. Chudák Raina si musí projít strašidelnou cestu po dentistických ordinacích, šperkovanou nejroztodivnějšími zubními náhradami, chirurgickými zákroky, rovnátky a obličejovými postroji. Kamarádky nemají pro její novou vizáž moc pochopení, ale co teprve tomu řeknou kluci! Humorný, ale velmi citlivě napsaný grafický román, který vás bude opravdu bavit. Určitě přečtete s chutí a na jeden zátah!





Telgemeier, Raina : SÉGRY. Paseka, 2015.
Tohle je úžasný příběh, v kterém jsem se úplně viděla. Mám totiž mladší sestru a tady jsem si krásně uvědomila, že to se mnou neměla vždycky jednoduché. S tímhle příběhem o rodině a sestrách se totiž může ztotožnit skoro každý. Kdo nezažil drobné rodinné rozepře a situace, kdy nejde vše podle plánu. Raina má dva mladší sourozence a i když si je moc přála, najednou v době dospívání zjišťuje, že je s nimi spíš otrava. Navíc to mezi rodiči začíná skřípat a děti se mají společně s matkou vydat na několikadenní cestu autem přes západ Spojených států na rodinný sraz. Jak Reina vydrží se sestrou několik dní v jednom autě? Knížku jsem stejně jako tu předchozí zhltla najednou. A mnohokrát si při čtení nejen retrospektivních stránek, které ukazují soužití sester v mladším věku, řekla "jak já svojí sestře musela občas taky lézt na nervy"! 





Telgemeier, Raina : DRAMA. CooBoo, 2016.
Tahle knížka se mi zdála ze všech čtyř nejslabší, ale pro teenagery má jistě své kouzlo. Je o dívce Callie, která miluje divadlo. Nemá ambici hrát, ale je ráda v divadelním týmu a chce vytvořit ty nejlepší kulisy, jaké kdy stály na prknech, která znamenají svět. Ne vše ale probíhá přesně podle jejích představ. Navíc se kolem ní vyskytuje až podezřele mnoho kluků, kteří jí dokáží pěkně zamotat hlavu… Takže nejen o divadle, ale i o prvních láskách. 




Telgemeier, Raina : DUCHOVÉ. Paseka, 2017.
Další skvělý, humorný i dojemný grafický román o síle rodiny, přátelství a překonávání vlastních obav. V tomhle příběhu je hlavní hrdinkou Catrina, která se s rodinou stěhuje na pobřeží Severní Kalifornie a není zrovna nadšená, že musí opustit svoje kamarády a zázemí. Jenže její mladší sestra Maya trpí vážnou nemocí, proti níž působí vlhký, slaný vítr, vanoucí od moře. A léčivé účinky prý nejsou to jediné, co vítr do městečka Bahía de Luna přináší. Sestry ze všech stran slyší, že tu žijí duchové. A zatímco Maya se nemůže dočkat, až nějakého ducha potká, Catrina s nimi nechce mít nic společného. Duchové jsou stále humorné čtení, stejně jako předchozí autorčiny knihy, objeví se však i témata nemoci, smrti a posmrtného života.

V češtině byly zatím vydány všechny autorské knihy Rainy Telgemeierové, takže na další si budeme muset počkat. 😉 Krásné čtení!

"Muž, kterého jsem nazvala v knize dárcem, předal chlapci v knize znalosti, historii, vzpomínky, barvy, bolest, smích, lásku a pravdu. Pokaždé, když dáváte dítěti do ruky knihu, děláte přesně totéž. Je to nesmírně riskantní. Ale pokaždé, když dítě otevře knihu, otevírá i bránu, která ho odděluje od Jinde. Dostává možnost volby. Dostává svobodu. A to všechno jsou fantastické, báječné nebezpečné věci." (Lois Lowry v proslovu při převzetí Ceny Johna Newberyho)

2 komentáře:

  1. Krásné, děkuji. Přečteno máme pouze Spočítej hvězdy, tak tipy určitě využijeme!
    Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Zuzko. Určitě se budou líbit! Krásné léto a čtení!

      Vymazat