pátek 14. prosince 2018

Co číst… zima a Vánoce podruhé

Tak mi to zase nedalo, i když jsem se celkem urputně bránila. Stejně jako u podzimních knížek jsem sepsala článek No. 2. Protože těm krásným knihám se prostě nedá odolat. A je jich celkem dost, takže vydají na samostatný článek. Některé už máme přečtené, na některé se chystáme. A už se moc těšíme, protože zima je ke čtení snad nejvhodnější ze všech ročních období.



A cože v článku najdete? Knihy o zimě a Vánocích, které jsem vloni nějak opomněla a do článku nezařadila a také knihy, které vyšly až v letošním roce, takže logicky v loňském článku nejsou. A věřím, že do Vánoc se určitě nějaká ta krása ještě objeví. 

Loňský článek o zimních a vánočních knihách najdete na blogu TU. A ještě je tu z loňska i článek o (nejen) knihách andělských. Ten je TU.
Vloni jsem úplně opomněla zimní a vánoční knihy Renáty Fučíkové. Tedy, ony to jen její knihy nejsou, ale výrazně se na nich podílela.

Knihu VÁNOCE Putování do Betléma (Albatros, 2011) napsal Josef Krček a já jsem ji loni úplně vypustila, protože jsem ji doma nenašla a úplně na ni zapomněla. A to by byla škoda ji nezmínit, protože je to kniha báječná. Navíc ji krásně ilustrovala Renáta Fučíková. Knížka tak slovem i obrazem zachycuje atmosféru od začátku doby adventní až do Tří králů. Obsahuje tedy čas příprav na vánoce, čas vánoční i povánoční. Najdete v ní spoustu informací o lidových zvycích na venkově i ve městě, ale také nejrůznější vánoční symboly, koledy, písničky a hry. Součástí knížky je i vložený betlémek Renáty Fučíkové.














Knihu ČESKÁ ZIMA (Albatros, 2018) má na svědomí také Renáta Fučíková. Je to ale kniha úplně jiná než ta předchozí. Nevěnuje se totiž Vánocům, ale jen zimě. Je o české sportovní zimě v obrazech. Je plná sportů, sportovců, sportovních osobností. A hlavně příběhů. Naši sportovci toho na lyžích i na bruslích dokázali mnoho a nesmazatelně se zapsali do historie zimních sportů. Tahle velká výpravná kniha připomíná ty ze vzdálenější historie i ty současné. Vedle Jiřího Rašky či Hany Maškové tu tak najdete Evu Samkovou, Martinu Sáblíkovou či Tomáše Vernera. Kniha vyšla u příležitosti zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu a ilustrovali ji studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara právě pod vedením Renáty Fučíkové. Pokud vaše děti zajímá (nejen zimní) sport, nenajdete lepší knihu. A zcela jistě si v ní počtete i vy.
















Pokud nemáte dost zimních sportů, určitě si nenechte ujít nové číslo časopisu RAKETA (číslo 17). Najdete v něm spoustu zimního a sportovního čtení, her, aktivit a zajímavostí. 














A pokud byste se nemohli nabažit Renáty Fučíkové, určitě můžeme doporučit i krásně ilustrované OBRAZY Z NOVÉHO ZÁKONA (Albatros, 2016).



Foto Marta Mastráková


KOUZELNÉ VÁNOCE (Pierot, 2018) Petra Šulce jsou bohatě ilustrovanou knihou plnou koled, zvyků a tvořivých úkolů pro ukrácení čekání na Vánoce. A kniha obsahuje také kompletní popis celé adventní doby i doby kolem Vánoc. Knížka vhodná nejen pro ty, kteří si chtějí připomenout zvyky, ze kterých jsme už mnohé pozapomněli, ale které dokáží prchavý zážitek Štědrého večera umocnit a prodloužit. Jen se přiznám, že úplně nerozumím politice nakladatelství, protože knihu od stejného autora a se stejným názvem, ale s jinou obálkou najdete v nakladatelství hned třikrát. Obsah je téměř totožný, jen v jedné z nich je navíc CD s koledami.

















Krásně ilustrovaná kniha MIMI A LÍZA Záhada vánočního světla (Brio, 2018) autorek Kataríny Kerekesové, Ivany Šebestové, Kataríny Molákové a Anny Vášové je třetí příběhovou knížkou o malé Mimi, která vidí svět rukama a ušima, a trochu dokonce i nosem a jazykem. Je totiž nevidomá. Spolu se svou nejlepší kamarádkou Lízou už navštívily mnoho fantastických světů plných zábavy, ale i záhad. A teď konečně přišly Vánoce. Mimi a Líza spolu se sousedy zdobí nádherný, velikánský stromeček. Ale žárovky na něm nějak nechtějí svítit. Kam zmizelo to kouzelné vánoční světlo? Uteklo? Nebo ho někdo ukradl? Nemá v tom prsty podezřelý soused Viliam, který se s nikým nekamarádí? Odpověď se skrývá v minulosti, kdy byli sousedé ještě malými dětmi. Mimi a Líza se tedy vydají na dobrodružnou cestu časem, aby vrátily Vánocům jejich čarovné světlo. Obě děvčátka děti možná znají z televizního Večerníčku, ale i knížková podoba příběhů stojí za to. Pásmo animovaných filmů Mimi a Líza Záhada vánočního světla dokonce aktuálně běží i v českých kinech.













Jednoduchý vánoční příběh pro malé čtenáře Daniely Krolupperové SNĚHOVÁ VÍLA (Portál, 2018) je vhodný i pro první čtení. Na každé stránce je opravdu jen trocha textu a velká písmena k tomu. Knížka vypráví o sněhové víle, která přichází tak jako každý rok na zem, aby dohlížela na sněžení. Zlý čert však na ni seslal kouzlo, které způsobí, že je jí taková zima, že nemůže pracovat. Víla se od moudrého výra dozví, že ji může zachránit jedině petrklíč. Všude za okny jsou však jenom vánoční hvězdy či vánoční kaktusy. Víla je zoufalá. Ale jak to tak v pohádkách bývá, vše nakonec dobře skončí. Jen možná trochu jinak, než by se malí čtenáři domnívali. Milý příběh, který potěší nejen před Vánoci.













Parádní pracovní sešit Venduly Hegerové NEŽ PŘIJDE JEŽÍŠEK (CPress, 2018) je určen pro všechny, kteří si chtějí zkrátit čas do Vánoc. Pro děti je čekání dlouhé a tahle knížka jim přinese spoustu zábavy. Obsahuje velké množství zábavných a hravých úkolů a aktivit. Ty jsou doplněné o návody na výtvarné tvoření a hry, voňavé recepty a jednoduché povídání o vánočních zvycích. Prostřední dostala sešit k svátku, hned se na něj s nadšením vrhla a moc jí luštění, čtení a prohlížení baví. Takže obě vřele doporučujeme!
















Karmelitánské nakladatelství vydalo od Anselma Grüna dvě tenké vánoční knížečky VÁNOČNÍ PŘÍBĚH a knihu SVATÝ MIKULÁŠ (Karmelitánské nakladatelství, 2016). V první autor neotřelým způsobem vypráví příběh všech příběhů. Drží se přitom podání evangelistů Marka a Lukáše. Před očima se tak čtenářům zpřítomňuje andělovo zvěstování mladé dívce Marii, Ježíšovo narození v nepohodlí Betléma, návštěva tří mudrců i útěk do Egypta. V druhé autor vypráví nejznámější příběhy z života svatého Mikuláše. O jeho štědrosti a péči o chudé, o třech dcerách a zlatých valounech, o zázraku s obilím, o tom, jak zachránil tonoucí námořníky. Obě doprovázejí krásné ilustrace Giuliana Ferriho.
Příběh svatého Mikuláše si můžete přečíst i ve stejnojmenné knize Jacoba Streita.











Musím zahanbeně přiznat, že jsem do přečtení téhle krásné knížky moc nevěděla, o čem Louskáček vlastně je. Ostuda! Ale teď už díky téhle bohatě ilustrované knížce vím. Knížku LOUSKÁČEK (Pikola, 2017) napsala i nakreslila na motivy pohádky E.T. A. Hoffmanna An Leysenová. Klárka s bratrem Fritzem Vánoce zbožňují. Každoročně jim strýček Drosselmeyer nadělí nějaký zvláštní vánoční dárek. Letos dostane Klárka dřevěného vojáčka. Je to louskáček na ořechy. Fritzovi připadá, že loutka vypadá trochu hloupě, ale Klárka je celá pryč z Louskáčkových velkých laskavých očí. A té noci zjistí, že její nový kamarád umí daleko víc než jen louskat ořechy. Kdysi býval statečným vojákem, který se zamiloval do opravdové princezny… Autorka klasický příběh oblékla do nového kabátu a doplnila ho kouzelnými novými ilustracemi. Ale najdete tu vše, co v příběhu má být. I zlého Myšího krále a krásnou Královnu cukrovinek.











Další velkou ilustrovanou kouzelnou zimní krásou je SNĚHOVÁ KRÁLOVNA (Naše vojsko, 2016) Hanse Christiana Andersena. Obří knihu s klasickým příběhem překrásně ilustrovala Manuela Adreani. Kdo by neznal klasickou a snad nejznámější pohádku HCHA o začarovaném Kájovi a statečné Gerdě. Musím přiznat, že ilustrace nám doma učarovali a knížku prohlížíme s dcerou znovu a znovu. A pokud se i vám ilustrace zalíbí, určitě zkuste i další knihy ilustrované touto autorkou. Nakladatelství Naše vojsko jich vydalo několik. 














VÁNOČNÍ KOLEDA (Petrkov, 2016) Charlese Dickense je vánoční klasikou. Tahle navíc vyšla s krásnými ilustracemi 
Roberta Innocentiho. A podobně jako u Sněhové královny není asi nikdo, kdo by příběh o lakotném obchodníkovi, který miluje jen peníze, neznal. Hromadí je a škudlí, kde se dá. Ani o Vánocích, svátcích klidu a míru, nedokáže být laskavý a štědrý. Brzy se ale má všechno změnit… Příběh není nikterak veselý, obsahuje ovšem krásné poselství a hlavně to, co patří snad ke všem Vánocům. Naději!












Kdo by neznal doktora Proktora od Jo Nesba.  Knížka ZACHRÁNÍ DOKTOR PROKTOR VÁNOCE? (Kniha Zlín, 2017) je opět plná toho, co čtenáři oceňovali v předchozích dílech série. Humor, napětí, bláznivé nápady. 
Víte, co potřebujete ke zničení Vánoc? Stačí k tomu jeden chamtivý obchodník, který k nim skoupí veškerá práva. A teď je nikdo nesmí slavit. Tedy pokud nejdřív neutratí slušnou sumičku v jeho obchodech. Líza, Bulík a doktor Proktor to tak nenechají. Před tím, než ale Vánoce zachrání, se musí vypořádat i s vánočním skřítkem, který nadělování dárků dávno pověsil na hřebík. Do Štědrého dne přitom zbývá jen pár dní a čas letí jako splašený… Opět opravdu dobrý příběh. A pokud jste si doktora Proktora zamilovali, určitě nebudete zklamaní!












Vánočních příběhů pro děti a o dětech je mnohem, mnohem víc. Jejich kvalita (textová, obrazová i grafická) je ale bohužel trochu kolísavá. Zařazuji sem alespoň obálky knih, na které jsem sem tam objevila příznivé čtenářské recenze. My jsme je doma zatím nečetli, protože nikdo z dětí nemá aktuálně ten správný věk, jen jsem je prolistovala. Takže budu ráda za jakoukoliv reakci.








Přejeme krásné (nejen) vánoční čtení!

Loňský článek o zimních a vánočních knihách najdete na blogu TU. A ještě je tu z loňska i článek o (nejen) knihách andělských. Ten je TU.



-----------------------------------


Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

9 komentářů:

  1. Aktuálně máme doma Zachranene Vánoce a i když pro malou 2,5 roku je ještě trochu náročnější příští rok se k němu určitě vrátíme,mne se příběh líbí moc:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc. Tož to příští rok s prostřední zkusíme. :-) Krásné svátky přejeme!

      Vymazat
  2. Veru, každý rok čteme Vánoce pro kočku. Bohužel ani jeden rok se nám ji ještě nepodařilo dočíst. Vždy se ten čas před Vánocemi natolik zrychlí, že už nestíháme večer číst. Tak letos snad?
    Na každý prosincový den je jeden příběh, kdy děti sestavují Betlém a kočka jim vypráví příběh o každé z postaviček. Krásné by to bylo určitě propojit se skutečným Betlémem a dovyrábět si do Betlému postavy z příběhu. Děti už mám docela velké, ale stále doufám, že si na to některé vánoce najdeme čas. Zatím s tou naší rekonstrukcí je to divoké :-)
    Věřím, že vaše svátky jsou s malým děťátkem opravdu kouzelné!
    Přeji mnoho zdraví a lásky!
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, Vánoce pro kočku mám doma už dva roky schované, ale protože jsou tam celkem dlouhé texty, ještě odkládám. Ale příští rok už asi vytáhnu. Díky moc za info, že příběh je hezký. Mě trochu odrazuje grafická úprava, ale příští rok zkusíme! Mějte se krásně a přejeme svátky prožité v klidu a v pohodě, jak jen to při rekonstrukci půjde. V.

      Vymazat
    2. Za mě Vánoce pro kočku absolutně nejhezčí knížka pro tento čas. Moc mě mrzí, že už z toho děti vyrůstají (synovi bude skoro 13) Knížku máme doma už několik let a na radu jedné skupiny z internetu jsem podle knížky vyrobila betlém. V knížce totiž rodiče každý den dávají do betlému jednu další figurku a o té je pak příběh. Takže jsme přidávali taky. Pro moje děti to mělo velké kouzlo celý advent. M.

      Vymazat
  3. Dobrý den, knížku "Vánoční hvězda a splněná přání" máme od loňska a letos čteme znovu. Je to moc hezký příběh na smutné téma (holčička v dětském domově touží po nové mamince a tatínkovi), ale je to napsané tak mile, že ten lehký smutek tomu sluší... O to větší je pak dětská radost při šťastném konci;-) Jinak moc děkuji za Váš blog! Jste mou největší blogovou inspirací!:-) Mějte krásné Vánoce! Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za vaši chválu, moc si toho vážím. A budu se snažit i dál. :-) Díky i za info ke knížce, zkusíme! Přeji krásné svátky!

      Vymazat
  4. Já letos kromě některých zmíněných koupila Vánoční pohádky od Zbyňka Malinského. Knížka vyšla znovu po dlouhých letech (poprvé v roce 1983) a koukám, že třeba v Albatrosu už je vyprodaná. Vtipné příběhy plné nadsázky si pamatuju ze svého dětství, i když tříletý syn jim ještě úplně nerozumí. Třeba Jak se vánočka nechala pojistit proti připálení, Jak sněhulák zatoužil po vzdělání nebo Jak kapr poprvé v životě uviděl prskavky.

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji moc za inspiraci na to, co číst. Minulý rok jsme kupovali i nějaké knihy našim dětem, ale bohužel, moc nám to nevyšlo, protože je knihy nebaví. Daleko více je prý baví hokej a všechno okolo toho. Takže tento rok asi budeme muset ty dětské knihy poslat někam dál a koupit místo toho třeba helmy nebo tak :-D

    OdpovědětVymazat