pondělí 31. prosince 2018

Co čteme… přinesl nám Ježíšek podruhé

Stejně jako loni TU si neodpustím článek, co všechno knižního (popř. "vzdělávacího") jsme našli pod stromečkem. Kupodivu toho nejsou nějaké úplné hromady, protože knížky hodně kupujeme a darujeme i v průběhu roku a hodně si půjčujeme z knihovny, ale přeci jen se něco našlo. A musím říct, že většina toho už je minimálně jednou přečtená. Knížky pro mladší už jsou dokonce předčítané několikrát. A dokonce i hromadně, protože když začnu číst nahlas, okamžitě se obvykle přižene i zbytek tlupy, aby o něco nepřišel. 




O letošních Vánocích už jsme měli děti čtyři, takže knihy nemohly chybět ani pro toho nejmladšího. A protože se jeho věk zatím počítá nikoliv na roky a dokonce ani ne na měsíce, ale na týdny, dostal jednu z knížek speciálně pro tenhle věk. Novorozenec totiž vidí zhruba jen desetinu toho co dospělý člověk. Zrak se mu postupně vyvíjí, ale už miminka zhruba od 2. týdne života začínají vnímat kontrastní prostředí, především černobílé předměty. Miminko vidí v počátcích svět v odstínech šedi, černobílé knížky a hračky (případně ty s vysokým kontrastem a akcentem na jinou základní barvu) ho proto snadno zaujmou a povzbudí jeho touhu objevovat a zkoumat.




V posledních letech se nakladatelé soustředili opravdu i na tu nejmladší věkovou čtenářskou skupinu, takže na trhu najdete víc jež MOJE PRVNÍ LEPORELO (Fragment, 2013). My máme doma ještě i krásné černobílé karty LES (PICDESIGN, 2016). Jsou z tvrdého kartonu, omyvatelné a mají oblé rohy. 


Pod stromeček ale mimi dostal černobílou knihu WHAT IS BLACK AND WHITE? (Walkers Books, 2009) od Petra Horáčka. Geniálně promyšlené leporelo s kontrastními černými a bílými obrázky a k tomu jednoduché otázky. Co je bílé? Co je černé? Noc je černá, mléko je bílé… A veliké překvapení na konec! Knížka je sice v angličtině, ale to vůbec nevadí, textu je v ní minimum. Já mu čtu česky, Máťa anglicky. Mimi si knížku rád prohlíží, ale stejně tak zaujala i dvouleťáka.












Knížky od Petra Horáčka můžeme doporučit snad všechny. A to přestože všechny doma zdaleka nemáme. Vřele doporučujeme leporela pro nejmenší (ty jsou převážně v angličtině, protože u nás nevyšly) i ty pro o něco starší, kde je trochu víc textu. Některé z nich vyšly i česky, vydalo je nakladatelství Portál.




K černobílému leporelu dostal mimi ještě jedno. A to je pro změnu od naší milované Andrei Popprové. Jejích knížek máme doma také hromadu a její leporela pro nejmenší máme asi všechna. 




Takže nejnovější LESNÍ ŠKOLKA (Albatros, 2018) nám nemohla chybět. A je skvělá jako všechny předchozí. Krásné obrázky jsou opět plné nejrůznějších postav, věcí a předmětů, které mohou nejmenší čtenáři poznávat a vyhledávat. A v téhle knížce je prostředím les se spoustou lesních zvířátek. A k tomu jedna téměř detektivní záhada. Školku, kterou vede paní učitelka sova, navštěvují malá lesní zvířátka. Jednou, když byli všichni na procházce, přihnal se černý mraky a rázem se spustil prudký liják. Než zvířátka doběhla do školky, byla celá promáčená. Honem se převlékla do pyžamek a kožíšky si dala sušit na šňůru. Když kožíšky uschly, chtějí si je malí obléknout. Ale čí je který kožíšek? To je tedy oříšek! Leporelo zaujalo všechny čtyři děti. Nejvíc teda ty dvě prostřední, ale knížka se moc líbí i mě. Krásně se čte i prohlíží a navíc v ní najdete spoustu příležitostí pro trénování pozornosti.












Nejmladší má už delší dobu houbové období a teď k němu přibylo ještě období ptačí. Takže když jsem v jedné fbc skupině objevila možnost hromadné objednátky na tuhle úžasnou francouzskou knihu, nezaváhala jsem ani minutku. Kniha OXISEAU - PTÁCI (Éditions des Grandes Personnes, 2010) je sice ve francouzštině, ale to nevadí, protože v ní jsou pouze názvy jednotlivých ptáků a k objednané knize jsme dostali česko-francouzský slovníček. Kniha je bohatě ilustrovaná, interaktivní, najdete v ní spoustu ptačích her a hříček, hledaček a poznávaček. Prostřednictvím otvíracích "klapek" můžete hádat, kdo se skrývá pod peřím, pod skořápkou či kdo stojí v černém stínu. Můžete si také vyzkoušet poskládat "svého" opeřence. Kniha je opravdu nádherná. Nakladatelství též vydalo totožně udělané knihy o zvířatech, dinosaurech a oceánu. A protože kniha měla u nás doma úspěch, vážně o nich uvažuji. Nakladatelství navíc vydává i další skvělé knihy. Můžete mrknout TU.























Nejmladší dostal ještě jednu obrázkovou knížku. S krásnými barevnými ilustracemi Ľuboslava Paľa. Knížka HALÓ, HALÓ, PANÍ KOČKO! (Portál, 2018) je knížka autorská, takže Ľuboslav Paľo má na svědomí i text. Tedy ten původní německý a slovenský, do češtiny knížku přeložil Daniel Rušar. Oba prckové se při čtení knížky o myších brášcích a jedné žravé kočce královsky bavili. Knížka totiž obsahuje vše, co má dětská knížka pro nejmenší čtenáře mít: bláznivé a mistrovsky úchvatné ilustrace, rošťáctví, humor, jednoduchý příběh plný napětí, chytlavou říkanku a poselství o hodnotě přátelství, které překonaná všechny nesnáze. Určitě doporučujeme, budete se také bavit.












Dcera dostala dvě krásné knížky, které ilustrovala naše další velmi oblíbená ilustrátorka Eva Chupíková. Napsala je Zuzana Štelbaská a já po nich velmi intenzivně pokukovala už když vyšly ve slovenštině. Ještě že jsem vydržela! Knihy JITŘENKA a FILÍPEK (Fragment, 2018) opravdu stojí za to. Jitřenka a Filípek jsou sourozenci, ale zatímco Jitřenka nejraději pobývá na své zahrádce, Filípek se vydává na výpravy do lesíka kolem jezera. S Jitřenkou a jejími kamarády kočičkou Lízou a pejskem Titim tak malí čtenáři objeví všechna zákoutí zahrady a poznají její obyvatele: krtečka, ježka, pilné mravenečky, užitečné netopýry nebo droboučké pavoučky. Filípek si zase nejraději hraje v lese s kamarády skřítky, obdivuje srnky, malé divočáky nebo ve vodě pozoruje pstruhy a bruslařky. Knížky jsou krásné a navíc spojení příběhů a přírody my opravdu můžeme.
















Otvírací knížku ATLAS ZVÍŘAT PRO DĚTI (Albatros, 2015) už mám doma nějakou dobu, ale až teprve teď našla to správné uplatnění. Dcera se teď hodně zajímá o zvířata, takže společně se zoologickým glóbusem to byl skvělý dárek, který jí záviděl i nejstarší. Atlas  zvířat pro malé čtenáře od šesti let představuje ta nejzajímavější zvířata všech sedmi světadílů. Sedm světadílů na sedmi velkých rozkládacích mapách spolu s třinácti přiloženými knížečkami představuje téměř dvě stě těch nejatraktivnějších zvířat z celého světa, typických zástupců každého kontinentu. Tyhle rozkládací stránky máme doma moc rádi, protože velikost knihy se tak rázem zvětší čtyřikrát a na stránku se vejdou velké obrázky a spousta informací k tomu.












I na glóbusu jsou zvířata celkem věrně zakreslena, takže se dá skvěle vyhledávat i poznávat. Je k němu navíc připojena i malá knížečka se seznamem všech zvířat a u každého zvířete je číslo, takže vyhledávání je opravdu přehledné. U jednotlivých zvířat jsou i stručné informace. Objednávala jsem ho už před nějakou dobou v akci TUDceru neuvěřitelně baví dohledávat, jaká zvířata jsou u jednotlivých kontinentů v atlase a která na glóbusu, takže si tak skvěle všechno fixuje a zapamatovává.







Rozkládacích knih pro děti vyšlo už v Albatrosu několik. A musím říct, že všechny jsou skvělé a dětem se moc líbí. Lidské tělo je teď úplná novinka.




Dcera dostala ještě jednu zvířecí knihu. Kniha NEČEKANÁ PŘÁTELSTVÍ ANEB JAK SI ZVÍŘATA A ROSTLINY POMÁHAJÍ (Albatros, 2017) Pavly Hanáčkové je o tom, že přátelské vztahy lze najít i ve zvířecí a rostlinné říši. A to i na těch nejméně očekávaných místech. Antilopa a pavián? Lenochod a můry? Kojot a jezevec? Rak a sasanka? Lanýže a stromy? Zebra a klubák? Ti všichni přišli na to, že je dobré mít k sobě parťáka. Hezky ilustrovaná knížka plná spousty zajímavých informací. Přiznávám, že i já se dozvídám mnoho nového. 












A pokud by se vám knížka zalíbila, určitě koukněte i na její "sestřičky" v edici. Kniha Co má klokan ve vaku aneb Jak zvířata vychovávají svá mláďata je úplná novinka. V ruce jsem ji ještě neměla, ale prý je snad ze všech nejlepší.




A teď knihy pro nejstaršího… Kdo by neznal Jaroslava Foglara a jeho knihy. Mnohé určitě máte ve starších (převážně neilustrovaných) vydáních doma. My jich máme doma dobrou desítku. A přesto jsem neodolala, když se Albatros rozhodl vydat některé z knih znovu a s bohatými ilustracemi. Když jsem navíc zjistila, že CHATA V JEZERNÍ KOTLINĚ (Albatros, 2018) vyšla i ilustracemi Pavla Čecha, kterého doma milujeme, nebylo co řešit. Je to krása veliká. Ilustrace krásné a k tomu opravdu precizní grafické zpracování. Jako příloha ke knize je navíc vložena část "Zavřené knihy". Prostě krása!














V novém vydání vyšly letos ještě Hoši od Bobří řeky. Tady je zase přílohou knížečka s třinácti bobříky. Tuhle jsem zatím v ruce ještě neměla, názory na ilustrace se různí, ale věřím, že bude graficky stejně dobře udělaná jako Chata v Jezerní kotlině. Nakladatelství Albatros chystá postupně vydat několik Foglarových děl včetně Rychlých šípů. Pokud byste chtěli vědět víc, mrkněte na rozhovor TU




Tahle série knih má podtitul "přečte je i ten, kdo nečte". Nemůžu potvrdit, protože nejstarší se  čtením nemá problémy, ale je fakt, že série knih ZTŘEŠTĚNÝ DŮM NA STROMĚ 52 pater (Petrkov, 2018) je hodně, hodně obrázková a textu tam až tak moc nenajdete. 
Syn už má čtvrtý díl přečtený a chystá si kolečko zase od začátku, protože už prý zapomněl, cože to mají v těch spodních patrech. Ilustrátor Terry Denton a spisovatel Andy Griffiths se ve všech knížkách série rozvzpomínají na svá dětské léta a prostřednictvím dvou klučičích hrdinů Andyho a Terryho vytváření šílený fantazijní svět plný humoru, ztřeštěností a vtipů. Přiznám se, že na mě je těch ztřeštěností občas až moc, ale syn se královsky baví. A co si tedy Andy a Terry pořídili do dalších třinácti pater? Mimo jiné třeba tříštírnu melounů, cvičebnu na žonglování s motorovou pilou, mrkvometač na raketový pohon, obří fén, který má takovou sílu, že vám prakticky odfoukne všechny vlasy z hlavy, závodní dráhu pro houpací koně, výcvikové středisko ninja šneků a mnoho dalších ztřeštěných vymožeností. 











A pokud se vašim dětem příběhy Terryho a Andyho zalíbí, určitě jim pořiďte i předchozí díly. 




Na knížku PŘÍBĚHY NA DOBROU NOC PRO MALÉ MALÉ REBELKY (Albatros, 2018) jsem měla zálusk už dlouho, tak jsem si ji nadělila. Krásné ilustrace a nádherné grafické zpracování. Knížka obsahuje s
to krátkých příběhů, které vyprávějí životní osudy stovky mimořádných žen z minulosti i současnosti. Umělkyně, sportovkyně, vědkyně, političky a další velké osobnosti, které se nesmazatelně zapsaly do historie, inspirují malé i velké čtenáře/řky snít velké sny. Seznámíte se s královnou Alžbětou I., módní návrhářkou Coco Chanel nebo s tenistkou Serenou Williams. Každý medailonek navíc doprovází celostránkové portréty od šedesáti výtvarnic z celého světa. Takže sto ženských osobností a k tomu ještě šedesát ilustrátorek. Kniha opravdu stojí za to. "Sněte, ještě než půjdete spát!"













A pokud byste rádi něco dalšího, můžete si přečíst druhý díl "rebelek", nebo sáhnout po podobně koncipovaných knihách z nakladatelství Presco Group v edici Ela a Max Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční a Příběhy pro holky, které se nebojí být výjimečné. A ještě teď těsně před Vánoci jsem zachytila informaci, že vyšla kniha VELKÉ ŽENY Z MALÉ ZEMĚ. Moc o ní zatím nevím, ale vypadá moc zajímavě a určitě ji pořídím. Bližší info najdete na fbc TU.



  


Kromě "rebelek" jsem si nadělila stejně jako každý rok diář KOLOBĚH 2019 z dílny Na pařezu. Mám ho už několik let a jsem s ním moc spokojená. Je tam dost místa na poznámky, ale hlavně spousta upozornění, odkazů a poznámek k nejrůznějších svátkům, zvykům a pranostikám, které se nám doma moc hodí. Víc informací najdete ve starším článku TU.









Nejstarší ještě ke svým knihám dostal předplatné časopisu ČTYŘLÍSTEK a ČTYŘLÍSTEK SPECIÁL, které si moc přál. Sice si myslím, že už je na Čtyřlístek skoro velký, ale Čtyřlístek (přestože pořád nedám dopustit na stará čísla, která si pamatuji z dětství a zdají se mi lepší) se doma určitě neztratí.


Manžel jako správný minimalista (a přestože, nebo možná právě proto, že je knihkupec) žádné knihy kupovat nechce, raději si je půjčí v knihovně. A o předplatném ani nemluvě. Takže našel pod stromečkem hromadu cestopisných časopisů z knihovny, které celé Vánoce náruživě studuje a plánuje další a další cesty, výlety, přechody a putování.



A ještě jsme pod stromečkem všichni našli hromádku báječných materiálů, které jsme dostali od jedné dobré duše. To si tak píšete blog. A občas ho taky někdo čte. A máte i nějaké pravidelné čtenáře. Jako ty, kteří čtou fakt pečlivě a všechno. A pak vám od jedné čtenářky, kterou znáte jen z občasných komentářů, přijde balíček báječných materiálů pro poznávání přírody. Prostě jen tak. A ta čtenářka nejen ví, co nám udělá největší radost, ale dokonce si vyhledá naši adresu v jednom loňském článku a ještě přibalí bílou čokoládu, kterou ve svém profilu uvádím jako jednu z věcí, které mám ráda. Prostě paráda! Moc a moc děkujeme, materiály jsou fakt skvělé!




No a na závěr trocha těch vzdělávacích her. Nezařazovala bych je, ale protože se všechny hry moc osvědčily a hrajeme je od Štědrého dne snad každý den, tak třeba najdete inspiraci i pro své děti. Shodou okolností, jsou skoro všechny hry od Albi, ale pro různé věkové kategorie. 


Nejstarší dostal krabici BrainBox ČESKÁ REPUBLIKA V KOSTCE. Už máme doma Prahu a tahle postřehová a zároveň vzdělávací hra nás moc baví. Hru může hrát jeden hráč sám se sebou nebo libovolný počet hráčů. Doporučený věk je od osmi let, ale obvykle s námi hraje i čtyřletá, které dáváme jen "obrázkové" otázky. Každý hráč si vybere jednu kartu a musí si během deseti vteřin zapamatovat co nejvíce informací. Pak hodí kostkou a jiný hráč mu přečte otázku s příslušným číslem. Odpoví-li správně, kartu si nechává. Komu se během   předem určeného časového limitu podaří získat nejvíce karet, ten vyhrává.

BrainBoxů je mnoho témat (svět, matematika, historie, vesmír, abeceda…), takže si lze vybrat to, co by vaši rodinu zajímalo nejvíce.









Dcera dostala ke svým zvířecím knížkám i zvířecí hru. MOJE 1. KVÍZY z edice Kvído, jsou sice až od pěti let, ale dcera zvířata celkem zná, takže je to tak akorát. Součástí hry je sada kartiček o zvířatech, na kterých je vždy obrázek daného zvířete a šest otázek. Tři jsou určené pro děti od pěti let, tři od sedmi let. Mohou tedy hrát i starší děti. U nás hraju buď já s dcerou, nebo hrají všechny tři děti společně. Dcera má lehčí otázky, syn těžší (a obvykle mu u toho ani nečtu možnosti), nejmladší jen poznává, jaké zvíře je nakreslené na obrázku. Za každou správnou odpověď hráči dostávají dílek puzzle. Vyhrává ten, kdo má svoje puzzle nejdříve složené. Zvířecí puzzle lze samozřejmě skládat i jen tak. 











CHYTRÝ VĚJÍŘ také z edice Kvído nakonec nikdo nedostal, protože jsem objednávala vějíř od čtyř let, ale přišel mi vějíř od pěti let. Některé z otázek se mi na dceru zdají ještě těžké, takže vějíř si chvilku poleží schovaný a dcera ho dostane až příští rok k pátým narozeninám. Vějíř ale vypadá moc hezky a hodí se nejen na doma, ale třeba i na cestu autem nebo čekání v čekárně apod. Obsahuje 100 otázek a odpovědí z nejrůznějších oblastí a je plný obrázků.








Nejmladší milovník hub, ptáků a lesních zvířat ještě dostal karty od Mindoku z edice Expedice příroda 50 LESNÍCH ZVÍŘAT. Sice si v nich moc nepočte, ale prohlíží si je moc rád. A informace z karet se zase budou hodit tomu nejstaršímu, takže se to hezky nakombinuje. Na kartách najdete kvízovou otázku, názornou ilustraci, základní informace a také několik zajímavostí. Karetních sad už existuje několik (hmyz, koně, stromy, ptáci, květiny, psi…).










Velkým hitem je i hra KLOBOUČKU HOP, kterou znám ještě z dětství. Myslela jsem, že ji budu hrát s nejmladším, ale pravidelně ji hrají všechny děti, občas se k nim přidáváme i my s manželem a velmi často se zapojí i návštěvy. Pravidla jsou jednoduchá. Stačí jen vystřelit klobouček a trefit se do správného barevného pole. Vyhrává ten, který se všemi čtyřmi kloboučky trefí do správných otvorů a nasbírá tak nejvíce bodů. Pokud byste hru chtěli pořídit, doporučuji si pohlídat, aby měla kvalitní odpalovací rampu. Existuje totiž několik verzí a na některé z nich nejsou dobré recenze.







Kromě těchto jednotlivých dárků děti dostaly ještě dva společné dárky. Krmítko a hmyzí hotel ze stránek pana Klapetka BUDKA JAKO DÁREK odtud. Doma už máme odtamtud budku a děti jsou nadšení pozorovatelé. Už se těší, jak si nové "budky" s dědou vyrobí, dáme je někam na zahradu a zase budeme pozorovat. Obojí bychom si určitě doma zvládli vyrobit sami (na hotel se už chystáme několik let), ale rádi podpoříme dobrou věc. O obdivuhodném panu Klapetkovi a naší budce najdete víc v úvodu ptačího článku TU.






Druhým dárkem bylo rozšíření magnetické hry MAGFORMERS. Aktuálně je to stavebnice, se kterou si všichni tři nejvíce hrají, takže nadšení z dalších součástí bylo veliké. Součástí byly kromě kol a panáčků i svítící komponenty, takže teď si staví i potmě. 





Mám radost, že jsem se letos trefila a děti se radovaly ze všech dárků. Tak třeba vám článek pomůže také nesáhnout vedle. 😉


-----------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

8 komentářů:

  1. Přeji Vám vše NEJ v novém roce !! a taky děkuji za tento blog - chodím se zde inspirovat knihami pro dětičky , mám pak lehčí rozhodování - děkuji ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že tu nacházíte inspiraci. Moc si toho vážím. I vy se mějte krásně a vše dobré v novém roce! Veronika

      Vymazat
  2. Jůůů, ty francouzské knížky, ty teda jsou, to jsem radši neměla vidět :-D věřím, že si všechny dárky vaše děti s radostí užijí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krása, že! Úplná paráda. Uvidím, jak to dopadne s těmi dalšími. :-)

      Vymazat
  3. Do Nového roku vám přeju jenom to nejlepší, zdraví, klid a pohodu. Díky vám aktivně učím dcerku venku, občas vyrábíme a knižní postřehy jsou pro nás velmi cenné. Děkuji moc za inspiraci. Dáša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, moc děkuji! Moc si vážím Vašich slov a přeji vše dobré v novém roce. Veronika

      Vymazat
  4. Verunko, někdy jsou mezi námi andělé viď? Taky jich pár mám a ukážou se právě, když to nečekám.
    Krásná nadílka! Přeji vám mnoho hezkých společných zážitků při čtení.
    Zuzka

    OdpovědětVymazat