úterý 7. prosince 2021

Jak na… zimní obrázky

STARŠÍ ČLÁNEK

Zimní výtvarničení se nám nějak rozjelo. Malovali jsme, kreslili, lepili, tiskali, kolážovali… Nejvíc jsme se zamilovali inkoustovo-zmizíkovací techniku. Je jednoduchá a přitom se pomocí ní dá vykouzlit skvělý efekt. A zvládne ji i ten nejmenší. Stejně tak velmi často používáme anilinové barvy. Jsou krásně syté a děti s nimi rády pracují. Máme doma jen jedny, i když už se nějakou dobu chystám koupit další, takže když tvoří i nejmenší, barvy, které nebudou potřeba přelepím papírovou páskou. Nejmladší syn totiž zatím "matlá" všechny barvy dohromady, tak ať barvy zůstanou alespoň trochu použitelné pro zbylé tři děti.


Občas se mě někdo ptá, jak to, že děti chtějí tvořit, chtějí malovat či kreslit to, co navrhnu. Tak předně, ne vždy chtějí… Ale jsou to tři malé opice, takže obvykle stačí, když začne tvořit jeden, popř. já a zbytek se hned přidá, protože mají strach, aby o něco nepřišly. :-) Pár našich tvoření vám tu představím, třeba budete mít chuť také s dětmi něco namalovat či nakreslit. A nebo dostanete chuť si něco vytvořit sami, mě tahle chuť celkem často taky přepadá.





(NEJEN) TŘI KRÁLOVÉ
První ze zmizíkovací techniky je dotvářená pomocí koláže. Nejprve se na bílou čtvrtku nakreslí postavičky Tří králů. Může se použít černý tenký fix nebo tuš. Tu ze sebezáchovných důvodů používám, když kreslí jen nejstarší, protože už se nám párkrát vylila a na uklízení škod už nějak nemám nervy. Postavičky Tří králů se pak vystřihnou a nalepí na čtvrtku natřenou inkoustem. Původně jsem měla v plánu dělat výkresy A4, ale všechny děti nakreslily takové malé "prcky", že by se nám na velké čtvrtce ztrácely a úplně stačila A5. Pak už jen stačí zmizíkem nakreslit vločky, hvězdy, kometu, betlémek apod. Tuhle techniku můžete použít už na začátku prosince a místo Tří králů mohou děti kreslit Mikuláše, anděla a čerta nebo v průběhu celé zimy třeba sněhuláky. 







ZIMNÍ KVĚTINA

Zimní květina je ještě jednodušší než předchozí výtvor. Čtvrtka A5 se vydatně potře inkoustem. Nechá se jen bílý nepravidelný rámeček. Hned po natření, když je papír ještě hodně mokrý, se posype solí. Po zaschnutí se sůl oklepe a zmizíkem se nakreslí zimní květina. Nakonec se ještě obtáhne tenkým černým fixem.





HORSKÁ VESNIČKA

A tohle je náš poslední inkoustový výtvor. A myslím, že se povedl nejvíce. Kombinuje totiž jak zmizíkování, tak kreslení tenkým modrým fixem. Vznikají tak moc pěkné kontrasty a celý výkres je tak hezky "plastický". Nejprve se čtvrtka (my použili velikost A5) natře vodou rozředěným inkoustem. Poměr žádný nemám, ředila jsem od oka. Při okrajích se nechá nepravidelný rámeček. Po zaschnutí se kreslí modrým tenkým fixem (pozor! musí být nezmizíkovatelný) domky, zimní zasněžená krajina…, jak kdo chce. Některé části obrázku se poté fixou vybarví, jiné se naopak vyzmizíkují. 









ZIMNÍ LES

Zimní les se tvoří několika postupnými kroky technikou koláže. Nejprve se do houbičkou navlhčené čtvrtky zapouští anilinové barvy v modrých tónech. Než čtvrtka uschne, vystříhají se z časopisů jehličnaté stromky různých tvarů. Měla jsem strach, že v těch nemnoho časopisech, které doma máme, žádné zelené plochy nenajdeme, ale kupodivu jsme toho našli docela dost. Vystříhali jsme z časopisů i hnědé kmeny. Při dolním okraji nabarvené čtvrtky se nalepí půlky vatových tampónků a nad ně potom vystříhané stromky. Nakonec se ještě vatovou tyčinkou naťupkají padající sněhové vločky.










ZIMNÍ KRAJINKA
Tohle je super jednoduchá technika. My jsme ji loni využili na vánoční přáníčka. Potřebujete silnější čtvrtku, modré krepáky různých odstínů, černou silnější fixu a bílou temperu. Vrchní část papíru (asi 2/3 papíru) se navlhčí houbičkou a poklade se namočeným krepovým papírem. Nechá se uschnout, dokud krepáky samy neodpadávají. A pak už se jen fixou dodělají stromečky a temperou napuntíkují vločky. Zvládnou i ti nejmenší.







SNĚHULÁK V NOCI

Sněhuláka jsme kreslili suchými pastely. Kreslili jsme, když nejmladší spal, protože jsem tušila, že by "křídy" byly všude. Ale to byly i tak. :-) Chtěli jsme si vyzkoušet kreslení podle videonávodu, takže jsme si jeden vhodný našli na YouTube a podle něj kreslili. Najdete ho TU.





ZIMNÍ ÚPLNĚK
Tohle je také kombinovaná technika a velmi efektní. Nejprve je třeba si na čtvrtku tužkou lehce načrtnout zimní krajinu s úplňkem (na ten jsme obkreslili víčko z větší zavařovací sklenice). Může to být vesnička, kopec s kostelem, sněhulák se stromem apod. Pak se vše vybarví voskovkami. Měsíc žlutě, ostatní v modro-bílých tónech. Detaily je možné zvýraznit černou voskovkou. Je třeba na voskovku hodně tlačit, aby barvy byly hodně syté. Vše se potom těsně obkreslí bílou voskovkou. A pak už se jen pozadí vybarví vodovkami v tónech modré. A je hotovo.









MĚSTEČKO V ZIMĚ

Městečko v zimě je koláž jako mnohé předchozí. Podobně jako v zimním lese, i tady se pozadí vytváří pomocí anilinových barev. Ty se zapouští do houbičkou navlhčené čtvrtky. Tentokrát se však nedělají skvrny, ale podélné čáry. Čtvrtka se nechá uschnout. Mezitím se z bílé čtvrtky vystřihnou tvary domečků a tuší či černou fixou se na ně domalují detaily. Domky se nalepí při dolním okraji čtvrtky a nad ně se nalepí malé sněhové vločky vystříhané z papíru.








PRŮHLED KULATÝM OKNEM DO ZIMNÍ KRAJINY
Na tomhle obrázku je na první pohled netypický tvar papíru. Kulatý obrázek totiž na první pohled zaujme. Technika tu není nijak zvláštní. Vodovkami se namaluje zimní pozadí a po zaschnutí se na čtvrtku nakreslí černou tuší či fixem zimní listnatý strom a případně několik detailů (kočka, veverka, ptáci, vločky…). Víc netřeba.






ZIMNÍ BŘÍZY
Čtvrtka čtvercového tvaru (21x21 cm) se přilepí papírovou páskou k podložce tak, aby páska vytvořila rámeček. Z papírové pásky se vystřihnou kmeny, větve a měsíc. Kmeny se dotýkají horní i dolní hrany rámečku. Pásku uhladíme. Obrázek přemalujeme modrou vodovou barvou a ještě hodně vlhké posypeme solí. Po zaschnutí odstraníme sůl a sundáme lepící pásky. Ty sundáme tak, že odchlípneme růžek, spodní část nahříváme fénem a zároveň tahem odstraňujeme. Pokud se barva dostala pod pásku, lze poopravit bílou akrylovou barvou. Světle modrou pastelkou znázorníme kůru a na pravé straně kmenů
a větví namalujeme proužek stínu. Hustou bílou barvou můžeme domalovat padající sníh. 







Ať se vám nejen v zimě dobře tvoří!

7 komentářů:

  1. Krásně tvoříte :-) u nás je teď hlavně vystřihovávací období - hlavně u syna, už jsem mu slíbila, že to i nafotím a taky dám na blog, chce se taky pochlubit :-D ale ukážu jim tenhle váš příspěvek a určitě je namotivuje na změnu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! Tak se těším na článek o vystřihování a na zprávu, jestli se výtvarničení chytlo. :-)

      Vymazat
  2. moc hezké nápady a výsledky mluví samy za sebe :)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za chválu. Je krásné mít Vánoce celý rok! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Je to skvělé, hledám inspiraci, jak dělat výtvarku i ve velmi omezených možnostech lesní školky (tj. nejlépe zadarmo a nesedět u toho dlouho, byla by nám zima). Vaše podrobné návody jsou velmi nápomocné a vaše obrázky překrásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, jsem ráda, že jste našla to, co jste hledala. :-) Ano, u většiny těchto obrázků není třeba sedět dlouho, není třeba drahých pomůcek a jsou celkem efektní. Ať se vám tvoření daří a hlavně ať vás baví!

      Vymazat