středa 22. prosince 2021

Co číst… zima a Vánoce počtvrté

A je to tu zase! Je to neuvěřitelné, ale je tu už v pořadí čtvrtý!!! článek o zimních a vánočních knihách.  Loni jsem to nezvládla, ale letos mi to nedalo, abych loňské a letošní novinky nedoplnila. Je tu i pár starších knih, které jsme nově objevili, popř. nové vydání. Ovšem úplně stejně nestíhám, takže zatím tu jsou jen fotky a texty snad postupně doplním. Nakladatelé se v letošním roce začali předhánět, kdo vydá víc knih s vánoční tematikou, poptávka je zřejmě veliká. Ne všechny vydané knihy jsou však po textové, obrazové či grafické stránce kvalitní, tak přidávám výběr toho, co se u nás líbí a co se osvědčilo. Knihy jsou rozdělené na vánoční a zimní a tak nějak zhruba seřazené podle věku.

Minulé články najdete na blogu TU, TU a TU.

VÁNOČNÍ KNIHY

Obří rozkládací leporelo VÁNOČNÍ MĚSTEČKO (Axióma, 2021) ve tvaru domečku (po rozložení má délku přes dva metry) provede nejmenší čtenáře vánočním městečkem. Každý domeček/obchod obsahuje dvě odklápěcí okénka, pod kterými jsou napsané nejrůznější adventní a vánoční úkoly, zvyky a aktivity, které dětem mohou zpříjemnit a zkrátit čekání na Štědrý den. Na druhé straně leporela je zimní krajina se spoustou podnětů k ukazování a povídání. U nás měla knížka úspěch, nejmenší ukazoval, dcera se snažila číst a společně jsme si povídali, co o adventu děláme my, jaké jsou naše zvyky apod.






Ilustrace Márie Nerádové máme doma rádi, zvlášť nejmenší. Takže se u nás doma líbila i trochu starší knížka Kristýna Medkové VÁNOCE Z CELÉHO SVĚTA (Albatros, 2015), kterou jsme objevili v knihovně. Knížka obsahuje celostránkové ilustrace a na dvoustránkách je nakreslený vánoční čas na různých místech světa. U některých obrázků jsou i úkoly a aktivity pro menší děti. Knížka je i hledací, takže v ní děti mohou hledat malého Šimona, jeho kamaráda a pejska a spoustu dalším postaviček a zvířat. U nás byla při prohlížení velmi oblíbená hra "které zvíře na předchozích stránkách ještě nebylo?", starší děti si to samy trochu ztížily a zvířata pojmenovávaly v angličtině. V závěru knížky je přehled uvedených zemí s pár informacemi o tom, jak se v dané zemi Vánoce slaví. Jen myslím, že by bylo fajn, kdyby přehled byl už na začátku knihy. 







Petra Horáčka doma milujeme. A husu Lízu též. Nějak se stalo, že jsme knížku HUSA LÍZA A VÁNOČNÍ HVĚZDA (Portál, 2021) nestihli koupit v předchozím vydání a nakonec se ukázalo, že to bylo dobře. Nakladatelství Portál ji totiž letos vydalo znovu a nikoliv v miniaturní velikosti jako dřív, ale v originálním velkém formátu. Jupí! Husa Líza společně s dalšími zvířátky oslavují Štědrý den a husa Líza zjistí, že jim na vánočním stromě chybí hvězda. Vydá se na dalekou cestu, aby z oblohy jednu zářící hvězdu uloupla. Je jí jedno, jak dlouhé bude její putování, ona se nevzdá! A na konci knížky čeká na ni i na její kamarády ze statku překvapení.







Stejně jako Husa Líza je knížka MILION BILION VÁNOČNÍCH SKŘÍTKŮ (Kavka, 2020) Hiroko Motai  aktuálně pro nejmladšího hit těchto Vánoc. Četli jsme ji už loni, ale až letos si ji zamiloval. Jedná se o milý a úsměvný příběh o vánočním skřítkovi, který se nebál požádat o pomoc, když pochopil, že na svoji práci sám se svým sobem nestačí. Jak je možné, že všechny děti dostanou vždycky svůj dárek? A navíc včas? Jak to jeden skřítek zvládne? A jakto, že toho, kdo na světě naděluje vánoční dárky nikdy nespatříme? Ilustrace Mariky Maijaly jsou jednoduché, kreslené pastelkami, ale tím, že stylem připomínají dětskou kresbu, na děti skvěle fungují. 






Knížka Otfrieda Preusslera a Christiane Hansen OSLÍK A VÁNOČNÍ ANDĚLÍČEK (Portál, 2021) obsahuje jednoduchý příběh o oslíkovi, který se jednoho rána probudí a zjistí, že je maminka pryč. Naštěstí nezůstane dlouho sám. Navštíví ho andělíček, který o mamince ví – je u jesliček, kde se v noci narodilo Jezulátko. Oslík s andělíčkem se společně vydají do betlémské stáje a pozvou každého, koho potkají, aby se k nim připojil. A tak se k oslíkovi postupně přidávají děti, ovčák s ovečkami, pekař s pekařkou a pekaříkem, párkařka a dokonce i policejní strážmistr a u jesliček společně prožijí vánoční zázrak. Tříletého i pětiletého knížka moc bavila. Bavilo je opakování textu a neustálé přidávání dalších a dalších postav, prohlížení obrázků a po pár stránkách si knížku "četli" sami.








Knížka BUBÁČEK A ZLOBIVÁ ZÁVĚJ (Albatros, 2021) Daniely Krolupperové je čtení pro začínající čtenáře. Velká písmena, větší řádkování. Další dobrodružství malého laskavého strašidýlka Bubáčka. Venku napadl sníh a Bubáček má hotové Vánoce – tohle je totiž jeho první zima! A hodlá si ji pořádně užít. Společně s Lukášem vyrazí ven, aby se pořádně zkoulovali, užili si jízdu na sáňkách a postavili nejlepšího sněhuláka. Zimní radovánky nakonec vylákají ven i Myšošlapa, kterému se do chladného počasí nejdřív moc nechtělo. Jenže Bubáček v jednu chvíli zjistí, že je sám v hlubokém sněhu a nemůže se vyhrabat… Co udělá ztracený a opuštěný Bubáček? Ke knížce je přiložený zábavný pracovní sešit, obojí ilustrovala Lucie Dvořáková.









A knížka Svena Nordqvista FIŠKUS A VÁNOČNÍ SKŘÍTEK (Host, 2021) je zase letošním oblíbenou vánoční knihou prostředního syna. Fiškuse miluje už několik let a moc si přál, aby vyšly další díly. Tenhle je o dost míň obrázkový než díly předchozí a je v něm o hodně víc textu. Na obálce je uvedeno od tří let, ale to se mi zdá opravdu brzy, textu je v knize víc než dost. A opět je v knížce děda Pettson a neposedný kocour Fiškus, nerozluční kamarádi, jak jinak. Hospodaří spolu v malém domku a zažívají spoustu neuvěřitelných příhod. Před Vánocemi se děda rozhodne, že svého kocoura překvapí a vyrobí mu vánočního skřítka. Ale vyrobit skřítka, který by vypadal jako živý, není jen tak... Takže zase na malé čtenáře čeká spousta více či méně uvěřitelných příhod. A atmosféra knihy je zase humorná, ale i neuvěřitelně milá a laskavá. 







Musím přiznat, že jsem hodně zvažovala, jestli sem knihu od Dawn Casey ZIMNÍ POHÁDKY (Albatros, 2021) vůbec zařazovat. Když jsem ji někde zahlédla, moc se mi líbila a měla jsem radost, že nám obohatí naši "adventní" knihovničku. A webu Albatrosu se psalo, že knihu přeložil Petr Eliáš, jeho práci znám, tak jsem to brala jako záruku kvality. Bohužel v knize jsou uvedení jiní překladatelé a ten překlad je opravdu slabý, navíc je v knize dost chyb. Kniha se celkem rychle vyprodala (nebo ji nakladatelství stáhlo?), tak třeba ji příští rok vydá znovu a s pořádným překladem a bez chyb. Kniha je totiž jinak moc pěkně udělaná a má hezké ilustrace. Obsahuje osmnáct zimních či vánočních příběhů z celého světa od Severní Ameriky či Mexiko, přes Skotsko, Německo, Norsko či Ukrajinu až do Číny a Japonska







Knížka Beatrice Masini CESTA TŘÍ KRÁLŮ (Cesta, 2019) je  plná příběhů, která provede malé čtenáře celým Adventem. Od 1. prosince, kdy se Kašpar, Melichar a Baltazar vydávají na cestu. Putují za kometou a začínají cestu naděje a očekávání. Cestou potkávají několik lidí té doby včetně Josefa a Marie, pastýřů ... 24 vánočních příběhů na každý den adventu vyprávěných s fantazií a poezií.







Nové, ilustrované vydání adventního čtení. Knížka Terezie Radoměřské VÁNOCE PRO KOČKU (Books & Pipes, 2021) vyšla znovu s mnoha ilustracemi a lepší grafickým zpracováním. Knížka přináší na každý prosincový den jeden tajuplný příběh. Tři děti staví s tatínkem po celý prosinec betlém, každý večer kousek – oblohu, figurku, hvězdu. A každý večer jim pak betlémská Kočka vypráví jeden příběh. O volkovi, o oslíkovi, o andělíčcích a cukroví, proč jsou koledy tak hezké či co měla Svatá rodina o Vánocích k večeři, o vlasatici i o třech králích nebo o koni, slonu a velbloudovi, kteří ke třem králům zprvu vůbec nepatřili. Také o tom, jak si ovečka povídala s vlkem, proč bývá o Vánocích sníh, jak se stalo, že s Mikulášem chodí i čert, proč slavík zpívá nejkrásněji v noci a jak to, že jmelí roste na stromech. Prosinec s pohádkami rychle uteče, ale jak to bylo v Betlémě doopravdy, to se děti dozvědí až na Štědrý večer. Knížka pro všechny, kteří mají rádi advent, tajemný předvánoční čas plný očekávání.







Knížka PUTOVÁNÍ (Elmavia, 2020) Pavly Soletky Krátké je další adventní knížkou, kterou můžete číst po celý adventní čas. Tuhle dokonce až do Tří králů! 37 pohádkových dní a 37 kouzelných nocí. Každý den nová kapitola starého příběhu, který všichni alespoň trochu známe a o Vánocích si jej vyprávíme i o něm zpíváme. Marie s Josefem budou našimi hlavními hrdiny. A i když se jedná o staré biblické vyprávění, kniha si klade za cíl přiblížit tento příběh dnešnímu člověku. Možná budete překvapeni, jak moc se jejich životy podobají těm našim. A hlavně nečekejte složitý náboženský text, ale poetické vyprávění plné života a překrásné ilustrace Marie Snášelové Štorkánové.







J. K. Rowlingová - VÁNOČNÍ PRASÁTKO (Albatros, 2021)







Jo Nebo - ZACHRÁNÍ DOKTOR PROKTOR VÁNOCE? (Kniha Zlín, 2021)



Timothée de Fombelle - GLORIA (Baobab, 2021)







ZIMNÍ KNIHY

Milena Lukešová - BÍLÁ ZIMA (Albatros, 2021)


Knížka PRVNÍ SNÍH (Běžíliška, 2021) od Marie Štumpfové a Radka Malého je plná zasněných ilustrací a poetických textů o dětské radosti z prvního sněhu. Ze dne, kdy první sníh udělá ze zahrady nedohlednou bílou pláň a z dětí stopaře, polárníky i starostlivé přátele hladových sýkorek. Sněhové stavby, andělíčci, sněhulák, sáňky, krmítko… „První sníh je čarodějný, nikdo nezůstane stejný.“ Hodí se pro společné čtení s malými čtenáři i jako první čtení pro začínající čtenáře.







Knížka CHLAPEČEK A DÁLKA (Baobab, 2018) Daisy Mrázkové není sice přímo o sněhu, ale v zimě se odehrává a sněhové obrazy, které tu slouží jako pozadí, jsou kouzelné. I tenhle kraťoučký příběh vybízí k povídání a ke spoustě otázek. Kde je Dálka? Proč je sníh na střeše naší chaloupky milejší než ten na střeše světa, když jsou přece oba stejné? Pro samostatné čtení začínajících čtenářů spíš nedoporučuji, text je v obrázcích někde hůře čitelný, ale pro společné čtení je to ideální knížka.






Tereza Pařízková - STELA V ZEMI HUSKYŮ, STELA V ZEMI TUČŇÁKŮ (Pikola, 2019/20)








Timo Parvela - ELLA V LAPONSKU (Portál, 2019)




Krásný zimní čas!

-----------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

Žádné komentáře:

Okomentovat