pondělí 19. února 2024

Jak na… Leonarda da Vinci

Děti si vyžádaly jako jedno z témat povídání o Leonardu da Vinci - geniálním umělci, malíři a vynálezci. A skvěle se to časově hodilo, protože v kinech běžel nový film Vynálezce, v Břeclavi zrovna končila výstava Leonardo, na které jsme už kdysi byli a moc se nám líbila. Tak jsme to všechno spojili dohromady, vyzkoušeli některé aktivity, které jsme dělali už kdysi a přidali aktivity nové, přečetli pár starších i nových knih, něco nakreslili či namalovali a vznikl z toho několikadenní projekt. A já oprašuji starší článek a přidávám nové fotky, doplňuji nové informace.


Leonardo da Vinci byl fascinující osobnost. A společně s dětmi o něm jistě vypátráte spoustu zajímavých informací. Třeba to, že byl zřejmě ambidextr, že tedy uměl psát oběma rukama i zrcadlově, že byl vegetarián, což v té době nebylo vůbec obvyklé, že nakreslil plány a schémat mnoha strojů, které byly vynalezeny mnohem později, že byl nemanželským dítětem a neměl žádné formální vzdělání (u otce je naučil základům čtení, psaní matematiky)  a většinu  svých znalostí získal pomocí pozorování, objevování a hledání souvislostí. Pro děti tak může být velkou inspirací. Pozorujme! Stromy, ptáky, zvířata, vodu, mraky... Leonardo sám řekl: "Naučte se vidět. Uvědomte si, že vše souvisí se vším."

Spoustu zajímavostí jistě zjistíte i o jeho nejznámějším obraze. Věděli jste třeba, že obraz Mona Lisa je namalována na topolovém dřevě, že ho Leonardo dokončil až po více než deseti letech, že obraz byl původně plný barev a mnohem světlejší (Louvre se rozhodl obraz nerestaurovat a nečistit - víme to podle kopie, kterou zřejmě kreslil zároveň s Leonardem jeho žák, ta je uložena v galerii Prado v Madridu a tu restaurátoři vyčistili), obraz si natolik zamiloval Napoleon, že si ho pověsil i do ložnice, že je obraz znám hlavně od té doby, kdy ho před více než sto lety ukradli (byl podezřelý třeba i Picasso) a … určitě najdete i další zajímavosti.

Zdroj

Jako naladění k tématu doporučujeme navštívit výstavu LEONARDO, pokud zrovna bude někde blízko vás k vidění. My jsme ji viděli před čtyřmi lety ve Žďáře nad Sázavou (článek o tomhle našem výletu najdete na blogu TU) a teď jsme si na ni znovu vyjeli do Břeclavi, protože děti byly tehdy celkem malé a nic moc si nepamatují. Břeclav je pro nás pravda trochu z ruky, ale když jsem zjistila, že vlakem to časově vyjde lépe než do Prahy (cca dvě hodiny), kam také často jezdíme, neváhala jsem. 

Na výstavě nás opět čekala dvacítka interaktivních exponátů a k tomu další stavebnice, velkoformátové Leonardovy kresby a skici, modely jeho vynálezů apod. Nic nebylo za sklem, všechno se mohlo osahat, vše jsme si mohli vyzkoušet, přijít věcem na kloub.  




Takže jsme mohli hledat rozdíly na dvou Leonardových obrazech Madona ve skalách (namaloval oba skutečně on?), vyzkoušet si některý z jeho vynálezů, odpočinout či naopak zařádit si v Leonardově "tanku", či pomocí tabletu "vylepšit" Monu Lisu a vyvěsit ji na projekční zeď.





Na výstavě jsme také mohli zjistit, jak moc Leonarda da Vinciho inspirovala příroda a k jakým vynálezům ho přivedla třeba želva, ptačí křídla nebo padáček z pampelišky. Ozkoušeli jsme si, kolik síly musíme vynaložit při zvedání závaží za použití jednoduché, dvojité či trojité kladky. Pomocí modelu orgánů lidského těla nebo obrázků lidské kostry na průsvitných fóliích jsme se pokusili být v anatomii tak dobří jako mistr Leonardo. A díky názorným pomůckám jsme zjistili, co je to Vitruviánská figura a anamorfní kresba. 







Pomocí textů z evangelia nastříhaných po slovech na kousky a podlepených magnetickou fólií jsme mohli vytvořit rozhovor při poslední večeři. V Leonardově ateliéru jsme mohli zkusit psát zrcadlově, ozkoušet si, jak Leonardo kreslil či jak několika tahy namalovat portrét Mony Lisy. Velkou výzvou byla i stavba mobilního mostu, který drží bez jediného šroubku či hřebíku.





Na výstavě bylo i několik mechanických stavebnic, s kterými si děti mohly volně hrát a vytvářet své stavby a "vynálezy". Byl tu i kvíz, v kterém se určovaly rozdíly na Leonardových obrazech. V jedné jediné místnosti toho byla veliká spousta. K hraní i poznávání. S radostí jsem si všechno vyzkoušela i sama. Zabavili jsme se všichni na víc než dvě hodiny. Výstava už bohužel skončila a aktuálně se nikam nepřesouvá, takže nebude nikde k vidění. Je možné si ji ale kamkoliv pronajmout, tak třeba přesvědčíte některé místní muzeum či galerii, aby si ji pronajalo a instalovalo. Případně se mohou obrátit na Objevárium v Solnici v Českých Budějovicích.


A pokud budou někde blízko vás promítat film Vynálezce o posledních třech letech života Leonarda da Vinci na francouzském královském dvoře, vyrazte. Film se nám líbil moc, ale rozhodně nečekejte dobrodružství, akci ani humorné scény. Film je laděný spíš „filozoficky“ a rozhodně není nadupaný dějem. Nejmladší pětiletý se trochu nudil, ale film je krásně udělaný, takže bylo na co koukat. Určitě ale doporučuji si předem o Leonardovi s dětmi trochu popovídat. 


A teď už jen vyrazit do Paříže do Louvru povídat se na Monu Lisu nebo na francouzský zámek Clos Lucé, kde se odehrává děj filmu, kde Leonardo pobýval poslední tři roky u dvora francouzského krále Františka I., a kde je v současnosti Leonardovo muzeum. Nebo do dalších z mnoha muzeí věnovaných jeho životu a dílu třeba v Římě, ve Florenci, v Benátkách či Miláně. :-)

AKTITIVY
Než jsme vyrazili s dětmi na výstavu a do kina, o Leonardovi jsme si trochu povídali. Děti odhadovaly, co znamená "da Vinci" a zkoušeli jsme si, jak bychom se jmenovali my. Děti hledaly Leonarda mezi dalšími portréty slavných malířů, hledaly, jestli je mezi obrazy i nějaký Leonardův. Zkoušeli jsme si vzpomenout, co všechno o Leonardovi už víme. Někdo odhadoval, že byl malíř nebo sochař, jiný inženýr a architekt, někdo vědec a spisovatel. A pravdu měli vlastně všichni. Leonarda zajímalo všechno kolem, rád pozoroval a poznával věci okolo sebe, vše si poznamenával, zapisoval a kreslil do svých mnoha a mnoha deníků a poznámkových bloků a náčrtů. Neměl téměř žádné klasické vzdělání, vše se naučil pozorováním, zkoumáním a dáváním věcí do souvislostí. Pravda je ovšem také to, že nemnoho nápadů se mu podařilo dotáhnout až do konce, jen zlomek z nich realizoval. Skákal od jednoho nápadu k dalšímu, i známou Monu Lisu maloval více než 10 let. 


A potom jsme četli, zkoumali malby i kresby TU (Web Gallery of art), dívali se na videa (odkazy na konci článku) a děti si vše zaznamenávaly do posteru.


A protože se nám výstava LEONARDO všem opravdu líbila, chtěli jsme si některé aktivity vyzkoušet i doma. Syn si zkusil postavit Leonardův mobilní samonosný most i doma v malém a opravdu drží! Jak vypadá most ve velkém se můžete mrknout na foto z výstavy nebo na video TADY. Na stavbu jsme použili špejle a tyčky od nanuků. 






Na výstavě se všem dětem líbila možnost pomocí tabletu digitálně "vylepšit" Monu Lisu. Tak jsme si to doma také vyzkoušeli, ovšem pěkně postaru pomocí nůžek a lepidla. Dětem jsem na formát A5 nakopírovala černobíle obraz Mony Lisy. Formát A5 jsem volila proto, že jsem předpokládala, že v ženských časopisech, kterými nás babička zazásobila, bude pro tento formát větší výběr "doplňků". A ukázalo se, že je to opravdu tak. Děti si Monu Lisu obstřihly, nalepily na pozadí také vystřižené z časopisu a pak už jen zkoušely různé možnosti a lepily, co se jim hodilo a líbilo. 





Monu Lisu si děti i namalovaly. Tedy maloval jen nejstarší, mladší dva vybarvovali podle šablon, které byly k dispozici na výstavě a my jsme si je vzali domů. Šablony jsem ještě nakopírovala, takže došlo i na vybarvování pastelkami. Nejstarší syn si Monu Lisu nejprve podle předlohy nakreslil tužkou, obtáhl černým tenkým fixem a nakonec vybarvoval vodovkami.










Můžete si také zkusit některý z Leonardových obrazů zjednodušit a namaloval či vytvořit jednoduchou koláž jen pomocí výrazných barev a jednoduchých tvarů. Poznáte, jaké Leonardovy obrazy jsme ztvárnili?





Vyzkoušeli jsme i portrét poskládaný po kouskách. Předem jsem nastříhala portrét Mony Lisy na malé stejné části a připravila i bílé čtvrtky poměrově stejné velikosti jako ty malé, ale několikanásobně větší. Pak si každý z rodiny vybral podle náročnosti kousek a kreslil, zapojili jsme i babičky i dědy. Každý věděl, že jde o kousek Mony Lisy, někdo si i ten svůj kousek našel na obraze, aby věděl, kde je umístěný, někdo ne. A pak se to poskládalo dohromady. A vyšlo to skvěle.








Můžete i vyzkoušet, jestli na vás pasují míry v proslulé Leonardově Vitruviánské figuře. A rovnou si u toho můžete změřit různé části těla, počítat a převádět jednotky. 


A nakonec došlo i na nějaké kresby a náčrtky podle Leonardova vzoru. Tedy ono to podle Leodarda tak úplně není, děti si takové kreslené plánky s poznámkami dělají samy od sebe nárazově už nějakou dobu, ale jistá podobnost tu je a asi mají fakt něco do sebe.




Pokud byste si chtěli ozkoušet, jaké by to mohlo být stát se Leonardovým učedníkem, můžete dětem připravit takové "přijímací řízení". Jaký by měl učedník být? Měl by být zručný (zkuste co nejrychleji vrátit rozsypané sirky do krabičky, oběma i jednou rukou), měl by být přesný (zkuste kreslicí diktát), měl by být kreativní (připravte si na papír několik kružnic různé velikosti a dokreslete, v co by se kružnice mohly proměnit - jablko, značka, planeta, kolo, glóbus....), měl by mít technickou představivost a být technicky zručný (zkuste "vyrobit" stroj z lidí, kdy každý představuje jednu součástku, zkuste nějaký stroj vymyslet a namalovat nebo dokonce vyrobit, zkuste postavit Leonardův samonosný most), měl by se vyznat v anatomii (zkuste nejrůznější skládačky lidského těla), měl by být malířsky zručný (namalujte či vybarvěte Monu Lisu), zkuste psát oběma rukama nebo zrcadlově. Možností je moc, jistě si vymyslíte i nějaké vlastní "zkoušky". 



KNIHY
Knih pro děti s tématem Leonardo da Vinci najdete spoustu. A to nejen těch populárně naučných, ale i beletristických. 

Pro menší děti bych doporučila tyto. Ke každé z nich mám nějaké připomínky (někde se mi nelíbí ilustrace, jinde je kostrbatý a poněkud nudný překlad), ale dají se dobře zkombinovat. Všechny vyprávějí o Leonardově životě, ty dvě vlevo navíc obsahují i časovou osu Leonardova života a pár úkolů a otázek pro děti navíc. 





Využít můžete i obrázkové VYPRÁVĚNÍ O LEONARDOVI Ivy Procházkové (Mladá fronta, 2007), knihu ilustrovala Olga Tesařová. Kniha slovem i obrazem zavede čtenáře do Leonardova rodného města i do Florencie, kde strávil léta učení, a samozřejmě také do Francie, kde působil na dvoře krále Františka I. a kde posléze zemřel. V knize jsou v obrazových parafrázích připomenuta umělcova nejvýznačnější výtvarná díla (Poslední večeře, Dáma s hranostajem, Mona Lisa, autoportrét aj.), jeho objevy a vynálezy i poznatky ze studií. 




Komiksové příběhy o Leonardových vynálezech jsme objevili i ve starších komiksových sešitech BUBLIFUK. V každém čísle je vždy představen jeden z vynálezů, navíc je tu vždy i tip na domácí tvoření právě v duchu Leonardových vynálezů.





Pokud máte rádi komiksy, třeba se vám zalíbí i humorné komiksové příběhy LEONARDO (CooBoo). V každém z nich jde o totéž - bláznivý génius Leonardo vynalézá jeden pošetilý vynález za druhým a jeho věrný sluha mu s nevolí pomáhá, takže neúspěch, ba přímo katastrofa, jsou vždy zaručeny. 


Většina beletristických knih pro starší čtenáře o Leonardovi je psána formou "detektivního pátrání", takže si děti kromě čtení i zaluští, zapátrají a potrápí své mozkové závity. Knížka PŘÍPAD PRO MISTROVA ŽÁKA (Thovt, 2007) od Anette Neubauerové je jednou ze série vědeckých detektivek Zločinu na stopě. Ztratí se tu Leonardův blok s důležitými poznámkami. Leonardův žák Salai a jeho kamarádka Caterina se při pátrání po pachateli vydávají do florentských uliček a brzy přijdou na stopu tajuplného neznámého. Knížka je plná hádanek pro čtenáře. Obsahuje i slovníček pojmů, informace o Leonardových objevech a vynálezech, chronologickou tabulku s údaji z Leonardova života, životopisné informace i tipy na tvoření po vzoru Leonarda. Kniha LEONARDO DA VINCI A ZLODĚJ OBRAZŮ (Olympia, 2009) od Amelie Bennové je určena pro čtenáře od devíti let. Slavný renesanční umělec, jeho učeň Francesco a Francescova kamarádka Isabella v knížce pátrají po tajemném zloději obrazů, který Leonarda okradl. Při tom se seznámí nejen s rušnou Florencií 16. století, ale také s průkopnickými vynálezy a velkolepými uměleckými díly tehdejší doby. Kniha KDO UHÁDNE HESLO MISTRA LEONARDA (Knižní klub, 2006) Thomase Breziny provede čtenáře po stopách Leodarda da Vinci Muzeem dobrodružství, ve kterém se odehrávají tajemné a záhadné věci. Průvodcem po Muzeu dobrodružství je Pablo, pes majitele Muzea. K rozluštění hesla Mistra Leonarda je třeba překonat mnoho nástrah a nebezpečí. Kniha je plná hádanek a kvízů, přílohou je i miniaturní samostatná kniha hádanek a zrcadlová fólie, kterou bude čtenář k luštění potřebovat. 





A nesmím zapomenout na knihu Veroniky Válkové LEONARDO DA VINCI - ÚSMĚV MONY LISY (Grada, 2017), protože nejstarší syn má historickou edici Kouzelný atlas putování časem opravdu hodně rád. Bára se v téhle knížce dostává prostřednictvím kouzelného atlasu do Florencie, kde kvete umění, ale také tu zuří boj o moc mezi rodem Medicejských a Pazziů. Bára se do něj zaplete úplně nevědomky - tajný vzkaz určený jednomu z Medicejských se totiž omylem ocitne právě u ní. Situaci jí pomohou vyřešit její přátelé Sandro a Lionardo. Navíc Bára rozluští staletou záhadu - komu vlastně patří úsměv Mony Lisy. 



Pokud byste raději něco naučného, můžete sáhnout po knize LEONARDO z edice Vidět-Poznat-Vědět (Fortuna, 2005) je sice spíš než o Leonardovi o italské renesanci obecně, ale dá se z ní dozvědět spoustu informací, jak se právě v době, v které Leonardo tvořil, žilo. Knížka je plná barevných fotografií uměleckých děl a nejrozmanitějších předmětů, které čtenáři podávají svědectví o tomhle zajímavém historickém období.






Krásná, obrazová publikace LEONARDO DA VINCI - GENIÁLNÍ VIZIONÁŘ (Alpress, 2017) je plná kreseb a ilustrací. A také informací. Součástí je několik kopií Leonardových náčrtků a skic. Bohatě ilustrovaná kniha vyzdvihuje Leonardův výjimečný talent i vizionářský rozměr jeho tvorby a vynálezů. Pomocí mnohých umělcových kreseb zkoumá, jak se snažil objevit zákonitosti světa, a představuje jeho sny, dílo i osobnost.







Pokud děti zajímají spíše Leonardovy vynálezy, zkuste krásnou pop-up knihu FANTASTICKÉ VYNÁLEZY (Slovart, 2018), kde najdete spoustu informací a k tomu šest prostorových obrázků. Publikace představuje ornitoptéru, obrněný bojový vůz, samohybný vozík, mechanického rytíře, lva a ptáka. Kniha LEONARDOVY STROJE (Sun, 2008) je pro ještě větší nadšence. Snaží se popsat tisíce náčrtků strojů, které se nacházejí na stránkách Leonardových deníků a přenáší je pomocí grafických programů na trojrozměrná vyobrazení. 





Další informace pro starší i dospělé čtenáře se dozvíte třeba z knihy Michaela Birda VAN GOGHOVA HVĚZDNÁ NOC (CPress, 2017). O vzniku těch nejlepších kousků z historie umění tu vypráví samotní tvůrci, modelové, obrazy, sochy… A jedna z kapitol téhle krásné knihy je věnovaná i Leonardově Dámě s hranostajem. Zajímavá je i kniha TAJNÉ ŽIVOTY SLAVNÝCH UMĚLCŮ (Knižní klub, 2010), kde se dozvíte základní informace a k tomu i pár "bulvárních" perliček o známých výtvarných umělcích. O jednotlivých obrazech se dozvíte v knize TAJEMSTVÍ UMĚNÍ (Mladá fronta, 2014), najdete tu Monu Lisu a Poslední večeři. 





Kdo by neznal José Pijoana a jeho DĚJINY UMĚNÍ. V pátém díle najdete mnoho a mnoho stran nejen o Leonardovi, ale také o (nejen) italské renesanci.





A pokud vám Pijoan nestačí, mrkněte na skvělou Web Gallery of Art.

Knížek o Leonardovi vyšlo opravdu mnoho. Historické, životopisné, umělecké, obrazové, encyklopedické… Stačí se rozhlédnout po knihovně či knihkupectví a vybrat si tu svoji. A pokud byste raději nějaké video či audio, mrkněte sem: 

VIDEO A AUDIO
Doma máme všechny sady videí Byl jednou jeden…, protože je máme moc rádi, ale můžete je najít i na YouTube. A k tomu vybírám pár dalších videí, která se u nás doma setkala s úspěchem.
  • Byl jednou jeden člověk - 14. díl Renesance najdete TU
  • Byl jednou jeden vynálezce - 7. díl Leonardo da Vinci je TU
  • krátká videa na ČtEdu TU
  • krátká reportáž o Leonardovi v Objektivu v archívu České televize TU
  • reportáž o tom, že Leonardo byl pravděpodobně ambidextr, tj. psal i maloval stejně dobře oběma rukama v pořadu Věda 24
  • dokument Leonardo - Muž v pohybu TU
  • o obrazu Mona Lisa od Khan Academy TU
  • krátká videa o Leonardových vynálezech třeba TU či TU
  • návod jak postavit Leonardův mobilní most TU
  • slavné citáty Leonarda da Vinci TU
  • na Audiotéce najdete také audioknihu Leonardo da Vinci od Waltera Issacksona

A pokud by se vám tvoření podle Leonarda zalíbilo a chtěli byste zkusit něco dalšího, pořiďte si třeba některou ze skládaček či stavebnic. Osobní zkušenost s nimi sice nemáme, ale vypadají celkem fajn. Mrknout můžete třeba TU.

----------------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

Žádné komentáře:

Okomentovat