středa 21. srpna 2019

Prečítané leto - 8. týden SPÁNEK

Další týden a tak tedy i nový výběr knih k projektu Prečítané leto (víc o projektu v prvním článku TU). Osmý týden, osmé téma - už předposlední. A je to téma SPÁNEK. A zase jsou tu tipy na knihy a aktivity, které máme k tématu rádi my, popř. jaké knihy si letos chystáme přečíst. A u tohohle tématu jsem měla zase hodně velké cukání, že už tu podobný článek mám, že by se to dalo "spláchnout" tím, ale zase mi to nedalo, i když s velkým zpožděním jsem článek sepsala. Článek, který tu na blogu už je, se totiž netýká tak úplně spánku, ale je spíš o tmě. A taky o strachu ze tmy, o strachu usnout a taky pár knížek, které se dají ve tmě skvěle využít na nejrůznější aktivity. Článek najdete TU.



Projekt trvá celé prázdniny. Každý týden jiné téma. Takže devět týdnů, devět témat.
1. týden VODA, 2. týden ČOKOLÁDA, 3. týden MIMINKA, 4. týden DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY, 5. týden VČELKY A BROUCI, 6. týden POČASÍ, 7. týden SCHODY A ŽEBŘÍKY, 8. týden SPÁNEK, 9. týden BARVY
(odkazy postupně povedou na články s tipy k jednotlivým tématům tu na blogu)

Tak tedy SPÁNEK. Spánek, spaní, sny. A taky strach ze tmy, nechuť chodit spát nebo nespavost. Jak spí a usínají nejrůznější zvířata? Co dělat, když děti nechtějí do postele nebo nemůžeme usnout? Co nejrůznější strachy a noční příšery? Hrátky s tmou a světlem. A taky zimní spánek. Sny, které nám připadají jako skutečnost. A dokonce celé spící město! To všechno v knížkách najdete!


Zdroj: https://pixabay.com

KNIHY

Nejprve pár knížek pro nejmenší. Máme doma moc rádi knížky Andrei Popprové. Aktuálně zvláště leporela. Takže nejnovější LESNÍ ŠKOLKA (Albatros, 2018) nám nemohla chybět. A je skvělá jako všechny předchozí. A navíc se v ní spí. Spí v ní zvířátka v lesní školce. Krásné obrázky jsou opět plné nejrůznějších postav, věcí a předmětů, které mohou nejmenší čtenáři poznávat a vyhledávat. A k tomu je tu jedna téměř detektivní záhada. Knížka se krásně čte i prohlíží a navíc v ní najdete spoustu příležitostí pro trénování pozornosti.





Kdo by neznal Astrid Lindgrenovou. Ale knížka JÁ JEŠTĚ NECHCI JÍT SPÁT (Albatros, 2007), kterou ilustrovala Marie Tichá, tak úplně známá není, tak ji trochu představím. Hlavním hrdinou knížky je pětiletý Lasse, s kterým má maminka velké trápení. Každý večer ji Lasse zlobí svým: „Já ještě nechci jít spát!“ Jednou se Lasse zdrží na návštěvě u tety Lotty až do tmy, a ona mu půjčí podivuhodné brýle. Těmi je vidět daleko do mnoha zvířecích pelíšků. A Lasse se dívá, jak se k spánku ukládají ptáčata, králíčci, veverky, myšák i medvědí kluk. Jestlipak také povykují, pořádají polštářové války, či se loudají do postýlek? Co myslíte?





Trojici knih polské autorky Oksany Buly doma milujeme. Jsou o spánku. Tedy o spánku zimním. Důležitými hrdiny všech tří knížek jsou totiž tukoni. Vlídné lesní bytosti, které mj. ukládají zvířátka k zimnímu spánku. Kniha ZUBR SI HLEDÁ HNÍZDO (Host, 2017) vypráví příběh zubra, který by rád prospal celou zimu a vzbudil se až s prvním jarním sluníčkem. A navíc se dozvíte i informace o tom, kdo v zimě vlastně spí, nespí, čím se živí, když napadne sníh apod. Knížka MEDVĚD NECHCE JÍT SPÁT (Host, 2018) je vlastně tak trochu pokračování předchozího příběhu. Tentokrát si ale nepostavil hlavu zubr, ale medvěd! Ve stejně půvabné knížce Oksana Bula obrázky a minimem textu vypráví o tom, jak medvěd, kterému zubr z předchozího příběhu vypráví, jaké je to v zimě krásné, odmítá vlézt do svého připraveného pelíšku, protože má strach, že by mu něco báječného uteklo. A určitě si nenechte ujít ani zatím poslední knížku JAK TUKONI ZACHRÁNILI STROM (Host, 2019). V ní se sice tak úplně nespí, ale krásné ilustrace, milý příběh, půvabný jednoduchý text a nezaměnitelnou atmosféru tu najdete také.







A je tu další knížka o zvířatech a zimním spánku. A hlavně tedy o přátelství. V knížce Jany Šrámkové BRATŘI V POLI (Běžíliška, 2017), kterou ilustrovala Markéta Prachatická, jsou hlavními hrdiny hraboš Dageš a sysel Mapík. Všechny zlobit je možná ze začátku zábava, ale když se s vámi potom nikdo nebaví a jste pořád sami, tak už to není nic moc. Proto se hraboš Dageš rozhodl, že se se syslem Mapíkem bude radši kamarádit. Velké vyprávění o jejich velkém přátelství, o výpravách do vesmíru i do Monte Carla a nakonec i o velké zkoušce, kterou jim připravila zima.





PAN PODPOSTEL (Albatros, 2019) známého britského ilustrátora Chrise Riddella je bubák. Ale nebojte, je to bubák veskrze hodný, jen je pod postelí tvrdá zem a panu Podpostelovi se tam špatně spí. A tak poprosí malého Jeníka, jestli by si mohl vlézt k němu do postýlky. Sympatická příšera okamžitě usne, ale chrápe tak, že si Jeník musí jít pro špunty do uší. A co se nestane – ze šuplíku na něj vyskočí další dvě příšerky. Postupně se objeví tolik nečekaných nočních návštěvníků, co by rádi spali u Jeníka v posteli, že si nakonec musí sám ustlat na zemi.. Text pravda trochu pokulhává, ale obrázky jsou kouzelné a příšerky si nejde nezamilovat.





A tohle je naše milovaná kniha. Knížku JAK ZVÍŘATA SPÍ (Baobab, 2014) napsal skvělý Jiří Dvořák a krásně ilustrovala Marie Štumpfová. A je to takové pohlazení přes spaním. Že je každé zvíře jiné, jinak se pohybuje, jinak vypadá… to je jasné. Ale ono dokonce každé jinak spí! Jak spí vydry (ty máme nejraději), plameňáci, plšíci, kočky, žirafy, rorýsi a spousta dalších se dozvíte v téhle milé knížce. Ke každému zvířeti je krátký vtipný text a k tomu nádherný celostránkový obrázek. Vřele doporučujeme!






Proč KUBA NECHCE SPÁT (Albatros, 2013)? V první třídě Kuba nechtěl číst, psát ani počítat, ale díky skvělému nápadu paní učitelky ho škola začala bavit. Co se to však s Kubou děje teď? Kuba by ve dne jen spal a spal, jako by z něj každou noc kdosi vysál veškerou energii. A taky že ano! Jenže tenhle upír má naprosto nečekanou podobu… V další knížce Petry Braunové, kterou ilustroval Jiří Bernard, se podíváme na zoubek počítačům. Co když jim děti podlehnou natolik, že jim v noci nedají spát? Fajn příběh k zamyšlení, hlavně pro menší děti, které se nedovedou odtrhnout od počítačových her.





A pro starší čtenáře tu mám též dvě knihy.
Třináctiletá Annie v knížce Venduly Borůvkové ANNIE A BERLEPSOVÉ (Host, 2014) jede na prázdniny za svou maminkou, která je pracovně v Singapuru. Annie se na mámu, s níž po rozchodu rodičů zůstala sama, moc těší. Společně putují do malajského vnitrozemí, kde se k nim přidá jakýsi Karel, český lékař, který tam údajně také přijel za prací. Je to však vetřelec! Když máma v džungli ztratí talisman, který Annie dostala od táty, dívka se vydá na svéráznou záchrannou výpravu. Potká při ní tajemné berlepsy, s nimiž zažije neuvěřitelné dobrodružství. To ji zavede až do míst, o kterých vždy snila a která navštívil její otec, než od nich odešel. Annie se ocitne v Tibetu. Jen o pár století dříve… Dokáže Annie přežít nebezpečnou cestu srdcem velehor? A je to skutečnost nebo jen sen, který jako skutečnost vypadá?




V knize Martina Vopěnky SPÍCÍ MĚSTO (Fragment, 2011) se vydáte na dobrodružnou cestu do světa, kde všichni rodiče spí a kde začíná nemilosrdný boj o přežití dětí ve světě zbývajících dospělých… Čtyři sourozenci, nejstarší Kryštof, dvojčata Ema a Kristýna a malý Samuel, žili ještě donedávna ve šťastné rodině. Jednoho rána se ale probudili v hrozné situaci. Jejich rodiče upadli do záhadného spánku a oni si musí najednou poradit docela sami. Jak zjistili, usnuli všichni rodiče po celém světě. A co je ještě horší, malého Samuela jim unese neznámý muž! Pro sourozence začíná každodenní boj, v němž vítězí ti silnější, vychytralejší a bezohlednější. Zároveň ale poznávají, jak je důležité držet při sobě, pomáhat si a nedat se. Podaří se jim malého Samuela zachránit? A jak rodiče opět probudit? Jedná se o první díl série. Pokud se vám knížka zalíbí, přečtěte si ještě Spící spravedlnost a Spící tajemství.





AKTIVITY
  • nejprve jedna aktivita pro dospělé - alespoň jeden den v tomhle týdnu se pořádně prospěte a  třeba i přes den, to vůbec neuškodí
  • vyrazte s děti spát ven pod širák, nebo na nějaké jiné nezvyklé místo, kde obvykle nenocujete 

  • vezměte si večer před spaním do ruky baterku s zahrajte si se světlem a stíny, vhodné knížky pro stínové hraní najdete na konci článku TU
  • vyrobte si lapač snů, není to složité 
  • mrkněte do článku o tmě a (nejen) strachu z ní TU

5 komentářů:

  1. Tip na knížku pro dospělé, kterou by si měl přečíst nebo poslechnout úplně každý. Má potenciál změnit člověku život.
    Proč spíme? od Walkera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za tip, určitě mrknu, i když moc neponocuju a snažím se spát osm hodin, každá dobrá rada se hodí. :-)

      Vymazat
  2. Holky, na kterých matracích prosím usínáte? My se s manžílkem nemůžeme rozhodnout, jestli objednat matrace z pur pěny a nebo dát na osvědčenou klasiku. Rozměry jsme si už vybrali dokonce i nějakou barvičku, ale jde nám hlavně o materiál. Na čem spíte vy?

    OdpovědětVymazat
  3. Já hrozně moc doufám, že se mi podaří už konečně po několika x vyzkoušených lécích usnout. Už jsem zkoušela pít vodu, která byla přes půlnoční noc venku, zkoušela jsem i různé krystaly pod polštářem, ale stále nic. Už mi snad jen zbývá vyzkoušet cbg olej a pak už budu opravdu najisto ztracená... :-(

    OdpovědětVymazat
  4. Zamýšlela jsem se teď nedávno nad tím jaké věci si chci pořídit do domácnosti proto abych lépe spala a došlo mně že web luceda by mně měl poskytnout dokonalé věci třeba právě na spaní. Protože spát alespoň šest nebo i sedm hodinně denně je prostě základ.

    OdpovědětVymazat