středa 7. srpna 2019

Prečítané leto… 6. týden POČASÍ

Je tu další týden a tak tedy nový výběr knih k projektu Prečítané leto (víc o projektu v prvním článku TU). Šestý týden, šesté téma. A je to téma POČASÍ. Tentokrát se zpožděním, protože jsme místo čtení putovali krajinou. A bylo to krásné. I tematické, protože jsme zažili slunce i déšť, ranní mlhu i rosu, červánky i vítr, východ i západ slunce. A všechno pěkně v reálu, bez možnosti se před počasím "schovat". Opět tedy tipy na knihy a aktivity, které máme k tématu rádi my, popř. jaké knihy si letos chystáme přečíst. Knížek k tématu je opravdu hodně a hodně. Tedy hlavně pro nejmenší kategorii. Tak jsem vybrala naše opravdu oblíbené a ty, které nejsou zmíněné v jiných článcích (jako třeba série ročních období Mileny Lukešové a Jana Kudláčka ČÁP, HOLČIČKA A DÉŠŤ, JAKUB A BABÍ LÉTO A BÍLÁ ZIMA, kterou milujeme a je zmíněná v článku o vodě TU nebo série krásných knih Oksany Buly, které chystám do článku o spánku).




Projekt trvá celé prázdniny. Každý týden jiné téma. Takže devět týdnů, devět témat.
1. týden VODA, 2. týden ČOKOLÁDA, 3. týden MIMINKA, 4. týden DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY, 5. týden VČELKY A BROUCI, 6. týden POČASÍ, 7. týden SCHODY A ŽEBŘÍKY, 8. týden SPÁNEK, 9. týden BARVY
(odkazy postupně povedou na články s tipy k jednotlivým tématům tu na blogu)

Tak tedy POČASÍ. Déšť, kroupy, slunce, duha, horko, sníh, bouřka, sucho, rosa… Jaro, léto, podzim, zima. Roční období, nejrůznější klimatické pásy a podnebí, změny klimatu… To všechno v knížkách najdete!



KNIHY

Když se řekne počasí či roční období, tak obrázková hledací série JARO / LÉTO / PODZIM / ZIMA / NOC Rotraud Suzanne Bernerové (Paseka, od roku 2011 stále vycházejí dotisky) je prostě jasná volba. Tyhle knížky doma prostě milujeme. A začalo to už s nejstarším synem před osmi lety. Teď na prázdniny se vám pochopitelně bude nejvíce hodit díl LÉTO a ještě i NOC, protože i ta se odehrává v letní období, ale nejrůznější počasí najdete ve všech dílech. Není to tak úplně obyčejná hledací knížka. Samozřejmě můžete na jednotlivých stránkách hledat různé postavy, zvířata a sledovat, co dělají. Ale zároveň jak otáčíte listy, dostáváte se postupně z jednoho kraje městečka, přes centrum a náměstí až na kraj druhý. Můžete tedy pozorovat jednotlivé postavy, jak mění své místo. A postavy můžete pozorovat i v čase, protože jednotlivá roční období na sebe časově navazují (začíná se Zimou). Ale prohlížet můžete klidně i jednotlivě a na přeskáčku. Knihy navíc skvěle podporují pozorovací schopnosti a podněcují fantazii, rozvíjí jazyk a rozšiřují slovní zásobu. Prostě jasná volba!











Stejně tak máme rádi okénkovky od Svojtky. Ne všechny jsou úplně zdařilé, ale třeba ta ODKUD PŘICHÁZÍ DÉŠŤ (Svojtka, 2016) se nám celkem líbí. Tahle ilustrovaná encyklopedická knížka pro nejmenší je plná odpovědí na zvídavé otázky ohledně počasí. Odkud přichází déšť? Proč prší? Jak velká je dešťová kapka? Kdy se objevuje duha? A můžu se duhy dotknout? Co je na konci duhy? Jak horké je Slunce? Proč se do Slunce nemám dívat? Proč fouká vítr? Proč blesky svítí a hromy burácejí? Jak vzniká sníh a z čeho se skládá? Co jsou to kroupy? Stránky plné informací, spousta jich i schovaných pod otvíracími okénky.









Hledací knížky jsou u nás oblíbené. Máme moc rádi i ty velké od Hostu. Pravda, nejraději máme ROK V LESE, ale i ROK NA VENKOVĚ (Host, 2018) je moc fajn. V knížce poznáte statek rodiny Lístkových. Život na statku se řídí podle ročních období. A tak třeba v zimě pořádá pan Josef pro hosty z města vyjížďky na saních, na jaře je potřeba připravit půdu a zasít, léto je čas žní a senoseče, podzimní sklizeň pak zpříjemňují táboráky a pečení brambor v popelu. Dvanáct bohatě ilustrovaných dvoustran zachycuje, co se v hospodářství děje v průběhu celého roku a najdete na nich spoustu nejrůznějších typů počasí. Knížka podněcuje zvídavost, rozvíjí postřeh, podporuje představivost i logické myšlení a hlavně se u ní dá s dětmi skvěle povídat.









Knížka PŘÍBĚH UKRYTÝ V NOTÁCH (Pikola, 2018) není jen tak obyčejná knížka, je to knížka zvuková a moc krásně ilustrovaná. A navíc je tahle knížka perfektním úvodem do klasické hudby pro nejmenší děti. Vyprávění o holčičce a jejím pejskovi, kteří v jediném zázračném dni prožijí jaro, léto, podzim i zimu, na každé stránce ožívá melodiemi ze slavné skladby Antonia Vivaldiho Čtvero ročních dob. Kniha obsahuje i biografii skladatele, slovníček hudebních pojmů a poslední strana nabízí všechny hudební ukázky pohromadě s doprovodným komentářem. A nás doma tahle kniha baví úplně všechny. 








Knížku ZAJÍČKOVA CESTA (65. pole, 2015) napsala a ilustrovala Katarína Macurová a já si ji nejprve vůbec nespojila s krásně ilustrovanými veselými knížkami o milém medvídkovi Emilovi, které máme doma moc rádi. Tyhle ilustrace jsou totiž úplně jiné. Jsou vytvořené pomocí 3D softwaru a nesou v sobě notnou dávku filmařského přístupu. Důležitou roli v jednotlivých scénách hraje i stín zvířecích postav. Zajíček se vydává na dalekou cestu a prochází mnoha klimatickými oblastmi s nejrůznějším podnebím a snaží se zjistit, kam a hlavně ke komu doopravdy patří. Spřízněnou duši hledá podle podobnosti vlastního stínu. Objevuje tak podstatu tvarů a barev. Koho na své pouti potká a které země při tom navštíví? A podaří se mu najít své místo ve světě? 










Pro starší čtenáře tu mám knížku KOCOUREK, KTERÝ MĚL RÁD DÉŠŤ (Portál, 2017) od Henninga Mankella, kterého možná znáte jako autora oblíbených detektivek pro dospělé. I tohle je tak trochu detektivka. Lukas dostal k narozeninám neobyčejného kocourka. Je to to nejlepší, co se mu mohlo stát. Lukas a kocourek jsou pořád spolu. Lukas ví, že jeho kocourek není jako ostatní kočky – je si jistý, že rozumí všemu, co mu říká, navíc má rád déšť. Jednoho rána se ale Lukas probudí a po kocourkovi jako by se slehla zem. Hledá a hledá, ale kocour beze stopy zmizel. Tatínek chce Lukase utěšit, a tak mu řekne, že kocourek se odstěhoval do Dešťového království. Jak se ale odtamtud vrátí? Knížka pomůže naučit děti vyrovnat se se ztrátou. Je ideální pro večerní čtení rodičů s dětmi a následné povídání – o smrti, o ztrátě, o smutku, o emocích. Nejstaršímu synovi se moc líbila.






Knížka O NEBESÁŘI (Art, 2016) Vratislava Maňáka je  pohádkou pro starší děti i dospělé. Ves v horském údolí po dlouho trvajících deštích zaplaví kalná voda a vtrhne do ní temnota. Dívenka Klára se musí vydat na cestu za tajemným Nebesářem, aby od něj získala hřejivý plamen pro svou nemocnou matku. Knížka je lyrickým podobenstvím o oddanosti, odvaze i tajích noční oblohy. Navíc ji výtvarně doprovázejí nádherné mezzotinty akademického malíře Jana Híska.









Knížka pro nejstarší čtenáře ANNA aneb JAKÝ BUDE ROK 2082? (Albatros, 2014) není ani tak o počasí, jako spíš o klimatu. O změnách klimatu, o tom, jak bude vypadat náš svět v budoucnu, pokud nezačneme jednat. Jako červená nit se knihou táhne téma: Každý by si měl uvědomit, že jeho odpovědností je, abychom zanechali zemi v takovém stavu, v jakém byla, když jsme na ní žili. Knihy Josteina Gaardera mám moc ráda. I knížka o Anně se mi líbila, i když bych řekla, že patří spíše k těm slabším. Anně je 16 let, baví ji přírodovědný kroužek a moc by chtěla vědět, jak bude vypadat svět v budoucnosti. To se jí vyplní – po gaarderovsku – prostřednictvím snu. Zajímavě podané, alarmující, určitě doporučuju si přečíst.





ŘEKA (Labyrint, 2015 je fascinující kniha italského ilustrátora Alessandra Sanny. Nemá žádný text, příběhy samy klidně plynou při sledování po sobě jdoucích obrazů. Čtyři kapitoly vymezené čtyřmi ročními obdobími a všechny příběhy v nich spojuje řeka, na jejímž břehu se odehrávají. Krásná kniha beze slov pro malé i velké čtenáře. Téměř 400 akvarelových obrázků je řazeno formou komiksových panelů. Vhodná od předškolního věku ke společnému prohlížení a vyprávění s rodiči... až po dospělé. Moc se nám líbí.











AKTIVITY
  • vytvořte si svoji malou domácí duhu, šest různých postupů najdete TU
  • barometr z šišky je skvělá záležitost, výroba je jednoduchá, návod najdete třeba TU
  • lehněte si na záda a pozorujte mraky, mohou mít spoustu různých tvarů, které vám mohou všelicos připomínat, ale mají dokonce i své odborné názvy, skvělý atlas oblaků do kapsy můžete koupit TU nebo na webu mrkněte TU 
  • vyrobte si sluneční hodiny, stačí jen tyč zaražená do země a pár kamenů
  • vezmete kyblíky s vodou a štětce a vyrazte na chodník, malujte jen vodou, ale pozor! pokud svítí slunce, uvidíte své umělecké dílo jen chviličku
  • a jestli máte vodu rádi, vyrazte si zatančit do deště a nebo v holinkách alespoň do louží
  • spoustu skvělých námětů s tématem počasí najdete na webu Učíme se venku TU
  • tipy na nejrůznější aktivity s počasím najdete i na webu Jděteven.cz TU
  • třísložkové karty s obrázky počasí v angličtině si můžete stáhnout TU
  • pomůcku pro nejmenší "jaké je dnes počasí?" najdete ke stažení na blogu Z lesa TU
Užívejte si léta za jakéhokoliv počasí!

Žádné komentáře:

Okomentovat