úterý 31. prosince 2019

Co čteme… přinesl nám Ježíšek potřetí

Už potřetí za sebou jsem se rozhodla sepsat, co jsme za všelijaké knihy našli pod vánočním stromkem. Teda vlastně všechny knihy nebyly pod smrkem, některé z nich děti dostaly k Mikuláši, k svátku či narozeninám, které mají těsně před nebo po Vánocích. Ale dávám to sem všechno, ať to máte po kupě. Třeba se vám knižní inspirace bude hodit i po vánočních svátcích. Koneckonců knížku můžete darovat kdykoliv, klidně i jen tak. Starší články o vánočních knížkách najdete TU a TU.


Možná se vám těch knih bude zdát hodně, tak jen na vysvětlenou dodávám, že je nás doma šest, takže se to nasčítá, jsou to dárky i od obou prarodičů a tety, kterým už několik let nakupuji dárky pro děti já (naprostá spokojenost na obou stranách), poslední dva roky děti pod stromkem nacházejí skoro jen knihy a hry, o to vyšší je jejich počet. Článek o hrách teprve chystám, snad na něj brzy dojde.


V článku jsem knížky jsem rozdělila tak nějak podle věku. Začínáme od těch pro nejmladší čtenáře.

Knih z nakladatelství Fragment doma moc nemáme, tak nějak to asi není náš šálek kávy. Ale jakmile jsem někde zmerčila tuhle knihu-leporelo STROM, hned jsem věděla, že to prostě musíme mít. Strom je vlastně taková “trhací” kniha. Jednotlivé kartonové listy se totiž dají vyndat a poskládat z nich obrovský obrázek stromu (takže kniha je zároveň i skládačka). Z jedné strany je ten strom se spoustou živočichů a rostlin, které na něm, v něm a blízko něj žijí a rostou a na druhé straně je hromada zajímavostí právě o těch organismech (stromy, květiny, bezobratlí, zvířata…). Prohlížet a číst můžete doma, ale můžete si jednotlivé karty nosit s sebou i ven na nejrůznější poznávačky. Už se na to moc těším! Listy/karty sice ve vazbě drží celkem pevně, ale "vytrhnout" jdou dobře. Knížka je vhodná pro děti od tří let.









Knihy Petra Horáčka máme doma moc rádi. Všichni. A taky je skoro všechny, které vyšly česky (a pár anglických), máme doma. Krásné ilustrace a moudrý, milý nebo vtipný text. A vlastně téměř vždy všechno dohromady. Jsem moc ráda, že Albatros vydal dvě jeho knihy v originální velikosti. Mám koupenou Nenažranou kozu (tu nafotím někdy příště) a MODRÉHO TUČŇÁKA, kterého nakonec děti našly i pod stromkem. Toho jsem vám nafotila, ale skvělé jsou obě. Povídání o malém tučňákovi, kterému připadá, že je stejný jako všichni ostatní. Jenže není černý, je modrý. A ostatní tučňáci s ním kvůli tomu nechtějí kamarádit… Kouzelný příběh o přátelství, porozumění a o tom, jaké to je, být jiný a přesto stejný. Neznáte-li Petra Horáčka a máte doma malé čtenáře, určitě na jeho knihy v knihovně či knihkupectví mrkněte.






Pokud znáte časopis Puntík, určitě znáte i obrázky Venduly Hegerové. Její ilustrace máme moc rádi a máme doma dost dalších knížek, které ilustrovala. Takže u nás nemůže chybět ani nová knížka EDO! TY NEPOSEDO! (Mladá fronta). Navíc, když je to knížka hledací. Ty jsou u našich prcků stále hodně oblíbené. Knížka nese podtitul Obrázková etiketa pro nejmenší, takže se v ní děti seznámí i se základy slušného chování. Musím tedy přiznat, že občas mě v knížce některé příkazy, zákazy a rozkazy rodičů směrem k dětem iritují, ale s dětmi si povídáme o tom, že i rodiče se ve svém chování občas "seknou". Leporelo provázejí veselé verše. A ke knížce si můžete zdarma stáhnout v obchůdku Venduly Hegerové i pracovní listy. Najdete je TU.





Prostřední děti dostaly i zvukové knížky. Ty doma moc nepěstujeme, ale nechala jsem se nalákat pozitivní recenzí a pořídila hudební knížky PACKA HRAJE ROCK a PACKA HRAJE JAZZ (Axióma). A jsme všichni nadšení. Autentické nahrávky, vysoká kvalita zvuku a celkem dlouhé stopáže. V každé z knížek je jeden příběh, 16 melodií a 10 zvuků nejrůznějších hudebních nástrojů, které tu jsou i představené. Děti se navíc díky knížkám mrknou i do Londýna a New Orleans. Moc nás baví knížky společně prohlížet, číst a poslouchat.







Oksanu Bulu a její “tukoní tetralogii” máme moc rádi, ale tohle je snad ještě hezčí. To je taková krása, poetický text Kateryny Michalicyny, nádherné ilustrace. Milá obrázková knížka KDO ROSTE V PARKU (Host) představí dětem prostřednictvím malého zelenkavého semenáčku jedenáct nejběžnějších stromů. Děti se díky příběhu dozví spoustu nového o stromech a snadno si zapamatují, jak stromy vypadají, jakou mají kůru, plody, listy a květy. Autorky ještě napsaly Kdo roste v sadě a Kdo roste v lese, tak třeba se jich taky česky dočkáme. 







Sérii HELLO RUBY (Dynastie) už jsem měla v merku nějakou dobu a věděla jsem, že jednou na ni dojde. A teď přišel ten správný čas, dceři je pět a navíc je to skvěle načasované, protože už se nějakou dobu ptá, kdo rozsvěcí večer lampy, kdo řídí semafor, jak pračka ví, že má za dvě hodiny zapnout… a sama na všechny ty další počítače kolem nás upozorňuje. Tak se moc těším, až se spolu začteme a společně s holčičkou Ruby pronikneme do tajů programování, počítačů a internetu. Když si objednáte alespoň dva díly, dostanete navíc pracovní sešit zdarma.








Knížky z Hostu máme doma rádi úplně všichni. A to jako fakt všichni. Ti nejmenší, ti větší i my největší. Jsou totiž obvykle skvělé textově, krásné ilustračně a dotažené graficky. S Hostem se prostě neseknete. A s knížkou ARIADNINA NIT je to taky tak. Nejstarší syn řecké báje miluje už od školky, doteď si pamatuju, jak si kreslil tahák, aby mohl paní učitelce převyprávět Odysseovy cesty. A tady jsou k těm mýtům navíc ještě labyrinty. Každý z labyrintů přiblíží nějakou pověst, život ve starověkém Řecku, nějakou památku a podobně. Neskutečně kouzelný to je. 







Harryho Pottera není jistě třeba nijak zvlášť představovat. Určitě ho všichni znáte. Já ho začala číst, až když v prvním vydání vyšel šestý díl. Ale pak jsem se zamilovala. A nejstarší tu lásku zdědil. Dostal už čtvrtý rok po sobě pod stromeček jeden ilustrovaný díl (loni tedy nevyšel a on byl dost smutný) - tentokrát HARRY POTTER A OHNIVÝ POHÁR (Albatros). Nechce číst jiné vydání, čeká na tohle ilustrované od Jima Kaye a já se mu vůbec nedivím. Ty ilustrace jsou kouzelné. Občas se někdo pozastavuje nad tím, že text je rozdělený do dvou sloupců. Ani jednomu z nás to nevadí.








Série knih ZTŘEŠTĚNÝ DŮM NA STROMĚ (Nakladatelství Petrkov) je skvělé čtení i pro nečtenáře. Pokud nějakého takového doma máte, tak určitě zbystřete! Spousta obrázků, málo textu, plno humoru, srandy a vtipu. Na mě někdy až trochu moc, ale nejstarší ty knihy miluje. A vůbec mu nevadí, že tam toho textu fakt moc není, protože on je čtenář celkem zdatný. Takže pro všechny, kteří mají rádi srandičky všeho druhu, můžeme vřele doporučit. Venku už je šest dílů a k tomu ještě FunBook plný úkolů, popř. různě barevná trička. 





Když jsem zmínila našeho oblíbence Petra Horáčka, nemůžu zapomenout ani na našeho dalšího oblíbeného autora a ilustrátora. I on si knihy sám píše a ilustruje. Pavel Čech. Milujeme jeho tvorbu i knihy. A tak knížka O ČERVENÁČKOVI (Nakladatelství Petrkov) u nás doma nemůže chybět. Pavel Čech svým novým komiksem vzdává hold Rychlým šípům a navazuje na jeden z jejich příběhů. Po přečtení komiksu má člověk pocit, jako když uslyší známou melodii nebo ztracenou vůni, která ho přenese na letmou chvíli zpět do dětských let, a připomene dávno ztracené vzpomínky.







A Foglar ještě jednou. Nejstarší má moc rád Rychlé šípy, četl několik dalších foglarovských komiksů a taky necelou desítku jeho klasických knížek. A dvě z nich (Hochy od Bobří řeky a Chatu v Jezerní kotlině) četl už v novém ilustrovaném vydání. A pod stromkem na něj čekala ZÁHADA HLAVOLAMU (Albatros) a úplně čerstvě vydané Dobrodružství v Zemi nikoho dostane v lednu k narozeninám. A věřte, že ta ilustrovaná vydání jsou naprosto úžasná. Každou z knih ilustroval jiný ilustrátor (Záhadu hlavolamu naprosto skvěle Jiří Grus) a u každé knížky je nějaký speciální bonus navíc (u téhle je to brožurka plná šifer Poselství ze Stínadel). Když jsem se dozvěděla, že Albatros chce znovu vydávat Foglara tak, aby to děcka bavilo, moc jsem tomu nevěřila. Ale musím přiznat, že si vedou fakt skvěle, všechny zatím vydané se mi moc líbí. A synovi taky. 







A tuhle knihu dostane nejstarší za pár dní k narozeninám. Snad stihne kniha dojít včas. Máme doma dvě předchozí a synovi i mně se moc líbí.  Martin Melíšek a Milan Starý dali po státních symbolech a českých světcích dohromady i české/československé prezidenty. V knížce MŮJ STÁT - PUTOVÁNÍ ZA PREZIDENTY (Pikola, 2019) se čtenáři dozví kolik měla naše republika prezidentů, kým byli, jaký význam měli a mají pro náš stát. Seznámí se se všemi prezidenty naší republiky od prvního prezidenta T. G. Masaryka až po současnou hlavu státu Miloše Zemana a dozví se spoustu zajímavostí, které v učebnicích jen tak nenajdou. Tak jako předchozí díly je i tato kniha plná nejen zábavně a vtipně podaných faktů, ale i zajímavostí nejen pro děti. Tušili jste třeba, který z našich prezidentů měl největší uši, kterému se říkalo "krásný Tony", kdo byl levák nebo který rád brambory na loupačku? Celou řadu vřele doporučujeme a těšíme se na další díl. Třeba o státních svátcích nebo významných dnech. Až kniha přijde, nafotím a fotky doplním.


A protože syn je zapálený skaut, dostal pod stromek i něco skautského. A sice dárkovou sadu, která obsahuje knihu SKAUTSKÁ PRAXE 2.0, nepromokavý obal, lupu a šitý zápisník s replikou obálky původní Skautské praxe. A k tomu ještě skvělý paracord náramek, který je upletený z více než tří metrů kvalitního paracordu s nosností 250 kg. Hlavní výhodou je možnost náramek v nouzové situaci rozmotat a využít. Paráda! No a navíc dorazily v balíčku ještě skautské tetovačky zdarma. Objednat můžete ve skautském obchodě TU.






A nakonec jedna společná kniha, kterou děti dostaly už k Mikuláši. Doma máme knihu Ptáci našich lesů a je u nás hodně oblíbená, takže jsme museli mít i pokračování PTÁCI NAŠICH ZAHRAD (Edika). V obou jsou moc pěkné ilustrace zajímavé pro prostřední děti, spoustu zajímavostí, které zaujmou i nejstaršího a především skvělé zvuky, které miluje i mimi, kniha má navíc tvrdé listy. Zvuky hlasů ptáků jsou opravdu dostatečně hlasité a navíc skutečně reálné. Každému ptákovi je věnována dvoustránka. Jediné, co mě trochu mrzí, že v knize není vrabec, který je u nás na krmítku celkem častým hostem. Předchozí knihu už máme asi dva roky a baterie stále drží, tak snad to tak bude i s touhle.







A klasické knihy byly doplněny i několika knihami z edice KOUZELNÉ ČTENÍ (Albi). Pro každé z dětí jedna kniha a každému podle jeho aktuálního zájmu.



A úplně nakonec několik knih, které jsem si sama sobě nadělila já. :-) Doplňuji je sem, protože se nejedná o klasické knihy pro dospělé a využijete určitě i pro čtení s dětmi. 

Kolektiv sedmi autorek dal dohromady krásnou knihu KAPKY NA KAMENI (Albatros), která formátem, formou, zpracováním, výtvarnou podobou i stylem psaní navazuje na knihu Malé rebelky. Obsahuje 50 neobyčejných příběhů neobyčejných žen a dívek z Čech a Slovenska, které posouvaly hranice. Nenápadné ale vytrvalé rebelky, které bojovaly za práva žen, snažily se uplatnit v umění, sportu nebo ve vědě. Některé z nich používaly i opravdové zbraně, ale většina z nich jen svůj hlas, um, vytrvalost a lásku ke své zemi. Některé známé, jiné zapomenuté, ale všechny si zaslouží naši pozornost, protože jako kapky na kameni, krůček po krůčku, prošlapaly cestičku těm dalším. V rebelkách je každé ženě věnována jen dvoustránka, tady je to stránek víc a jsem za to moc ráda. Už jen proto, že většinu žen jsem neznala a jejich příběhy a osudy jsou fascinující.








Tohle je neskutečně obsáhlá, řekla bych skoro vyčerpávající encyklopedie her, které jste možná hráli jako malí a třeba už trochu pozapomněli. Sběratelka retroher Alice Kavková posbírala do knížky RETROHRANÍ (BizBooks) více než dvě stovky návodů na hry. Třeba skákání gumy, školky, přebírání provázku nebo tleskačky. V knize najdete také povídání s dětskou psycholožkou a logopedkou o významu her a hraní pro vývoj dítěte a vše je doplněné kouzelnými ilustracemi Lukáše Fibricha. Super pokladnice her na ven i na doma.







A nakonec jedna knížka, která tedy není úplně pro děti, ale my ji s nejstarším určitě prostudujeme společně, když už máme letos to evropské putování. Ladislav Zibura alias Princ Ládík totiž tentokrát trávil PRÁZDNINY V EVROPĚ (BizBooks). Tohle už je čtvrté Ziburovo prázdninové dobrodružství. Dvě předchozí jsem četla, nejsem sice úplný nadšenec, ale jeho knihy mám celkem ráda. A jak jsem tak nakoukla, myslím, že tahle je asi zatím jeho nejlepší. Tentokrát je to 14 000 kilometrů stopem napříč Evropou. Ve společnosti svérázných řidičů vyrazíte z Polska přes malebné Pobaltí až za polární kruh a následně z horkých Athén přes divoký Balkán zpátky domů. Milý humor, místa, která jste vždycky chtěli navštívit, jen jste o nich dosud nevěděli, příběhy neobyčejných lidí, informace o zemích a historii. To vše ukazuje, že jsme se zkrátka narodili na tom nejrozmanitějším kontinentu světa. Těším se na ni.





Nejmenší mají knihy přečtené, tedy spíš popředčítané, některé už několikrát, nejstaršímu toho mnoho nezbývá, nejdéle to bude jako obvykle trvat zase mně. :-) 
A to je prozatím vše. Článek s přehledem her, které jsme našli pod stromečkem, bude snad brzy následovat. 

----------------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

Žádné komentáře:

Okomentovat