sobota 28. srpna 2021

Co číst… Pročtené léto 2021

Stejně jako loni a předloni jsem se rozhodla zapojit do skvělého slovenského projektu Prečítané leto. Letos tedy spíše poprvé do česká odnože projektu, kterou si pod názvem Pročtené léto vzala pod křídla Mravenčí chůva (víc TU). Opět je tu devět prázdninových týdnů, devět témat. Ke každému tématu mnoho fajn knih pro čtenáře nejrůznějšího věku. Přehled všech knih na celé prázdniny si můžete stáhnout i v přehledném pdf. V každém týdnu jsou i recenze knih přímo od dětí, nejrůznější další tipy, videa apod. A určitě se vyplatí sledovat i facebookové skupinky Čtení je brána do světa a Prečítané leto - rodičovská skupinka. 

Já jsem v minulých letech ke každému tématu Prečítaného leta sepisovala na blog svůj přehled knih (všechny články najdete pohromadě TU), letos ale nějak nestíhám, takže bude jen jeden souhrnný článek se stručnými tipy.

Tak také prohledejte domácí knihovničky, stavte se v knihovně či v knihkupectví, určitě nějaké knihy k tématu objevíte!


9. týden - O VYTRVALOSTI

Poslední týden Pročteného léta, tentokrát na téma O VYTRVALOSTI. A taky o odvaze, o putování, cestě, o překonávání překážek, o hledání sebe sama. To všechno v těch knížkách je. Tak tedy, abych dostála tématu, přidávám naše oblíbené knihy posledního týdne. Ale aby té vytrvalosti nebylo zase moc, je to opět bez textu, tak musí obrázky stačit. :-)










8. týden - O PIKNICÍCH

Osmý týden Pročteného léta O PIKNICÍCH, svačinách, hostinách, zkrátka o jídle je skoro za námi a já nějak nejsem schopná sepsat naše oblíbené knihy. Obrázky mám připravené asi od středy, ale text ne a ne napsat. Tak alespoň ty obrázky, než bude týden úplně pryč. :-)










7. týden - O HRADECH

A je tu sedmý týden Pročteného léta, tentokrát O HRADECH. Knih o hradech je celkem dost, ale velkou část z nich jsem si „vystřílela“ už v minulých týdnech. Ale nakonec se něco našlo. Nejprve tedy několik knih více či méně naučných o hradech obecně, o našich hradech či o největším hradním komplexu na světě - o Pražském hradě. Ti úplně nejmenší mohou kouknout pod okénka knížky KDOPAK BYDLÍ NA HRADĚ (Svojtka, 2016) či do prostorové knížky TAJEMNÉ HRADY A ZÁMKY KRÁLOVSTVÍ ČESKÉHO (Slovart, 2002). Pro trochu starší je kniha POVĚSTI O HRADECH (Edika, 2019) a TAJEMSTVÍ PRAŽSKÉHO HRADU (Fragment, 2018). A pro ty nejstarší jsou SÍDLA ČESKÝCH PANOVNÍKŮ (Grada, 2020), ČTENÍ O HRADECH (Cesty, 2007) nebo HRAVÝ PRŮVODCE PRAHOU (Fragment, 2019). Na hradech a zámcích se odehrává spousta příběhů. A tak tu máme pro menší čtenáře zvukovou knížku ŠÍPKOVÁ RŮŽENKA (Pikola, 2019), bojácné hradní STRAŠIDÝLKO STRÁŠA (Albatros, 2018), bandu hradních strašidel v knížce STRAŠIDLA NA KULÍKOVĚ (Albatros, 2006) a nakonec trochu bláznivou baronskou rodinu v komiksové knize NA BRADĚ BRADĚ (Albatros, 2015). Pro starší čtenáře jsou tu dvě napínavé knížky s prvky fantasy TADEÁŠ A HRADNÍ TAJEMSTVÍ (Albatros, 2007) a BYLUM NEBYLUM (Pikola, 2017). Zapomenout nesmím ani na poetické pohádko-příběhy v knize HRAD SVÍCEN (Karolinum, 2009). Na zřícenině hradu se z části odehrává i děj dobrodružné knížky NA ORLÍCH KŘÍDLECH (Albatros, 2014). A na závěr hrady ze tří „kultovních“ sérií. Bradavický hrad v knihách o HARRY POTTEROVI (Albatros), hrad Cair Paravel z LETOPISY NARNIE (Fragment) a hrady se to hemží i v sérii HRANIČÁŘŮV UČEŇ (Egmont).










6. týden - O JESKYNÍCH

Tohle téma mě nejprve trochu vyděsilo. O jeskyních mě toho mnoho nenapadlo, ale při bližším zkoumání a když jsem si vzala na pomoc ještě i podzemí jako takové, se přeci jen něco nastřádalo. Jen pro ty nejmenší čtenáře je toho tentokrát trochu méně. Je tu několik “výletových” knížek, které zvou i do jeskyní. Pro nejmenší je to hledací knížka POJĎME OBJEVOVAT ČESKO (Meda, 2020), pro trochu starší VÝLETOVNÍK (Slovart, 2016) a knížka SVĚT JE NEJ (Albatros, 2019). Pak tu máme několikrát podzemí, v kterém se často nachází nejrůznější doupata či jeskyně. Mrkněte s dětmi do knih VELKÁ KNIHA PODZEMÍ (B4U, 2017) nebo CO SE SKRÝVÁ POD ZEMÍ (Fragment, 2018). Pro větší je tu ještě knížka POD VODOU, POD ZEMÍ (Host, 2017). Pod zemí má samozřejmě své obydlí i krtek z knihy KRTKŮV ČERNOBÍLÝ SVĚT (65. pole), spoustu podzemních doupat a dokonce jednu medvědí jeskyni najdete i v knížce NOVÝ DOMEK PRO MYŠKU (Portál, 2020). Na tajuplnou cestu do spletitých podzemních chodeb, jeskyní a podzemí se vydává i několik komiksových postaviček - HILDA A KRÁL HORY (Paseka, 2019), MARCY A HÁDANKA OD SFINGY (Paseka, 2019) a ANČA A PEPÍK (Academia, 2004). Jeskyně snů je v knížce TONÍK A JESKYNĚ SNŮ (Meander, 2010), tajemná SOVÍ JESKYNĚ (Turistashop, 2020) je zase ve stejnojmenné  knížce pro starší čtenáře. V knize PRAVĚKÝ MALÍŘ (Amulet, 2001) je obří jeskynní systém plný nástěnných maleb. A pak tu je několik více méně současných příběhů pro starší čtenáře. Bývalé lomy plné jeskyní jsou v knize DOBRODRUŽSTVÍ V ZEMI NIKOHO (Albatros, 2019), a podzemními prostorami se to hemží i v knížce ZMIZENÍ EDWINA LINDY (Albatros, 2019) a ZTRACENÝ NA NEVDĚKU (Albatros, 2021). V knize TAJEMSTVÍ JESKYNĚ POKLADŮ (Albatros, 2015) se přímo v jeskyni nachází dokonce tajemný poklad. Všechny jsou naše oblíbené.










5. týden - O VODĚ  (studnách, jezerech, řekách, pramenech…)

 Nejprve tu máme vodu obecně v knížkách VODA VODĚNKA (Pikola, 2021) a BEZ VODY TO NEJDE (Portál, 2021). Dozvíte se v nich mnoho zajímavého, ta prvně jmenovaná je navíc poetické a vtipná zároveň. A pro nejmenší je tu vodní živel v leporelu SAMÁ VODA (Albatros, 2007). Pokud vás zajímá, co ve vodě nebo okolo vody žije, určitě si vezměte k ruce knížku ZA ZVÍŘÁTKY K VODĚ (Albatros, 2012), nebo RYBÍ SLIBY (Portál, 2011). FILÍPEK (Fragment, 2018) vám navíc ještě prozradí, co lze kolem vody zažít zajímavého. Chcete-li něco o vodě největší, tedy o moři či oceánu, bude se vám hodit pro nejmenší veršované leporelo MÍT MOŘE NA DVOŘE (Albatros, 2013), pro o trochu starší je básnička USPÁVANKA S PLAVČÍKEM A VELRYBOU (Sursum, 2011), mořská básnická sbírka MOŘE SLANÉ VODY (Albatros, 2014) nebo poetický příběh MOŘE POTKALO OBLOHU (Albatros, 2019). K moři se dostanete i s velrybou GRÉTOU (Pluto, 2019) i s hlavními hrdiny dobrodružné a napínavé knížky pro starší čtenáře MALAMANDR (Albatros, 2021). A zapomenout nesmím ani na profesora Astrokocoura, který vám ukáže, co všechno se skrývá POD HLADINOU (Labyrint, 2020). A pak je tu voda sladká. ZACHARIÁŠ A STUDENÁ VODA (Selves, 2020) je  kniha o otužování, důvěře i (respektujících) vztazích. Kniha H2O A TAJNÁ VODNÍ MISE (Abramis, 2017) je prvním dílem vtipné série, kde se cestuje potrubím kapesní ponorkou. A v pohádkovém příběhu ŘEKA, KTERÁ TEČE POZPÁTKU (Baobab, 2016) se putuje podél řeky až k samotnému prameni. A co TAJEMSTVÍ OBLÁZKOVÉ HORY (Labyrint, 2018)? Tam pravda moc vody není, zato tam je studna zapomnění. A úplně nakonec studánka, či dokonce studna lidových básniček a písniček o jaru a vodě v knížce STUDÁNKO RUBÍNKO (Vyšehrad, 2009).










4. týden - O ZASTÁVKÁCH

Z našich oblíbených knih jsem vybrala vesměs knihy se zastávkami “dopravními”, ale klidně se s knihami pozastavte kdekoliv ve městě, v přírodě, postůjte u uměleckých děl, udělejte si zastávku historickou či “zakotvěte” u dobrých přátel. Na svých cestách se zastavuje na různých místech trpaslík František z knížky DLOUHÁ CESTA (Pinwheels, 2017) a stejně tak DOKTOR RACEK, který JEDE NA PRÁZDNINY (Labyrint, 2008). A co teprve TONIČKA UŽ VŠUDE BYLA (Host, 2021)! Ta si dělá zastávky křížem krážem po celém světě. ŽERYK NA CESTÁCH (Naše kniha, 2016) má zastávku snad v každé anglicky mluvící zemi, navíc u toho vystřídá spoustu dopravních prostředků a tedy i zastávek. To POŠŤÁK MYŠÁK DORUČUJE (Host, 2008) dopisy a balíčky jen se svým vozíkem, ale zastávek má ve svém rajonu víc než dost. Autobusové zastávky jsou snad na každé stránce hledacích knížek pro nejmenší JARO/LÉTO/PODZIM/ZIMA (Paseka, 2013). Spoustu zastávek udělá indián Rychlá Veverka z knihy VELKÝ ZÁVOD (Petrkov, 2013) nejen při závodě Formule 1, ale i při svých dalších dobrodružstvích. Hromadu zastávek můžete udělat i vy sami při svém cestování či putování. K ruce se vám bude určitě hodit nějaký ten “zastávkový průvodce”. Doporučujeme zastavovat se s jakoukoliv knihou z edice To je… (třeba zrovna s knihou TO JE PRAHA (Baobab, 2015)) nebo s KNIHOU NA VÝLETY (Labyrint, 2020). Chcete-li zastávky poznávat skrze jednotlivé dopravní prostředky, nahlédněte do knížek NA PROCHÁZCE VE VLAKU (Běžíliška, 2019) či TO JE METRO, ČÉČE! (Paseka, 2019). Procházet a zastavovat se můžete i v některých světových národních parcích prostřednictvím knihy CESTA DO DIVOČINY (Host, 2020). A pak je tu několik dobrodružných knih, které se odehrávají na nejrůznějších zastávkách či přímo v dopravních prostředcích. Dvě detektivky - KRÁDEŽ VE VLAKU SKOTSKÝ SOKOL (Dobrovský, 2020) se ve vlaku odehrává úplně celá, v knize EMIL A DETEKTIVOVÉ (Albatros, 2018) je důležitá vlaková zápletka. Potom je tu vlakové přesouvání po celém území čerstvě zrozené ČSR v knize 1918 ANEB JAK JSEM DAL GÓL PŘES CELÉ ČESKOSLOVENSKO (Host, 2018), pohádkové TAJEMSTVÍ 13. NÁSTUPIŠTĚ (Albatros, 2003) a tajuplný VANGO (Baobab, 2013). A nakonec určitě nakoukněte i do pohádkové knížky plné snů, která se ZASTÁVKY přímo  jmenuje (Pop-Pap, 2019).










3. týden - O STOPÁCH

Stopy mohou být otisky, ale také indicie či nápovědy. A tak v našich oblíbených knihách věnuji těm i těm. Se stopami, které lze najít v hlíně, sněhu či písku, se můžete seznámit v knížce KDOPAK TO TU BĚŽEL? (Kazda, 2019) či v obří knize STOPY ZVÍŘAT Z CELÉHO SVĚTA VE SKUTEČNÉ VELIKOSTI (Slovart, 2019). Stopovat vás naučí Bear Grylls v PŘÍRUČCE PRO ZAČÍNAJÍCÍ DOBRODRUHY (Pikola, 2020). Spousta stop je i v hledací knížce pro nejmenší ROK V LESE (Host, 2017). Umět dobře stopovat se vyplatí vlčí smečce v knize PRVOROZENÝ (Host, 2016). Svou milovanou stopuje houseňák Pepík v knize Ó, Ó, Ó, VAJÍČKO! (65. pole, 2019) a po stopách svých rodičů se vydává malý semenáček v knize KDO ROSTE V PARKU (Host, 2019). Po stopách naší historie se můžete vydat v knize PO STOPÁCH STALETÉ DÁMY (Portál, 2015), “stopovat” můžete ve stejné edici i české baroko či Karla IV. A pak tu máme spoustu a spoustu dobrých knih se stopami detektivními. Komiksové pátrání vám nabídne KOMISAŘ VRŤAPKA (Mladá fronta, 2007) či kniha OTAZNÍKY DETEKTIVA ŠTIKY (Albatros, 2012). S malým Františkem můžete hledat UKRADENÉ HOUSLE (Albatros, 2020) nebo štěně, cukřenku či hodiny. V knize TŘIKRÁT DETEKTIV KALLE (Albatros, 2018) vyřešíte s Kallem a jeho partou případy dokonce tři. Do starověkého Říma se dostanete při sledování stopy v knize STOPA VEDE K AKVADUKTU (Thovt, 2007). Mnoho stop a indicií najdete v HOTELU WINTERHOUSE (CPress, 2019) a dalších dvou pokračováních či v knize TAJEMSTVÍ JESKYNĚ POKLADŮ (Albatros, 2015) a dalších třech dílech. Po stopách zlodějů orlích vajec se vydáte v knize NA ORLÍCH KŘÍDLECH (Albatros, 2014) a zločin v době první republiky odhalíte v knize PAST NA KORUNU (Albatros, 2018). No a v hravé knize NOHA K NOZE (Labyrint, 2005) je stop a otisků plno na každé stránce!










2. týden - O DEŠTNÍCÍCH A DEŠTI

Chcete-li se také ochladit a prožít deštivý týden, určitě mrkněte do knížek HOLČIČKA A DÉŠŤ (Albatros, 2020) a VELKÝ MOKRÝ BALÓNEK (Meander, 2017). Hlavní hrdinky vás totiž skvěle naladí na to, že i v dešti je venku prima a pořád je co dělat! Pokud se chcete dešti podívat na zoubek trochu blíž a zjistit, jak vzniká, jak se tvoří, jak se měří a spoustu dalších zajímavých věcí, určitě vezměte do ruky pro nejmenší okénkovou ODKUD PŘICHÁZÍ DÉŠŤ? (Svojtka, 2016) nebo MALOVANÉ POČASÍ (Albatros, 1980), Pro trochu starší čtenáře se hodí knížka VŠECHNY BARVY POČASÍ (Host, 2020) a pro ještě starší kniha PŘEDPOVÍDEJ POČASÍ (Paseka, 2020). Prší i v knížce pro nejmenší čtenáře O MRÁČKOVI (Petrkov, 2005) a celé Dešťové království najdete v knížce KOCOUREK, KTERÝ MĚL RÁD DÉŠŤ (Portál, 2017). Doporučujeme i knihu VŠÍMAVÁ SIRÉNA (Malvern, 2019), v které hlavní hrdinka dívka Atlanta dokáže mj. rozeznat třiapadesát různých typů deště. Prší i v knize z blízké budoucnosti SOVÍ ZPĚV (Albatros, 2007) a to dokonce tak moc, že nastane povodeň. A jak moc prší, když je LIJAVEC (Paseka, 2002), to snad ani není třeba dodávat. A kde všude najdeme deštníky? Třeba v jedné básni skvělé sbírky VĚCI, KTERÉ ZTRÁCÍME (Meander, 2020) nebo v jednom z příběhů komiksového výboru VYNÁLEZY PANA SEMTAMŤUKA (BBart, 2020). O jednom neposlušném deštníku je celičká kniha KAREL aneb POHÁDKY O NAŠEM DEŠTNÍKU (Dybbuk, 2006). A kde by bez svého létajícího deštníku byla MARY POPPINSOVÁ (Albatros, 2015), že?  Pomocí deštíků lze cestovat i v knížce NIKDYUŠ (Albatros, 2019), tam je totiž dokonce celá paraplová dráha. A tak tu máme Anglii a její věčně deštivé počasí. O tom ví své i hlavní hrdinka knihy PÁTRAČKA GILDA A DUCHOVA SONÁTA (Albatros, 2009) a balí na cesty i svůj nepřehlédnutelný růžový deštník. Deště a deštníků je víc než dost i v romantické knize KRONIKY PRACHU (Fragment, 2019), jednou dokonce hojně naprší i do knihovny. Ach!





A co chystáme na tento týden za aktivity? Nic velkého, ale pokud bude pršet, rádi bychom si zaplavali a zatančili v dešti. Srážkoměr z obyčejné sklenice s rovným dnem už máme na zahradě pár dní a děti moc baví sledovat, kolik kdy napršelo. A určitě znovu vyzkoušíme i aktivitu “jak maluje déšť.









1. týden - O BATOZÍCH A KUFRECH

Potřebujete-li poradit, co sbalit do batohu, určitě nakoukněte pod ruce malému medvědovi v knížce CESTA MALÉHO MEDVĚDA (Papillon, 2020), poradit se můžete i s Rufusem prostřednictvím knížky RUFUS ZÁLESÁK (Baobab, 2020). Batůžky si sbalila i prasečí rodinka v hledací knížce POJĎME OBJEVOVAT ČESKO (Meda, 2020) a další prasečí dvojka v knížce CHROCHTÍK A KVIKALKA (65. pole, 2012). S ROŠŤÁKEM OLIVEREM (Albatros, 2011) a jeho sbaleným batůžkem se můžete vydat na školku v přírodě. Paní Jezevcová z knížky HORSKÁ CESTA (Labyrint, 2019) nepotřebuje batoh, stačí jí jen uzlík či kabela přes rameno. A máte-li doma starší batoh, který už neslouží původnímu účelu, zkuste do něj něco zasadit jako JŮLINKA Z JEDLÉ ZAHRÁDKY (Verzone, 2013). S kufry cestují LUISA A LOTKA (Albatros, 2021) na prázdninový tábor, kufry si pro prázdninové cestování sbalila i rodina Zelníčkových v knize CESTOVÁNÍ S VELRYBOU (Albatros, 2014) či myší rodina v knížce PRÁZDNINY POŠŤÁKA MYŠÁKA (Host, 2019). Kufry často balí Kiko a její tatínek v knize KIKO A TAJEMSTVÍ PAPÍROVÉHO MOTÝLA (Meander, 2010). Sbalit nejrůznější zavazadla a vyrazit na cesty museli i ANNA ZE ZELENÉHO DOMU (Albatros, 2018), studenti z INTERNÁTNÍ ŠKOLY NA OSTROVĚ CIKÁD (CPress, 2020) či šestiletý Péťa s rodiči v BÁJEČNÉ ŠKOLE PANA SCOTTA (Kazda, 2020). Kufřík a pouzdro od cella balí i Sophie a její tatínek v knize STŘECHY PAŘÍŽE (Albatros, 2017). A co kniha MALAMANDR (Albatros, 2021)? Hlavní hrdina Herbie Citrón přeci “šéfuje” oddělení ztrát a nálezů a tam se batohů a kufrů vyskytuje víc než dost. Kniha TAJEMNÝ KUFR PANA BENJAMINA (Albatros, 2019) může být základem pro povídání o obětech válek a totalitních režimů. Stejně tak jako kniha JAK HITLER UKRADL RŮŽOVÉHO KRÁLÍČKA (Argo, 2018). Jde sbalit do jednoho kufru celý svůj dosavadní život? 





A na jaké se chystáme aktivity? Zkusíme nějaký batoh či kufr výtvarně pojednat, zřejmě vyhraje technika koláže a téma “co nejdůležitějšího by sis sbalil/a do kufru/batohu?”, zahrajeme si hru KUFR (hádání slov) a na konci týdne sbalíme batohy a vyrazíme na naše každoroční putování. 







-------------------------------------

Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál. 

2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  2. Jéj, Komisár Vrťapka, to mi niečo hovorí! Len si za ten svet neviem spomenúť, čo... :-/

    OdpovědětVymazat