pátek 30. července 2021

DV… jak na berušky

A zase po čase jedno trochu ucelené téma. Aktuálně už je na něj asi pozdě, ale my jsme si ho s dětmi před pár týdny hodně užili. Berušek neboli slunéček máme plnou zahradu. Bohužel to povětšinou nejsou slunéčka sedmitečná, ale slunéčka východní a další jiné druhy, ale pro pozorování, povídání si o životě, životním cyklu berušek, o částech těla apod., to nevadí. 

Pozorování slunéček přímo v reálu je totiž fascinující. Nejlépe s lupou. Nejprve žlutá vajíčka různě na listech (my jsme jich měli hodně na mátě a meduňce), potom malí "dráčci" jak jim děti říkaly, dravé larvičky, které dokážou pěkně kousnout na nás padaly z třešně v opravdu velkém množství. A pak kukly, oranžové kuličky různě po zahradě, nejvíc na přerostlém pastyňáku z loňska, který je plný mšic. A nakonec dospělá slunéčka. Nejprve bez teček a až později s tečkami. Moc prima to sledovat. 



Slunéčko sedmitečné je asi 7 mm dlouhé, tvar jeho těla je polokulovitý. Jeho krovky jsou zbarvené červeně se třemi černými tečkami na každé straně a jednou tečkou společnou pro obě krovky. Slunéčko sedmitečné je velmi rozšířený druh, vyskytuje se tam, kde žijí mšice a červi. Těmito škůdci se živí jak larvy slunéčka sedmitečného, tak i dospělí jedinci. Na podzim se slunéčka sedmitečná shromažďují a společně přezimují pod odchlíplou kůrou nebo ve spadaném listí. Jejich červená barva je varováním pro ptáky a další živočichy. Slunéčka sedmitečná při nebezpečí bezvládně padají na zem. Pokud s nimi někdo manipuluje, vylučují oranžovou šťávu, která na ně útočícím predátorům nechutná. Takto jsou jedovaté i larvy a jejich kukly. 


Životní cyklus slunéčka si děti upevnily i na skvělém vrstveném vývojovém puzzle od Lipky a vývojové skládance Proměny od Pipasiku (pracovní listy najdete TU). A také na nejrůznějších pracovních listech. Že se v případě slunéčka jedná o vývoj nepřímý a proměnou dokonalou by dohromady asi nedaly, ale jednotlivé fáze si pamatují velmi dobře. 

Ten úplně nejmenší používal i reální figurky nejrůznějších hmyzáků. Slunéčko poznal bezpečně, ostatní hmyzáky s dopomocí starších. Figurky jsou Schleich a Safari. Existují i figurky všech čtyřech vývojových stádií slunéčka. Obrázkové karty, které moc rádi využíváme i v jiných oborech, jsou od Kupky




Povídali jsme si také o tom, do jaké skupiny (třídy) živočichů slunéčka patří. A co mají zástupci této třídy společného. Děti to odvodily z obrázků a figurek, které jsem jim připravila - je to šest párů končetin a tělo rozdělené na tři část - hlavu, hruď a zadeček. Ne všichni zástupci mají (povětšinou dva páry) křídel. Na zjednodušeném obrázku si popsaly jednotlivé části těla. Číst zatím neumí ani jeden z nich, ale písmena znají, takže samy poznaly, kam co patří (hlava, hruď, zadeček, oko, noha, tykadlo, krovky, křídlo).





Vyplňovaly i nějaké další pracovní listy, grafomotorické, s počítáním, logické…, které jsem různě postahovala z internetu. Skvělé jsou pracovní listy k videu (které moc doporučujeme!) na EduČt od Andrey Tláskalové (odkaz na konci článku). Všechno si to potom nalepily do svých přírodovědných deníků.





Kromě videa jsme se spoustu zajímavých informací dozvěděli i z letošního jarního čísla skvělého časopisu AHOJ DIVOČINO, kde byly slunéčkům věnovány hned čtyři stránky.




A také jsme tvořili jako obvykle. Vesměs venku, občas se zapojil i nejmladší. Všechny tři obrázky jsou "beruškové", každý tvořený jinou technikou. První z nich byla i pro nejmladšího. Vlhkou čtvrtku děti pomalovaly anilinkami v zelených tónech a po zaschnutí obtiskovaly půlku brambory ve tvaru těla berušky. Tady se dobře hodí hustá tempera. A zase se nechalo zaschnout a nakonec si lihovou černou fixou dokreslily detaily. 


Druhá berušková louka vznikala na tvrdém kartonu, na závěr se na něj lepily kamínky, tak aby dobře držel tvar. Karton se opět nejprve pomaloval vodovkami v zeleném odstínu a po zaschnutí se na něj nalepily listy travin vystřižené z barevných papírů. Kamínky vhodných tvarů děti pomalovaly červenou akrylovou barvou a po zaschnutí dokreslily lihovkami. Nakonec nalepily "do trávníku" tavnou pistolí a bylo hotovo. 



Třetím tvořením byly hodně stylizované berušky z papírových talířů. Zařadila jsem opět i pro nejmladšího, malování štětcem ho baví. Nejprve jeden talíř celý červený, půlka druhého černá. Používaly jsme tempery. Nechá se zaschnout, do červeného talíře se vystřihne výseč a oba talíře se slepí tak, aby výseč byla na černě natřené části spodního talíře. Na tělo berušky se dokreslí puntíky a dolepí se hlavička z černého papíru.



A co jsme četli? Jasně, že knížku MIZÍCÍ HMYZÍCI (Portál, 2013) od Daniely Krolupperové, kterou krásně ilustrovala Eva Chupíková. Je o různých hmyzácích a slunéčka tam hrají dost výraznou roli, ale dětem to dopředu neprozrazujte. Království růží postihlo zlé prokletí. Bylo napadeno neznámými vetřelci, černými tvorečky, kteří způsobili, že růžové keře začaly vadnout a chřadnout. Celému království hrozí zkáza. Je ohrožen i život růžových víl obývajících růžové keře. Najdou víly někoho, kdo je zachrání? Příběh mizících hmyzíků je pohádka, která dětským čtenářům pootevře okénko do tajemného světa dobře známých drobných živočichů (děti poznají třeba svižníka, vodomila, sršeň, krtonožku, červotoče, kobylku a další). Poznávají jejich vlastnosti a řeší jednoduché otázky připojené za každou kapitolou. 





A nezapomněli jsme ani na písničky a básničky. Sluníčko, sluníčko, popojdi maličko je jasné, přidali jsme i Beruško, půjč mi jednu tečku. Můžete mrknout i na nějaká videa s těmito písničkami, mně se žádné vizuálně nelíbilo, takže jsme jen poslouchali a zpívali. A jako obvykle, došlo i na pohybovou básničku.

Nevídáno, neslýcháno, (zakrýt oči, uši)

beruška cvičí každé ráno. (ruce pokrčíme v loktech a narovnáme – 2x každé – na slova) 
Nejdřív nohy protahuje, (natahujeme nohy před sebe, dotkneme se špičkou) 
do výšky se vytahuje, (na špičkách, vzpažené ruce, snažíme se vytáhnout) 
potom ještě dřepy dělá, (dřep)

ta je pilná jako včela. (běh na místě) 

ODKAZY

A nakonec pár odkazů, kde najdete videa a pracovní listy, které jsme používali.
  • video Slunéčko sedmitečné (v rámci EduČt) TU, pracovní listy k videu jsou ke stažení tamtéž
  • zábavné video ze série Mrňouskové TU
  • video z cyklu Ferda Mravenec Jak se beruška stala královnou krásy TU
  • můj pracovní list části těla slunéčka sedmitečného najdete  TU
  • pracovní listy v AJ jsou odtud 
  • pracovní listy ke kartám Proměny od Pipasiku jsou TU

A pokud byste si rádi prohlédli další hmyzí články na blogu, najdete je:

  • článek o hmyzích knížkách je TU
  • článek o hmyzích venkovních aktivitách TU
  • včelí článek TU
----------------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

Žádné komentáře:

Okomentovat