úterý 12. prosince 2023

Jak na... vánoční přání podruhé

Vánoční (i velikonoční - více TU) přání vyrábím mnoho a mnoho let, společně s dětmi víc už než deset let. Každý rok jsou jiná, takže tipů k předávání už je opravdu hodně. Na blogu najdete článek Jak na vánoční přání (TU), kde najdete víc než desítku postupů a fotografií. Už to začínalo být trochu nepřehledné, tak je tu článek nový, kde jsou tipy zatím jen tři, ale další roky budou určitě přibývat. A pokud chcete víc inspirace, mrkněte i do toho prvního článku. :-)

2023

Letos zase naše osvědčená anilinková technika se solí. Jen trochu jiná, tentokrát inspirace z instagramu od @petra.skopac. Připravené naskládané čtvrtky jsme na přední straně trochu navlhčili rozprašovačem a do vlhka jsme zapouštěli zimní/vánoční barvy. Vždy jen asi tak ve středovém pásu. Posolili jsme směsí jemnozrnné a hrubozrnné soli a na chvilku dali sušit do trouby. Po zaschnutí jsme dokreslili různé stromečky, dovnitř nalepili básničku a dopsali přání a hotovo! A protože se část přáníček nepovedla úplně podle našich představ (barva byla moc sytá a tmavá), udělali jsme vlastní verzi zimní krajiny, kterou děti nakonec prohlásily za ještě lepší. A pak, že chyba, že jo! :-)





2022

Letos není nějak moc času na tvoření, takže přání je super jednoduché a rychlé a trhání zvládnou i nejmenší. :-) Stačí si vytisknout nějakou vánoční koledu s notovým záznamem a můžete trhat. Na přeloženou barevnou A5 čtvrtku pak nalepujete pásky not do tvaru stromečku. A nezapomeňte na hvězdu! A je hotovo. 







2021

Pro tentokrát jsme se dohodli, že nebudeme tvořit v modrých zimních barvách jako předchozí roky, ale že by to chtělo něco trochu jiného. Tak tedy ano, je to barevnější, ale opět jsme skončili u našeho osvědčeného a velmi oblíbeného tandemu „anilinky a sůl“. Nejprve je třeba si připravit základ přáníček (tj. přehnutou čtvrtku A5). Vrchní strana přáníčka se namočí ve vodě, aby byla celé plocha opravdu hodně mokrá a anilinkami se na ni namaluje několik barevných pruhů od světlé po tmavou (u nás to byla žlutá, oranžová, červená, fialová, modrá a černá). Musí se pracovat rychle, štětec musí být stále plný vody a často se do vody též namáčí, aby čtvrtka byla pořád hodně vlhká a barvy se rozpíjely. Přáníčko se témeř celé ihned posype solí (používáme směs jemné a hrubozrnné soli), jen žlutý pruh se solí nesype, aby se na něj později dalo kreslit. Nám se osvědčilo "solené anilinky" sušit v troubě na 60 stupňů, vzniknou tak v barvě výraznější "mapy". Po zaschnutí se z přáníček rukou odrolí sůl a ředěnou bílou temperou se na ně přes kartáček nastříkají drobné sněhové vločky (přes kartáček namočený v barvě se přejíždí prstem a on "prská" drobné tečky). Opět se nechá zaschnout a potom se do dolní části nakreslí černým fixem stíny nejrůznějších střech. A pak už dovnitř stačí napsat přání nebo nějakou vhodnou básničku. Nebo obojí.









2020

V době, kdy jsme tvořili tato přáníčka, u mladších dětí hodně frčeli raznice. Navíc zapíjená malba anilinkami sypaná solí je u nás oblíbená už několik let a zvládne ji i ten nejmenší, tak bylo celkem rychle vymyšleno, jak budou přání vypadat. Vyhrály to “baňky”. Podkladové čtvrtky, z kterých se ozdoby (kolečka) vyrážejí, vyrobilo každé z dětí dvě, protože přáníček děláme už přes třicet kusů. Každá čtvrtka se hodně navlhčí (nejlépe celou namočit do větší mělké misky) a pak se do ní zapouští anilinové barvy v tónech, které chcete. Malba musí být stále vlhká (až mokrá) a nakonec se posype solí. Vznikají krásné struktury a ornamenty. Použili jsme směs hrubozrnné a jemné soli. Nechá se zaschnout (nejlépe v troubě na 60 stupňů) a vyrazí se kolečka různých velikostí. Na přeloženou čtvrtku A5 se nakreslí rámeček a do něj se umístí "baňky" různých odstínů i velikostí. Dokreslí se provázky, dopíše se vzkaz. A je hotovo!







Krásné sváteční dny přejeme!

Žádné komentáře:

Okomentovat