sobota 15. července 2017

Kam… 4x Sázava

4x Sázava. Posázavská cyklostezka, řeka Sázava, městečko Sázava, koupaliště Sázava. Tohle nás fakt moc baví a realizujeme to za rok několikrát. Hlavně na kole, občas na bruslích.

Cyklostezka Přibyslav - Sázava je totiž moc fajn. Na kole obzvlášť pro rodiny s dětmi. Na bruslích pro všechny bez rozdílu. Na jednom inlinovém webu se dokonce píše, že je to jedna z nejkrásnějších tras. Je na ní totiž jen minimální převýšení a navíc jedete úžasnou krajinou. Skály, husté lesy, rozlehlé louky, lávky nad řekou Sázavou, podjezdy pod vysokými železničními mosty… to všechno cestou míjíte. Ještě větší paráda je to na jaře, když kolem všechno kvete.

Cestu vám zpestřuje i několik mostků a přejezdů, protože stezka vede po bývalé železniční trati. Všechny mostky i přejezdy jsou číslovány, podél cesty jsou navíc po půl kilometru patníky určující vzdálenost od začátku trasy. Pro naše děti je to báječná hra : hádat jaký patník, mostek nebo přejezd je právě před námi. Máťa už zná trasu nazpaměť, ví přesně, kde je patník označující 4,5 km nebo mostek č. 8. Na něj prostě nemáme. :-)



Trasa měří zhruba 10 km jedním směrem. Je to tak akorát, aby to Máťa v pohodě zvládl a Baru s Honzíkem vydrželi každý ve svých sedátkách (Baru v sedačce, Honzík v kočáře). Okolo je pořád co pozorovat. My už jsme měli dokonce štěstí na srnce, několik zajíců a čápů a také bachyni s mláďaty. Mašírovali si to rovnou přes stezku!

Trasa začíná v Přibyslavi přímo u nádraží. Takže se dá s kolem ke stezce jednoduše přiblížit vlakem. Pokud přijedete autem, jsou tu dvě parkoviště a ještě jedno na konci stezky. Na trase jsou dvě krytá odpočívadla a jedno je ještě na konci stezky v Sázavě.




Pokud jedeme na koupaliště, odpočívadla moc nevyužíváme a jedeme přes vesnici Sázava rovnou až k vodě. Ani na koupaliště nedáme dopustit. Pokud jedeme ráno, na stezce ani u koupaliště nejsou téměř žádní lidé a to my rádi. :-) Voda je celkem čistá, kolem lesy. Paráda. Můžeme jen doporučit!





Zrovna na koupališti v Sázavě vznikla moje další letošní letní výzva. Po výzvě sukničkové přišla na řadu výzva koupací. Výzva k posílení těla a zdraví. A přidal se ke mně i tchán, takže se budeme tužit oba. Rozhodli jsme se následujících minimálně 100 dní vykoupat venku (ano, počítáte správně, to je zhruba do 20. října). Nejčastěji zřejmě právě na Sázavě, ale počítá se jakákoliv jiná venkovní vodní nádrž, kde se budeme právě vyskytovat. Každý máme 10 "žolíků" na případné neodkoupané dny.  Dva ze sta dní máme za sebou. Zatím plaveme zhruba 250 m, ale vzdálenost se bude s přibývající zimou zřejmě zkracovat. :-) Tak uvidíme, jak to dopadne.


Dnes navečer

4 komentáře:

  1. Děkuji za tip, musím se podívat, jestli je reálné se vlakem na stezku dopravit z Vlašimi.
    Výzvu jsme si přesně před třemi dny dali úplně stejnou :-) Připojil se ke mě jedenáctiletý syn a hranici jsme si žádnou nedali,čím déle, tím lépe. Už teď se cítíme báječně.
    Každé ráno vzhůru k rybníku a celý den jsme svěží a plni energie.
    Tak vodě zdar!
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
  2. Zuzko, z Vlašimi je to k nám opravdu dost daleko. Na otočku to asi nebude, ale třeba prodloužený víkend… :-) Je u nás krásně. Ano, vodě zdar!
    Veronika

    OdpovědětVymazat
  3. Parádička. :) Právě Sázava mě už docela dlouho láká, ale spíš teda z vodácké perspektivy. Právě jsme se nedávno s kamarády domlouvali, že bychom ji letos v létě mohli zkusit sjet. Jen je teda trochu problém, že nikdo z nás nemá vlastní loď. To by snad ale mohla vyřešit třeba tato půjčovna lodí Sázava. :)

    OdpovědětVymazat
  4. U nás se dá jezdit parádně na kole. S přítelem třeba kousek popojedeme vlakem a pak už se napojíme na cyklostezku a frčíme. Bereme si s sebou kola i na dovolenou. Pálavu mám nejradši, ale nebráním se ani jiným místům. Chtěl bych si projet celou Českou republiku, tak máme ještě co dělat. K Vánocům jsme si každý koupil horský kolo a včera jsme je už konečně vyzkoušeli. Dali jsme si 15 km, což si myslím, že je na poprvé slušný výsledek.

    OdpovědětVymazat