pondělí 28. srpna 2017

Máme rádi… odvážná Dlouhá punčocha

Nakupuji obvykle dvěma způsoby. Pokud už tedy nakupuji a nejčastěji jsou to knihy, papírenské zboží všeho druhu a nejrůznější didaktické hračky a pomůcky. A poslední dobou povětšinou prostřednictvím internetu, protože nákupy s třemi dětmi jsou přeci jen trochu náročné. :-) Méně často podlehnu nějakému náhlému popudu a koupím, co mě v daném okamžiku osloví. Ne vždy tohle nadšení vydrží, proto se snažím takovým nákupům spíš vyhýbat. O mnoho častěji v poslední době nakupuji "zráním". Něco si poznamenám, že se mi líbí, zraje to ve mně, bobtná, přeskládává a za různě dlouhou dobu (někdy hodně dlouhou a někdy taky nikdy) nákup realizuji. A velmi často k tomu přispěje ještě nějaké další "naťuknutí". Třeba zjistím, kdo za tím obchodem či projektem stojí, pospojuje se mi to s nějakým fajn blogem nebo konkrétní osobou, někdo tu věc, o které uvažuji, úplně mimoděk doporučí… Prostě se s tou věcí, obchodem, projektem setkám ještě nějak úplně jinak. A to mě na tom moc baví. Ty náhody, postupné rozkrývání a poznávání.


Úplně stejně to bylo i s Dlouhou punčochou. Skvělým (zatím kočovným) knihkupectvím těch nejlepších dětských knih. Knihkupectvím, za kterým stojí dvě odvážné ženy - knihovnice a architektka. Zuzana Streichsbierová a Markéta Zachovalová. Ženy, které sice neznám osobně (jednu z nich pouze "virtuálně" a možná jsme se kdysi setkaly na nějaké knihovnické akci), ale které velmi obdivuji! Za odvahu, nápad, přemýšlivost i provedení celého projektu. A také za úžasně úžasný výběr knih pro děti. U nich totiž najdete jen ty nejlepší z nejlepších. Jejich "sítem" jen tak něco neprojde a rozhodně tu nesáhnete vedle.
Je to báječný projekt, jsem nadšená, moc jim fandím a držím palce. A věřím, že vše dopadne podle jejich představ. Aby taky ne, když mají společné motto, které převzaly od Pipi punčochaté: "To jsem ještě nikdy nedělala, to mi určitě půjde." :-)
Knihkupectví mělo být původně od začátku kamenné. Ale ženy přemýšlivé to propočítaly a promyslely a nakonec se rozhodly otevřít knihkupectví kočovné a později e-shop. A třeba prý jednou vyjde i to kamenné knihkupectví. Kdybyste třeba někdo věděl v Brně o vhodných prostorech s nízkým nájmem... Věřím, že i to jednou bude a též věřím, že na Dlouhé punčochy někde na jejich cestách natrefím. 

Ale zpět k tomu mému nakupování. To jsem si takhle jednou usmyslila, že by se vám hodil lis na květiny, protože naše Dějiny umění už se nezdály lisování příliš nakloněny. I vzpomněla jsem si, že jsem na jednom ze svých oblíbených blogů Na kopečku kdysi jeden pěkný lis viděla a dokonce si to i někam poznačila. Vyhrabala jsem poznámku, objednala a za pár dnů už jsme se doma těšili z krásného kousku. 






Po mailu jsme se s prodávající shodly, že jsme obě knihovnice a já si spojila blog s konkrétním jménem Zuzana S. A pak chvilku nic. Za nějaký čas jsem někde na facebooku "potkala" Dlouhou punčochu a obdivně si zavzdychala. A sledovala ty krásné (i cizojazyčné) novinky, které tam na fotkách přibývaly. A těšila se, že se naše cesty třeba někde protnou, abych si od nich nějakou krásnou knihu mohla koupit. A potom jsem někde zjistila, že jedna z "punčoch" je právě Zuzana S. A projekt se mi zase spojil se jménem. V té době jsem si už pár týdnů lámala hlavu s tím, kde pořídit dětem nějaké pěkné dřevěné meče a štíty jako dárek. Všem třem, protože dcera by jistě velmi hlasitě protestovala, že nemá meč svůj. 






Procházela jsem Fler, různě se poptávala, ale nic. Když v tom na mě vykoukl v jedné facebookové skupině inzerát, který krásné meče a štíty nabízel. U inzerátu bylo jméno Zuzana S. a nebyla to shoda jmen. Tentokrát už jsem dlouze nepřemýšlela, meče a štíty objednala a nechala jsem si k nim přihodit i tři krásné knihy. Ve třech různých jazycích. 









Knížky Daisy Mrázkové a Maurice Sendaka jsem znala, jen je nikde nemohla sehnat ("divočiny" jsou momentálně k sehnání jen ve slovenštině, ale to nám nevadí). Tu třetí jsem kupovala jsen podle pár fotek, ale je ještě suprovější, než jsem čekala. Můžu jen doporučit.









Tomuhle nákupu už tedy prostě nešlo odolat. Taková spousta šťastných náhod, to nebylo jen tak! :-) A to jsem ještě netušila, že k té hromadě krásných věcí přijde ještě navíc dárek pro dceru. Všechny ty krásné neknižní věci můžete koupit od Cili, což je projekt "pomalých hraček" Markéty a Zuzany. Díky veliké!




A už se moc těším, až se s Vámi ženy odvážné setkám osobně.


6 komentářů:

  1. Dneska asi neusnu. Převeliké díky. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. psss, jen tak potichounku a nenapadne - dve zeny jsou Zuzana S. a Marcela Z.

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasné, píšu na seznam další knihy 🙂 meče nádherné..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Piš, piš. Všechny knihy jsou moc fajn! Nojo, vlastně, na meče jsem se ptala i u vás, že? Já s tím v tu dobu otravovala kde koho. A ono to přišlo samo! :-)

      Vymazat