úterý 10. července 2018

DV kam… naše deváté krajské město (Ústí nad Labem)

Po nějaké době zase jedno z našich procestovaných krajských měst. V pořadí už deváté. Po JihlavěPardubicíchBrněOlomouciPraze (a ještě jednou TU), Českých Budějovicích a Hradci Králové přišel na řadu nejsevernější sever. Ještě tu chybí článek o Liberci, který Ústí předcházel. Ale protože tam jsme byli celá rodina několik dní, bude zpracování a sepsání asi ještě chvilku trvat.

V Ústí jsme byli už v dubnu. Ale jestli si pamatujete, byl duben velmi teplý, takže to pro nás byl první krajský výlet, kdy nám ani nepršelo, ani nemrzlo, ani nechumelilo. Dokonce i na tričko a šortky došlo. A zase jsme vyrazili vlakem a zase se ve vlaku četlo a vyplňovaly pracovní listy (ty jsou ke stažení jako obvykle na konci článku).



Nebudu vám nic nalhávat, jo? Ne, Ústí nad Labem opravdu není krásné město. V centru mnoho historických staveb nenajdete, není tam příliš míst, která byste nutně potřebovali vidět, ale pár jich přeci jen je. A k tomu má Ústí neuvěřitelně krásné okolí. To jsme prochodili před několika lety a určitě se do Českého Středohoří a okolí Ústí ještě někdy vrátíme. 





Jak už jsem psala, v centru jsme moc nepobyli, ale jeden i druhý okraj Ústí jsme si užili náramně. Nejprve jste se vydali na jednu z nejzachovalejších zřícenin v Čechách a sice na obranný hrad Střekov. Ten tu dal počátkem 14. století na břehu řeky Labe vybudovat Jan  Lucemburský. O tom, že byl hrad poměrně dobře chráněný, se přesvědčíte, až se budete od zastávky Ovčácká stezka drápat nahoru na skalnatý ostroh. Ale stojí to za to.








Hrad je opravdu rozsáhlý a z hradní věže je výhled na město i okolí. Hradem se můžete procházet sami i s průvodcem. My jsme si hradní areál prošli sami a u pokladny jsme si navíc vyžádali hezké pracovní listy pro děti. Musím říct, že jsme celkem zmlsaní "naším" hradem Lipnice, který máme nedaleko, a jen tak nás něco neohromí, ale Střekov nás rozhodně oslovil. 











Z hradu je výhled nejen na blízké a daleké okolí, ale i na Labe a Masarykovo zdymadlo, které se nacházejí přímo pod hradem. Zdymadlo jsme si prohlédli z výšky i z blízka. Přímo přes zdymadlo totiž vede stezka pro pěší i cyklisty, takže je možné si vše pořádně prohlédnout.









Pak jsme se vydali opět autobusem zpět do centra na Mírové náměstí. Na něm nejsou skoro žádné historické stavby, výjimkou je jen nedaleký kostel Nanebevzetí Panny Marie. Ústecký kostel v centru města se proslavil svojí šikmou věží. Jedná se totiž o čtvrtou nejšikmější věž v Evropě a nejšikmější věž v zemích na sever od Alp. Na šedesáti pěti metrech své výšky se vychyluje o celé dva metry a jeden centimetr k tomu. A je to opravdu vidět na první pohled. Škoda jen, že kostel stojí jakoby "v zajetí" moderního nákupního centra, takže není možné si ho pořádně prohlédnout. 





Právě ono nákupní centrum Forum jsme museli chtě nechtě navštívit. Odtud totiž vede lanovka na Větruši, která měla být naším dalším cílem. Z lanovky si můžete krásně prohlédnout město pod sebou. Takový pohled se nenaskytne zrovna z každé lanovky. Obvykle vidíte stromy, lesy, kopce a hory kolem. Tady to jsou domy, silnice a železnice. Ale i tak je to fascinující pohled.







Na Větruši na nachází hotel s restaurací. Ale je zde i spousta další zajímavostí především pro děti. Je tu zrcadlové a přírodní bludiště a celkem velké hřiště, kde se děti mohou vyřádit. Navíc vstupné do bludišť je spíše symbolické, takže vás to ani nebude stát moc peněz.












Součástí hotelu je také rozhledna, odkud je krásný výhled na Ústí nad Labem, České středohoří i Krušné hory. Na rozhlednu je vstup zdarma. Je odtud také vidět Mariánský most přes Labe. Jedná se o jeden z nejmodernějších mostů v České republice, který byl v 90 letech 20. stol. postaven jako dominanta města. Z Větruše vede také několik turistických tras kolem krásného, lesnatého okolí města. 









Zpět na nádraží (tentokrát Západní) jsme se vydali přímo z kopce kolem bývalého městského popraviště. Nejedná se zrovna o nejudržovanější část města, ale nakonec jsme trefili a cestou jsme navíc objevili spoustu květin, které tou dobou u nás ještě rozhodně nekvetly.







Únava z cesty byla ve vlaku znát, ale výlet jsme si s nejstarším zase moc užili. A pokud se někdy kolem Ústí nad Labem vyskytnete, minimálně Střekov a Větruše určitě stojí za návštěvu!

Pracovní listy najdete TU. Mapka tentokrát nebyla, popis trasy je přímo v pracovních listech.

PS - Teď jsem mrkla na staré fotky a s hrůzou zjistila, že kolem Ústí jsme se toulali už před osmi lety! Takže ten malý prcek na fotkách, je ten samý, jako na těch aktuálních. Jen nám trochu povyrostl. :-) 





2 komentáře:

  1. Já jsem se narodila v Teplicích a můj manžel je z Litoměřic. Takže Ústí docela znám. Krásné město to věru není, krom těch míst, která jste navštívili, bych doporučila ještě zoo, je hodně v kopci a s krásnými výhledy na kopce okolní. A pro spravení chuti Litoměřice, ty jsou naopak krásné velmi. I Teplice, lázeňská část není marná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ZOO jsme úmyslně vynechali,protože jsme asi 14 dní předtím byli v ZOO v Liberci, tak abychom nebyli uzoovaní. :-) Litoměřice jsme viděli jen z vlaku a fakt krása. Určitě se tam ještě někdy podíváme. Díky za tipy! :-)

      Vymazat