neděle 4. listopadu 2018

Jak na… ořechový piknik

Vlašské ořechy jsou skvělou podzimní záležitostí a navíc jsou moc dobré. Nám v rodině chutnají všem moc a tak jsem se rozhodla uspořádat ořechový piknik. Vlašské ořechy jsou navíc úžasné v tom, že je můžete použít do salátů, dezertů i hlavních jídel. Menu na piknik tak může být skutečně komplet ořechové. Vlašáky se navíc skvěle doplňují s dalšími podzimními plodinami jako jsou hrušky, řepa či hroznové víno. A rozhodně doporučujeme zkombinovat je i s nivou, kozím či balkánským sýrem. Mňam!




Nás tedy nakonec na pikniku hodně vypeklo počasí, takže jsme měli piknik domácí. Venku se totiž navečer zvedl takový vítr, že se na polévce dělaly vlny a jídlo létalo vzduchem. Takže jsme nakonec piknikovou deku rozložili v obýváku a pozvali oboje prarodiče. A bylo to báječné i doma na zemi. 😉 A pokud byste ořechový piknik (doma nebo venku) chtěli také vyzkoušet, přikládám desítku ozkoušených receptů. Ořechových receptů (především na nejrůznější buchty, řezy, dorty a cukroví) je samozřejmě hromada, ale tyhle jsme opravdu ozkoušeli a moc nám chutnalo. Jo, a kdyby vám to nestačilo, na blogu už najdete články i k pikniku ryze podzimnímu, zimnímu, jarnímu i letnímu





MASARYKOVO OBLÍBENÉ OŘECHOVÉ CUKROVÍ
Upozorňuji dopředu, že tohle rozhodně není "zdravé", ale velmi žravé cukroví. Udělali jsme s dětmi tři plechy a do druhého dne bylo všechno snědené. 
Ale k receptu: 180 g vlašských ořechů namočíme nejméně na dvě hodiny do vody. Pak je trochu osušíme a nasekáme nahrubo. Ořechy, 300 g hladké mouky, 200 g změklého másla, 100 g cukru krupice a 1 žloutek zpracujeme dohromady. Vytvarujeme válečky o průměru max. 5 cm, zabalíme je do fólie a dáme do lednice ztuhnout. Klidně přes noc. Troubu rozpálíme na 180 °C, na plechy dáme papír na pečení. Válečky krájíme na tenká kolečka a pečeme do zrůžovění. Horké obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. A letos na Vánoce neděláme rohlíčky, ale rozhodně tohle cukroví!


OŘECHOVÉ ŘEZY
A tyhle řezy jsou také pekelně nezdravé. Plné cukru a vajec. Ale taaaak dobré. Dělám je tak jednou za rok a vždycky jsou hned pryč. Ve větší míse smícháme 280 g změklého másla a 200 g moučkového cukru. Pak postupně přimícháváme 180 g polohrubé mouky smíchané s půlkou prášku do pečiva. Pak vmícháme 280 g mletých vlašských ořechů a nakonec sníh z šesti bílků. Rozetřeme na vymazaný a dobře vysypaný plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut. Vyzkoušíme špejlí. Zatímco se těsto peče, ušleháme šest žloutků a 250 g cukru do husté bílé pěny. Řezy hned po vytažení z trouby potřeme žloutkovou polevou a necháme zaschnout. 



OŘECHOVÁ BÁBOVKA
Ořechovou bábovku jsem zkoušela poprvé. Resp. podle tohohle receptu ji dělám celkem často, ale tu tmavou část jsem doposud dělala kakaovou. Ale ta ořechová je mnohem lepší! Takže v míse smícháme dva hrnky polohrubé mouky, jeden hrnek cukru, jednu šlehačku, tři vejce, jeden prášek do pečiva a lžíci vanilkového cukru. Pokud se vám zdá těsto příliš husté, přidejte ještě jedno vejce nebo trochu vody. Dvě třetiny vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do zbytku přidáme 100 g na jemno nastrouhaných vlašských ořechů, zamícháme a také vlijeme do formy. Opatrně promícháme obě těsta a pečeme v předehřáté troubě při 190 stupních cca 45 minut. Jestli je bábovka hotová, je třeba ozkoušet špejlí. 



ŘEPNÝ SALÁT S OŘECHY
Řepu střední velikosti si den předem uvaříme v páře. Trvá to zhruba hodinu, je třeba zkusit nožem, jestli je již měkká. Před podáváním ji oloupeme a nakrájíme na plátky. Ty rozložíme na talíř. Na ni rozdrobíme balkánský sýr podle chuti, pokapeme olivovým olejem, posypeme čerstvými bylinkami (máme-li) a vlašskými ořechy. Podáváme s tmavým chlebem.



SALÁT Z ČERVENÉHO ZELÍ S HRUŠKOU A OŘECHY
Půl hlávky červeného zelí nakrájíme na tenké nudličky a trochu pomačkáme. Jednu pevnější hrušku nakrájíme i se slupkou na tenké plátky, červenou cibuli na měsíčky. Ořechy nasekáme nahrubo. Vše promícháme v míse a přelijeme zálivkou z 1 lžíce octa, 1 lžíce medu a 2 lžic oleje.



KVÁSKOVÝ OŘECHOVÝ CHLÉB
Přiznávám bez mučení hned na začátku, že s tímhle receptem bude asi trochu problém. Domácí kváskový chleba totiž dělám doma už několik let a už je to tak nějak od oka. Navíc poslední asi dva roky dělám chleby hned dva najednou ještě pro manželovy rodiče, takže v o dost větším množství. Ale pokusím se to tu nějak popsat. Dvě lžíce žitného kvásku smícháme se 100 g žitné mouky a vlažné vody, tak aby vznikla konzistence kaše. Necháme  nakynout (cca 3 hodiny) a potom vmícháme 150 g žitné mouky a 150 g pšeničné mouky, dvě hrsti hrubě sekaných ořechů, mletý kmín podle chuti, dvě zarovnané lžičky soli a dvě lžíce oleje. Dolijeme takové množství vody, aby nám vzniklo pružné těsto, s kterým se bude dobře pracovat. Pořádně propracujeme rukama a stočíme do ošatky. Necháme vykynout cca 3 hodiny a pečeme ve vyhřáté troubě. Já peču 15 minut při 250 stupních a 30 minut při 200 stupních. Ale každá trouba peče jinak, takže je třeba si to ohlídat.





MRKVOVO-OŘECHOVÁ POMAZÁNKA
Jednu větší mrkev a čtvrt bulvy celeru nastrouháme na jemném struhadle. Ihned zakápneme trochou citronové šťávy. Přidáme jednu zakysanou smetanu, půlku nadrobno nakrájené červené cibule, 50 g nahrubo nastrouhaných vlašských ořechů a 100 g nastrouhaného parmazánu. Vše smícháme, dosolíme, dopepříme a necháme v lednici rozležet. Skvělá je s tmavším kváskovýcm chlebem. 



DÝŇOVÁ POLÉVKA S OŘECHY
Dýni Hokkaido střední velikosti omyjeme, očistíme kartáčkem a rozkrojíme. Lžící vydlabeme semena a dýni nakrájíme na větší kusy.  Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a kusy dýně, osolíme a posypeme trochou sušeného tymiánu. Chvíli společně restujeme a potom přilijeme 1 litr vody nebo vývaru. Vaříme do změknutí (cca 30 minut). Poté rozmixujeme, dosolíme a je hotovo. Popř. můžete polévku dochutit smetanou (i rostlinnou) nebo dokořenit. Na talířích posypeme drcenými vlašskými ořechy a čerstvou petrželkou, máme-li.



PEČENÉ BRAMBORY S DIPEM Z NIVY A OŘECHŮ
Brambory pečené v troubě asi není třeba představovat. Každý si je udělá podle své chuti a zvyku. Já brambory ve slupce omyju, osuším, nakrájím na půlky či čtvrtky a strčím do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Asi po čtvrt hodině je osolím, přidám sušený tymián a zastříknu olejem. Než je vrátím do trouby, trochu je promíchám. A dopeču doměkka. Na dip smícháme v míse jednu zakysanou smetanu s nahrubo drcenými vlašskými ořechy (množství podle chuti) a jednou červenou cibulí nakrájenou na malé kousky. Nakonec vmícháme rozdrobenou nivu (cca 100 g) a mírně osolíme a opepříme. Můžeme přidat nasekané čerstvé bylinky, případně naředit smetanou. Už nikdy nebudeme dělat pečené brambory jinak!



NUDLE S OŘECHY A PARMAZÁNEM
Tohle je bleskurychlé jídlo. 250 g zakysané smetany nebo mascarpone smícháme se 100 g hrubě nasekaných vlašských ořechů, 1 jemně utřeným stroužkem česneku a 100 g strouhaného parmazánu. Osolíme, opepříme a rozdělíme omáčku do hlubokých talířů. Tohle  je množství na cca 4 porce. 500 g širokých nudlí (tagliatelle nebu fettucine) uvaříme podle návodu v osolené vodě "na skus". Hotové okapané nudle dáme do talířů a podáváme. Každý si je zamíchá sám.



A co jsme popíjeli? Přeci podzimně jablečný mošt a čaj ze sušených šípků a jablečných slupek.
Dobrou chuť!

2 komentáře:

  1. Teda tolik jídla připravit na tento piknik musí být asi dost časově náročné. Ale sníst to všechno asi není problém:-). Docela mě láká ta mrkvova pomazánka, ale zkusím dát místo parmazanu Eidam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste cokoliv, všechno je báječné! :-) A časově náročné to moc není, pokud si chleba a buchty upečete den předem. :-)

      Vymazat