pátek 2. listopadu 2018

DV kam… naše čtrnácté krajské město (Plzeň)

Tak a máme to! Sice jsme nestihli poznat a navštívit všechna naše krajské města (psala jsem o tom loni v září TU) do konce školního roku, jak bylo původně v plánu, nabrali jsme drobné zpoždění, ale máme splněno! V polovině září jsme navštívili naše poslední krajské město - Plzeň. Předtím už jsme byli v JihlavěPardubicíchBrněOlomouciPraze (a ještě jednou TU), Českých BudějovicíchHradci Králové, (ne)krajské Kutné Hoře, Ústí nad Labem a Zlíně a Ostravě. Liberec a Karlovy Vary už máme také dávno prozkoumané, ale pořád ještě nejsou sepsané. Doufám, že i na ně dojde.




Plzeň už jsme měli v plánu několikrát, dokonce i s celou rodinou, ale vždycky z toho nějak sešlo, takže zbyla až na konec. Ale vůbec to nevadilo. Dokonce jsme se synem vyrazili na celý víkend a v Plzni stejně jako předtím v Ostravě přespali. A nebylo to jen tak ledajaké přespání, my jsme totiž vlastně vůbec nespali v Plzni. Ale o tom později. Do Plzně jsme opět cestovali vlakem, jak jinak. A protože jsou to od nás přes Prahu čtyři hodiny cesty, bylo zase dost času na čtení, povídání i pracovní listy. Z Prahy jsem trasou na Plzeň snad ještě nikdy nejela a je to paráda. Jede se kousek kolem Berounky, z vlaku jsou vidět skály Českého krasu, Karlštejn máte na dosah ruky. Už jen ta cesta je paráda!





V Plzni je spousta zajímavých věcí, takže bylo poměrně složité vybrat jen něco. Syn chtěl do ZOO, protože tam jsme byli naposledy v červnu ve Zlíně, takže to byla jasná volba. A protože hned vedle ZOO sídlí DinoPark, navštívili jsme i ten. Měla jsem radost, že jsou dinosauři "v přírodě" a ne jako v mnoha jiných parcích někde v obchodních domech. Navíc se nám dinosauří téma skvěle hodí do letošního celoročního projektu o historii. Ale je třeba dodat, že jinak pro nás byl Dinopark celkem zklamáním. Pokud už jste byli u dinosaurů ve Vyškově, jen těžko tuhle návštěvu nějaký park předčí. Tam jsou dinosauři v opravdovém lese a na velikém prostoru. V Plzni DinoPark připomíná spíše dětské hřiště. Je tu spousta aktivit cílených na menší děti, i film v DinoKině je sice roztomilý, ale moc informací o dinosaurech se z něj nedozvíte. Ano, je tu spousta skvělých soch dinosaurů v životní velikosti, mnohé se hýbají a vydávají nejrůznější zvuky. Ty se však na celkem malém prostoru překrývají a je to škoda. Pokud však máte menší děti a navíc milovníky dinosaurů, věřím, že budou určitě nadšení.





Po návštěvě DinoParku jsme vyrazili do ZOO. I tady jsem měla v plánu navázat na náš projekt o historii. Chtěla jsem v ZOO projít především zelenou trasu, která měla podle informací vnímat vývoj života na Zemi od starohor a prahor do současnosti. Musím přiznat, že my jsme tedy moc informací na trase nepostřehli, je i celkem špatně značená, vlastně spíše neznačená, takže jsme po ZOO podle plánku spíš tak nějak bloudili. Zoologická zahrada je ale krásná. Sice je na ní podobně jako na té liberecké znát, že je to jedna z nejstarších ZOO u nás, ale je obrovská, zvířata mají velké výběhy a je usazená "v přírodě" a v hezkém členitém terénu. Terén je občas svažitý až moc, takže vydáte-li se do ZOO s kočárkem či malými dětmi, místy se pěkně nadřete. 








Jedna z mála "zelených" cedulí, které jsme na naučné trase objevili.
Syna kupodivu nejvíce zaujala expozice o cestovatelích Zikmundovi a Hanzelkovi. V prostoru ZOO jsou rozmístěné i různé interaktivní prvky, lavičky, hřiště či restaurace a občerstvení, takže je i kde si odpočinout. V areálu je i mnoho botanických expozic, takže si můžete prohlédnout i spoustu známých či méně známých rostlin.











Protože jsme ZOO prošli rychleji než jsem čekala, měli jsme ještě dostatek času na další program. Ten nebyl původně úplně tak plánovaný. Když jsem totiž přemýšlela, kam všude se v Plzni podíváme, byl mi několikrát doporučen i nedaleký Starý Plzenec s hradem Radyní a rotundou sv. Petra a Pavla. To jsem ale hned zavrhla, protože nejsme automobilní a byla by to poměrně velká zajížďka a časová ztráta. Ale náhoda tomu chtěla, že jsem na ten "náš" víkend ani po opravdu velkém úsilí nemohla v Plzni sehnat finančně přijatelné ubytování. A začal hlodat červík, jestli ten Plzenec přeci jen… A vyšlo to! Ubytování levné, skvělé i se snídaní, vlakem deset minut cesty a k tomu ta historická lákadla!







K rotundě sv. Petra a Pavla jsme se z centra Starého Plzence vyškrábali po naučné stezce až kolem sedmé večer. A musím říct, že to místo mi opravdu učarovalo. Taková krása! Nádherný výhled na Starý Plzenec, Radyni i okolní kopce. A kus historie k tomu. Stavba je považována za nejstarší celistvě dochovanou architektonickou památku tohoto typu v západních Čechách a snad i na českém území. Takže tohle místo se do našeho historického projektu prostě hodilo jako ulité. A navíc ten západ slunce. Opravdu magické místo a určitě doporučujeme ho navštívit. 










My jsme si prošli celý vršek kopce, takže jsme si prohlédli i (málo zřetelné) pozůstatky raně středověkého přemyslovského hradiště Hůrka z 10. století a základy kostelů sv. Vavřince a sv. Kříže z  11. a 12. století. Opravdová historická lahůdka.









Druhý den jsme se vrátili osobákem zase do Plzně. A hned jsme vyrazili do Techmánie, abychom toho do odjezdu domů stihli co nejvíc. Techmánie je vědecké zábavní centrum, v kterém si můžete prohlédnout zajímavé expozice, zhlédnout vědecké show či demonstrace. Vybírat si můžete z celé řady expozic, které se občas obměňují (Člověk a zvíře, Edutorium, Entropa, Obnovitelné zdroje energie, Přijď na to, Vodní svět, Matematika a další). Prohlédnout si fyzikální, chemickou či biologickou laboratoř. 
















Součástí expozice je i velmi pěkné oddělení pro nejmenší, které si tedy s radostí užil i nás devítileťák. Expozice je celá moc pěkně udělaná a moc se nám tam líbilo a určitě by se tam dal strávit téměř celý den. Byli jsme tam hned po otvíračce, takže tam bylo i málo lidí a nemuseli jsme u žádných exponátů čekat a vše jsme si mohli hned vyzkoušet. 







Hodně času jsme strávili i v interaktivní expozici Vesmír (tam jsme byli úplně sami), u skvělého projekčního systému Science on a Sphere a také v 3D Planetárium, kde jsme shlédli film Země, Měsíc a Slunce. I tuhle expozici můžeme vřele doporučit.





















Po poledni jsme se vydali pěšky přes město do centra. Pěšky proto, že jsme chtěli vidět co nejvíce "na vlastní oči" a ne jen z nějakého dopravního prostředku. Cestou jsme míjeli židovskou Velkou synagogu, která je největší v České republice, druhá největší v Evropě a po jeruzalémské a budapešťské třetí největší na světě. Dovnitř jsme jen nahlédli, na prohlídku jsme nešli, protože naším hlavním cílem bylo náměstí Republiky.







Dominantou náměstí Republiky je zcela jistě Katedrála sv. Bartoloměje. Katedrála patří k nejvzácnějším gotickým památkám v České republice a věž katedrály je považována za nejvyšší gotickou kostelní věž v Čechách. Její výška je 102,6 metrů. Takže prostě byla otázka cti se tam i se sedmiměsíčním břichem vydrápat. Měla jsem trochu obavy, ale zadařilo se. A musím říct, že těch 300 schodů stálo za to. Z vyhlídkového ochozu ve výšce 62 metrů nad zemí je krásný výhled na historické jádro a okolí města. Z výšky jsme si navíc všimli tří zajímavých monumentů rozmístěných po náměstí, o jejichž účelu jsme neměli ponětí. 















Prozkoumali jsme je stejně jako historickou sgrafitovou budovu radnice, která je renesančním klenotem Plzně, až po návratu na zem. Jedná se o tři velmi originální kašny, které zpodobňují tři figury ze znaku města - chrtici, anděla a velblouda. Někomu se umístění tří moderních kašen do sousedství historických objektů nezdá vhodné, nám se naopak kašny, nápad i jejich zpracování moc líbilo.








Cestou na vlakové nádraží jsme se ještě zastavili u Plzeňského pivovaru, protože jsme si chtěli prohlédnout jeho Jubilejní bránu, kterou jsme viděli o týden dříve v ostravském parku miniatur Miniuni (kostel sv. Bartoloměje zase pro změnu uvidíte v mariánskolázeňském Boheminiu), ale bohužel se zrovna opravovala, takže jsme viděli jen namalovanou "plachtu".

Plzeň je krásné město a nabízí toho mnohem víc, než co jsme měli možnost navštívit. Navíc nám vyšlo krásné počasí, takže jsme tu čtrnáctku našich krajských měst završili parádně!

I pro město Plzeň jsem připravila pracovní listy, které jsou ke stažení TU, stejně jako mapka TU.

Žádné komentáře:

Okomentovat