pátek 18. září 2020

Jak na… podzimní piknik

AKTUALIZOVANÝ STARŠÍ ČLÁNEK

Plním, co jsem slíbila u jarního a letního pikniku. Je tu piknik podzimní. A protože má být příští týden ještě teplo, třeba některý z receptů využijete.



V jídelníčku jsme vycházeli z toho, co nám aktuálně roste na zahradě nebo nám přistane v zeleninové bedýnce. Takže jablka, hrušky, švestky, víno, mrkev, zelí, řepa, dýně, brambory, ořechy, šípky a další dobroty. A buřtíky k tomu, ty u nás s ohýnkem nesmí chybět. 



Loňské piknikové menu je tu. A k tomu pár osvědčených receptů, pokud byste se chtěli inspirovat. Všechno je obrovská bašta! Pár tipů, co s sebou za vybavení, najdete u pikniku letního. A pokud máte hodně ořechů nebo řepy, mrkněte na recepty v článcích TU a TU.


DÝŇOVÁ POLÉVKA
Dýni Hokkaido střední velikosti omyjeme, očistíme kartáčkem a rozkrojíme. Lžící vydlabeme semena a dýni nakrájíme na větší kusy.  Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a kusy dýně. Chvíli společně restujeme a potom přilijeme 1 litr vody nebo vývaru. Osolíme a vaříme do změknutí (cca 30 minut). Poté rozmixujeme a je hotovo. Popř. můžete polévku dochutit smetanou (i rostlinou) nebo dokořenit. My doma podáváme sypané sezamem nebo mandlovými lupínky a zakápnuté trochou dýňového oleje. 



BRAMBOROVÁ POLÉVKA S HOUBAMI
Ve velkém hrnci na sezamovém oleji osmahneme cibuli, přidáme hojné množství kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) a společně chvilku restujeme. Přidáme na plátky nakrájené čerstvé houby (nebo předem namočené sušené) a ještě chvíli restujeme. Pak přidáme hrst ve studené vodě propláchnuté pohankové lámanky (můžeme nahradit drcenými ovesnými vločkami) a pár na malé kostičky nakrájených brambor. Přidáme kmín a chvilku společně restujeme. Stále mícháme, aby se nám pohanka nepřipalovala. Zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a vaříme do změknutí hub a brambor. Nakonec dochutíme česnekem a majoránkou. 


MRKVOVÁ POLÉVKA
Cibuli nakrájenou na kostičky osmahneme na lžíci másla a lžíci olivového oleje, aby zesklovatěla. Přidáme 1 nadrobno nakrájený stroužek česneku, krátce opečeme a přidáme 6 oloupaných mrkví nakrájených na kolečka. Zalijeme vývarem a vaříme cca 20 minut do změknutí mrkve. Podle chuti osolíme a opepříme s rozmixujeme dohladka. Přilijeme smetanu podle chuti. Podáváme posypané mandlovými lupínky. Můžete podle chuti doplnit koriandrem nebo zázvorem. 


PEČENÉ BRAMBORY S DIPEM Z NIVY A OŘECHŮ
Brambory pečené v troubě asi není třeba představovat. Každý si je udělá podle své chuti a zvyku. Já brambory ve slupce omyju, osuším, nakrájím na půlky či čtvrtky a strčím do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Asi po čtvrt hodině je osolím, přidám sušený tymián a zastříknu olejem. Než je vrátím do trouby, trochu je promíchám. A dopeču doměkka. Na dip smícháme v míse jednu zakysanou smetanu s nahrubo drcenými vlašskými ořechy (množství podle chuti) a jednou červenou cibulí nakrájenou na malé kousky. Nakonec vmícháme rozdrobenou nivu (cca 100 g) a mírně osolíme a opepříme. Můžeme přidat nasekané čerstvé bylinky, případně naředit smetanou. Už nikdy nebudeme dělat pečené brambory jinak!


MRKVOVÝ SALÁT S ARAŠÍDY
300 g středně velkých mrkví oškrábeme a nastrouháme nahrubo. 100 g solených pražených arašídů natlučeme také nahrubo. Jednu naťovou cibulku nakrájíme na tenké plátky a dvě lžíce máty/petrželky/koriandru (podle toho, co máme) nakrájíme najemno. Vše smícháme se 2 lžícemi olivového oleje a opepříme. Pokud chceme mít salát vydatnější, přidáme 100 g balkánského sýra na kostičky.


ZELNÝ SALÁT S HRUŠKOU A OŘECHY
Půl hlávky červeného zelí nakrájíme na tenké nudličky. Jednu pevnější hrušku nakrájíme i se slupkou na tenké plátky, červenou cibuli též. Ořechy nasekáme nahrubo. Vše promícháme v míse a přelijeme zálivkou z 1 lžíce octa, 1 lžíce medu, 2 lžic oleje.


ŘEPOVÝ SALÁT S BALKÁNSKÝM SÝREM
Řepu střední velikosti si den předem uvaříme v páře. Trvá to zhruba hodinu, je třeba zkusit nožem, jestli je již měkká. Před podáváním ji oloupeme a nakrájíme na plátky. Ty rozložíme na talíř. Na ni rozdrobíme balkánský sýr podle chuti, pokapeme olivovým olejem, posypeme čerstvými bylinkami (máme-li) a vlašskými ořechy. Podáváme s tmavým chlebem.
Toto je mana v hubě, zkuste to! Určitě rehabilitujete řepu podobně jako já. :-)



OBRÁCENÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ
Dortovou formu o průměru cca 20 cm vymažeme máslem. Dokola po dně rozložíme 2 hrušky nakrájené na klínky. 100 g cukru a 2 vejce vyšleháme do pěny. Přidáme 100 g hladké mouky, 1/4 lžičku soli a 1 prášek do pečiva. Přilijeme 120 g rozpuštěného másla a vše promícháme. Těsto přelijeme rovnoměrně přes hrušky a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova (cca 30 minut).


JABLEČNÝ ŠTRŮDL
Recept nemusím jistě vypisovat, každý určitě zná. Já si zakládám na tom, aby těsto bylo dobře poprášené strouhankou a jablka sypu jen BIO skořicí. Žádná jiná totiž takovou vůni nemá. 



ŠVESTKOVÁ BUBLANINA
Recept na ovocnou bublaninu je u jahodových receptů (je to ta "nezdravá bublanina"). Jen se navrch dají rozpůlené švestky řezem nahoru a posype se drobenkou.



ŘEPNÁ BUCHTA S ČOKOLÁDOU
Kulatou formu o průměru cca 23 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Použít můžeme i čtveratý plech podobné velikosti. Oloupeme asi 250 g řepu a nastrouháme ji na hrubém struhadle. Nasekáme nahrubo 50 g vlašských ořechů. Ve větší míse vyšleháme do pěny 100 g cukru a dvě vejce. Postupně po troškách přidáváme 120 g rozpuštěného másla a 200 g polohrubé mouky. Mícháme dokud se vše nepropojí. Nakonec vmícháme řepu, ořechy, asi 50 g rozinek a vrchovatou lžičku prášku do pečiva. Promícháme, nalijeme do formy a pečeme v rozehřáté troubě při 170 stupních cca tři čtvrtě hodiny. 
Řepou, ořechy a rozinkami nemusíte šetřit. Mouka může být částečně celozrnná, cukr můžete nahradit sirupem. Buchtu můžete nechat jen tak, nebo pocukrovat povrch cukrem. My ji máme nejraději politou čokoládou. Můžete navrch přidat i nastrouhané vlašáky. Věřte, je to fakt paráda!



No a potom ještě byly na ohni opečené buřtíky a jablka a také brambory z popela. Na podzim to prostě jinak nejde. 


A co jsme popíjeli? Přeci jablečný mošt a čaj ze sušených šípků a jablečných slupek.

Dejte si taky do nosu!  Ale vlastně vůbec nemusíte vařit a péct, sbalte si pár věcí na jídlo s sebou a vyrazte ven. Podzim je tak krásný!

Víc tipů na podzimní piknikování a všelijaké věci kolem toho najdete na skvělých stránkách jdeteven.cz.

2 komentáře:

  1. Já ten váš blog miluju. Díky za super inspiraci. ��♥️�� Vlasta

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Juuu, díky moc za chválu, moc si toho vážím. :-) Krásný podzim!

      Smazat