sobota 2. března 2019

DV kam… do Brna (nejen) za pračlověkem

Tak jsme se vydali na další z našich "historických výletů". A protože jsme stále v pravěku, aktuálně v době kamenné, vydali jsme se do Brna do Anthroposu. Na ten jsem měla dost rozporuplné ohlasy. Od těch, které říkaly, že je to nuda, protože tam jsou samé vitríny, až po nadšení, kolik zajímavého tam lze vidět. A za nás musím říct, že pravda je asi někde uprostřed. A jsem ráda, že jsme vyrazili všichni, tj. nejen s nejstarších, ale i s nejmenšími prcky.










Pokud se do Antroposu vydáte, můžete pohodlně jako my, dojet autem (parkoviště je hned kousek od pavilónu, i kdy na mapě se nám neukazovalo) nebo hned vedle je i zastávka MHD. V přízemí Anthroposu je pokladna, toalety, šatna a kavárna. Tu můžete navštívit i samostatně. A musím říct, že v kavárně bylo snad víc lidí než v celém zbytku pavilónu. Lze tedy předpokládat, že pokud nenarazíte na nějakou školní výpravu, mačkat se v prostorách Anthroposu rozhodně nebudete. Kavárnu jsme nevyzkoušeli, názory na kvalitu občerstvení se různí, mě ale na první pohled odradila přehlídka nejrůznějších různobarevných cukrovinek hned na pultu vpředu. Celý objekt je bezbariérový, v době naší návštěvy sice výtah nefungoval, ale náš teréňák se v pohodě dostal až do třetího patra po schodech. Kočárek si případně můžete nechat v šatně.









Anthropos jsem navštívila naposledy asi před pětadvaceti lety se školou a myslím, že mnoho se tam nezměnilo. Opravdu tam je spousta a spousta vitrín s mnoha mnohde se odlepujícími popisky. Ale také je tam velké množství nejrůznějších instalací, dioramat a figurín. Takže i ti menší mají na co koukat. Do Anthroposu jsme se vydali především kvůli nejstaršímu, aby na vlastní oči viděl něco z toho, o čem si doma už nějakou domu povídáme. Ale protože to přirozeně nasávají i ti mladší, i oni věděli "o co jde". 







Přiznám se, že "bez přípravy" bych se do Anthroposu asi nevydávala. Přeci jen těch vitrín je tam dost a dost a některé děti by to mohlo odradit. Nejstarší sice čte velmi rád, ale popisky na vitrinách v něm nadšení úplně nevzbuzují. Takže jsem byla ráda, že v případě mnoha vitrín mohl reagovat na to, co viděl v knížkách apod. Hodně také pomohly pracovní listy, které jsem si předem vyprosila a z Anthroposu mi je poslali mailem, přestože jsme nebyli školní skupina. Syna navedli k dalším vystaveným exponátům, kterým by třeba nevěnoval pozornost a byla by to škoda. Spolehlivě ho k sobě přitáhnou dotykové obrazovky, kde se dají spustit nějaká videa s krátkými prezentacemi nebo videi k tématu. My jsme Anthroposu objevili jen jednu, ale třeba jsme se špatně dívali.









Opravdu je velká škoda, že výstava není více interaktivní. Menší děti si určitě se zájmem prohlédnou obřího mamuta, kostry dalších pravěkých zvířat, nejrůznější instalace pravěkých obydlí i s pračlověky apod., ale určitě se nezabaví na tak dlouho jako starší děti. Pro prostřední a nejmladšího jsem měla připravené omalovánky s pravěkými motivy a pravěké figurky od Safari. Ve všech patrech expozice je poměrně dost míst na sezení, takže se děti mohly v klidu usadit a věnovat se svým činnostem. Ovšem škoda, že činnostem proneseným z domu. A přitom myslím, že interaktivní koutek pro nejmenší by nezabral moc místa ani nebyl nijak finančně náročný. Třeba malé pískoviště, kde by děti mohly odkrývat "archeologické nálezy", velké dřevěná skládačka, z které by se dal poskládat obrázek čehokoliv pravěkého, třeba i oboustranná, kostky s pravěkými motivy, stoleček s omalovánkami s pravěkou tematikou a v expozici porůznu nainstalované exponáty "na osahání". 







Takže malé shrnutí za nás: expozice je opravdu skvělá a jsem moc ráda, že jsme ji navštívili. Najdete tam ukázky všeho, o čem si budete v průběhu seznamování se s pravěkem povídat (oblečení, obydlí, zbraně, umění, zvířata…). Je skvělé to vidět na vlastní oči. Ještě skvělejší by ale bylo, moci si něco z toho (samozřejmě repliky) vzít do ruky a osahat. Trochu si pohrát, trochu s něčím manipulovat. V Anthroposu vás nebudou rušit davy lidí a hluk, je tam klid. Na malé děti někdy až příliš. :-) Musím ale říct, že přestože děti byly celkem hlučné a občas po jednotlivých poschodích běhaly, nikdo je "neusměrňoval". Jen ta potřeba alespoň na něco si sáhnout, je u těch malých fakt velká.  A to by pár interaktivních prvků či pravěké hřiště určitě vyřešilo. To, co je venku před pavilonem je sice fajn, ale trochu "s křížkem po funuse".





A protože v Anthroposu jsme strávili necelé dvě hodiny, vydali jsme se ještě do zábavního vědeckého centra VIDA!, které je nedaleko. A to je o dost jiná káva. Tady hodně lidí bylo a asi je skoro vždycky. My jsme tam přijeli v neděli v poledne a lidí bylo dost i tak. Ale možná je to můj subjektivní pocit, protože já obecně moc lidí nemusím a "atrakce" podobného ražení moc nevyhledávám. Zpočátku jsem byla dost rozpačitá (i když už jsem byla na podobných místech v Liberci, Plzni, Olomouci apod.) a musela jsem si zvyknout. A děti též. Ten obrovský prostor, hodně lidí, hluk. I když je velmi umně tlumený, takže spíš než o křik jde o neustálý "šum". 









Prckové byli nejprve ve "své" sekci pro nejmenší, ale moc dlouho tam nevydrželi a brzy jsme se všichni vrhli do poznávání, objevování a manipulování. Tady totiž sahání není zakázáno, ale povoleno. Vlastně skoro přikázáno, chcete-li zjistit, co to či ono dělá nebo způsobí. Nejstarší si prostor procházel sám, různě se k nám vracel a zase odcházel, porůznu jsme se v prostoru potkávali. Expozice je rozdělená na čtyři velké části (Planeta, Člověk, Civilizace, Mikrosvět), dál je tam ještě ten prostor pro nejmenší, prostor pro dílny a divadlo. Vše se nachází na jedné ploše v jedné velké místnosti a přestože je tam opravdu hodně exponátů, je to celkem přehledné. A i když tam bylo dost lidí, čekali jsme chvilku snad jen u jednoho exponátu, lidi se tam celkem dobře rozloží. 











Po schodech se dá dostat ještě nahoru na galerii, kde jsou menší výstavy, které se často obměňují, malé občerstvení, prostor, kde si můžete posedět, odpočinout a sníst i svoje donesené jídlo. Ani tady vám neřeknu nic bližšího o kvalitě občerstvení. Tak spíš snad jen shrnující info, že celý prostor je bezbariérový, procházeli jsme ho i s kočárkem, na toaletách je přebalovací pult apod. A z galerie si navíc do přízemí můžete sjet obřím tobogánem.







Ve VIDA! centru se nám moc líbilo a dozvěděli jsme se i spoustu nových informací. Byli jsme tam skoro čtyři hodiny a kdyby nebyli ti nejmenší už unavení, vydržíme i déle. Nevím, jak to tu mají koncipované, jestli jsou všechny exponáty stálé, či občas část expozice obměňují jako třeba v Techmanii v Plzni, ale i kdyby ne, my jsme neprozkoumali zdaleka všechno a i při příští případné návštěvě bude co objevovat nebo si znovu vyzkoušet. A pokud jsou vaše děti milovníky pracovních listů, můžete jim nějaký pro VIDA centrum "ušít" přímo na míru TU.







Naše předchozí pravěké výlety najdete tu:
  • Brána do pravěku v Pasíčkách - malá, ale moc příjemné venkovní expozice ke geologii a vývoji života na Zemi (víc TU)
  • Trilopark v Praze - skvělá expozice zaměřená na pravěk, součástí dvouhodinové lektorované prohlídky je krátká přednáška a dílničky pro děti (víc TU)
  • Dinoparky různě po republice - my jsme byli ve třech dinoparcích a nejvíce se nám líbilo ve Vyškově, ale už je to pár let, takže aktuálně nevím, jak to tam vypadá

Souhrnný článek o pravěku najdete TU.

2 komentáře:

  1. V Brně na Přírodovědecké fakultě je moc pěkná výstava hornin + vedle je botanická zahrada. Určitě stojí taky za návštěvu. :)

    OdpovědětVymazat