pondělí 28. ledna 2019

DV kam… do Prahy (nejen) za dinosaury

Jak tak koukám na naše předešlé cesty do Prahy, každá má nějaký konkrétní cíl. Už jsme byli v Praze (nejen) za Josefem Ladou (TU), (nejen) za TGM (TU), (nejen) za Jezulátkem (článek není) a (nejen) za kněžnou Libuší na Vyšehradě (TU). Tentokrát jsme se vydali (nejen) za dinosaury. I když by se možná spíš hodilo "jen", protože jsme byli na výletě v Praze poprvé s mimi a já to nechtěla nijak hrotit, takže jsme navštívili jen Trilopark. Ale tam zdaleka nejde jen o dinosaury. 


Tuhle výpravu jsme naplánovali proto, že s nejstarším se aktuálně probíráme nejstaršími dějinami. A oba máme rádi, když si o věcech nejen povídáme, čteme, posloucháme a případně koukáme na videa, ale ještě raději to vidíme na vlastní oči. Mám výhledově v plánu i návštěvu několika archeoskanzenů a podobných míst, čekám ale, až bude trochu tepleji. Takže zatím jen "dovnitř".






Naplánovala jsem výlet, dala dohromady pár dalších nadšenců a vyrazili jsme. Úplně celá rodina a vlakem jako obvykle. A i cesta byla jako obvykle "tématická". Četly se knížky, vyplňovaly se pracovní listy, vymalovávaly omalovánky, hrály se dinohry a prahry. A k tomu jsme stylově pojídali kukuřičné dinosaury. A mimi spalo. A když nespalo, spořádaně se zajímalo o vše okolo. Takže máme doma dalšího malého cestovatele. Hurá! :-) 





Trilopark se nachází v Praze Nuslích a pohodlně se tam dostanete metrem. Ze stanice Vyšehrad je to jen něco přes půl kilometru pěšky. Nebo můžete jet tramvají a dostanete se skoro až na místo. Před samotným Triloparkem je ještě i celkem velké dětské hřiště, takže když dorazíte o něco dřív, najdou tu děti zábavu. Trilopark totiž můžete navštívit jen formou komentované prohlídky. A ty začínají vždy celou hodinu. Nemá cenu tedy chodit mimo čas, kdy programy začínají, budete zbytečně čekat. Vše potřebné najdete na webu, teď v zimě komentované prohlídky pro veřejnost probíhají jen o víkendu. 




Název Trilopark trochu asociuje obrovské zábavní parky, ale v tomhle případě tomu tak opravdu není. Skoro mám chuť říct, že naštěstí. :-) Trilopark se nachází jen ve dvou ne úplně velkých místnostech, ale objevíte tam toho nepřeberně. V první z místností, kde probíhá úvodní povídání, najdete mj. pět obrů ledových dob (nosorožec, tygr, pásovec…), desítky dalších modelů a velikou výstavu zkamenělin. Lektorka na úvod dětem přiblížila, jak se naše Země a život na ní měnila v průběhu jednotlivých období, vysvětlila, co je to zkamenělina a jak vzniká. Z každého období vždy dětem vypíchla to nejdůležitější a ukázala jim zkameněliny, které z toho kterého období mají v Triloparku k dispozici. 





Některé zkameněliny si děti mohly i osahat! Myslím, že žraločí zub, trilobita, amonita, dinosauří zub a další nikdo z nich v ruce ještě neměl. A ještě další hromadu zkamenělin jsme jen viděli. Některé z nich, jako třeba mamutí stoličku nebo dinosauří obratel, nám lektorka představila, jiné jsme si mohli sami prohlédnout v mnoha vitrínách. Místnost fakt není velká, ale opravdu je na co koukat. Obří sochy, kostry, prostorové instalace, vitríny s fosíliemi...








V druhé místnosti najdete také pár exponátů, ale především se zde odehrávají dílničky. Tady si děti mohly vyzkoušet práci paleontologů v praxi. Štětečky opatrně odkrývaly dinosauří kostru či pomocí vibrační jehly preparovaly z kamenů různé zkameněliny. A vyzkoušely si, že je to mnohdy fakt piplačka a práce rozhodně nejde tak rychle od ruky, jak by si představovaly. 






Dál si děti mohly vybarvit lebku některého z dinosaurů či sadu amonitů. Odlitky už byly připravené, takže děti jen malovaly. O samotné odlévání ale nepřišly, protože si mohly vyzkoušet odlít ze sady malých formiček některou drobnou zkamenělinu (trilobita, amonita, zub a další). 






Oba výtvory si děti mohly odnést domů. My jsme to měli krát tři, takže jsme domů táhli opravdu slušně těžký náklad. :-)


Musím říct, že jsme byli opravdu spokojení. Všichni. Děti, protože celý program je hodně interaktivní. U úvodního výkladu se sice chvilku sedí, ale děti mají skoro stále něco v rukách, takže je v pohotovosti zrak, sluch i hmat a děti se nenudí. Spokojená jsem byla i já, protože nejstarší si skvěle "zopáknul", co se v jednotlivých obdobích vývoje Země dělo a kdo na Zemi zrovna žil. A výlet měl kromě spokojených dětí a společně stráveného dne ještě jednu skvělou nadstavbu. Tedy především pro mě. Na mou výzvu na fbc, jestli někdo nechce jet s námi, se mi nečekaně ozvalo asi deset rodin a já tak osobně poznala spoustu dosud jen virtuálních přátel. Díky za to!

Návštěvu Triloparku tedy určitě moc doporučujeme. Pokud budete větší skupina, dejte jim raději vědět předem. A opravdu se vyplatí přijít jen chvilku před avizovaným začátkem programu. Programy totiž následují hned za sebou, tak abyste zbytečně nečekali než ten předchozí skončí.

A na závěr ještě dva malé cestovatelské tipy, kde už jsme za pravěkem a dinosaury byli a líbilo se nám tam:

  • geopark v Pasíčkách a jejich venkovní expozice Cesta do pravěku (TU)
  • archeopark ve Všestarech (TU)

4 komentáře:

  1. Jej, tak to je škoda, že jsme akci promeškali. Chystáme se tam taky a poznat vás chceme taky už dlouho ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, vidíš to, já jsem to avizovala jen na facebooku, to je škoda, taky bychom vás moc rádi poznali. :-) Tak snad bude další příležitost! Já jsem si pro letošní rok předsevzala větší "družení", takže bych ráda podobných akcí udělala víc.

      Vymazat
  2. Dobrý den, posílám odzkoušený tip pro vaše archeoplány. Až budete plánovat další archeovýlety, doporučuji archeoskanzen Zeměráj/raně středověká vesnice, pokud to nemáte daleko. Je to na celý den a je tam kromě ukázky, jak žili naši předci v raném středověku se vším všudy i možnost zkusit si mlít obilí, někdy péct chleba a další. Je tam toho hodně. Poznávání naší historie a zábava (hodně hlavolamů) v jednom :-): https://www.zemeraj.cz/o-nas/. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za tip! Zeměráj máme v našich plánech, už jsme na něj dostali několik tipů. Máme to sice dál, ale vyrazíme tam na několik dní. :-)

      Vymazat