úterý 12. března 2019

DV kam… do Prahy (nejen) za pravěkem

A zase do Prahy. Už poněkolikáté. Už jsem byli v Praze (nejen) za Josefem Ladou (TU), (nejen) za TGM (TU), (nejen) za Jezulátkem (článek není), (nejen) za kněžnou Libuší na Vyšehradě (TU) a nedávno (nejen) za dinosaury (TU).

Tentokrát výlet s naším historickým projektem souvisel jen okrajově. Vydali jsme se totiž do Muzea Karla Zemana, báječné expozice plné interaktivních prvků. Jedna z místností je sice věnována filmu Cesta do pravěku, který se synovi moc líbil, ale nic moc o pravěku jako takovém se tam nedozvíte. Zato se dozvíte spoustu zajímavostí o tom, kde a jak se film točil, jaké byly použité filmové triky a spoustu si toho můžete vyzkoušet a také natočit.




Do Prahy jsem se vydala jen s nejstarším jako obvykle vlakem. Syn dostal výlet "jen s mámou" k narozeninám a nechtěl tedy s sebou ani nikoho z kamarádů. Jen mimi muselo pochopitelně s námi. :-) Prostřední dcera už dorostla do věku, kdy chce být také u všeho a začíná pomalu vnímat a rozumět i náročnějším tématům a bude na poznávací výpravy vyrážet s námi. Takže "separé" výlety už budou asi jen jako dárek. 













Prohlídku tohohle muzea by dcera určitě zvládla, ale rozhodně by si to neužila jako nejstarší syn. Tomu se totiž film Cesta do pravěku tak zalíbil, že jsme v knihovně půjčili ještě Vynález zkázy i Ukradenou vzducholoď a Barona Prášila. Všechny filmy se mu líbily, že vydržel i u devadesátiminutového dokumentu a fakt byl nadšený. 











V muzeu procházíte několika místnostmi, které jsou věnované snad všech filmům Karla Zemana. Některé jsou jen zmíněny, u jiných je navíc ukázka na obrazovce se sluchátky (těch je v muzeu opravdu plno), kostýmy, rekvizity apod. Nejvíce prostoru je věnováno právě těm třem výše zmíněným - Cestě do pravěku, Vynálezu zkázy a Baronu Prášilovi. Každého filmu je plná celá místnost, je tam mnoho rekvizit, několik obrazovek buď s ukázkami ze samotného filmu nebo s ukázkami a rozhovory o tom, jak se film natáčel, jaké byli použity triky apod. A především je u každého z filmů i několik interaktivních "udělátek" - buď si můžete nějaký trik sami vyzkoušet a natočit, můžete si něco osahat, někam kouknout, něco poslechnout… Takže jsme si rozpohybovali motor ponorky, nakoukli do periskopu, poslechli si, jak bychom slyšeli ve skafandru, vysedli na létající stroj, proletěli se na okřídleném koni, vyzkoušeli si jak to má Karel Zeman ve filmech s perspektivou apod.









Synovi jsem navíc předem doma vytiskla dvě hry, které si můžete přímo v prostorách muzea zahrát. Ta, která se týká filmu Cesta do pravěku, je sice pro mladší děti, ale syn trval na tom, že si ji také zahraje. A když našel "líheň" trilobitů a zjistil, že si jednoho může odnést domů, byl nadšený ještě víc. Druhá hra se týká především filmu Vynález zkázy, ale obsahuje i úkoly a otázky na tvorbu Karla Zemana. Syn ji úspěšně dohrál, leč truhlu na konci cesty se nám nepodařilo otevřít. Syn byl trochu zklamán, ale když jsem mu vysvětlila, že v truhle je poukázka na slevu 15% při nákupu v muzejním obchůdku, sám konstatoval, že stejně nic kupovat nebudeme. :-)









Musím říct, že expozice je velmi pěkně udělaná a přestože není nijak velká, strávili jsme tam dvě hodiny a natočili i několik "trikových" videí. Takže za nás návštěvu určitě doporučujeme. A stejně tak doporučujeme i návštěvu stylových toalet. :-) Na ty si sice musíte dojít ven přes nádvoří, ale určitě si ponorkově pruhované záchody nenechte ujít. Jen si už teď nevybavuji, jestli je tam i přebalovací pult, protože mimi jsem přebalila už předtím přímo v muzeu. A venku si děti určitě s radostí prolezou i všechny rekvizity, které jsou umístěné před muzeem. 











Byli jsme v muzeu ve všední den od půl jedné do půl třetí a kromě nás tam byla jen jedna další rodina, kterou jsme za celou dobu skoro neviděli, takže jsme si mohli všechno v klidu sami užít a prožít. A protože jsme jeli jen na otočku, prošli jsme se potom už jen přes Kampu, Karlův most a Staroměstské náměstí na nádraží a domů. Podařený výlet!













Pracovní a metodické listy i podklady ke hrám najdete na stránkách muzea TU.

2 komentáře:

  1. Veru, ty vaše výlety jsou prostě TOP, takže až zase příště vyrazíte do Prahy, hlásíme, že se rádi přidáme!

    OdpovědětVymazat