pondělí 12. srpna 2019

Prečítané leto… 7. týden SCHODY A ŽEBŘÍKY

Je tu další týden a tak tedy nový výběr knih k projektu Prečítané leto (víc o projektu v prvním článku TU). Sedmý týden, sedmé téma. A je to téma SCHODY A ŽEBŘÍKY. A zase jsou tu tipy na knihy a aktivity, které máme k tématu rádi, popř. knihy, které si letos chystáme přečíst. Musím přiznat, že když jsem si sepisovala knihy k jednotlivým tématům, k tomuhle tématu jsem dlouho neměla vůbec nic. Prostě mě nic nenapadalo. Ale nakonec je z toho moje snad nejoblíbenější série. Je tu totiž spousta našich hodně, ale opravdu hodně oblíbených knih a autorů. Marianne Dubuc, Timothée de Fombelle, Pavel Čech, synův oblíbený Ztřeštěný dům, Prašina, Král Vrkú, Srdcový erb a spousta dalších.



Projekt trvá celé prázdniny. Každý týden jiné téma. Takže devět týdnů, devět témat.
1. týden VODA, 2. týden ČOKOLÁDA, 3. týden MIMINKA, 4. týden DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY, 5. týden VČELKY A BROUCI, 6. týden POČASÍ, 7. týden SCHODY A ŽEBŘÍKY, 8. týden SPÁNEK, 9. týden BARVY
(odkazy postupně povedou na články s tipy k jednotlivým tématům tu na blogu)

Tak tedy SCHODY A ŽEBŘÍKY. Žebřík na strom i do patra, na střechu či komín, žebříky na posed i na vrchní postel. Žebříky dřevěné i provazové. Schody na rozhlednu, věž, schody v domě i na hradě. Schody a cesty na vrcholky a do výšin, ale také do sklepa a do podzemí. Schody kamenné i dřevěné, schody ve městech i v lesích a mezi skalami. To všechno v knížkách najdete!



Zdroj: https://pixabay.com

KNIHY

A když žebříky, tak pro ty nejmenší čtenáře doporučujeme především hasičské knížky, jak jinak. Po popelářích snad nejoblíbenější "odrůda". I u nás jsou oblíbené. Knih o hasičích je obrovské množství nejrůznější kvality. My doporučujeme hledací knížku VELKÁ KNÍŽKA PRO MALÉ VYPRAVĚČE - HAŠIČI (PrescoGroup, 2019), kde na bohatě ilustrovaných dvoustránkách najdete hasiče, kteří se odvážně vrhají do plamenů, zasahují u autonehody či při povodních, ukazují svou práci na dětském dni. Hasiči vyrážejí do akce! Rychle si navlékli výstroj, nasadili přilby a už se řítí se zapnutou houkačkou k hořícímu domu. Rychle připravit dlouhý hasičský žebřík a stříkačky a hasíme! Rozmanitou práci hasiče i s každodenním životem na stanici mohou malí čtenáři zkoumat právě v téhle knížce. A pokud vám nebude stačit, můžete sáhnout i po minipedii HASIČI (Svojtka, 2018)  nebo okénkové knížce HASIČI JEDOU (Albatros, 2016). V obou je žebříků dost a dost.










Zdroj: www.svojtka.cz




Zdroj: www.albatros.cz

K našim nejoblíbenějším knihám pro mladší čtenáře patří aktuálně knihy od Marianne Dubuc. A knížka POŠŤÁK MYŠÁK DORUČUJE (Host, 2018) je plná nejrůznějších schodů, schůdků a žebříků. Pošťák Myšák totiž doručuje obálky a balíčky do domků i domečků všech, kdo bydlí v jeho rajonu. Každý příbytek je jiný, ale všechny jsou plné zajímavých věcí. Jak to asi vypadá doma u Krokoušů? Nebo u pana Veverčáka? První kniha ze série o pošťáku Myšákovi, v níž autorka stvořila úžasný imaginární svět, který si budete chtít prohlížet znovu a znovu až do nejmenších detailů…  Jemné a neuvěřitelně detailní ilustrace Marianne Dubuc upoutají pozornost dětí na dlouhou dobu. Pár schodů najdete i v druhém díle POŠŤÁK MYŠÁK JEDE NA PRÁZDNINY (Host, 2019). A pokud by se vám styl Marianne Dubuc líbil, určitě mrkněte i na její další krásné knihy, které vydalo nakladatelství Labyrint. 









A pak tu máme pár knih od našeho veleoblíbeného spisovatele a ilustrátora Pavla Čecha. A jeho knihy jsou více než tematické. Snad v každé nějaké ty schody nebo žebřík najdete. Čechův imaginární svět je jich totiž plný. Asi nejvíc jich najdete v knížce O ČERTOVI (Petrkov, 2010). Líbezná pohádka vypráví o čertovi, který byl vyslán na zem, aby škodil lidem, především pak kominíkům. Staří čerti se na střechy bojí nebo dostávají závrať z výšky a všech těch žebříků. Proto je na kominíky poslán nejmladší a nejneposednější čert - Florimón. Ten zpočátku opravdu nadělá na střechách a v komínech hodně škod. Jednoho dne se mu však stane nehoda. Díky ní se jeho život dočista změní. Dokonce se zamiluje. Půvabný text a ilustrace. Čteme často a já se vždycky dojmu.  










Spoustu schodů a schůdků najdete i v další knížce Pavla Čecha. O ZAHRADĚ (Petrkov, 2012) je Čechova první a moje jeho snad nejoblíbenější kniha. Možná proto, že právě prostřednictvím téhle knížky jsem tohohle báječného muže a jeho svět potkala poprvé. Jsou světy, které mohou spatřit jen dětské oči, jsou tajemství, jejichž kouzlo dospělé srdce nezachytí. O jednom takovém vypráví tato knížka pro děti i dospělé. Působivé celostránkové ilustrace jsou doplněny poetickým příběhem kluka Františka, který má oči plné snů. Ten ve svém světě, ve svém městě, objeví jednoho dne ztracené místo, na kterém stojí tajemná zapomenutá zahrada. František si představuje, co všechno asi zahrada skrývá… Jedním slovem nádhera.









A jak jsem psala, žebříky a schody najdete asi v každé knize Pavla Čecha. Pro starší čtenáře je určená komiksová knížka VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ PEPÍKA STŘECHY (Petrkov, 2012), v které pronikla do krajiny foglarovské oslavy klukovského snění také první křehká láska i touha najít své místo v nepřehledném světě. A mrkněte třeba i do knihy TAJEMSTVÍ OSTROVA ZA PRKENNOU OHRADOU( Petrkov, 2009). A nebo do všech jeho knih, nebudete zklamáni. 









A pak tu máme sérii knih pro starší čtenáře, které jsou plné domků a obydlí na stromech. A co jiného může vést na domek na stromě než provazový žebřík. Jakub Suchý je obyčejný hubený kluk, co se umí skvěle schovávat. Právě teď se snaží ukrýt před starostovým synem Maxem, který nevynechá jedinou příležitost, aby ho šikanoval. Jakubův plán — nenápadně proklouznout ze školy — se změní v zoufalý úprk před Hamtovou hordou, a nebýt jedné nečekané díry v zemi, bůhvíjak by to všechno dopadlo. Na útěku před svým úhlavním nepřítelem Jakub objeví skrytý hvozd uprostřed města. A v něm ten nejúžasnější stromový bunkr na světě se spoustou provazových žebříků, toboganů a ztřeštěných vynálezů. A tomu všemu vládne tajemná, vousatá a ohromně zábavná postavička — král Vrkú se svým neposedným mazlíčkem, vombatem Herbertem. Tohle všechno a mnohem víc najdete ve skvělé knížce Adama Stowera KRÁL VRKÚ (Host, 2018).








Nejstarší syn je poměrně velký čtenář, ale série knih s podtitulem "přečte je i ten, kdo nečte", je i jeho oblíbená. Série knih ZTŘEŠTĚNÝ DŮM NA STROMĚ (již pět dílů, Petrkov, 2017-19) je hodně, hodně obrázková a textu tam až tak moc nenajdete. Ilustrátor Terry Denton a spisovatel Andy Griffiths se ve všech knížkách série rozvzpomínají na svá dětské léta a prostřednictvím dvou klučičích hrdinů Andyho a Terryho vytváření šílený fantazijní svět plný humoru, ztřeštěností a vtipů. Přiznám se, že na mě je těch ztřeštěností občas až moc, ale syn se královsky baví. V každém z dílů najdete mnoho žebříků a schodů, po kterých se oba rošťáci na svém stromě pohybují. Ve třetím díle nají dokonce v jednom z nově vybudovaných pater hru Hadi a žebříky v životní velikosti. Mrkněte do domu na stromě, který je plný ztřeštěných vymožeností. Už vyšlo pět dílů!











První díl knihy SRDCOVÝ ERB (Baobab, 2019 - souborné vydání) od Ivany B. Englmaierové jsem četla v době jeho vydání už před pěti lety. A moc se mi líbil. A teď se chystám na díl druhý, který vyšel letos. Ten si můžete koupit buď samostatně nebo oba díly souhrnně v jedné knize. V těchto knihách se po schodech nestoupá vzhůru a do výšin, ale naopak sestupuje do sklepů a podzemí. Malé lázeňské městečko Kalwar je mnohem méně ospalé, než se na první pohled může zdát. V úzkých uličkách starobylé čtvrti Hemlík a ve starém klášteře, kam chodí dvanáctiletá Anima na výtvarné kurzy, se dějí podivuhodné věci. Anima a její přátelé se vydávají po stopách prasklin a přerušeného elektrického proudu tajemným podzemím i starodávnou knihou zpátky do minulosti a pokusí se odhalit tajemství záhadného majitele kalwarských lázní. Co se skrývá pod tajemným náhrobkem? Jak luštit šifru starodávné kroniky? Co je to nanopír? A podaří se zachránit klášter? Nebo ho koupí tajemný kupec? Jaká záhadná síla se v klášteře skrývá? Je léčivá, nebo i nebezpečná? A proč je kolem všeho tolik tajemství? Svou roli v nečekaném dobrodružství hrají Výzkumný ústav papíru, ploutvové plavání, léčivé prameny, ředitel Lampička, učitelka Gealová, tajemný dr. Janota, podivuhodný drak a samozřejmě především děti… Parádní magickorealistická detektivka ze současnosti pro děti od 9 let. 








Jméno autora knihy Vojtěcha Matochy mi vůbec nic neříkalo, přesto jsem se do PRAŠINY (Paseka, 2018) loni pustila a nelitovala jsem ani trošku. Prašina je tajuplné místo, ale především skvělá kniha! Prašina je pražská čtvrť, temná, tichá, nebezpečná, nasáklá příběhy a tajemstvím. Prašina je temný ostrov uprostřed zářící Prahy plný schodů a žebříků. Nikdo neví proč, ale na Prašině nefunguje elektřina. Lampy tu nesvítí, tramvaje nejezdí, rádio nehraje, mobil je bez signálu. Světlo jen plynové a teplo jen z kamen. A i přesto, že zde nechytnete žádný signál mobilního telefonu, žijí zde lidé, o kterých se říká, že myslí tak trochu naopak. Žije tu i děda hlavního hrdiny Jirky, který se svými kamarády Tondou a En pátrá po dávném tajemství, které by mohlo změnit svět. Prašina se totiž začne rozšiřovat o ulice dál a dál a nikdo neví, zda si vezme jen blízké sousedství, nebo celou zemi. Jejich dobrodružství je o to nebezpečnější, že při tom musejí čelit partě všeho schopných dospělých chlapů, kteří mají stejný cíl. Foglarovsky laděný a mimořádně napínavý příběh, který si čtenáře hned na začátku získá svou atmosférou, doplňují ilustrace, které čtenáře vezmou přímo do nitra Prašiny. Byla jsem opravdu nadšená.








A poslední knihou, kterou nemůžu vynechat je TOBIÁŠ LOLNESS (Baobab, 2007/08). Kniha francouzského spisovatele Timothée de Fombelle je nádherná. A i v ní je spousta žebříků a schodů. Odehrává se totiž zase na stromě. Strom tu ale není místem pro domek, strom je tu celým světem. V tomhle dobrodružném románu možná spoustu věcí poznáte, budou vám známé z naší historie, ale přesto je tu několik věcí, které jsou jen těžko představitelné. Hlavní hrdina knížky Tobiáš totiž měří jen něco víc než milimetr. Žije na obrovském stromě, který je pro jeho obyvatele celým světem. Tobiášův otec Sim je významný a vážený vědec, který se zabývá skrytým životem stromu. Jednoho dne však odmítne vydat tajemství svého geniálního, ale pro přežití stromu nebezpečného vynálezu. Rodina Lolnessových je poslána do vyhnanství a ještě později odsouzena… a Tobiáš musí prchat. Dostane se až do země trávového lidu. V druhém díle se vrací na strom, kterému však hrozí smrtelné nebezpečí, protože srdce stromu je nahlodáno hlubokým kráterem. Mechy a lišejníky dusí celé krajiny, lidé živoří a na stromě vládnou pevnou rukou Jo Mitch a Leo Blue. Tobiáš se po dvou letech vrací od trávového lidu, aby se pokusil odvrátit katastrofu. A nejen to. Někde snad ještě žijí jeho rodiče a Elíša a všem hrozí nebezpečí… Báječná kniha!






Spoustu schodů a žebříků najdete na mnoha místech našich kulturních a přírodních památek. Nejrůznější hrady, zámky, věže, rozhledny, vyhlídky a skály. Spoustu tipů na výlety najdete třeba v knížce Ondřeje Hníka MŮJ ATLAS ČESKA (Albatros, 2017). Kniha je jakousi koláží autorových textů o místech a zajímavostech jednotlivých krajů, skvělých ilustrací Jiřího Votruby a textů a obrázků různě starých dětí. Kniha je totiž výsledkem stejnojmenného dlouhodobého projektu, do kterého měly možnost se zapojit děti z celé České republiky. Jejich úkolem bylo popsat nebo nakreslit místo, kde žijí. Mohl to být dům, město nebo třeba jen oblíbené místo v jejich kraji. Nebo mrkněte do panoramatické knížky Lucie Seifertové ČESKÝ RÁJ A JEHO TAJEMSTVÍ (Petr Prchal, 2007). V Českém ráji, Teplicko-Adršpašských skalách nebo Česko-Saském Švýcarsku totiž najdete schodů víc než dost. 











AKTIVITY

- zahrajte si známou deskovou hru Hadi a žebříky, nebo si vyberte některou z různých variant, třeba  Žížaly nebo hru Cestujeme se Čtyřlístkem
- vydejte se s dětmi na výlet na nějakou kostelní či městskou věž nebo rozhlednu, určitě si budete muset vyšlápnout pěknou řádku schodů, spoustu schodů najdete i na hradech a zámcích nebo naopak i v jeskyních
- a pokud raději žebříky, vylezte si na nějakou přírodní vyhlídku či skálu, nebo bude stačit jen posed?
- postavte si doma věž z kostek, plechovek či karet, kdo zvládne víc pater?
- vylezte si po žebříku na strom, najděte si nějaké pohodlné místo a čtěte si ve větvích


Krásné léto (nejen) ve výškách!

2 komentáře:

  1. Verunko, klobouk dolů. Chtěli jsme se do Prečítaného léta také pustit, ale v létě děti často odjíždí a tak jsme stihli jen týden první. Ráda si tady u Tebe čtu tipy na knihy, líbí se mi, že myslíš i na čtenáře starší. Zajímá mě, jak si děláte na společné čtení čas? Máte nějaký rituál? Co jsou naše děti starší, hledá se nám společný čas na četbu hůře. Ale byly to krásné chvíle. Ráda bych je vrátila, alespoň v zimě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, my taky nečteme úplně pravidelně, občas si říkám, že bychom měli určitě častěji,a) ale ne vždycky to vyjde. A tím, že je těch dětí víc, tak na Máťu, který už čte dávno sám, vlastně není čas vůbec. Což mě hodně mrzí, ráda bych si s ním třeba na střídačku četla nahlas. Ale je třeba spíš číst těm mladším, no. Ale někdy když čtu mladším, poslouchá taky. Takže s ním to obvykle řeším tak, že občas čteme stejnou knihu a pak si o ní aspoň povídáme. Ale rituál žádný nemáme. Čte se, když je chvilka, když děti mají chuť a tak. Krásné léto!

      Vymazat