pátek 27. listopadu 2020

Jak… na tvoření s dětmi

AKTUÁLNÍ VÁNOČNÍ TVOŘIVÁ VÝZVA ZAČÍNÁ 30. LISTOPADU. Přihlásit se můžete TU.

Občas se mě ptáte, jak je možné, že doma tak hodně výtvarničíme, a že děti (povětšinou) nadšeně tvoří. Někdy tvoří to, co navrhnu já, popř. ti mladší si velmi často vytahují barvy sami a tvoří si, co je napadne, co sami chtějí…. Ale já na to "JAK" vlastně nemám žádnou pořádnou odpověď. Nejsem výtvarník, nejsem kreativec, nejsem ani pedagog. Nevím. Můžu nabídnout, co funguje nebo pomáhá u nás, ale žádnou fundovanou odpověď nemám. Ale moc ráda vám doporučím skvělého odborníka. Odborníka, který má spoustu konkrétních, odborných, teoretických i praktických rad a zároveň je neuvěřitelně lidský a milý.

 

Radku Rubešovou sleduji na jejích facebookových stránkách už několik let a fakt nevycházím z údivu. Spousta rad, inspirací, nápadů a námětů jak tvořit s dětmi doma, ve škole, v družině, na kroužcích. Jak s dětmi tvořit tak, aby to bavilo děti i vás. Radka Rubešová je nejen výtvarný pedagog, ale i arteperapeut a na jejím přístupu k tvoření je to hodně znát. Nebere totiž výtvarničení a tvoření jako vážnou záležitost, jejímž výsledkem musí být nějaká bezvadný výtvor. Naopak. Radí, jak si hrát a motivovat děti (i sebe) před samotnou tvorbou, jak si hrát se samotným materiálem (klidně i tak, že k žádné tvorbě nakonec nedojde), jak povýšit samotnou tvorbu nad výsledek práce. Její přístup je strašně osvobozující i pro ty, kteří se sami tvořit bojí, mají strach z toho, že se jim nebude dařit, mají strach z nepořádku nebo z toho, že jejich děti (a je samotné) to tak nějak nebaví, ale přesto by rádi. Díky jejím radám budete mít chuť užívat si tvoření s dětmi, společně objevovat svět barev, vzájemně se inspirovat a dodávat si odvahu pouštět se do nových tvůrčích aktivit.



Na facebooku (na její stánce Tvoříme společně - online kurzy Radky Rubešové nebo v uzavřené skupině Tvoříme s prožitkem (pro lektory, pedagogy a rodiče) i na jejím webu (www.radkarubesova.cz) přibývá neustále nová a nová inspirace. Některé webináře, kurzy, videa apod. jsou zpoplatněné (nejsou to nijak vysoké částky), spousta dalších informací, článků, výzev a videí je zdarma. 


My jsme se zúčastnili vánoční tvořivé výzvy a musím říct, že to bylo opravdu skvělé. Přestože zrovna před Vánoci tvoříme tematicky s dětmi už několik let, máme i nějaké tradiční každoroční vyrábění, nadšeně jsem se s dětmi do výzvy pustila, protože nabízela mnohé neotřelé nápady a techniky. Navíc naprosto skvělá komunikace před kurzem i v průběhu kurzu. Každé ráno po dobu čtrnáctidenního kurzu jsem dostala mail s podrobně popsaným výtvarným projektem. Součástí mailu však nebyl jej soupis materiálu (až na pár výjimek to nejsou žádné speciální pomůcky či vybavení) a postup výroby, ale i motivační hry a hrátky před samotným tvoření či tipy, jak si tvoření s dětmi ještě více užít. Nápady a náměty byli koncipované pro děti cca od 2 do 8 let, ale některé z nich s námi dělal i desetiletý a bavily ho. Součástí výzvy je 12 výtvarných projektů tvořených nejrůznějšími výtvarnými technikami. Účastníci výzvy se navíc mohli navzájem motivovat, radit si, sdílet v uzavřené fbc skupině. 


V kurzu mě nejvíc oslovilo, jak krásně a jednoduše se dá s dětmi naladit nejrůznějšími hrami a "blbnutím" s materiálem před samotnou tvorbou. Výrobky byly skvělou ozdobou našeho bytu a některé z nich byly i s láskou darovány. Všechny fotografie jsou právě z vánoční výzvy a představují některé z projektů, které jsme realizovali. Na obrázcích nenajdete všechny projekty, dva jsme nestihli realizovat a dva vám záměrně nepředstavuji, protože budou součástí vánoční výzvy i příští rok a jsou opravdu skvělé, takže je nechci vyzradit. 



Všechny akce, kterých jsem se u Radky Rubešové zúčastnila, byly skvěle, precizně a zároveň láskyplně připravené. I ohlasy dalších účastníků ve skupině byly velmi pozitivní. Opravdu i s dětmi vřele doporučujeme. A těšíme se na Týden s hlínou. Sice občas doma něco "hliněného" tvoříme, ale ráda se dozvím víc a inspiruji se. 

4 komentáře:

  1. Dobrý den a díky za další zajímavý článek. Hlodá mně v hlavě jedna otázka. Co děláte s vašimi výtvory potom? Máte nějaké místo, kde je vystavujete nebo je někam zakládáte? Mám docela potíž vymyslet co dělat s výkresy našich dětí po akci samotné. Srdečně zdravím a přeju Vám všem spoustu vydařených výtvarných chvilek :) Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to by bylo asi na delší povídání, tak když vydržíte, já sepíšu článek. :-) Mějte se krásně. Veronika

      Vymazat
  2. Dobrý den, slibovaný článek rozhodně uvítám. Mám stejný problém jako paní Pavla, navíc syn je sběratel všeho a své výtvory si úzkostlivě střeží a syslí, i kdyby šlo jen o pár čárek na papíře. Nerad se čehokoli vzdává, často nepomáhá ani motivování k darování někomu k svátku, narozeninám. Hned si tvoří kopii pro sebe. Náš byt není nafukovací a synova paměť je sloní:) Ale třeba to s věkem přejde.
    Moc vám fandím a tetelím se blahem z každého dalšího příspěvku. Vám to tak krásně funguje! Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Katko, na článku už jsem začala pracovat, ale kdy ho dokončím, to zatím netuším. :-) Snad brzy… A moc děkuji! Budu se snažit psát dál, i když je to nějaké čím dál složitější. :-) Krásné dny!

      Vymazat